REVOLADE 25 mg filmtabletta

REVOLADE 25 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Revolade és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Revolade hatóanyaga, az eltrombopag az úgynevezett trombopoietin receptor agonista gyógyszerek csoportjába tartozik. Alkalmazása segíti a vérlemezkék számának növelését a vérben. A vérlemezkék vérsejtek, melyek csökkentik vagy megakadályozzák a vérzést.
A Revolade egy vérzési rendellenesség, az úgynevezett immun (idiopátiás) trombocitopéniás purpura (ITP) kezelésére alkalmazható azoknál a felnőtt (18 éves vagy idősebb) betegeknél, akiknek a lépét eltávolították, előzetesen kortikoszteroid vagy immunglobulin kezelést kaptak, és ezek a gyógyszerek nem voltak hatásosak. Az ITP-t a vérlemezkék alacsony száma (trombocitopénia) okozza. Az ITP-ben szenvedő embereknél megnő a vérzés kockázata, és a következő tüneteket tapasztalhatják: petechia (apró, gombostűfej nagyságú, egyenletes felszínű, kerek, vörös foltok a bőr alatt), véraláfutás, orrvérzés, ínyvérzés, továbbá, ha megvágják magukat, vagy megsérülnek, nem tudják elállítani a vérzést.
A Revolade olyan, korábban már kezelt felnőtt (18 éves vagy idősebb) krónikus ITP-s betegeknél is alkalmazható, akiknél a lépeltávolítás nem végezhető el.
A Revolade ezenkívül alkalmazható alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia) kezelésére krónikus hepatitisz C vírusfertőzéssel (HCV) rendelkező felnőtt betegeknél, ahol a trombocitopénia mértéke a fő akadályozó tényezője a megfelelő adaggal végzett interferon-alapú terápia megkezdésének vagy fenntartásának. A HCV fertőzött embereknek alacsony lehet a vérlemezkeszáma, nemcsak a betegség következményeként, hanem a betegség kezelésére használt egyes vírusellenes gyógyszerek miatt is.
2. Tudnivalók a Revolade szedése előtt
Ne szedje a Revolade-ot
- ha allergiás az eltrombopagra vagy a gyógyszer (a 6. pontban, a "Mit tartalmaz a Revolade" cím alatt felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Beszélje meg kezelőorvosával, ha ezek bármelyike érvényes Önre.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Mielőtt elkezdi szedni a Revolade-ot, kezelőorvosának tudnia kell:
- ha Önnek májproblémája van.
- Az alacsony vérlemezkeszámmal rendelkező (trombocitopéniás) és előrehaladott, krónikus (tartósan fennálló vagy kiújuló májkárosodást és a májfunkciók károsodását előidéző) májbetegségben szenvedő betegeknél magasabb a mellékhatások előfordulásának kockázata, beleértve az esetlegesen halálos kimenetelű májproblémákat és vérrögképződéseket. Ha kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a kezelés kedvező hatása nagyobb, mint a kockázata, a kezelés alatt szorosan ellenőrizni fogja az Ön állapotát.
- ha fennáll a vérrögképződés kockázata a vénákban és az artériákban, vagy tud róla, hogy családjában gyakori a vérrögképződés előfordulása.
- A vérrögképződés veszélye fokozódhat a következő esetekben:
- ha Ön időskorú,
- ha hosszú ideje ágyhoz kötött,
- ha rákos megbetegedése van,
- ha fogamzásgátló tablettát szed vagy hormonpótló kezelést kap,
- ha nemrégiben sebészeti beavatkozást végeztek Önnél vagy fizikai sérülés érte,
- ha erősen túlsúlyos,
- ha dohányzik,
- ha előrehaladott krónikus májbetegsége van.
- Ha a fentiek közül bármelyik érvényes Önre, kérjük, mondja el kezelőorvosának a kezelés megkezdése előtt. Nem szedhet Revolade-ot, kivéve, ha kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a kezelés várható kedvező hatása nagyobb, mint a vérrögképződés kockázata.
- ha szürkehályogja van (a szemlencse elhomályosodása).
- ha más vérkép-rendellenesség áll fenn Önnél, mint például a mielodiszpláziás szindróma (MDS).
Mielőtt elkezdi szedni a Revolade-ot, kezelőorvosa vizsgálatokat fog végezni Önnél ellenőrizendő, hogy nem áll fenn Önnél ilyen vérkép-rendellenesség. Ha Önnél MDS áll fenn és Revolade-ot szed, az MDS súlyosbodhat Önnél.
- Mondja el kezelőorvosának, ha ezek bármelyike érvényes Önre.
Szemészeti vizsgálatok
Kezelőorvosa javasolni fogja, hogy a rutin szemészeti vizsgálat keretében a szürkehályog ellenőrzést is végezzék el Önnél. Ha nem végeznek Önnél rutin szemészeti vizsgálatokat, kezelőorvosának gondoskodnia kell arról, hogy rendszeresen végezzenek Önnél szürkehályog ellenőrzést. Úgyszintén ellenőrizhetik Önnél, hogy előfordulnak-e vérzések a retinában (ideghártya, a szemfenéken lévő, fényérzékeny idegsejtekből álló hártya) vagy a retina körül lévő ereknél.
Rendszeres vérvizsgálatokra lesz szüksége
Mielőtt elkezdené szedni a Revolade-ot, kezelőorvosa vérvizsgálatokat fog végezni a vérsejtek, köztük a vérlemezkék ellenőrzése céljából. Ezeket a vizsgálatokat időnként megismétlik, ameddig a gyógyszert szedi.
Májfunkciós vérvizsgálatok
A Revolade megemelheti egyes májenzimek vérszintjét, különös tekintettel a bilirubin- és alanin- /aszpartát-transzaminázokra. Ez májkárosodás jele lehet. Ha Ön interferon alapú vírusellenes kezelésben részesül Revolade-dal együtt alkalmazva, a hepatitisz C vírusfertőzés által okozott alacsony vérlemezkeszám kezelésére, bizonyos májproblémák súlyosbodhatnak.
A Revolade szedése előtt és alatt időről időre vért vesznek öntől a májfunkció ellenőrzése céljából. Lehet, hogy abba kell hagynia a Revolade szedését, ha ezeknek az anyagoknak a mennyisége nagyon megemelkedik, vagy ha májkárosodás tünetei mutatkoznak.
- Olvassa el "Májproblémák" szakaszt a betegtájékoztató 4. pontjában.
Vérlemezkeszám vérvizsgálatok
Ha abbahagyja a Revolade szedését, az Ön vérlemezkeszáma valószínűleg néhány napon belül újra alacsony lesz. Rendszeresen ellenőrizni fogják a vérlemezkeszámát, és kezelőorvosa meg fogja beszélni Önnel a szükséges óvintézkedéseket.
Ha Önnek nagyon magas a vérlemezkeszáma, ez fokozhatja a vérrögképződés kockázatát. Mindamellett vérrögképződés előfordulhat normális, vagy akár alacsony vérlemezkeszám mellett is. Kezelőorvosa olyan Revolade adagot állít be Önnél, ami biztosítja, hogy vérlemezkeszáma ne emelkedjen meg túlságosan.
Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha a vérrögképződés bármely alábbi jelét tapasztalja:
- duzzanat, fájdalom, érzékenység az egyik lábban;
- hirtelen jelentkező légszomj, különösen heves mellkasi fájdalommal és/vagy gyors légzéssel együtt;
- hasi fájdalom, a has megnagyobbodása, vér a székletben.
A csontvelőt ellenőrző vizsgálatok
Egyes betegeknek csontvelő-problémái lehetnek. A Revolade-hoz hasonló gyógyszerek súlyosbíthatják ezt a problémát. A csontvelő elváltozásaira a rossz vérképeredményekből derülhet fény. A Revolade-kezelés alatt kezelőorvosa olyan vizsgálatokat is elvégezhet, melyek segítségével közvetlenül ellenőrizni tudja a csontvelőjét.
Emésztőrendszeri vérzések vizsgálata
Ha Ön interferon alapú vírusellenes kezelésben részesül Revolade-dal együtt alkalmazva, a Revolade-kezelés leállítása után ellenőrizni fognak Önnél minden, az emésztőrendszeri vérzésekre utaló panaszt és tünetet.
A szívműködés ellenőrzése
Kezelőorvosa szükségesnek tarthatja, hogy a Revolade-kezelés alatt ellenőrizze az Ön szívműködését és elektrokardiogram (EKG) vizsgálatot végezzen.
Gyermekek és serdülők
A Revolade nem javasolt 18 évesnél fiatalabb betegek számára.
Egyéb gyógyszerek és a Revolade
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyes naponta szedett gyógyszerek, beleértve a vényköteles és vény nélküli készítményeket és ásványi anyagokat is, kölcsönhatásba lépnek a Revolade-dal. Ezek közé tartoznak:
- a savlekötő gyógyszerek, amelyek emésztési zavarok, gyomorégés vagy gyomorfekély kezelésére szolgálnak (lásd még 3. pont
- a sztatinoknak nevezett gyógyszerek, amelyek a koleszterinszint csökkentésére szolgálnak
- egyes, a HIV-fertőzést kezelő gyógyszerek, mint például a lopinavir vagy ritonavir
- ásványi anyagok, mint a vas, a kalcium, a magnézium, az alumínium, a szelén és a cink, amelyek vitamin- és ásványi anyag-pótló készítményekben fordulhatnak elő (lásd még 3. pont)
- a rák kezelésében alkalmazott gyógyszerek, például a metotrexát és a topotekán.
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezek közül valamelyiket szedi. Közülük néhány nem alkalmazható együtt a Revolade-dal, vagy esetleg módosítani kell az Ön adagját, vagy módosítani kell a bevételük idejét. Kezelőorvosa megnézi az Ön által szedett gyógyszereket, és megfelelő helyettesítő kezelést javasol, ha szükséges.
Ha a vérrögképződés megelőzésére kapott gyógyszereket is szed (antikoagulánsok vagy vérlemezkegátló kezelés), nagyobb a vérzés kockázata. Kezelőorvosa ezt meg fogja Önnel beszélni.
Ha kortikoszteroidokat, danazolt és/vagy azatioprint szed, lehet, hogy ezekből alacsonyabb adagot kell kapnia, vagy szedésüket abba kell hagynia a Revolade egyidejű alkalmazása esetén.
A Revolade egyidejű bevétele étellel és itallal
Ne vegye be a Revolade-ot tejterméket tartalmazó ételekkel vagy italokkal, mivel a gyógyszer felszívódását a tejtermékekben levő kalcium befolyásolja. További információért lásd 3. pont, "Hogyan kell szedni a Revolade-ot?".
Terhesség és szoptatás
Ne alkalmazza a Revolade-ot, ha terhes, kivéve, ha kezelőorvosa ezt kifejezetten javasolja. A Revolade hatása terhességben nem ismert.
- Mondja el kezelőorvosának, ha Ön terhes, fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne.
- Használjon megbízható fogamzásgátló módszert mialatt a Revolade-ot szedi, hogy elkerülje a teherbeesést.
- Ha a Revolade-dal végzett kezelés során teherbe esik, tájékoztassa kezelőorvosát.
Ne szoptasson, mialatt a Revolade-ot szedi. Nem ismert, hogy a Revolade kiválasztódik-e az anyatejbe.
- Ha szoptat, vagy szoptatást tervez, tájékoztassa kezelőorvosát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Revolade szédülést okozhat, és egyéb mellékhatásai lehetnek, amelyek hatására kevésbé lesz éber.
- Ne vezessen gépjárművet vagy kezeljen gépeket, kivéve ha meggyőződött arról, hogy a készítmény Önre nincs ilyen hatással.
3. Hogyan kell szedni a Revolade-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Ne változtasson a Revolade adagján vagy az adagoláson, csak akkor, ha kezelőorvosa vagy gyógyszerésze azt mondja Önnek, hogy változtassa meg azt. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Amikor Ön Revolade-ot kap, folyamatosan hematológiai betegségek és krónikus hepatitisz C kezelésében jártas orvos felügyelete alatt fog állni.
Mennyit kell bevenni
A szokásos kezdő adag ITP-ben szenvedő betegeknél naponta egyszer egy darab 50 mg-os Revolade tabletta. Ha Ön kelet-ázsiai származású (kínai, japán, tajvani, thaiföldi vagy koreai), kezelését esetleg alacsonyabb, 25 mg-os adaggal kell kezdeni.
A szokásos kezdő adag hepatitisz C-ben szenvedő betegeknél naponta egyszer egy darab 25 mg-os Revolade tabletta. Ha Ön kelet-ázsiai származású (kínai, japán, tajvani, thaiföldi vagy koreai) kezelését ugyancsak 25 mg-os adaggal kell kezdeni.
A hepatitisz C-ben szenvedő betegek Revolade-kezelésének célja a vírusellenes terápia megkezdéséhez és folytatásához szükséges vérlemezkeszám elérése.
A tablettát egészben, kevés vízzel kell lenyelni.
A Revolade hatásának kialakulásához 1-2 hétre lehet szükség. Az Ön Revolade-kezelésre adott válaszától függően kezelőorvosa javasolhatja a napi adag módosítását.
Mikor kell bevenni
Ne vegye be a Revolade-ot 4 órán belül az alábbiak előtt vagy után:
- tejterméket tartalmazó ételek, például sajt, vaj, joghurt vagy fagylalt
- tej vagy tejes turmixok, tejjel, joghurttal vagy tejszínnel készült italok,
- savlekötők, amelyek emésztési zavarok és gyomorégés kezelésére szolgáló gyógyszerek
- egyes ásványianyag- és vitamin-pótló készítmények, beleértve a vasat, a kalciumot, a magnéziumot, az alumíniumot, a szelént és a cinket.
Ha mégis ezt teszi, a gyógyszer nem fog megfelelően felszívódni a szervezetébe.

Kérjen további tájékoztatást kezelőorvosától a megfelelő ételekkel és italokkal kapcsolatban.
Ha az előírtnál több Revolade-ot vett be
Azonnal forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez. Lehetőség szerint mutassa meg nekik a dobozt vagy ezt a betegtájékoztatót.
Megfigyelés alatt fogják Önt tartani, hogy nem jelentkeznek-e a mellékhatásokra utaló tünetek vagy panaszok, hogy adott esetben haladéktalanul megkaphassa a megfelelő kezelést.
Ha elfelejtette bevenni a Revolade-ot
Ha elfelejtette bevenni a Revolade egy adagját, várjon, és vegye be a soronkövetkező tervezett adagot.
Egy nap alatt ne vegyen be egynél több Revolade adagot.
Ha idő előtt abbahagyja a Revolade szedését
Ne hagyja abba a Revolade szedését anélkül, hogy megbeszélte volna kezelőorvosával. Ha kezelőorvosa azt javasolja, hogy hagyja abba a kezelést, négy hétig minden héten ellenőrizni fogják a vérlemezkeszámát.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Tünetek, amelyekre oda kell figyelnie: forduljon orvoshoz
Az ITP vagy krónikus hepatitisz C fertőzés miatti alacsony vérlemezkeszám kezeléseként Revolade-ot szedő embereknél kialakulhatnak esetlegesen súlyos mellékhatások. Fontos, hogy mondja el orvosnak, ha Önnél az alábbi tünetek jelentkeznek.
Vérrögképződés fokozott kockázata
Egyes betegeknél magasabb lehet a vérrögképződés kockázata, és a Revolade-hoz hasonló gyógyszerek súlyosbíthatják ezt a problémát. A vérerek vérrög által történő hirtelen elzáródása egy nem gyakori mellékhatás, amely 100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet.
Ha vérrögképződés jeleit vagy tüneteit tapasztalja, például:
- duzzanat, fájdalom, érzékenység az egyik lábban;
- hirtelen jelentkező légszomj, ha heves mellkasi fájdalommal és/vagy gyors légzéssel jár együtt;
- hasi fájdalom, a has megnagyobbodása, vér a székletében.
Azonnal kérjen orvosi segítséget.
Májproblémák
A Revolade a vérvizsgálati eredményekben kimutatható elváltozásokat okozhat, amelyek májkárosodásra utalhatnak. Gyakran fordulnak elő májrendellenességek, ezek 10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek. Májproblémák, köztük a máj által termelt anyagok (enzimek) szintjének megemelkedése, valamint a máj által az emésztés elősegítésére termelt epe nem megfelelő elfolyása (epepangás) nem gyakran fordulnak elő, és 100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek.
- Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha a májkárosodásra utaló alábbi panaszok vagy tünetek bármelyike jelentkezik Önnél:
- a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződése (sárgaság),
- szokatlanul sötét színű vizelet.
Vérzés vagy véraláfutás, miután abbahagyta a kezelést
A Revolade abbahagyása után két héten belül az Ön vérlemezkeszáma rendszerint visszaesik a Revolade szedésének elkezdése előtti értékre. Az alacsonyabb vérlemezkeszám fokozhatja a vérzés vagy véraláfutások kockázatát. Miután abbahagyta a Revolade szedését, kezelőorvosa legalább 4 hétig ellenőrizni fogja az Ön vérlemezkeszámát.
Egyes betegek esetében előfordulhat vérzés az emésztőrendszerben a peginterferon, ribavirin és a Revolade alkalmazásának abbahagyását követően. Lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, ha:
- fekete, szurokszínű a széklete (emésztőrendszeri vérzésre utalhat. A széklet elszíneződése nem gyakori mellékhatás, 100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet);
- vér található a székletében;
- vért hány vagy kávézaccra hasonlít a hányadéka.
- Mondja el kezelőorvosának, ha a Revolade abbahagyása után véraláfutásokat vagy vérzést tapasztal.
Egyéb lehetséges mellékhatások az ITP-ben szenvedő betegeknél
Gyakori mellékhatások
Ezek 10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:
- émelygés (hányinger)
- hasmenés
- a szemlencse elhomályosodása (szürkehályog)
- szemszárazság
- szokatlan hajhullás vagy -ritkulás
- bőrkiütés
- viszketés
- izomfájdalom, izomgörcs
- hátfájás
- csontfájdalom
- a kezek vagy a lábak bizsergése vagy zsibbadása
- bő és/vagy elhúzódó havivérzések
Vérvizsgálattal kimutatható gyakori mellékhatások:
- májenzimek (aszpartát- és alanin-transzaminázok) szintjének emelkedése
- a bilirubin (egy, a májban termelt anyag) szintjének emelkedése
- egyes fehérjék szintjének megemelkedése
Nem gyakori mellékhatások
Ezek 100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:
- a vérkeringés akadálya a szív egy részében, szívroham
- hirtelen légszomj, különösen, ha éles mellkasi fájdalom és/vagy gyors légzés kíséri, amely a tüdőben lévő vérrögre utalhat
- a tüdő egy része nem működik, a tüdő verőér elzáródása miatt
- gyorsabb szívverés, szabálytalan szívverés, a bőr kékes elszíneződése
- szívritmuszavarok (a QT-szakasz megnyúlása)
- egy visszér begyulladása
- vérrel teli helyi duzzanat egy vérér sérülése következtében (hematóma)
- torokfájás vagy kellemetlen érzés nyelés közben, tüdő-, arcüreg-, mandula-, orr és torokgyulladás
- influenza
- tüdőgyulladás (pneumónia)
- étvágytalanság
- az ízületek fájdalmas megduzzadása, amit a húgysav okoz (köszvény)
- alvási problémák, depresszió, az érdeklődés hiánya, hangulatváltozások
- álmosság, egyensúlyzavar, beszédzavar és idegműködési zavarok, migrén, remegés
- szemproblémák, köztük homályos vagy kevésbé tiszta látás
- fülfájás, forgó érzés (vertigó)
- orr-, torok-, arcüreg-problémák, légzési problémák alvás közben
- emésztőrendszeri problémák, köztük hányás, szelek, gyakori székletürítés, gyomorfájdalom és gyomorérzékenység
- ételmérgezés
- végbélrák
- szájüregi problémák, köztük száraz vagy fájdalmas szájnyálkahártya, érzékeny nyelv, ínyvérzés
- bőrelváltozások, köztük erős izzadás, viszkető, göbös kiütés, vörös foltok, a bőr küllemének megváltozása
- napégés
- sebek körüli vörösség és duzzanat
- vérzés a bőrbe szúrt katéter körül
- idegentestérzés a beadás helyén
- izomgyengeség
- veseproblémák, köztük vesegyulladás, nagy mennyiségű éjszakai vizeletürítés, veseelégtelenség, húgyúti fertőzés
- fehérvérsejtek jelenléte a vizeletben
- általános rossz közérzet, magas testhőmérséklet, melegségérzés, mellkasi fájdalom
- hideg verítékezés
Vérvizsgálattal kimutatható nem gyakori mellékhatások:
- a vörösvértestek számának csökkenése (vérszegénység), a fehérvérsejtek és a vérlemezkék számának csökkenése
- a vörösvértestek számának emelkedése
- változások a vér összetételében
- a húgysav-, a kalcium- és a káliumszintek változása
Egyéb lehetséges mellékhatások a hepatitisz C-ben szenvedő (Revolade-ot peginterferonnal és ribavirinnel együtt kapó) betegeknél
Nagyon gyakori mellékhatások
Ezek 10 beteg közül több mint 1-nél jelentkezhetnek:
- fejfájás
- étvágycsökkenés
- alvászavar (álmatlanság)
- köhögés
- émelygés (hányinger), hasmenés
- izomfájdalom, viszketés, energiahiány, magas testhőmérséklet, szokatlan hajhullás, gyengeségérzés, influenzaszerű megbetegedés, duzzanat a kézen vagy a lábon, hidegrázás
Vérvizsgálattal kimutatható nagyon gyakori mellékhatások:
- a vörösvértestek számának csökkenése (vérszegénység)
Gyakori mellékhatások
Ezek 10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:
- húgyúti fertőzések
- az orrjáratok, a torok és a szájüreg gyulladása, influenzaszerű tünetek, szájszárazság, fájdalmas vagy gyulladt szájüreg, fogfájás
- testtömeg-csökkenés
- alvászavar, kóros álmosság, zavartság, depresszió, szorongás, nyugtalanság
- szédülés, a figyelem és a memória zavara
- a kezek vagy a lábak bizsergése vagy zsibbadása
- agyvelőgyulladás
- szemproblémák, köztük homályos vagy kevésbé tiszta látás (szürkehályog), szemszárazság, kis sárga lerakódások a retinán, a szemfehérje sárgás elszíneződése
- a retinában (a szemfenéken lévő ideghártya) lévő vagy a körül lévő erek vérzése
- forgó érzés, gyors vagy szabálytalan szívverés (palpitáció), légszomj
- köpetürítéssel járó köhögés
- emésztőrendszeri problémák, köztük hányás, gyomorfájdalom, emésztési zavar, székrekedés, a has felpuffadása, ízérzési zavar, a gyomor gyulladása, aranyeres csomók, a nyelőcsőben (özofágusz) lévő erek tágulata és vérzése, a belek irritációja
- májproblémák, köztük vérrögképződés, a szemfehérje vagy a bőr sárgás elszíneződése (sárgaság), májdaganat (lásd korábban, 4. pont, "Májproblémák")
- bőrelváltozások, köztük kiütés, bőrszárazság, ekcéma, bőrvörösség, viszketés, erős izzadás, szokatlan bőrkinövések
- ízületi fájdalom, hátfájás, csontfájdalom, kéz- vagy lábfájás, izomgörcsök
- ingerlékenység, általános rossz közérzet, kellemetlen érzés vagy fájdalom a mellkasban
- beadás helyén fellépő reakciók
- a szívritmus zavarai (QT-megnyúlás)
Vérvizsgálattal kimutatható gyakori mellékhatások:
- megemelkedett vércukor- (glükóz-) szint
- csökkent fehérvérsejtszám
- csökkent fehérjeszint a vérben
- a vörösvértestek pusztulása (hemolitikus anémia)
- megemelkedett bilirubinszint (egy, a májban termelt anyag)
- a véralvadást szabályzó enzimekben bekövetkező változás
Nem gyakori mellékhatások
Ezek 100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:
- fájdalmas vizeletürítés
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Revolade-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Revolade
25 mg filmtabletta
A Revolade hatóanyaga az eltrombopag. Minden filmtabletta 25 mg eltrombopagot tartalmaz eltrombopag-olamin formájában.
Egyéb összetevők: hipromellóz, makrogol 400, magnézium-sztearát, mannit (E421), mikrokristályos cellulóz, poliszorbát 80, povidon (K30), A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, titán-dioxid (E171).
50 mg filmtabletta
A Revolade hatóanyaga az eltrombopag. Minden filmtabletta 50 mg eltrombopagot tartalmaz eltrombopag-olamin formájában.
Egyéb összetevők: hipromellóz, vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), makrogol 400, magnézium-sztearát, mannit (E421), mikrokristályos cellulóz, povidon (K30), A típusú karboximetil- keményítő-nátrium, titán-dioxid (E171).
75 mg filmtabletta
A Revolade hatóanyaga az eltrombopag. Minden filmtabletta 75 mg eltrombopagot tartalmaz eltrombopag-olamin formájában.
Egyéb összetevők: hipromellóz, vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172), makrogol 400, magnézium-sztearát, mannit (E421), mikrokristályos cellulóz, povidon (K30), A típusú karboximetil- keményítő-nátrium, titán-dioxid (E171).
Milyen a Revolade külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Revolade 25 mg fimtabletta kerek, mindkét oldalán domború felületű, fehér színű, filmbevonatú tabletta, az egyik oldalán mélynyomású "GS NX3" és "25" jelzéssel.
A Revolade 50 mg filmtabletta kerek, mindkét oldalán domború felületű, barna színű, filmbevonatú tabletta, az egyik oldalán mélynyomású "GS UFU" és "50" jelzéssel.
A Revolade 75 mg filmtabletta kerek, mindkét oldalán domború felületű, rózsaszínű, filmbevonatú tabletta, az egyik oldalán mélynyomású "GS FFS" és "75" jelzéssel.
Alumínium buborékcsomagolás, 14 vagy 28 filmtablettát tartalmazó dobozban vagy 84 (3 × 28) filmtablettát tartalmazó gyűjtőcsomagolásban kapható.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: EU/1/10/612/002

REVOLADE 25 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Novartis Europharm

Hatóanyag: eltrombopag

ATC: Eltrombopag

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 289672 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

keringés, seb, vérzés

Kapcsolódó betegségek ( hematológia )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár