REFACTO AF 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz

REFACTO AF 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a ReFacto AF és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A ReFacto AF hatóanyaga az alfa-moroktokog, egy VIII-as humán véralvadási faktor. A VIII-as faktor jelenléte szükséges a vérben az alvadáshoz, és megállítja a vérzést. Hemofília A-ban (veleszületett VIII-as faktor hiány) szenvedő betegeknél ez hiányzik vagy nem működik megfelelően.
A ReFacto AF a hemofília A-ban szenvedő felnőtteknél és gyermeknél (beleértve az újszülötteket is) fellépő vérzések elállítására és megelőzésére (profilaxisára) szolgál.
2. Tudnivalók a ReFacto AF alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a ReFacto AF-et:
- ha allergiás az alfa-moroktokogra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás a hörcsögeredetű fehérjékre.
Ha nem biztos ezekben, kérdezze meg kezelőorvosát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A ReFacto AF alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- ha allergiás reakciót észlel. Az allergiás reakciók jelei közé tartozik a légzési nehézség, a légszomj, a csalánkiütések, a viszketés, a mellkasi szorító érzés, a sípoló légzés és az alacsony vérnyomás. Az anafilaxiás sokk súlyos allergiás reakció, amely nyelési és/vagy légzési nehézséget okozhat, illetve kipirulhat és felduzzadhat az arc és/vagy a kezek. Ha e jelek bármelyike előfordul, azonnal állítsa le az infúziót és lépjen kapcsolatba az orvosával, vagy kérjen sürgősségi ellátást. Súlyos allergiás reakciók esetén másfajta kezelést kell mérlegelni.
- ha vérzése nem szűnik meg, ahogy azt várni lehetne, azonnal lépjen kapcsolatba az orvosával, vagy kérjen sürgősségi ellátást.
- ha a vérzés megfelelő módon nem állítható el a szokásos gyógyszeradaggal. A VIII-as faktor- készítményeket kapó betegek szervezetében néha ellenanyagok termelődnek a VIII-as faktorral szemben (ezeket VIII-as faktor gátlóanyagoknak (inhibitoroknak) is nevezik), amelyek gátolhatják azt, hogy a VIII-as faktor megfelelő módon fejtse ki hatását. Amíg Önt ReFacto AF-fel kezelik, rendszeres megfigyelés alatt fog állni a VIII-as faktor gátlóanyagok kialakulása tekintetében.
Egyéb gyógyszerek és a ReFacto
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Termékenység, terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A ReFacto AF nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A ReFacto AF nátriumot tartalmaz
A por feloldását követően a ReFacto 1,23 mmol (vagy 29 mg) nátriumot tartalmaz injekciós üvegenként. Tájékoztassa orvosát, ha kontrollált nátriumdiétát tart.
3. Hogyan kell alkalmazni a ReFacto AF-et?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A ReFacto AF-kezelést olyan orvosnak kell elindítania, aki jártas a hemofília A-ban szenvedő betegek kezelésében. Orvosa dönti el a ReFacto AF Önnél alkalmazott adagját. Ez az adag és a kezelés időtartama az Ön VIII-as faktorpótló kezeléssel kapcsolatos egyéni szükségletétől függ. A ReFacto AF-et az Ön egyik vénájába adják be. A beadás több percig tart. Maga a beteg, illetve a gondviselője is beadhatja a ReFacto AF injekciót, amennyiben erre megfelelő képzést kaptak.
A kezelés során orvosa dönthet úgy, hogy megváltoztatja a ReFacto AF Önnél alkalmazott adagját. Utazás előtt beszéljen kezelőorvosával. Önnek a tervszerű kezeléshez elegendő mennyiségű VIII-as faktort kell magával vinnie az utazásra.
Ajánlott, hogy minden alkalommal, amikor ReFacto AF-et használ, jegyezze fel a dobozon olvasható nevet és a termék gyártási számát. Használhatja az injekciós üvegen található eltávolítható címkék egyikét a gyártási szám betegnaplójában történő dokumentálása vagy bármilyen mellékhatás jelentése céljából.

A készítmény előkészítése és beadása

Az alábbi műveletek útmutatóként szolgálnak a ReFacto AF előkészítéséhez és beadásához. A betegeknek követniük kell kezelőorvosaiknak a készítmény előkészítésére és beadására vonatkozó konkrét utasításait.
Az előkészítéshez kizárólag a dobozban mellékelt előretöltött fecskendőt használja. A beadáshoz egyéb steril, egyszerhasználatos fecskendők is használhatók.
A ReFacto AF-et intravénás (iv.) infúzió formájában kell beadni, miután az oldatos injekcióhoz való liofilizált port a mellékelt fecskendőben lévő oldószerrel (9 mg/ml (0,9%) nátrium-klorid oldat) feloldották. A ReFacto AF nem keverhető más infúziós oldatokkal.
Mindig mosson kezet, mielőtt hozzáfogna az oldat alábbiakban ismertetett előkészítési és beadási folyamatához.
Az előkészítési folyamat során aszeptikus (vagyis tiszta és baktériummentes) technikát kell használni.
Az oldat előkészítése:
1. Hagyja, hogy a liofilizált ReFacto AF-et tartalmazó injekciós üveg és az előretöltött oldószeres fecskendő szobahőmérsékletre melegedjen.
2. Vegye le a ReFacto AF-et tartalmazó injekciós üveg műanyag lepattintható kupakját, hogy a gumidugó közepe láthatóvá váljon.

3. A mellékelt alkoholos törlőkendővel vagy más fertőtlenítő oldattal törölje le az injekciós üveg tetejét, és hagyja, hogy megszáradjon. Tisztítás után ne érjen a gumidugóhoz és ne hagyja, hogy az bármilyen más felülethez hozzáérjen.
4. Húzza le az átlátszó műanyag injekciós üveg feltét csomagolásának fedelét. A feltétet ne vegye ki a csomagolásból.
5. Helyezze az injekciós üveget sima felületre. A feltét csomagolását tartva, helyezze az injekciós üveg feltétet az injekciós üveg fölé. Határozott mozdulattal nyomja lefelé, míg a feltét rá nem illeszkedik az injekciós üveg tetejére, miközben a feltét tűje áthatol az injekciós üveg dugóján.

6. Emelje le a csomagolást a feltétről és semmisítse meg.

7. A dugattyút az oldószeres fecskendőhöz kell illeszteni úgy, hogy a fecskendő dugójában lévő nyílásba helyezi, benyomja és becsavarozza addig, amíg szilárdan áll a dugóban.
8. Törje le a perforációnál a garanciazáras, műanyag védősapkát az oldószeres fecskendő hegyéről úgy, hogy a kupakot ide-oda hajlítgatja, amíg a perforáció eltörik. Ne érjen a védősapka belsejéhez vagy a fecskendő hegyéhez. A védősapkát esetleg még vissza kell helyeznie (amennyiben az elkészített ReFacto AF-et nem használja fel azonnal), ezért tegye azt félre, a tetejére állítva.

9. Helyezze az injekciós üveget sima felületre. Csatlakoztassa az oldószeres fecskendőt az injekciós üveg feltéthez úgy, hogy a fecskendő hegyét a feltét nyílásába helyezi, miközben határozott mozdulattal nyomja és az óramutató járásával megegyező irányban forgatja a fecskendőt a csatlakozásig.

10. A dugattyút lassan lefelé nyomva fecskendezze az oldószer teljes mennyiségét a ReFacto AF injekciós üvegbe.

11. A még a feltéthez kapcsolódó fecskendővel együtt óvatosan forgassa körbe az injekciós üveget, amíg a por feloldódik.

12. Beadás előtt szabad szemmel meg kell vizsgálni a kész oldatot, hogy nem tartalmaz-e szilárd részecskéket. Az oldatnak átlátszónak vagy enyhén opálosnak és színtelennek kell lennie.
Megjegyzés: amennyiben Ön egynél több ReFacto AF injekciós üveget használ fel egy infúzióhoz, minden egyes injekciós üveget a fenti utasításnak megfelelően kell elkészíteni. Az oldószeres fecskendőt - az injekciós üveg feltétet a helyén hagyva - le kell venni, és egyetlen, nagyobb "luer lock" fecskendőt kell használni minden egyes injekciós üveg feloldott tartalmának felszívására.
13. Miután biztosította, hogy a fecskendő dugattyúja továbbra is teljesen le van nyomva, fordítsa meg az injekciós üveget és az oldat teljes mennyiségét lassan szívja fel a fecskendőbe.

14. Óvatosan húzza és forgassa a fecskendőt az óramutató járásával ellentétes irányba, és válassza le a fecskendőt az injekciós üveg feltétről. Az injekciós üveget a hozzá csatlakozó feltéttel együtt semmisítse meg.
Megjegyzés: ha az oldatot nem használja fel azonnal, a fecskendő kupakját gondosan vissza kell helyezni. Ne érjen hozzá a fecskendő hegyéhez vagy a kupak belsejéhez.
A ReFacto AF oldatot azonnal, de legkésőbb a feloldást követő 3 órán belül fel kell használni. A feloldott ReFacto AF-et szobahőmérsékleten kell tartani beadás előtt.
Alkalmazás (intravénás infúzió):
A Re Facto AF-et a készletben mellékelt infúziós szerelékkel és az előretöltött oldószeres fecskendővel, vagy egy steril, egyszerhasználatos, műanyag "luer lock" fecskendővel kell beadni.
1. Csatlakoztassa a fecskendőt az infúziós szerelék "luer" végéhez.
2. Használjon érleszorító szalagot és készítse elő a beadás helyét a bőr készletben található alkoholos törlőkendővel való alapos letörlésével.

3. Vezesse be az infúziós szerelék csövének végén lévő tűt a vénájába, ahogyan azt a kezelőorvosa tanította, és távolítsa el az érleszorító szalagot. Távolítson el minden levegőt az infúziós csőből a fecskendőbe való visszaszívással. A feloldott készítményt több perc alatt kell intravénásan beadni. Orvosa megváltoztathatja az infúzió ajánlott sebességét, hogy kényelmesebbé tegye a beadást.

Kérjük, hogy a fel nem használt oldószert, a kiürült injekciós üvege(ke)t, valamint a használt tűket és fecskendőket orvosi hulladékok összegyűjtésére szolgáló megfelelő tartályba dobja, mivel ezek az anyagok másoknak sérülést okozhatnak, ha nem körültekintően semmisítik meg őket.
Ha az előírtnál több ReFacto AF-et alkalmazott
Beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével.
Ha idő előtt abbahagyja a ReFacto AF alkalmazását
Ne hagyja abba a ReFacto AF kezelést anélkül, hogy megbeszélné orvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Allergiás reakciók
Ha súlyos, hirtelen kialakuló allergiás (anafilaxiás) reakciók jelentkeznek, az injekció beadását azonnal abba kell hagyni. Azonnal értesítse kezelőorvosát, ha az allergiás reakciók alábbi, korai tüneteinek bármelyikét észleli:
- bőrkiütés, csalánkiütés, pörsenés, a test egészére terjedő viszketés,
- az ajkak és a nyelv duzzanata,
- légzési nehézség, sípoló lélegzés, mellkasi szorító érzés,
- általános rossz közérzet,
- szédülés és eszméletvesztés.
A súlyos tünetek, beleértve a légzési nehézséget és (csaknem bekövetkező) ájulást, azonnali sürgősségi kezelést igényelnek. A súlyos, hirtelen jelentkező allergiás (anafilaxiás) reakciók nem gyakoriak (100 betegből legfeljebb egy beteget érinthetnek).
Inhibitorok kialakulása
A hemofília A-ban szenvedő betegeknél semlegesítő antitestek (inhibitorok) alakulhatnak ki a VIII-as faktorral szemben. Ha ilyen inhibitorok alakulnak ki, ennek egyik jele az lehet, hogy növelni kell a vérzés elállításához jellemzően szükséges ReFacto AF adagot, és/vagy a kezelés befejezését követően is folytatódik a vérzés. Ilyen esetekben javasolt, hogy egy a hemofília kezelésére szakosodott központot keressen fel. Orvosa ellenőrizheti Önnél az inhibitor kialakulását. Az inhibitorok kialakulása a ReFacto AF-fel kezelt betegek 2%-ánál volt megfigyelhető egy vizsgálat során.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből egynél több beteget érinthet):
- hányás
- inhibitorok kialakulása olyan betegeknél, akiket azelőtt soha nem kezeltek VIII-as faktor készítményekkel
- egyes vérvizsgálati eredményekben magasabb lehet a kínai hörcsög ovárium (a ReFacto AF-ben lévő rekombináns VIII-as faktor fehérje előállítására használt sejtek) elleni, valamint a VIII-as faktor elleni fehérje (antitest) szintje. Ugyanakkor ezek a fehérjék jelenlegi tudásunk szerint nem fejtenek ki klinikai hatást, vagy nem okoznak semmilyen tünetet.
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1beteget érinthet):
- vérzés
- inhibitor kialakulása olyan betegeknél, akiket korábban már kezeltek VIII-as faktor készítménnyel
- fejfájás, émelygés
- ízületi fájdalom, izomfájdalom
- fáradtság, láz
- vénás kanül szövődmények, beleértve a tartós vénakatéter szövődményeket is
Nem gyakori melllékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- súlyos allergiás reakciók, szédülés, feledékenység, csalánkiütés, viszketés, bőrkiütés, kipirulás
- mellkasi fájdalom, légszomj, gyors szívverés
- hasmenés, étvágycsökkenés, gyomorfájdalom
- megváltozott ízérzet
- hidegrázás, verejtékezés, izomgyengeség
- álmosság
- köhögés
- az alkalmazás helyén fellépő reakciók (köztük égő és szúró érzés a beadás helyén), kellemetlenség-érzet és duzzanat az intravénás beadás helyén
- emelkedett májenzimszintek, emelkedett bilirubinszint
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a ReFacto AF-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható, illetve Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtve (2 °C-8 °C) tárolandó és szállítandó. Az előretöltött oldószeres fecskendő károsodásának megelőzése érdekében nem fagyasztható!
Szükség esetén a gyógyszer az ilyen tárolásból egyszeri, legfeljebb 3 hónapos időtartamú, szobahőmérsékleten (legfeljebb 25 °C-on) történő tárolásra kivehető. A szobahőmérsékleten való tárolás ezen időszakának végén a készítményt nem szabad újra hűtve tárolni, hanem vagy fel kell használni, vagy meg kell semmisíteni. Jegyezze fel a külső csomagoláson azt a dátumot, amikor a ReFacto AF-et kivette a hűtőszekrényből és szobahőmérsékletű (legfeljebb 25 °C-os) helyre tette. Az injekciós üveg a külső csomagolásban tárolandó a fénytől való védelem érdekében.
Az előkészített oldatot az előkészítést követő 3 órán belül fel kell használni.
Az oldatnak tisztának, illetve enyhén opálosnak és színtelennek kell lennie. Ne alkalmazza a gyógyszert, ha zavarosságot vagy látható részecskéket észlel.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a ReFacto AF
- A készítmény hatóanyaga az alfa-moroktokog (rekombináns VIII-as véralvadási faktor).
Névlegesen 250, 500, 1000, illetve 2000 NE alfa-moroktokog injekciós üvegenként.
- Egyéb összetevők: szacharóz, kalcium-klorid-dihidrát, L-hisztidin, poliszorbát 80 és nátrium- klorid. Az előkészítéshez szükséges oldószer (9 mg/ml (0,9%) nátrium-klorid injekciós oldatot) szintén mellékelve van.
- A mellékelt oldószerrel (9 mg/ml (0,9%) nátrium-klorid oldat) történt feloldást követően 62,5, 125, 250, illetve 500 NE (vagyis ugyanebben a sorrendben a hatáserősség alapján 250, 500, 1000, illetve 2000 NE) alfa-moroktokog az előkészített oldatos injekcióhoz való oldat 1 milliliterében.
Milyen a ReFacto AF külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A ReFacto AF por oldatos injekcióhoz injekciós üvegben és előretöltött fecskendőben lévő oldószerrel kerül forgalomba.
A csomagolás tartalma:
- egy injekciós üveg 250, 500, 1000, illetve 2000 NE alfa-moroktokog
- egy előretöltött oldószeres fecskendő az előkészítéshez való 4 ml steril, 9 mg/ml (0,9%) nátrium-klorid oldattal oldatos injekcióhoz, egy dugattyúval
- egy steril injekciós üveg feltét előkészítő eszköz
- egy steril infúziós szerelék
- két alkoholos törlőkendő
- egy ragtapasz
- egy gézpárna

Kiszerelés: 1x+1 old.üveg+ szerelék

Törzskönyvi szám: EU/1/99/103/003

REFACTO AF 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pfizer Europe

Hatóanyag: moroctocog alfa

ATC: VIII koagulációs faktor

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 178624 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 178624 Ft *

Normatív támogatott ár: 178624 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

keringés, seb, vérzés

Kapcsolódó betegségek ( hematológia )