VAQTA 50 Egység/1,0 ml szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben

VAQTA 50 Egység/1,0 ml szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VAQTA SZUSZPENZIÓS INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Vaqta szuszpenziós injekció egyetlen, 1,0 milliliteres (egy adagot tartalmazó) előretöltött fecskendőben kerül kiszerelésre.
A Vaqta szuszpenziós injekció a vakcinának (más néven oltóanyagnak) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. A vakcinák megóvják az embereket a különféle fertőző betegségektől. A Vaqta szuszpenziós injekció a felnőttek (18 év felettiek) számára nyújt védelmet a hepatitis A fertőzéssel szemben.
A hepatitis A fertőzést egy vírus okozza, amely a májat támadja meg, és a vírussal szennyezett élelmiszerek vagy italok révén kerül a szervezetbe. Jellegzetes tünetei közé a sárgaság (a bőr és a szem besárgulása) és az általános rossz közérzet tartozik.
A vakcina beadása után a szervezet természetes védekező rendszere antitestek termelésével védekezni kezd a hepatitis A vírus ellen. A megfelelő védelem azonban csak az oltás beadása után 2-4 héttel alakul ki.
A vakcina nem nyújt védelmet más, szintén a májat támadó vírusokkal (mint a hepatitis B, a hepatitis C vagy a hepatitis E vírus) szemben. Továbbá a vakcina beadását megelőzően kapott hepatitis A vírusfertőzés esetén (az inkubációs szakaszban) a vakcina már nem képes megakadályozni a betegség kialakulását.
A Vaqta szuszpenziós injekció nem okozhatja azt a fertőzést, amely ellen véd.
Ne feledje, hogy más vakcinákhoz hasonlóan a Vaqta szuszpenziós injekció sem képes teljes mértékben megakadályozni a fertőzést, amely ellen védenie kell; valamint a védelem sem feltétlenül tart egy egész életen át (lásd a tájékoztató 3. pontját).
2. TUDNIVALÓK A VAQTA SZUSZPENZIÓS INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT
A Vaqta szuszpenziós injekció kizárólag a 18. életévüket betöltött személyek esetében alkalmazható! A 18 év alattiak esetében egy kevésbé erős vakcinára van szükség.
Hogy megbizonyosodjon arról, hogy a Vaqta szuszpenziós injekció alkalmas az Ön számára, tudassa az orvossal vagy a nővérrel, ha az alábbiak bármelyike igaz Önre. Ha nem ért valamit, a vakcina beadása előtt kérdezze meg az orvost vagy a nővért.
A Vaqta szuszpenziós injekció nem alkalmazható, ha az alábbiak közül bármelyik is vonatkozik Önre:
- Ha a korábbi beadások során váltott ki Önben allergiás reakciót a Vaqta szuszpenziós injekció.
- Ha a korábbi beadások során váltott ki Önben allergiás reakciót a Vaqta szuszpenziós injekció egyéb összetevőinek bármelyike. Ne feledje, hogy a neomicin és a formaldehid is az egyéb összetevők közé tartozik.
- Ha pillanatnyilag lázzal járó fertőző betegsége van. Ilyen betegség esetén a vakcina beadásával általában várni kell a felépülésig.
Nem biztos, hogy a Vaqta szuszpenziós injekció alkalmas az Ön számára, ha az alábbiak közül bármelyik is vonatkozik Önre:
- Ha bármilyen okból csökkent a fertőzésekkel szembeni védekezőképesség (például jelenlegi vagy nemrégiben véget ért magas dózisú kortikoszteronid-, kemo- vagy sugárterápia, illetve bármilyen, az immunrendszert érintő betegség következtében). Előfordulhat, hogy az orvos vagy a nővér antitestszint méréssel ellenőrizni szeretné a vakcinára adott immunválaszt. Ehhez vérvételre van szükség.
- Ha Ön HIV-fertőzött.
- Ha Önnek bármilyen májproblémája van.
- Ha Önnek bármilyen olyan vérrel kapcsolatos betegsége van, amely miatt könnyen képződik véraláfutás, illetve nehezen áll el a vérzés. Az ilyen problémák ellenére orvosa vagy a nővér továbbra is javasolhatja a Vaqta szuszpenziós injekció alkalmazását, azonban a beadás helyén esetlegesen fellépő vérzés miatt különös gondosság szükséges. Egyes esetekben előfordulhat, hogy a mélyebb területen való bevérzés kockázatának csökkentése érdekében orvosa vagy a nővér nem az izomba (lásd 3. pont), hanem a bőr alá adja be a vakcinát.
Terhesség és szoptatás
Figyelmeztesse az orvosát vagy a nővért, ha Ön terhes, fennáll a terhesség lehetősége, vagy ha Ön szoptat. Ilyenkor az orvos vagy a nővér eldönti, hogy Ön megkaphatja-e az oltást, vagy inkább érdemes várni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Vaqta szuszpenziós injekció beadását követően fáradtságról, gyengeségről és fejfájásról számoltak be, ezért közvetlenül az oltás beadása után a gépjárművezetés vagy a gépek kezelése nem javasolt.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek vagy vakcinák
Mivel a Vaqta szuszpenziós injekció inaktivált (elölt kórokozókat tartalmazó) vakcina, általában más oltásokkal egyidejűleg is beadható, feltéve, hogy a beadás helye a két injekció esetében eltérő.
A Vaqta szuszpenziós injekció egyidejűleg beadható a poliszacharid-típusú tífusz vagy a sárgaláz elleni vakcinával.
A Vaqta szuszpenziós injekció emellett humán immunoglobulinnal egyidejűleg is alkalmazható, feltéve, hogy a két injekció beadása eltérő testtájon történik.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A VAQTA SZUSZPENZIÓS INJEKCIÓT?
A oltást az oltóanyagok alkalmazásában jártas és az esetleges allergiás reakciók kezelésére megfelelő felszereltséggel rendelkező orvosnak vagy nővérnek kell beadnia.
A Vaqta szuszpenziós injekciót egyszeri egy milliliteres (50 E) injekcióként kell a felkar izmába beadni. Az orvos vagy a nővér ügyel majd arra, hogy ne bőr alá vagy érbe adja az injekciót. Azon személyek esetében, akiknél fennáll a nagymértékű vérzés veszélye az injekció beadását követően (lásd 2. pont), a Vaqta szuszpenziós injekció a vérzés veszélyének csökkentése érdekében az izom helyett a bőr alá is beadható.
A Vaqta szuszpenziós injekció esetében a hepatitis A fertőzéssel szembeni védettség az első injekció beadását követő 2-4. héttől alakul ki. Amennyiben az injekció beadása nem izomba, hanem bőr alá történik, akkor a védettség kialakulása valamivel hosszabb időt vehet igénybe.
A hosszú távú védelem kialakítása érdekében 6-18 hónap elteltével egy azonos dózisú második (ismétlő) oltás beadására van szükség. Azon felnőttek szervezetében, akik mind a két oltást megkapták, a második adag beadását követően legalább 6 évig kimutatható volt az antitest. A hepatitis A antitestek várhatóan 30 évig (vagy még tovább) vannak jelen a szervezetben.
Szükség esetén a Vaqta szuszpenziós injekciót egy másik inaktivált hepatitis A vakcina első adagjának beadásától számított 6-12 hónap elteltével, ismétlő oltásként is be lehet adni.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer és vakcina, így a Vaqta szuszpenziós injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az oltás beadását követően súlyos allergiás reakciók ritkán felléphetnek. Ezek a következők lehetnek: légzési problémák, a nyelv vagy az ajkak kékre színeződése, (szédülést okozó) alacsony vérnyomás és ájulás. E jelek vagy tünetek a beadást követően általában nagyon gyorsan kialakulnak, még akkor, amikor az érintett személy az orvosi rendelőben tartózkodik. Amennyiben a fenti tünetek bármelyike azt követően alakul ki, hogy már elhagyta a rendelőt, AZONNAL kérjen orvosi segítséget!
A leggyakrabban (tízből több mint egy esetben) előforduló mellékhatások közé a Vaqta szuszpenziós injekció beadása helyén jelentkező fájdalom, érzékenység, melegség, vörösség, duzzadás és véraláfutás tartozik.
A beadás helyén kialakult vérhólyagokról, viszketésről, merevségről vagy feszülésről is beszámoltak (százból több mint egy esetben), amennyiben a Vaqta szuszpenziós injekció beadása bőr alá és nem izomba történt.
A kevésbé gyakran előforduló mellékhatások közé a következők tartoznak:
- gyengeség vagy fáradtság.
- hőemelkedés, láz.
- izomfájdalom, vagy -merevség.
- fejfájás.
- kar- és hátfájás.
- gyomorfájás, rosszullét vagy hasmenés.
- abnormális májfunkciók (a vérvizsgálat eredményei alapján).
- allergiás reakciók, úgymint bőrpír és viszketés, hólyagos kiütések, amelyet az arc- és a nyaktájék duzzanata kísérhet.
- idegrendszeri zavarok, beleértve az ún. Guillain-Barré-szindrómát, amelyet az egyes testrészek zsibbadása vagy gyengesége kísérhet.
- alacsony vérlemezkeszám (ezek olyan vérsejtek, amelyek a véralvadást segítik elő; éppen ezért alacsony vérlemezkeszám esetén könnyebben alakul ki véraláfutás, vérzés) vagy a vérkép más elváltozásai.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A VAQTA SZUSZPENZIÓS INJEKCIÓT TÁROLNI?
A hatékonyság megőrzése érdekében a vakcina hűtőszekrényben (2 °C-8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a vakcinát. A lejárati idő a feltüntetett hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az orvos vagy a nővér közvetlenül a felhasználás előtt felrázza a fecskendőt és ellenőrzi, hogy az abban található folyadék valóban fehér, nagyobb részecskéktől mentes szuszpenzió-e.
Az orvos vagy a nővér gondoskodik róla, hogy a Vaqta szuszpenziós injekciót gyermekek elől elzárva tartsák.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni.
Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Vaqta szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben
- A készítmény hatóanyaga:
Adagonként (1 ml) 50 E3 (inaktivált)1,2 hepatitis A vírust (CR 326F vírustörzs) tartalmaz.
1Humán diploid (MRC-5) fibroblast sejteken előállítva.
2Amorf alumínium-hidroxifoszfát-szulfátra adszorbeálva (0,45 mg Al 3+).
3Az egységek mérése a gyártó MERCK & CO., Inc. saját belső módszere szerint történt.
- Egyéb összetevők: nátrium-tetraborát, alumínium (alumínium-hidroxid formájában), nátrium-klorid, injekcióhoz való víz.
Milyen a Vaqta szuszpenziós injekció készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Enyhén opaleszkáló, csaknem fehér szuszpenzió. 1 ml szuszpenzió tűvel, gumi tűvédő kupakkal, butil gumi dugattyúval és narancssárga tolórúddal ellátott I-es típusú üveg fecskendőben.
Egy tűvel ellátott fecskendő dobozban.
Kiszerelés: 1x1 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-8290/02
VAQTA 50 Egység/1,0 ml szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: MSD Pharma Hungary
  • Hatóanyag: hepatitis a antigen
  • ATC: Hepatitis A, inaktivált teljes vírus
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 8402Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)