NIZORAL 20 mg/g krém

NIZORAL 20 mg/g krém betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Nizoral 20 mg/g krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Nizoral 20 mg/g krém a bőrgombák, illetve sarjadzógombák okozta bőrfertőzések kezelésére alkalmas gyógyszer felnőttek számára.
Használható a törzs, a lágyék, a láb és a kéz különböző gombás eredetű fertőzéseiben.
Egyes bőrjelenségek, melyek főként az arcon és a mellkason előforduló vöröses-barna - az esetek egy részében fehéres hámlást mutató - foltokról ismerhetők fel (szeborreás bőrgyulladás) szintén kezelhetők Nizoral 20 mg/g krémmel.
2. Tudnivalók a Nizoral 20 mg/g krém alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Nizoral 20 mg/g krémet
- ha allergiás (túlérzékeny) a ketokonazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. A túlérzékenység tünetei az alkalmazást követő viszketés és bőrpír.
Gyermekek és serdülők
A Nizoral 20 mg/g krém biztonságosságát és hatásosságát gyermekek esetében nem igazolták.
Egyéb gyógyszerek és a Nizoral 20 mg/g krém
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha kortikoszteroid tartalmú kenőcsöt, krémet vagy oldatot használ, a Nizoral 20 mg/g krém alkalmazása előtt beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével.
A Nizoral 20 mg/g krém alkalmazását akkor is elkezdheti azonnal, ha kortikoszteroid tartalmú krémet, kenőcsöt vagy oldatot használ, de ezek alkalmazását ne hagyja abba egyik napról a másikra. A bőr kivörösödéssel és viszketéssel reagálhat.
A kezelést az alábbiak szerint folytassa:
- reggel használja a kortikoszteroid tartalmú készítményt, este pedig a Nizoral 20 mg/g krémet egy héten át;
- ezt követően a kortikoszteroid tartalmú készítményt minden második vagy harmadik napon alkalmazza reggel és a Nizoral 20 mg/g krémet este további 1-2 héten át;
- ezután hagyja abba a kortikoszteroid tartalmú készítmény használatát, és ha szükséges, csak a Nizoral 20 mg/g krémet használja.
Amennyiben kételyek merülnek fel Önben, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhességben vagy szoptatás idején nem ismert a Nizoral 20 mg/g krém alkalmazásának kockázata, emiatt terhes és szoptató nőknél óvatosan kell eljárni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Nizoral 20 mg/g krém nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Nizoral 20 mg/g krém cetil-alkoholt, sztearil-alkoholt és propilén-glikolt tartalmaz
A készítmény segédanyagként cetil-alkoholt és sztearil-alkoholt tartalmaz, melyek bőrirritációt, illetve helyi bőrreakciókat (pl.: kontakt dermatitisz) okozhatnak.
Mivel ez a gyógyszer propilén-glikolt is tartalmaz, ne alkalmazza nyílt sebfelületen vagy nagy felületű sérült vagy károsodott (pl. égett) bőrfelületen anélkül, hogy orvosával vagy gyógyszerészével megbeszélte volna.
A propilén-glikol bőrirritációt okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Nizoral 20 mg/g krémet?
A Nizoral 20 mg/g krémet mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja: a Nizoral 20 mg/g krémet naponta egyszer-kétszer kell alkalmazni. A fertőzés típusától függően a kezelés 2-6 hétig is eltarthat. A gyógyulás jelei rendszerint négyhetes kezelést követően mutatkoznak. Amennyiben nem tapasztal javulást, forduljon kezelőorvosához.
A krém használatát csak néhány nappal az összes tünet teljes eltűnését követően hagyja abba.
A tubus kinyitásához csavarja le a kupakot. Azután lyukassza ki a tubust záró fóliát a kupakon lévő tüske segítségével.
Mossa le a fertőzött bőrterületet és szárítsa meg alaposan. Kenje a Nizoral 20 mg/g krémet ujjbegyeivel óvatosan a bőrre. Ne csak a fertőzött részt kezelje, hanem vigye fel a krémet a környező területre is. A krém használatát követően alaposan mossa meg a kezét. Ez különösen fontos a gombatörzsek egyéb testrészekre vagy más emberre történő átvitelének megakadályozása szempontjából.
- A láb bőrének fertőzései esetén használja a Nizoral 20 mg/g krémet naponta két alkalommal.
Súlyosabb vagy kiterjedtebb fertőzés fennállásakor (pl. a talp és a lábfej érintettsége esetén) a kezelést a tünetek elmúlta után még néhány napig folytatni kell a fertőzés kiújulásának megelőzésére.
- A törzs, a lágyék és a kéz bőrének fertőzései esetén használja a Nizoral 20 mg/g krémet naponta egy-két alkalommal.
- Bőrfertőzésekre, melyek vöröses-barna foltok és sárgás vagy fehéres hámlás (szeborreás bőrgyulladás) formájában jelentkeznek, naponta egyszer vagy kétszer alkalmazza a Nizoral 20 mg/g krémet. A bőrfertőzések rendszerint 2-4 hét után javulnak.
A gyógyulás jelei rendszerint négyhetes kezelést követően mutatkoznak. Amennyiben nem tapasztal javulást, forduljon kezelőorvosához.
A krém használatát csak néhány nappal az összes tünet teljes eltűnését követően hagyja abba.
Előfordulhat, hogy Önnek továbbra is alkalmaznia kell a krémet, hetente vagy kéthetente egyszer, még akkor is, ha a bőre teljesen meggyógyult. Ezzel megakadályozható a tünetek kiújulása.
FONTOS MEGJEGYZÉS!
Tartson saját használatra külön törülközőt és alsó ruházatot. Ezzel a módszerrel megakadályozhatja azt, hogy más embereket megfertőzzön. Rendszeresen váltsa azon ruhadarabjait, melyek közvetlen érintkezésbe kerülnek a fertőzött bőrrel, így megakadályozhatja saját maga újrafertőződését. A krém ne kerüljön a szembe!
A krém használatát követően alaposan mossa meg a kezét.
Ha az előírtnál több Nizoral 20 mg/g krémet alkalmazott
Ha a Nizoral 20 mg/g krémet az előírtnál gyakrabban alkalmazza, égő érzés, kivörösödés vagy duzzanat fordulhat elő. Ebben az esetben hagyja abba a Nizoral 20 mg/g krém alkalmazását.
A Nizoral 20 mg/g krém véletlen lenyelése nem jelent különleges veszélyt, azonban a biztonság kedvéért keresse fel orvosát.
Ha elfelejtette alkalmazni a Nizoral 20 mg/g krémet
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Nizoral 20 mg/g krém alkalmazását
Valószínűleg nem gyógyul meg, illetve tünetei kiújulhatnak.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi nem gyakori mellékhatás (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet) jelentkezik Önnél, azonnal keresse fel kezelőorvosát:
- túlérzékenység: szemhéj, arc, ajak, nyelv vagy torok duzzanata, hirtelen fellépő zihálás, légzési nehézség vagy szédülés.
További lehetséges mellékhatások:
gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- égő érzés a bőrön
- bőrvörösség az alkalmazás helyén
- viszketés az alkalmazás helyén
nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hólyagos kiütés
- bőrrel való érintkezés miatt bőrgyulladás (kontakt dermatitis)
- bőrkiütés
- bőrhámlás
- ragadós bőr
- vérzés az alkalmazás helyén
- diszkomfortérzés az alkalmazás helyén
- szárazság az alkalmazás helyén
- gyulladás az alkalmazás helyén
- irritáció az alkalmazás helyén
- bizsergő érzés az alkalmazás helyén
- bőrreakció az alkalmazás helyén
nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg)
- csalánkiütés
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Nizoral 20 mg/g krémet tárolni?
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tubuson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.) után ne alkalmazza a Nizoral 20 mg/g krémet. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Nizoral 20 mg/g krém?
- A készítmény hatóanyaga a ketokonazol. 1 g krém 20 mg ketokonazolt tartalmaz.
- Egyéb összetevők: propilén-glikol, sztearil-alkohol, cetil-alkohol, szorbitán-sztearát, poliszorbát 80 és 60, izopropil-mirisztát, vízmentes nátrium-szulfit és tisztított víz.
Milyen a Nizoral 20 mg/g krém külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, homogén, szagtalan krém.
15 g krém fehér csavarmenetes, kiszúró-betéttel ellátott, PP kupakkal lezárt alumínium tubusba töltve. Egy tubus dobozban.
Kiszerelés: 15 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-2224/01
NIZORAL 20 mg/g krém
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Janssen-Cilag
  • Hatóanyag: ketoconazole
  • ATC: Ketoconazole
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 585 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)