NEXODAL 0,4 mg/ml oldatos injekció vagy infúzió

NEXODAL 0,4 mg/ml oldatos injekció vagy infúzió betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Nexodal és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Nexodal 0,4 mg oldatos injekció vagy infúzió opioidok, pl. morfin túladagolása által okozott hatások felfüggesztésére alkalmazható.
A Nexodal 0,4 mg oldatos injekció vagy infúzió alkalmas az opioidok nemkívánatos hatásainak visszafordítására, a központi idegrendszer és a légzőrendszer életveszélyes depressziójának (légzési nehézségek) felfüggesztésére.
A Nexodal 0,4 mg oldatos injekció vagy infúzió készítményt az akut opioid túladagolás vagy mérgezés diagnosztizálására is alkalmazzák.


2. Tudnivalók a Nexodal alkalmazása előtt

Nem alkalmazható a Nexodal injekció vagy infúzió
- ha allergiás a naloxon-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

A Nexodal fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha Ön morfintól vagy egyéb, morfinhoz hasonló kábítószerektől való függőségben szenved, vagy ha nagy adagban kapott ilyen gyógyszereket, akkor elvonási tünetek alakulhatnak ki, pl. vérnyomás-emelkedés, szapora szívverés, súlyos légzési zavarok, szívmegállás formájában.
- ha a Nexodal-t újszülött csecsemőjének kell beadni, mert akut elvonási tünetek fejlődhetnek ki nála.
- ha szív- és vérkeringési panaszai vannak (mivel ilyenkor a gyógyszer mellékhatásai, mint például a vérnyomásemelkedés vagy -csökkenés, a szapora szívműködés, vagy a súlyos légzési problémák hamarabb megjelenhetnek).
- ha fájdalomcsillapítóként buprenorfint kap. Ilyen körülmények között a naloxon hatásossága korlátozott (lásd "Egyéb gyógyszerek szedése" pontot is).

Kérjük beszélje meg ezeket kezelőorvosával akkor is, ha a fentiek korábban bármikor érvényesek voltak Önre.

Egyéb gyógyszerek és a Nexodal
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett/alkalmazott, valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbiak a közelmúltban szedett vagy a jövőben szedendő gyógyszerekre is vonatkoznak.

- Ha bizonyos fájdalomcsillapítókat, pl. buprenorfint szed, a Nexodal kezelés fokozhatja a fájdalomcsillapító hatást.
- Amikor Nexodal-t egy esetben klonidin-túladagolás okozta kóma kezelésére alkalmazták, nagyfokú vérnyomás-emelkedésről számoltak be. A klonidint az opioidok megvonásakor jelentkező elvonási tünetek kezelésére használják. A klonidin alkalmas a magasvérnyomás, a migrén és a klimaxos hőhullámok kezelésére is.

A Nexodal egyidejű bevétele étellel és itallal
Mondja el kezelőorvosának, ha alkoholt fogyasztott. Többszörös mérgezés (opioidok és nyugtatószerek vagy alkohol egyidejű fogyasztása) esetén a Nexodal hatása lassabban állhat be.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Nem áll rendelkezésre elegendő adat a Nexodal terhesség alatti alkalmazásáról. Terhesség esetén kezelőorvosa fogja mérlegelni a Nexodal alkalmazásával járó előnyöket és az esetleges magzati kockázatokat. A Nexodal az újszülöttnél elvonási tüneteket okozhat (lásd "A Nexodal fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" pontot is).

Nem ismert, hogy a Nexodal 0,4 mg/ml megjelenik-e az anyatejben és azt sem igazolták még, hogy a Nexodal 0,4 mg/ml injekció hatással van-e az anyatejjel táplált csecsemőkre. Ezért a kezelést követő 24 órában nem javasolt szoptatni.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az opioid szerek hatásának felfüggesztésére alkalmazott Nexodal 0,4 mg/ml beadása után legalább 24 óráig tilos gépjárművet vezetnie, gépeket kezelnie, vagy bármilyen más fizikailag vagy szellemileg igénybe vevő tevékenységet folytatnia, mivel az opioid szerek hatása visszaállhat.

A Nexodal nátriumot tartalmaz. A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagolási egységenként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni a Nexodal-t?

Adagolás
A helyes adagot kezelőorvosa határozza meg.

Felnőttek
- iv. injekció: 0,1-0,2 mg naloxon-hidroklorid, szükség esetén további 0,1 mg-os adagok adhatók be intravénás injekció formájában 2-3 perces szünetekkel. Egy-két órán belül további injekcióra lehet szükség.

Gyermekek és serdülők
- Kezdetben 0,01-0,02 mg naloxon-hidroklorid testtömegkilogrammonként 2-3 perces szünetekkel. Egy-két óránként további adagokra lehet szükség. Az adagok eltérőek lehetnek a helyi ajánlásoknak megfelelően.

Idősek
- Szívbántalmakban szenvedő idős szívbetegeknél, illetve olyan idős betegeknél, akik potenciálisan kardiotoxikus gyógyszereket kapnak, a naloxon-hidrokloridot óvatosan kell alkalmazni.

Feltételezett akut opioid túladagolás vagy mérgezés diagnózisa

Felnőttek
A kezdő adag 0,4-2 mg naloxon-hidroklorid intravénásan (iv.). Ez az adag szükség esetén 2-3 perces szünetekkel megismételhető.

Gyermekek és serdülők
- A kezdő adag 0,01 mg/testtömegkilogramm iv. Ha nem sikerül kielégítő hatást elérni, úgy egy további, 0,1 mg/ttkg-ra megemelt adag adható be.
- Gyermekeknél és serdülőknél az adagok eltérőek lehetnek a helyi ajánlásoknak megfelelően.

Olyan édesanyák újszülöttjei, akik opioidokat kaptak
- A szokásos adag 0,01 mg/testtömegkilogramm iv. Ez az adag szükség esetén megismételhető 2-3 perces szünetekkel.
- Újszülötteknél az adagok eltérőek lehetnek a helyi ajánlásoknak megfelelően.

Az alkalmazás módja
A Nexodal injekciót a kezelőorvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember vénába (iv.), vagy izomba (im.) fecskendezheti be, illetve beadhatja intravénás infúzió formájában.
A naloxon-hidrokloridot csak akkor szabad im. beadni, ha nincs lehetőség az iv. beadásra.
A Nexodal 0,9%-os nátrium-klorid oldattal, vagy 5%-os glükóz oldattal hígítva intravénás infúzióban is beadható.

A kezelés időtartama
A kezelés időtartamát kezelőorvosa határozza meg.

Ha úgy tapasztalja, hogy a Nexodal hatása túl erős, vagy túl gyenge, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha az előírtnál több Nexodal-t alkalmazott
Ha esetleg a szükségesnél több Nexodal-t kapott, azonnal szóljon kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek. Ők meg fogják tenni a szükséges intézkedéseket.

Ha bármilyen egyéb kérdése van e gyógyszerrel kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő mellékhatások fordulhatnak elő:

Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet): rosszullét, hányinger vagy hányás

Gyakori (100 beteg közül 1-10 beteget érinthet): szédülés, fejfájás, szapora szívverés, vérnyomáscsökkenés, vérnyomásemelkedés, hányás, műtét utáni fájdalom

Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10 beteget érinthet): borzongás, verejtékezés, szívritmuszavarok, lassú szívverés, hasmenés, szájszárazság, gyors és mély légvételek (hiperventilláció), érfalirritáció (intravénás befecskendezés után)

Ritka (10 000 beteg közül 1-10 beteget érinthet): görcsrohamok, feszültség

Nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb, mint 1 beteget érinthet): szapora és szabálytalan szívverés, szívmegállás, folyadékgyülem a tüdőben, allergiás reakciók (csalánkiütés, orrnyálkahártya-gyulladás, légzési nehézségek, Quincke-ödéma), anafilaxiás sokk, többalakú bőrpír (eritéma multiforme)

A Nexodal morfinhoz vagy hasonló szerekhez hozzászokott személyeknél akut elvonási tüneteket (pl. vérnyomásemelkedést, szívtüneteket) válthat ki. Ez opioidfüggő anyák csecsemőinél is előfordulhat.

Ha a készítményt műtét után túl nagy adagban alkalmazzák, az izgatottságot okozhat és a beteg fájdalmat érezhet (mivel a Nexodal gátolja az előzetesen adott gyógyszerek fájdalomcsillapító és légzésre gyakorolt hatását).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Nexodalt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az ampullán feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:") után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Az ampullákat a fénytől való védelem érdekében a dobozban kell tárolni.

Az ampulla felnyitása után a gyógyszert azonnal fel kell használni.
A készítményt a hígítás után azonnal fel kell használni. Amennyiben nem használják fel azonnal, akkor a hígított oldat tárolásának ideje és az alkalmazás előtti körülmények biztosítása a felhasználó felelőssége. A tárolás 2-8 °C-on normális esetben nem lehet hosszabb 24 óránál, kivéve, ha a hígítás ellenőrzötten és igazoltan aszeptikus körülmények között történt.

A készítmény kizárólag egyszeri felhasználásra szolgál. A fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni.

Ne alkalmazza a Nexodal-t, ha az ampullában elszíneződést, zavarosságot vagy szilárd részecskéket lát.

Intravénás infúzióhoz a Nexodal 0,4 mg/ml készítményt 0,9 tömeg/térfogat százalékos nátrium-klorid oldattal vagy 5 tömeg/térfogat százalékos glükózoldattal kell hígítani.
5 ampulla Nexodal 0,4 mg/ml (2 mg) 500 ml térfogatra hígítva 4 mikrogramm/ml végkoncentrációt ad.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Nexodal?
- A készítmény hatóanyaga: naloxon-hidroklorid
Az ampullában lévő 1 ml injekciós vagy infúziós oldat 0,4 mg naloxon-hidrokloridot tartalmaz (naloxon-hidroklorid-dihidrát formájában)
- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, hígított sósav és injekcióhoz való víz.

Milyen a Nexodal külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Nexodal tiszta, színtelen injekciós vagy infúziós oldat.
A Nexodal 10 ampullát tartalmazó csomagokban kerül forgalomba, az ampullákban 1 ml injekciós vagy infúziós oldatot van
Kiszerelés: 10x1 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-20824/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: OrPha Devel Handels und Vertriebs
    • Hatóanyag: naloxone
    • ATC: Naloxone
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.