Gyógyszerkereső

RHESONATIV 625 NE/ml oldatos injekció

RHESONATIV 625 NE/ml oldatos injekció

Hatóanyag:
anti-d immunoglobulin

ATC:
Anti-d (rh) immunglobulin

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
10x2 ml


Kedvezményes árak:

221348 Ft *

221348 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20152/03
Gyártó: Octapharma (IP)

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

RHESONATIV 625 NE/ml oldatos injekció

Hatóanyag:
anti-d immunoglobulin

ATC:
Anti-d (rh) immunglobulin

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
1x1 ml


Kedvezményes árak:

8979 Ft *

8979 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20152/01
Gyártó: Octapharma (IP)

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

RHESONATIV 625 NE/ml oldatos injekció

Hatóanyag:
anti-d immunoglobulin

ATC:
Anti-d (rh) immunglobulin

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
1x2 ml


Kedvezményes árak:

23820 Ft *

23820 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20152/02
Gyártó: Octapharma (IP)

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Rhesonativ, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Rhesonativ olyan immunglobulin, amely Rhesus faktor elleni antitesteket tartalmaz. Ha olyan nő, akinek vörösvérsejtjéből hiányzik a Rhesus faktor (=Rh-negatív), olyan magzatot hord, akinek vörösvérsejtjében megtalálható a Rhesus faktor (=Rh-pozitív), a nő immunrendszere a Rhesus faktor ellen antitesteket termelhet. Ezek az antitestek károsíthatják a magzatot, különösen a következő terhességek során.
A Rhesonativ alkalmazásával megakadályozható, hogy az Rh-negatív nő immunissá váljon a terhesség, illetve a szülés alatt, és ezáltal megelőzhető a magzati károsodás.
A Rhesonativot Rh-negatív vércsoportú nőknél alkalmazható az alábbi esetekben:
- Anti-D megelőző kezelés Rh-negatív terhes nők részére
- Rh-pozitív vércsoportú magzat megszülése

- Vetélés/fenyegető vetélés

- Méhen kívüli terhesség, bizonyos kinövések a méhben (mola), illetve ha magzati vér kerül a normális esetben különálló anyai keringésbe vagy a magzat halála a terhesség késői szakaszában
- Invazív beavatkozások terhesség idején, például magzatvízvétel fecskendővel (aminocentézis), vagy magzati vérvétel köldökvénából, biopszia vagy szülészeti manipulatív beavatkozások, például a baba kézzel történő, méhen belüli átfordítása a megfelelő helyzetbe vagy hasi trauma, a magzaton végzett sebészeti beavatkozás a méhen belül
- A Rhesonativ alkalmazható olyan Rh-negatív egyéneknél is, akik véletlen hiba folytán Rh-pozitív vérátömlesztést kaptak.
- Tudnivalók a Rhesonativ alkalmazása előtt
- Ne alkalmazza a Rhesonativot:
- ha allergiás a normál humán immunglobulinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Rhesonativ alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
- Tájékoztassa kezelőorvosát egyéb betegségeiről.
- A Rhesonativ nem alkalmazható sem Rh(D)-pozitív egyéneknél, sem olyanoknál, akik már immunizálódtak az Rh(D)-antigénnel szemben.
- Ritkán valódi túlérzékenységi (allergiás) reakciók is előfordulhatnak.
- Allergia gyanúja vagy súlyos allergiás (anafilaxiás) reakció esetén azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ezek tünetei az alábbiak lehetnek: szédülés, heves szívdobogás, hirtelen vérnyomásesés, légzési és nyelési nehézség, mellkasi nyomás, viszketés, a test egész felületén jelentkező csalán- vagy egyéb bőrkiütés, arc-, nyelv- vagy torokduzzanat, ájulás. Ezen tünetek bármelyike azonnal orvosi kezelést igényel.

- Gyermekek
- Gyermekeknél történő alkalmazással kapcsolatban nem állnak rendelkezésre adatok.

- Vírusfertőzés elleni védelem
- Emberi vérből vagy vérplazmából előállított gyógyszerek esetén bizonyos óvintézkedésekre van szükség annak elkerülésére, hogy más betegek is megfertőződjenek. Ilyen intézkedés például a vér- és plazmadonorok gondos kiválasztása a fertőzéseket hordozó jelöltek kiszűrése érdekében, vagy minden egyes leadott vér- és plazmaminta vizsgálata a vírus/fertőzés kiszűrésére. A vérkészítmények gyártói a vér vagy plazma feldolgozása során a jelenlévő vírusok deaktiválásáról vagy eltávolításáról is gondoskodnak. Mindezen óvintézkedések ellenére az emberi vérből vagy plazmából készült gyógyszerek alkalmazásakor nem zárható ki teljesen a fertőzés átvitelének lehetősége. Ez az ismeretlen eredetű vagy újonnan felbukkanó vírusokra, illetve egyéb fertőzésekre is vonatkozik.
- A fenti óvintézkedések humán immundeficiencia vírus (HIV), lipidburokkal rendelkező vírusok, például Hepatitis B és C, valamint a lipidburokkal nem rendelkező Hepatitis A vírus ellen tekinthetők hatékonynak.
- Lipidburokkal nem rendelkező vírusok esetében, (pl. parvovírus B19) a fenti intézkedések hatása korlátozott lehet.
- Az immunglobulinokat nem hozták összefüggésbe a Hepatitis A-, illetve parvovírus B19-fertőzés átvitelével, feltehetőleg azért, mert ezek a fertőzések ellen termelődött, a gyógyszerben található antitestek megakadályozzák a fertőzés kialakulását.
- A Rhesonativ minden egyes alkalmazását követően kifejezetten ajánlott a készítmény nevének és gyártási számának dokumentálása annak érdekében, hogy a felhasznált tételekről pontos nyilvántartás készüljön.

- Egyéb gyógyszerek és a Rhesonativ
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- A Rhesonativ gyengítheti az olyan betegségek elleni oltások hatékonyságát, mint például a kanyaró, a rózsahimlő, a mumpsz vagy a bárányhimlő. A Rhesonativval történő kezelést követő három hónapon belül a fenti oltások egyike sem végezhető. Ezért fontos, hogy az oltást végző orvos tisztában legyen azzal, hogy Ön Rhesonativ-kezelésben részesül vagy részesült.
- Vérvételkor tájékoztassa orvosát arról, hogy immunglobulin-kezelést kap, mivel ez befolyásolhatja a vérvizsgálat eredményét.

- Terhesség és szoptatás
- A Rhesonativ terhesség alatt alkalmazandó és szoptatás idején is alkalmazható.

- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességre gyakorolt hatást nem figyeltek meg.

- Fontos információk az Rhesonativ egyes összetevőiről
- A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
- Hogyan kell alkalmazni a Rhesonativot?
- Kezelőorvosa dönti el, hogy Önnek szüksége van-e Rhesonativra, és ha igen, milyen adagban. A Rhesonativot az egészségügyi személyzet adja be Önnek intramuszkuláris (izomba beadott) injekció formájában.
- Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- A következő mellékhatások fordulhatnak elő: fejfájás, szapora szívverés, alacsony vérnyomás, asztmás légzés, hányás, hányinger, bőrreakciók, ízületi fájdalom, láz, kellemetlenség érzés például a mellkasban, hidegrázás, az injekció beadás helyén fellépő lokális reakciók, például duzzanat és fájdalom, a vörösvérsejtek szétesése és súlyos allergiás reakciók, például anafilaxiás sokk.
- Ha az anafilaxiás reakció bármely tünetét észleli, például szédülést, hányingert, hányást, gyomorgörcsöt, köhögést, légzési vagy nyelési nehezítettséget, a bőr elkékülését, viszketést, csalánkiütést, bőrkiütést, szapora szívverést, alacsony vérnyomást, az arc, a nyelv vagy a torok megduzzadását, ájulást, illetve mellkasi fájdalmat, azonnal értesítse orvosát, mert ezen tünetek bármelyike azonnali kezelést igényel.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- Hogyan kell a Rhesonativot tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- Hűtőszekrényben (2 °C-8 °C) tárolandó.
- A fénytől való védelem érdekében az ampullát tartsa a dobozában.
- A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a már nem használt gyógyszereit miként dobja el. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- A csomagolás tartalma és egyéb információk
- Mit tartalmaz az Rhesonativ?

- A készítmény hatóanyaga a humán anti-D immunoglobulin. 1 ml 625 NE (125 mikrogramm) humán anti-D immunoglobulint tartalmaz.
- Egy 1 ml-es ampulla 625 NE (125 mikrogramm) humán anti-D immunglobulint tartalmaz.
- Egy 2 ml-es ampulla 1250 NE (250 mikrogramm) humán anti-D immunglobulint tartalmaz.
- Az emberifehérje-tartalom 165 mg/ml, amelynek minimum 95%-a immunglobulin G.
- Egyéb összetevők: glicin, nátrium-klorid, nátrium-acetát, poliszorbát 80 és injekcióhoz való víz.
Milyen az Rhesonativ külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Rhesonativ oldatos injekció, 1 ml vagy 2 ml oldatos injekció (I-es típusú) üvegampullában kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelések: 1 × 1 ml; 1 × 2 ml és 10 × 2 ml.
Az oldat színe színtelentől halványsárgán át világosbarnáig változhat.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

tagállam megnevezése gyógyszer neve
Ausztria Rhesonativ 625 I.E./ml Injektionslösung
Bulgária Rhesonativ 625 IU/ml, solution for injection
Ciprus Rhesonativ
Csehország Rhesonativ 625 IU/ml
Dánia Rhesonativ, Octapharma AB, Injectionsvaske, oplosning, 625 IE/ml,
anti-D (rh) immunoglobulin, human
Észtország Rhesonativ süstelahus 625TÜ 1ml
Finnország Rhesonativ 625 IU/ml injektioneste, liuos
Franciaország Rhesonativ 625 UI/ml, solution injectable
Hollandia Rhesonativ 625 IE/ml, oplossing voor injectie
Írország Rhesonativ 625 IU/ml, solution for injection
Izland Rhesonativ stungulyf, lausn 625 IU/ml
Lengyelország Rhesonativ
Lettország Rhesonativ 625 SV/ml kidums injekcijam
Litvánia Rhesonativ 625 TV/ml injekcinis tirpalas
Luxemburg Rhesonativ Sol. Inj. 625 UI/1 ml
Magyarország Rhesonativ 625 NE/ml oldatos injekció
Málta Rhesonativ 625 IU/ml, solution for injection
Norvégia Rhesonativ, injeksjonsvaske, opplosning, 625 IE/ml \"Octapharma\"
Olaszország Rhesonativ 625 IU/ml Soluzione iniettabile
Portugália Rhesonativ
Románia Rhesonativ 625 UI/ml, solutie injectabila
Svédország Rhesonativ, 625 IE/ml injektionsvätska, lösning
Szlovákia Rhesonativ
Szlovénia Rhesonativ 625 i.e./ml, raztopina za injiciranje
A készítményt használat előtt szoba- vagy testhőmérsékletre kell melegíteni.
Ne használjon olyan oldatot, amely zavaros, vagy amelyben szennyeződés látható.
A felbontott ampulla tartalmát azonnal fel kell használni. Bármilyen fel nem használt gyógyszert vagy hulladékanyagot a gyógyszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően kell kidobni.
Az injekciót intramuszkulárisan kell beadni. A készítmény beadása előtt a fecskendő dugattyújának visszahúzásával meg kell győződni arról, hogy a tű nem ért-e véreret.
Ha az intramuszkuláris beadás ellenjavallt (véralvadási zavarok), az injekció szubkután is alkalmazható, ha nem áll rendelkezésre intravénás készítmény. Beadás után az injekció helyét manuális nyomással óvatosan le kell szorítani.
Ha nagyobb adag (>2 ml gyermekek esetén, >5 ml felnőttek esetén) beadása válik szükségessé, célszerű ezt több részletben, különböző helyeken beinjekciózni.
Ez a gyógyszer nem keverhető más gyógyszerekkel.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések, gyermekgyógyászat, felnőttkori fertőző betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár