NOLICIN 400 mg filmtabletta

A Nolicin egy vényköteles, fertőzés elleni gyógyszer, amely elpusztítja a fertőzések kialakulásáért felelős baktériumokat. Hatóanyaga a norfloxacin. A készítményt elsősorban húgyúti és prosztatafertőzések, gonorrea vagy fertőzéses hasmenés esetén alkalmazzák.

Szedésekor mellékhatásként gyakran jelentkezhet epeúti elzáródással járó sárgaság, illetve bőrkiütés. Nem gyakran, de előfordulhat a kezelés hatására egyebek mellett fejfájás, szédülés, álmosság, hasi fájdalom, hasmenés, a májenzimszintek megemelkedése, vagy a vörösvértestszám csökkenése. Ha epilepsziával diagnosztizáltak minket, vagy más központi idegrendszeri kórképben szenvedünk, tájékoztassuk kezelőorvosunkat, ilyen esetben ugyanis sűrűbben jelentkezhetnek a kezelés mellékhatásai. Szoptatás alatt nem szedhető a készítmény, ahogy növésben lévő és fejlődő gyermekeknek, serdülőknek sem adható. Mivel a terhesség ideje alatt nem bizonyították a gyógyszer biztonságosságát, ilyenkor csak kivételesen indokolt esetben lehet szedni.

A kezelőorvosunk az alapján dönti el, mennyi ideig és milyen adagolással szedjük a Nolicint, hogy milyen típusú fertőzéssel küzdünk. A tablettát éhgyomorra és étkezés közben is bevehetjük, kiemelendő azonban, hogy joghurttal, tejjel nem szabad bevenni: vagy várjunk két órát a tejes étel elfogyasztása után, és úgy vegyük be a gyógyszert, vagy a tejes étel elfogyasztása előtt egy órával tegyük meg ezt. Az alkoholfogyasztást kerüljük a kezelés alatt. Mivel az alatt az idő alatt, amíg szedjük a gyógyszert, túlérzékennyé válhatunk a napsugárzásra és a mesterséges ultraibolya fényre, a kezelés befejezéséig kerüljük a túlzott napozást, szoláriumozást. Túl nagy adag bevétele esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha véletlenül kihagyunk egy tablettát, ne vegyünk be dupla adagot. A Nolicin 20 vagy 50 db-os kiszerelésben kapható, a gyógyszer tablettánként 400 mg norfloxacint tartalmaz. A készítménnyel kapcsolatos bármilyen kérdés esetén forduljunk kezelőorvosunkhoz vagy gyógyszerészünkhöz!

NOLICIN 400 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Nolicin és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Nolicin hatóanyaga a norfloxacin, a kinolonok csoportjába tartozó fertőzés elleni gyógyszer, mely az emberi szervezetben különféle fertőzéseket okozó baktériumok elpusztításával fejti ki hatását.
Orvosa azért rendelt Nolicin-t, mert erre a szerre érzékeny baktériumok okozta fertőzést diagnosztizált Önnél. Ez a gyógyszer mindenekelőtt húgyúti és dülmirigy-fertőzések (prosztatitisz), fertőzéses hasmenés és gonorrea (kankó) kezelésére használatos. Alkalmazható továbbá húgyúti fertőzés, utazók hasmenése, valamint immunhiányos betegeknél kialakuló fertőzések megelőzésére is.
2. Tudnivalók a Nolicin szedése előtt
Ne szedje a Nolicin-t
- ha allergiás a norfloxacinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, illetve egyéb kinolon-típusú gyógyszerre;
- ha Ön terhes, vagy szoptat.
- A Nolicin nem adható növésben lévő és fejlődő gyermekeknek és serdülőknek.
- Ha kinolon antibiotikum szedése után ínfájdalma, íngyulladása vagy ínszakadása volt (lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" és 4. pont "Lehetséges mellékhatások" részt).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Nolicin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha Ön epilepsziás vagy más központi idegrendszeri kórképben szenved (különösen az esetleg görcsrohamokkal járó betegségeket fontos megemlítenie). Ezekben a kórképekben ugyanis sűrűbben jelentkezhetnek a kezelés mellékhatásai.
- A Nolicin szedésének ideje alatt túlérzékennyé válhat a napsugárzásra és a mesterséges ultraibolya fényre. Ezt szem előtt tartva a kezelés ideje alatt ajánlatos kerülni a túlzásba vitt napozást, illetve kvarcolást, szoláriumozást.
- Ha romlik a látása, vagy bármilyen szempanasza jelentkezne a kezelés ideje alatt, azonnal forduljon szemész szakorvoshoz.
- Ha Ön veseelégtelenségben szenved, a kezelőorvosa szükség szerint csökkenti a Nolicin adagját.
- A Nolicin-kezelés ideje alatt ajánlatos bőséges mennyiségű folyadékot fogyasztani. A napi folyadékbevitel szükséges mértékéről kérdezze meg kezelőorvosát.
- Ha a Nolicin szedésének ideje alatt fájdalom jelentkezik az inak lefutása mentén, akkor forduljon a kezelőorvosához. Kerülje a fizikai aktivitást!
- ha Önnél a nagy vérerek megnagyobbodását vagy "kidudorodását" diagnosztizálták (aorta aneurizma vagy nagy erek perifériás aneurizmája);
- ha Önnél korábban előfordult aorta disszekció epizód (szakadás az aorta falában);
- ha a családjában előfordult aorta aneurizma vagy aortadisszekció, vagy Önnél fennállnak egyéb kockázati tényezők vagy hajlamosító betegségek (pl.: kötőszöveti betegségek, mint például Marfan-szindróma, vagy vaszkuláris Ehlers-Danlos-szindróma, illetve érbetegségek, mint például Takayasu-arteritisz, óriássejtes arteritisz, Behcet-kór, magas vérnyomás vagy ismert ateroszklerózis);
- Fokozott óvatossággal alkalmazható az ilyen típusú gyógyszer,
- amennyiben Ön hosszú QT-szakasszal született vagy előfordult már a családjában QT-szakasz meghosszabbodás (EKG vizsgálattal látható, amely a szívműködés elektromos felvétele);
- ha a sóháztartás zavara mutatható ki a vérében (különösen alacsony kálium- vagy magnézium-vérszint esetén);
- ha erősen lelassult a szívverése (más néven bradikardia);
- ha gyenge a szíve (szívelégtelenség);
- ha korábban Önnél szívroham (miokardiális infarktus) fordult elő;
- ha Ön nő vagy időskorú;
- ha Ön olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyek bizonyos kóros EKG elváltozásokat okoznak (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Nolicin" részt)
Ha hirtelen, éles fájdalmat érez a hasában, a mellkasában vagy a hátában, haladéktalanul menjen a sürgősségi betegellátó osztályra.
Egyéb gyógyszerek és a Nolicin
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Ha Ön gyomorégés elleni gyógyszereket - savlekötőket és szukralfátot, továbbá vasat, alumíniumot, bizmutot, magnéziumot, kalciumot vagy cinket tartalmazó készítményeket szed - csökken a norfloxacin felszívódása. Ennek megfelelően a felsorolt szereket legalább 2 órával a Nolicin alkalmazása után kell bevenni.
- Ha Ön a Nolicin-kezelés ideje alatt teofillint vagy ciklosporint is szed, akkor mellékhatások léphetnek fel, ugyanis ezeknek a szereknek a vérszintje a norfloxacin hatására megemelkedhet. Orvosa ellenőrizteti a teofillin és a ciklosporin vérszintjét, és szükség szerint csökkentett adagot rendelhet.
- A Nolicin fokozhatja az egyidejűleg adott véralvadásgátló szerek hatását, és emiatt vérzés léphet fel.
- A probenecid (köszvény és köszvényes ízületi gyulladás kezelésére alkalmazott gyógyszer) csökkenti a norfloxacin vizelettel való kiválasztását, de nem befolyásolja a szérumkoncentrációját.
- A didanozin, a HIV-fertőzés kezelésére használt gyógyszer, nem adható egyidejűleg norfloxacinnal, vagy a norfloxacin alkalmazása előtt vagy azt követően 2 órán belül, mivel befolyásolja a felszívódást, és alacsony norfloxacinszintet okoz a szérumban és a vizeletben.
- A kinolonok, így a norfloxacin is, gátolják a koffein lebomlását, ezért norfloxacinnal történő kezelés alatt a koffeintartalmú gyógyszerek (például bizonyos fájdalomcsillapítók) szedését lehetőség szerint kerülni kell.
- A fenbufén, a reuma kezelésére használt gyógyszer, görcsöket okozhat. Kinolonok és fenbufén egyidejű alkalmazása emiatt kerülendő.
- Nolicin és kortikoszteroidok kombinált alkalmazásakor fokozódhat az íngyulladás és az ínszakadás kockázata.
- A kezelés ideje alatt fokozódhat egyes antidiabetikumok (szulfonilureák) vércukorszintet csökkentő hatása.
- Ne szedje a Nolicin-t nitrofurantoinnal együtt, mert ebben az esetben mind a két gyógyszer hatékonysága csökken.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha más gyógyszereket is szed, amelyek megváltoztathatják a szívritmust:
- egyes szívritmust szabályozó gyógyszerek (úgynevezett antiaritmikumok, például kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol, dofetilid, ibutilid),
- bizonyos depresszió elleni szerek (triciklusos antidepresszánsok),
- egyes kórokozók elleni gyógyszerek (amelyek a makrolidok csoportjába tartoznak),
- egyes mentális betegségek kezelésére használt gyógyszerek (úgynevezett antipszichotikumok).
A Nolicin egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Ne vegye be a Nolicin-t tejjel vagy joghurttal, mert a folyékony tejtermékek csökkentik a tápcsatornából a vérkeringésbe felszívódó norfloxacin mennyiségét. A Nolicin-t 1 órával a tejes étel elfogyasztása előtt, vagy 2 órával azután vegye be.
A kezelés ideje alatt nem ajánlatos alkoholt fogyasztani.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
A Nolicin biztonságossága terhesség ideje alatt nem bizonyított. Terhesség ideje alatt kezelőorvosa csak kivételesen indokolt esetben rendelhet Nolicin-t, ha a kezelés várható előnyei felülmúlják a magzatot fenyegető kockázatot.
Szoptatás
A Nolicin szedésének ideje alatt fel kell függeszteni a szoptatást.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Nolicin tompíthatja a szellemi éberséget, ezért legyen körültekintő gépjárművezetés vagy a gépek kezelése közben, amíg kitapasztalja, hogy a szervezete miképpen reagál a gyógyszerre. A nemkívánt hatást az egyidejűleg fogyasztott alkohol súlyosbítja.
A Nolicin Sunset Yellow FCF (E110) azofestéket és nátriumot tartalmaz
Az E110 festék egy azofesték, ami allergiás reakciót okozhat.
Ez a gyógyszer kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként , azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
3. Hogyan kell szedni a Nolicin-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Kezelőorvosa a fertőzés természetének megfelelően határozza meg a gyógyszeradagot és a kezelés időtartamát.
A készítmény ajánlott adagja

*Gonorrea kezelésére elegendő 2-3 tablettát bevenni, egyszeri alkalommal.
Ha az Ön veseműködése beszűkült, az orvos ennek megfelelően módosítja az adagolást.
Az alkalmazás módja
A filmtablettát egy teljes pohár vízzel vagy teával vegye be. A Nolicin-t éhgyomorra vagy étkezés közben egyaránt beveheti.
Ha az előírtnál több Nolicin-t vett be
Túlságosan nagy adag bevétele hányingert, hányást, hasmenést, súlyosabb esetekben szédülést, kimerültséget, zavartságot és görcsrohamot okozhat.
Ha túlságosan nagy adagot vett be, haladéktalanul forduljon orvoshoz.
Ha elfelejtette bevenni a Nolicin-t
Ha elfelejtett bevenni egy tablettát, vegye be, amint eszébe jut - kivéve, ha már csaknem elérkezett a következő dózis bevételének ideje.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Nolicin szedését
Ha a kezelőorvosa által előírt idő előtt hagyja abba a kezelést, ismét súlyosbodhat a betegsége.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal keresse fel kezelőorvosát, amennyiben az alábbi mellékhatások bármelyikét tapasztalja:
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) mellékhatások
- súlyos túlérzékenységi reakció: csalánkiütés, arc-, nyelv- vagy torokduzzanat, nyelési vagy légzési nehézség (anafilaxia)
Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- rendellenes gyors szívműködés, életveszélyes szabálytalan szívritmus, szívritmus-változás (amelyet "QT-szakasz megnyúlás"-nak neveznek, és a szív elektromos tevékenységének vizsgálatakor az EKG-n látható).
További mellékhatások:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) mellékhatások
- epeúti elzáródással járó (kolesztatikus) sárgaság
- bőrkiütés
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet) mellékhatások
- bizonyos fehérvérsejtek számának csökkenése (neutropénia, eozinofilia, leukopénia)
- fejfájás, szédülés, álmosság,
- hasi fájdalom és görcsök, gyomorégés, hányinger, hasmenés
- rendellenes izomlebomlás, ami veseproblémákhoz vezethet (rabdomiolízis)
- kristályok a vizeletben, ami vizeletürítéskor fájdalmat és kellemetlen érzést okozhat (krisztallúria)
- emelkedett májenzimszintek
- csökkent vörösvértestszám a vérben (csökkent hematokritszint)
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) mellékhatások
- vérszegénység (sápadtság és fáradtság), esetenként glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiánnyal összefüggésben, vörösvértest-vesztés következtében
- hangulatváltozás, depresszió, szorongásérzés, idegesség, ingerlékenység, túlzott boldogságérzés (eufória), a tájékozódás zavara (dezorientáció), hallucinációk, zavartság, lelki (pszichés) zavarok és a személyiség felbomlása (pszichotikus reakciók)
- látászavar, fokozott könnyezés
- fülcsengés (tinnitusz)
- gyulladt vérerekkel járó bőrvérzés
- hányás, étvágytalanság
- súlyos és hosszú ideig tartó hasmenés
- hasnyálmirigy-gyulladás
- hólyagosodást és vérzést okozó súlyos bőrreakciók (exfoliatív dermatitisz, toxikus epidermális nekrolízis (Lyell-szindróma)), eritéma multiforme (Stevens-Johnson-szindróma)
- fényérzékenység
- viszketés és csalánkiütés
- az arc-, az ajkak-, a nyelv- és/vagy a torok duzzanata légzési vagy nyelési nehézséggel (angioödéma)
- íngyulladás, az ízületi tokot bélelő membrán gyulladása, izom és/vagy ízületi fájdalom, ízületi gyulladás
- vesegyulladás
- hüvelygomba
- fáradtság
- emelkedett karbamid és szérum kreatinin szintek
Nagyon ritka (10000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) mellékhatás
- bizsergés és zsibbadás a kézben és a lábfejben (paresztézia), alvászavarok, sok ideget érintő károsodás (polineuropátia), beleértve a Guillain-Barré-szindrómát is, és görcsök
- ínszakadás (például Achilles-ín), általában egyéb káros tényezőkkel társulva
- a miaszténia grávisz nevű izombetegség lehetséges súlyosbodása
Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- túlérzékenységi reakciók (csalánkiütés, bőrkiütés, viszketés)
- sárgaság
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Nolicin-t tárolni?
A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Nolicin?
- A készítmény hatóanyaga: 400 mg norfloxacin filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, povidon, mikrokristályos cellulóz, karboximetilkeményítő-nátrium (A-típus), tisztított víz.
Filmbevonat: Sunset Yellow FCF (E110), propilénglikol, talkum, titán-dioxid (E 171), hipromellóz.
Milyen a Nolicin külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Narancssárga, kerek, mindkét oldalán kissé domború felületű, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel ellátott filmtabletta.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
20 db vagy 50 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 20x Törzskönyvi szám: OGYI-T-1455/01
NOLICIN 400 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: KRKA d.d.
  • Hatóanyag: norfloxacin
  • ATC: Norfloxacin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 2160Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 1620 Ft
Kiszerelés: 50x Törzskönyvi szám: OGYI-T-1455/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: KRKA d.d.
  • Hatóanyag: norfloxacin
  • ATC: Norfloxacin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +22 °C
Minimum: +16 °C

A Dunántúlon és középen jobbára erősen felhős vagy borult égre van kilátás, keleten lehet még eleinte több órás napsütés. Délnyugat felől több hullámban érkezik a csapadék, amelyből főleg az ország középső harmadában sokfelé várható tartós, intenzív eső, de keleten záporok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, a Dunántúlon olykor megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 33 fok között várható, nyugatról délkelet felé haladva várható egyre melegebb idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.