NEVANAC 1 mg/ml szuszpenziós szemcsepp

NEVANAC 1 mg/ml szuszpenziós szemcsepp betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a NEVANAC és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A NEVANAC nepafenak nevű hatóanyagot tartalmaz, és a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek csoportjába tartozik.
A NEVANAC-t felnőttek esetében a
- szürkehályog műtétet követően a szemfájdalom és gyulladás megelőzésére és megszüntetésére,
- cukorbetegeknél a makula ödéma (a szemfenék vizenyője) kockázatának csökkentésére szolgál.
2. Tudnivalók a NEVANAC alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a NEVANAC-ot:
- ha allergiás a nepafenakra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás egyéb, nem szteroid gyulladásgátlókra.
- ha a nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazásakor asztmát, bőrallergiát vagy orrában nagyfokú gyulladást tapasztal. Nem szteroid gyulladásgátlók például az acetilszalicilsav, ibuprofen, ketoprofen, piroxicam, diklofenak.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A NEVANAC alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel.
- ha könnyen alakulnak ki véraláfutásai vagy fokozott vérzési hajlama van, vagy ezek a múltban előfordultak.
- ha egyéb szembetegsége van (pl.: szemfertőzés) vagy egyéb szemészeti készítményeket is használ (különösen lokális szteroidokat).
- ha cukorbetegsége van.
- ha reumás ízületi gyulladásban szenved (reumatoid artritisz).
- ha rövid időszakon belül ismételt szemműtéten esett át. A NEVANAC-kal történő kezelés alatt kerülje a napfényt.
Kontaktlencse viselése a szürkehályog műtétet követően nem ajánlott. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt, hogy mikor használhatja újra kontaktlencséit (lásd még A NEVANAC benzalkónium-kloridot tartalmaz című részt).
Gyermekek és serdülők
Ne adja oda ezt a gyógyszer gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek, mivel ebben a csoportban még nem állapították meg a hatásosságot és a biztonságosságot.
Egyéb gyógyszerek és a NEVANAC
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.
A NEVANAC hatással lehet más, alkalmazott gyógyszereire, illetve azok hatással lehetnek rá, ideértve a zöldhályogra alkalmazott egyéb szemcseppeket is.
Azt is közölje kezelőorvosával, ha véralvadásgátló (warfarin) vagy egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket is alkalmaz. Ezek megnövelhetik a vérzés kockázatát.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. Azoknak a nőknek, akiknél fennáll a terhesség lehetősége, javasolt, hogy a NEVANAC kezelés alatt megfelelő fogamzásgáltó módszeret alkalmazzanak. A NEVANAC alkalmazása terhesség alatt nem ajánlott.
Ne alkalmazza a NEVANAC-ot, kikéve akkor, ha arra kezelőorvosa szerint valóban szükség van.
Ha szoptat, a NEVANAC bekerülhet az anyatejbe. Mindamellett nem várható, hogy az hatással lenne a szoptatott gyermekre. A NEVANAC szoptatás alatt is alkalmazható.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ne vezessen gépjárművet, vagy ne kezeljen gépeket, amíg látása ismét tiszta nem lesz. Előfordulhat, hogy a NEVANAC alkalmazását követően látása egy időre elhomályosodik.
A NEVANAC benzalkónium-kloridot tartalmaz
A NEVANAC tartósítószere, a benzalkónium-klorid elszínezheti a lágy kontaktlencséket és szemirritációt vagy a szaruhártyát érintő mellékhatásokat (szemfelszíni problémákat) okozhat. Ha a kezelőorvos úgy tájékoztatja Önt, hogy ismét viselheti kontaktlencséit, a szemcsepp alkalmazása előtt ki kell vennie azokat, majd legalább 15 percet várnia kell a visszahelyezésig.
3. Hogyan kell alkalmazni a NEVANAC-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Csak saját szemébe alkalmazza a NEVANAC-ot. Ne nyelje le és ne fecskendezze be.
A készítmény ajánlott adagja:
1 csepp az érintett szem(ek)be, naponta háromszor-reggel, délben és este. Mindennap ugyanakkor használja a szemcseppet.
Mikor kell alkalmazni és mennyi ideig
A szürkehályog-műtétet megelőző napon kezdje, és folytassa a beavatkozás napján. Ezt követően a kezelőorvosa által meghatározott ideig használja. Ez az operációt követően akár 21 nap (a szemfájdalom és gyulladás megelőzésére és enyhítésére), ill. 60 nap (a makula ödéma kialakulásának megelőzésére) is lehet.
Hogyan kell alkalmazni a NEVANAC-ot?
Az alkalmazás előtt mossa meg a kezét.

- Használat előtt rázza fel a palackot.
- Csavarja le a palack kupakját.
- Ha a kupak levétele után a biztonsági gyűrű meglazult, távolítsa el azt a gyógyszer használata előtt.
- A palackot fordítsa fejjel lefelé, és tartsa hüvelykujja és többi ujja között.
- Hajtsa hátra a fejét.
- A tiszta ujjával húzza lefelé az alsó szemhéját, amíg rés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. Ide kell becseppenteni. (1. ábra).
- Tegye közel szeméhez a palack hegyét. Szükség esetén használjon tükröt.
- Ügyeljen arra, hogy a cseppentő se a szemével, se a szemhéjjal, se a környező területekkel, se más felülettel ne érintkezzen, mert máskülönben a szemcsepp könnyen befertőződhet.
- Finoman nyomja meg a palack alját, hogy egyszerre csak egy csepp NEVANAC kerüljön a szemébe.
- Ne nyomja össze a palackot: azt úgy alakították ki, hogy elég annak az alját finoman megnyomni (2. ábra).
Amennyiben a szemcseppet mindkét szemén alkalmazza, ismételje meg a lépéseket a másik szemnél is. Közvetlenül a használat után gondosan zárja vissza a palack kupakját.
Ha a csepp nem kerül a szemébe, próbálkozzon újra.
Ha más szemcseppet is használ, várjon legalább 5 percet a NEVANAC és a másik szemcsepp alkalmazása között.
Ha az előírtnál több NEVANAC szemcseppet alkalmazott
Szemeit öblítse ki meleg vízzel. Ne cseppentsen többet, csak akkor, mikor eljön a következő adagolás szokásos ideje.
Ha elfelejtette alkalmazni a NEVANAC-ot
Amint eszébe jut, egyszeri adagot cseppentsen a szemébe. Ha már közel van a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és a megszokott módon folytassa a következő adaggal. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Az érintett szem(ek)be ne cseppentsen naponta háromszor egy cseppnél többet.
Ha idő előtt abbahagyja a NEVANAC alkalmazását
Ne hagyja abba a NEVANAC alkalmazását anélkül, hogy erről ne beszélt volna kezelőorvosával. Általában folyamatosan alkalmazhatja a szemcseppet, kivéve, ha súlyos mellékhatásokat észlel. Ha aggódik, forduljon kezelőorvoshoz vagy gyógyszerészhez.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek nem mindenkinél jelentkeznek.
A szaruhártyát érintő mellékhatások (szemfelszíni problémák) nagyobb kockázatának lehet kitéve, ha
- komplikált szemműtéten esett át
- rövid időn belül ismételten szemműtét végeztek önnél
- a szemfelszín bizonyos betegségeiben szenved, mint például gyulladás vagy szemszárazság
- bizonyos, az egész szervezetet érintő betegségekben szenved, így cukorbetegség vagy reumás ízületi gyulladás (reumatoid artrítisz).
Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a szemcsepp alkalmazása során szemei még jobban bevörösödnek, vagy még fájdalmasabbá válnak. Ez a szemfelszínnek a sejtek pusztulásával vagy károsodásával járó, vagy ezek nélküli gyulladását, vagy a szem színes részének a gyulladását (iritisz) jelentheti. Ezeket a mellékhatásokat 100 beteg közül legfeljebb 1 betegnél figyelték meg.
Az alábbi mellékhatásokat figyelték meg a NEVANAC 1 mg/ml szuszpenziós szemcseppel vagy a NEVANAC 3 mg/ml szuszpenziós szemcseppel vagy mindkettővel.
Nem gyakori mellékhatások
(100-ból legfeljebb 1 esetben fordulhatnak elő)
- Szemészeti hatások: a szemfelszín gyulladása sejtpusztulással vagy sejtkárosodással, idegen test érzete a szemben, beszáradt váladék a szemhéjon vagy a szemhéj petyhüdtté válása
Ritka mellékhatások
(1000-ből legfeljebb 1 esetben fordulhatnak elő)
- Szemészeti hatások: szivárványhártya gyulladás, szemfájdalom, kellemetlen érzés, szemhéj duzzanat, szemviszketés, fokozott váladékozás, allergiás kötőhártya-gyulladás (szemallergia), fokozott könnytermelés, lerakódások a szem felszínén, folyadék vagy duzzanat a szemfenéken, szemvörösség
- Általános mellékhatások: szédülés, allergiás tünetek (a szemhéj allergiás duzzanata), hányinger, bőrgyulladás, vörösség és viszketés.
Mellékhatások, melyek gyakorisága nem ismert (a rendelkezése álló adatokból nem állapítható)
- Szemészeti hatások: a szemfelszín elvékonyodása, a szem lassúbb gyógyulása, a szemfelület hegesedése, elhomályosodása, csökkent látásélesség, szemirritáció, szemvizenyő, homályos látás
- Általános mellékhatások: fejfájás, hányás, emelkedett vérnyomás
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a NEVANAC-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A palackon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:, Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A fertőzések elkerülése végett a palackot az első felbontást követően 4 héttel ki kell dobni. Írja rá a felbontás dátumát a dobozon és a palackon az erre a célra kijelölt helyre.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a már nem használt gyógyszereit miként dobja el. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a NEVANAC
- A készítmény hatóanyaga a nepafenak. 1 ml szuszpenzió 1 mg nepafenakot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid (lásd a 2. pontot), karbomer, nátrium-edetát, mannit, tisztított víz, nátrium-klorid és tiloxapol. A kémhatás (pH) beállítása céljából kis mennyiségű nátrium-hidroxidot és/vagy sósavat tartalmaz.
Milyen a NEVANAC külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A NEVANAC folyadék (a világossárgától a világos narancssárgáig terjedő színű szuszpenzió), amely egyetlen 5 ml-es műanyag palackot tartalmazó csomagolásban, csavaros kupakkal kerül forgalomba.
Kiszerelés: 1x5 ml Törzskönyvi szám: EU/1/07/433/001
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Novartis Europharm
  • Hatóanyag: nepafenac
  • ATC: Nepafenac
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 5535 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: