NIQUITIN MINITAB 4 mg préselt szopogató tabletta

NIQUITIN MINITAB 4 mg préselt szopogató tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a NiQuitin Minitab 4 mg és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A NiQuitin Minitab 4 mg segítséget nyújt a dohányzás abbahagyásához. A kezelésnek ezt a típusát nikotinhelyettesítő-kezelésnek hívják.

Ez a csomag 4 mg-os NiQuitin Minitab préselt szopogató tablettákat tartalmaz azok számára, akik több mint 20 cigarettát szívnak el naponta.

A készítmény segít Önnek a dohányzás azonnali abbahagyásában, illetve segítséget nyújthat Önnek lecsökkenteni az elszívott cigaretták számát a teljes leszokás előtt. Ha úgy gondolja, hogy képes a dohányzást azonnal abbahagyni, akkor tegye ezt, mert általában ez a legjobb út. Azonban, ha ezt túl nagy lépésnek érzi, akkor megpróbálhatja az elszívott cigaretták számát lecsökkenteni, első lépésként a teljes leszokás előtt. A NiQuitin Minitab 4 mg akkor alkalmazható együtt NiQuitin tapaszokkal, ha Ön visszaesett, miután nikotinhelyettesítő-kezeléssel megpróbált leszokni, vagy ha egyféle NiQuitin készítmény nem elegendő a dohányzás utáni sóvárgás leküzdésére, vagy ha Ön erős dohányos (például 10 cigarettánál többet szív el naponta). További információkért lásd a 3. pontot: "Hogyan kell alkalmazni a NiQuitin Minitab 4 mg-ot?".

A cigarettában található nikotin az, amely a függőséget okozza. A NiQuitin Minitab 4 mg segít Önnek leszokni a dohányzásról azáltal, hogy helyettesíti a cigarettából a szervezetébe jutó nikotin egy részét. Ez enyhíti a leszokni vágyók által megtapasztalt kellemetlen tünetek egy részét, segít enyhíteni a cigaretta iránti sóvárgást és segít Önnek, hogy ellenálljon a dohányzási késztetésnek.

A nikotinhelyettesítő.kezelés alkalmazása nem jár együtt a dohányzás egészségügyi veszélyeivel. Nem tartalmaz kátrányt, szén-monoxidot illetve a cigarettafüstben található egyéb mérgező anyagokat. Néhányan aggódnak amiatt, hogya nkitinhelyettesítő készítményben levő nikotintól válhatnak függővé. Ez nagyon ritkán fordul elő, de ha meg is történne, kevésbé káros mint a dohányzás, és leszokni is könnyebb róla.

Növekednek a leszokási esélyei ha részt vesz egy támogató programban. További információkért kérdezzen meg egy egészségügyi szakembert.

A dohányzásnak nincsenek egészségügyi előnyei. Mindig jobban jár, ha abbahagyja a dohányzást. A nikotinhelyettesítő-kezelés, mint amilyen a NiQuitin Minitab 4 mg alkalmazása, segíthet Önnek. Általában a nikotinhelyettesítő-kezelés lehetséges mellékhatásait messze felülmúlják a dohányzás veszélyei.


2. Tudnivalók a NiQuitin Minitab 4 mg alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a NiQuitin Minitab 4 mg-ot
- ha allergiás (túlérzékeny) a nikotinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha nem dohányzik vagy 12 évnél fiatalabb.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A NiQuitin Minitab 4 mg alkalmazása előtt beszéljen a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha a közelmúltban szívrohama vagy agyi érkatasztrófája (sztrók) volt, ha súlyos szívritmus problémái vannak, instabil vagy rosszabbodó koszorúér-betegség (angina, mellkasi fájdalom) illetve nyugvó angina esetén próbáljon meg nikotinhelyettesítő-kezelés alkalmazása nélkül leszokni a dohányzásról, kivéve ha orvosa javasolta a készítmény alkalmazását.
- ha szívproblémái vagy vérkeringési problémái vannak, beleértve a szívelégteleneséget, stabil koszorúér-betegséget (anginát), magas vérnyomást és elzáródásos perifériás artéria betegséget.
- ha Ön cukorbeteg. Ellenőrizze a szokásosnál gyakrabban a vércukorszintjét amikor elkezdi a NiQuitin Minitab 4 mg-ot alkalmazni. Megváltozhat a gyógyszer- vagy inzulinszükséglete.
- ha valaha volt epilepsziája (görcsroham).
- ha Önnek volt már allergiás reakciója, amely az ajkai, arca és torka feldagadását okozta, vagy viszkető kiütések jelentkeztek. A nikotinhelyettesítő-kezelés időnként kiválthat ilyen típusú reakciókat.
- ha szívproblémái vannak, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt együtt alkalmazza a NiQuitin Minitab 4 mg-ot és a NiQuitin tapaszt.
- ha súlyos vagy közepesen súlyos májproblémái vagy súlyos veseproblémái vannak. Ekkor nagyobb a valószínűsége a mellékhatások előfordulásának.
- ha kontrollálatlan pajzsmirigy-túlműködése vagy vagy ha a mellékvese daganatos betegségében szenved, amely befolyásolhatja a vérnyomást (feokromocitóma) - mert a nikotin miatt rosszabbodhatnak a tünetei.
- ha gyomorfekélye vagy nyombélfekélye, illetve ha nyelőcső gyulladása van (a száj és a gyomor közötti összeköttetés gyulladása), mivel a nikotin lenyelése miatt rosszabbodhatnak a tünetei. A szájnyálkahártya fekélyesedését is okozhatja. Ha valóban rosszabbodnak a tünetei, akkor beszéljen kezelőorvosával. Használhat nem szájon át szedhető nikotinhelyettesítő-kezelést is inkább, pl. tapaszokat.
- ha aggódik, hogy függővé válik, vagy úgy gondolja, hogy függővé vált a készítménytől.
(Ha ezek közül bármelyik fennáll Önnél, beszéljen a gondozását végző egészségügyi szakemberrel a NiQuitin Minitab 4 mg alkalmazása előtt.

A leszokási kísérlet során ne cserélje fel a NiQuitin Minitab 4 mg-ot nikotinos rágógumival.

Gyermekek (12 éves kor alatt)
A nikotinhelyettesítő készítmény nikotintartalma miatt nem alkalmazható 12 év alatti gyermekeknél. A nikotin gyermekekre nagyobb hatással van mint a felnőttekre. Gyermekek esetén súlyos mérgezést válthat ki, ami akár halált is okozhat. Ezért elengedhetetlen, hogy a NiQuitin Minitab 4 mg-ot mindig gyermekek által el nem érhető helyen tartsa.

Egyéb gyógyszerek és a NiQuitin Minitab 4 mg
Feltétlenül tájékoztassa az Ön gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A dohányzás abbahagyása megváltoztathatja az Ön által esetleg szedett egyéb gyógyszerek hatását. Ha ezzel kapcsolatban kérdése vagy kétségei vannak, akkor forduljon egészségügyi szakemberhez.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A terhesség alatti dohányzás veszélyekkel jár a babára nézve, beleértve a születés előtti fejlődés visszamaradása, koraszülés vagy halvaszületés. A dohányzás abbahagyása a legjobb módja annak, hogy mind a saját, mind a babája egészségét javítsa. Minél előbb hagyja abba a dohányzást, annál jobb.
Ha Ön terhes, akkor az az ideális, ha nikotinhelyettesítő-kezelés nélkül szokik le. Ha már megpróbált leszokni, de nem sikerült, akkor egészségügyi szakember javasolhatja a nikotinhelyettesítő-kezelést. Ez azért van, mert a leszokás nikotinhelyettesítő-kezeléssel jobb a magzat számára, mintha folytatná a dohányzást. A nikotinhelyettesítő-kezelést a terhesség lehető legkorábbi szakaszában alkalmazza, és a kezelés ideális esetben csak 2-3 hónapig tarthat.Emlékezzen arra, hogy a legfontosabb az, hogy leszokjon a dohányzásról. A szájon át alkalmazandó nikotinhelyettesítő készítmények, mint a szopogató tabletták előnyösebbek lehetnek a tapaszoknál. Mert így nem folyamatosan jut a nikotin a szervezetébe. Mindazonáltal hányinger, illetve hányás esetén jobb lehet a tapasz.

Ha Ön szoptat, a dohányfüst légzési nehézségeket és egyéb problémákat okozhat a csecsemőknél és gyermekeknél. Először meg kell próbálnia nikotinhelyettesítő-kezelés nélkül leszoknia. Ha már megpróbált leszokni, de nem sikerült, akkor egészségügyi szakember javasolhatja a nikotinhelyettesítő-kezelést, hogy segítsen Önnek a dohányzást abbahagyni. Ha nikotinhelyettesítő-kezelésre van szüksége leszokáshoz, az anyatejjel a csecsemőbe átjutó nikotin mennyisége kicsi, de ez a belélegzett cigarettafüstnél sokkal kevésbé káros. A szopogató tabletták előnyösebbek lehetnek a tapaszoknál, mert nem folyamatosan jut a nikotin a szervezetbe. Az is előnyösebb, ha közvetlenül a nikotinhelyettesítő készítmény bevétele előtt szoptat, hogy gyermeke a lehető legkevesebb nikotint kapja.

Terhesség és szoptatás idején ne alkalmazza a NiQuitin Minitab 4 mg-ot és a NiQuitin tapaszokat együtt, kivéve, ha egy egészségügyi szakember azt szükségesnek tartja. Ennek az az oka, hogy az együttes alkalmazásukat terhes, illetve szoptató nőknél nem vizsgálták.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A NiQuitin Minitab 4 mg-nak nincsenek ismert hatásai az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeire. Azonban a dohányzásról való leszokás olyan viselkedési változásokat okozhat, amely ily módon hatással lehet Önre.

A NiQuitin Minitab 4 mg nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz szopogató tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni a NiQuitin Minitab 4 mg-ot?

A NiQuitin Minitab 4 mg alkalmazására vonatkozó utasítások attól függenek, hogy Ön melyik utat választja:
a) A dohányzás azonnali abbahagyása
b) Az elszívott cigaretták csökkentése a leszokás előtt
c) a NiQuitin Minitab és NiQuitin tapaszok együttes alkalmazása

Mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően alkalmazza a NiQuitin Minitab 4 mg-ot. Amennyiben nem biztos valamiben, kérdezzen meg egy egészségügyi szakembert.

A NiQuitin Minitab 4 mg azok számára megfelelő, akik több mint 20 cigarettát szívnak el naponta.

Ez a készítmény szájnyálkahártyán történő alkalmazásra szolgál. Ez azt jelenti, hogy a tablettában lévő nikotin a szájban lassan felszabadul, és innen szívódik fel a szervezetbe.

A NiQuitin Minitab 4 mg-ot minden esetben úgy kell használni, hogy egy szopogató tablettát be kell venni a szájba és időnként a száj egyik oldaláról a másikra mozgatni, amíg teljesen feloldódik. Ez körülbelül 10 percig tart. A szopogató tablettát nem szabad szétrágni vagy egészben lenyelni. Ne használjon naponta 15 szopogató tablettánál többet. Ha a NiQuitin Minitab 4 mg-ot tapaszokkal együtt alkalmazza, akkor ne alkalmazzon naponta 10 szopogató tablettánál többet. Ha úgy érzi, hogy a NiQuitin Minitab 4 mg alkalmazására összesen 9 hónapnál hosszabb ideig van szüksége, akkor forduljon egészségügyi szakemberhez tanácsért.

a) A dohányzás azonnali abbahagyása
Felnőttek számára (18 éves kortól)
- Kezdje a kezelést napi 8-12 szopogató tablettával. Szopogasson el egy tablettát minden alkalommal, amikor késztetést érez a dohányzásra.
-- Alkalmazza így a szopogató tablettákat legfeljebb 6 hétig, majd fokozatosan csökkentse a naponta alkalmazott szopogató tabletták számát.
-- Amikor naponta már csak 1-2 szopogató tablettát használ, teljesen hagyja abba az alkalmazását.
Miután már leszokott, időnként hirtelen sóvárgást érezhet egy cigaretta iránt. Ezekben az esetekben bevehet egy szopogató tablettát.

b) Az elszívott cigaretták csökkentése a leszokás előtt
Felnőttek számára (18 éves kortól)


Amikor erős késztetést érez a dohányzásra, rágyújtás helyett vegyen be egy NiQuitin Minitab 4 mg-ot, hogy csillapítsa a sóvárgást. Amennyire csak lehet, csökkentse le a naponta elszívott cigaretták számát. Ha a napi cigarettafogyasztást 6 hét után nem sikerült csökkenteni, akkor keressen fel egy egészségügyi szakembert.
Amint képesnek érzi rá magát, teljesen hagyja abba a dohányzást. Ekkor térjen át a fent részletezett azonnali leszokási sémára. Ezt tegye meg, amilyen hamar csak lehet. Ha a dohányzás teljes abbahagyására irányuló kísérlete a NiQuitin Minitab 4 mg szedésének megkezdését követő 6 hónapon belül nem járt sikerrel, akkor beszéljen egy egészségügyi szakemberrel.

c) NiQuitin Minitab és NiQuitin tapasz együttes alkalmazása
Felnőttek számára (18 éves kortól)


A NiQuitin Minitab 4 mg alkalmazása önmagában nem mindig elegendő. A NiQuitin Minitab tapaszokkal való egyidejű alkalmazása segíthet a hirtelen jelentkező sóvárgás leküzdésében és növelheti a leszokás esélyét mintha csak önmagában a NiQuitin Minitab-ot alkalmazná.

A NiQuitin Minitab és a NiQuitin tapaszok együttes alkalmazása segíthet:
-- ha visszaesett, miután megpróbált leszokni nikotinhelyettesítő-kezelés segítségével
-- ha egyféle NiQuitin készítmény nem elegendő a sóvárgás leküzdésére
-- ha erős dohányos (pl. 10 vagy annál több cigarettát szív el naponta)
-- csak akkor, ha Ön 18 éves vagy idősebb és a fentiek bármelyike fennáll Önnél

A lenti táblázatban jelölt "lépéseket" kövesse a NiQuitin tapaszok alkalmazása során, azonban ha hirtelen késztetést érez a rágyújtásra, vegyen be NiQuitin Minitab 4 mg-ot - 5-6 db szopogató tabletta javasolt naponta. A részleteket az alábbi táblázatban találja.

A NiQuitin Minitab és a tapasz együttes alkalmazása esetén:
-- Ne vegyen be 15 darabnál több NiQuitin Minitab 1,5 mg-ot 24 órán belül
-- Ne vegyen be 10 darabnál többet a 4 mg-os szájon át alkalmazott NiQuitin készítményből

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

Gyermekek és serdülők (12 éves és betöltött 18. életév közöttiek)

Kizárólag egészségügyi szakember javaslatára alkalmazza a NiQuitin Minitab 4 mg-ot. Ne alkalmazza a NiQuitin Minitab 4 mg-ot NiQuitin tapasszal kombinálva.

12 évesnél fiatalabb gyermekek nem alkalmazhatják a NiQuitin Minitab 4 mg-ot.

Ne lépje túl az előírt adagot! Gondosan kövesse az alkalmazásra vonatkozó utasításokat és ne vegyen be naponta (24 óra alatt) 15-nél több szopogató tablettát. Amennyiben tapasszal együtt alkalmazza, ne vegyen be naponta (24 óra alatt) 10-nél több NiQuitin Minitab 4 mg szopogató tablettát.

Beszéljen egészségügyi szakemberrel, ha Ön:
-- aggódik amiatt, hogy újra dohányozni kezd;
-- nehéznek találja, hogy teljesen abbahagyja a szopogató tabletták szedését.
Ha újra dohányozni kezdene, ők javasolhatják, hogy hogyan érheti el a legjobb eredményeket egy újabb nikotinhelyettesítő-kezelés alkalmazásával.

Ha az előírtnál több NiQuitin Minitab 4 mg-ot alkalmazott
Ha túl sok NiQuitin Minitab 4 mg-ot alkalmaz, akkor émelygés, szédülés, rosszullét fordulhat elő. Hagyja abba a szopogató tabletta alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget vagy keresse fel egy kórház sürgősségi osztályát. Ha lehetséges, mutasssa meg nekik a készítmény csomagolását vagy ezt a betegtájékoztatót.

A szopogató tabletták nem alkalmasak 12 éven aluli gyermekek illetve nemdohányzók részére. Ha gyermekek vagy nemdohányzók alkalmazzák, akkor nikotin túladagolási tünetek jelentkezhetnek, például fejfájás, hányinger, hasi fájdalom és hasmenés. Ha egy gyermek használta vagy evett a szopogató tablettákból, azonnal menjen el kezelőorvosához vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. Ha lehetséges, mutassa meg nekik a készítmény csomagolását vagy ezt a betegtájékoztatót.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a NiQuitin Minitab 4 mg is okozhat mellékhatásokat, néhány közülük gyakrabban fordul elő mint mások, de lehetséges, hogy az Ön esetében egyik sem fog jelentkezni. Úgy találták, hogy az ajánlott adagolás mellett a NiQuitin Minitab 4 mg nem okoz súlyos mellékhatásokat.

A dohányzás abbahagyása önmagában is okozhat olyan tüneteket mint szédülés, fejfájás, alvászavar, köhögés és megfázásszerű tünetek. Egyéb tünetek a dohányzás abbahagyásával járó megvonással is összefügghetnek, például depresszió, ingerlékenység, szorongás, nyugtalanság, fokozott étvágy és álmatlanság.

Az egyéb mellékhatások az alábbiakban vannak felsorolva - az előfordulási valószínűségük szerint csoportokba foglalva:

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 embert érinthet)
- A szopogató tabletták a száj vagy a nyelv enyhe gyulladását vagy irritációját okozhatják.
- Előfordulhat émelygés is.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 embert érinthet)
- torokfájás
- hányás
- kellemetlen érzés a gyomorban
- hasmenés
- emésztési zavar/gyomorégés
- felfúvódás
- csuklás
- torokgyulladás
- székrekedés
- szájszárazság
- kellemetlen érzés a szájban
- szájüregi fekély

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 embert érinthet)
- idegesség
- depresszió
- szívdobogásérzés
- fokozott szívverés
- mellkasi fájdalom
- bőrkiütés
- fáradtság és általános rossz közérzet

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 embert érinthet)
- súlyos allergiás reakció, melynek jellemző tünetei többek között a hirtelen zihálás vagy szorító érzés a mellkasban, bőrkiütés és gyengeség érzése.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriságuk a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- görcsök (görcsrohamok)
- fájdalmas nyelés (diszfágia)
- böfögés (a gyomorban lévő gáz szájon át történő, hangos távozását okozó reflex)
- fokozott nyálelválasztás
- influenzaszerű megbetegedés (influenzaszerű tünetek)
- túlérzékenység
- remegés, az ízérzés zavara, zsibbadás vagy bizsergés a szájban
- nehézlégzés (légszomj)
- viszketés vagy bőrkiütés, bőr- vagy nyálkahártya-duzzanat, bőrpír, fokozott izzadás

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a NiQuitin Minitab 4 mg-ot tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A tartályon vagy a külső csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza a szopogató tablettákat. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
- A tabletta tartályt ne használja más célra, mivel a tabletta bevonatból származó finom por maradhat benne.
- A tartályt felelős módon dobja ki. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a NiQuitin Minitab 4 mg?
A készítmény hatóanyaga 4 mg nikotin (egy gyanta komplex formájában, amit nikotin-rezinátnak hívnak).
Egyéb összetevők: mannit (E 421), nátrium-alginát (E 401), xantán-gumi (E 415), kálium-hidrogén-karbonát (E 501), polikarbofil-kalcium, vízmentes nátrium-karbonát (E 500), aceszulfám-kálium (E 590), szukralóz (E 955), mentol aroma por, magnézium-sztearát (E 470b).
A NiQuitin Minitab 4 mg cukormentes.

Milyen a NiQuitin Minitab 4 mg külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy csaknem fehér, ovális, domború felületű préselt szopogató tabletta; egyik oldalán "NIC4" jelzéssel ellátva.
Minden tartály 20 db szopogató tablettát tartalmaz. Egy csomagban 1, 3 vagy 5 db tartály található.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x20 Törzskönyvi szám: OGYI-T-8174/09
NIQUITIN MINITAB 4 mg préselt szopogató tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Omega Pharma Hungary
  • Hatóanyag: nicotine
  • ATC: Nicotine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 3x20 Törzskönyvi szám: OGYI-T-8174/10
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Omega Pharma Hungary
  • Hatóanyag: nicotine
  • ATC: Nicotine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 5x20 Törzskönyvi szám: OGYI-T-8174/66
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Omega Pharma Hungary
  • Hatóanyag: nicotine
  • ATC: Nicotine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északias szelet a Nyugat-Dunántúlon és a keleti harmadban időnként élénk széllökések kísérik, majd késő délután mérséklődik a légmozgás. A délutáni 21, 26 fokról késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.