MONTELUKAST TEVA 5 mg rágótabletta

MONTELUKAST TEVA 5 mg rágótabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta?
A Montelukast Teva 5 mg rágótabletta egy leukotrién-receptor-blokkoló, amely a leukotriéneknek nevezett anyagok hatását gátolja.

Hogyan hat a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta?
A leukotriének a tüdő légútjainak beszűkülését és duzzanatát okozzák. A leukotriének gátlásával a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta javítja az asztma tüneteit, és segít az asztmás rohamok kialakulásának kontrollálásában.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta?
A kezelőorvos gyermeke asztmájának kezelésére és az asztma nappali és éjszakai tünetei kialakulásának megelőzésére írta fel a Montelukast Teva 5 mg rágótablettát.

- A Montelukast Teva 5 mg rágótabletta olyan 6-14 éves korú betegek kezelésére alkalmazható, akiknek gyógyszere nem biztosít kielégítő hatást, ezért kombinációs kezelésre van szükségük.

- A Montelukast Teva 5 mg rágótabletta használható az inhalációs (belégzéssel alkalmazható) kortikoszteroidok helyettesítő kezeléseként is azoknál a 6-14 éves betegeknél, akik a közelmúltban nem szedtek szájon át alkalmazott kortikoszteroidokat az asztmájuk kezelésére, és bebizonyosodott, hogy nem képesek az inhalációs kortikoszteroidok használatára.

- A Montelukast Teva 5 mg rágótabletta a fizikai terhelés által kiváltott légúti szűkület kialakulását is segít megakadályozni a 6-14 éves betegeknél.

A kezelőorvos fogja meghatározni, hogy gyermeke hogyan szedje a Montelukast Teva 5 mg rágótablettát, az asztmája tünetei és súlyossága alapján.

Mi az asztma?
Az asztma egy hosszan tartó (krónikus) betegség.
Az asztma jellemzői közé tartoznak:
- a beszűkült légutak miatti nehézlégzés. A légutak szűkülete különböző körülményektől függően romlik vagy javul.
- a légutak sok dologra, pl. a cigarettafüstre, virágporra, hideg levegőre vagy fizikai megerőltetésre érzékenyen reagálhatnak.
- duzzanat (gyulladás) a légutak felületén.

Az asztma tünetei közé tartoznak: köhögés, zihálás és mellkasi szorító érzés.


2. Tudnivalók mielőtt gyermeke elkezdi szedni a Montelukast Teva 5 mg rágótablettát

Számoljon be a kezelőorvosnak minden olyan orvosi problémáról vagy túlérzékenységről, mely gyermeke esetében fennáll vagy fennállt.

Ne alkalmazza gyermekénél a Montelukast Teva 5 mg rágótablettát:
- ha gyermeke allergiás a montelukaszt-nátriumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Montelukast Teva 5 mg rágótabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- Amennyiben gyermeke asztmája vagy légzése rosszabbodik, azonnal forduljon a kezelőorvosukhoz.
- A Montelukast Teva 5 mg rágótabletta nem alkalmas a heveny asztmás rohamok kezelésére. Roham esetén kövesse a kezelőorvos erre az esetre vonatkozóan adott utasításait. Mindig tartsa magánál gyermeke asztmás rohama esetén alkalmazandó inhalációs gyógyszerét.
- Fontos, hogy gyermeke az összes, a kezelőorvosa által felírt asztmaellenes készítményt szedje. Nem szabad a Montelukast Teva 5 mg rágótablettával helyettesíteni az orvos által felírt többi asztmaellenes készítményt.
- Ha gyermeke asztmaellenes készítményt szed és a következő tünetek közül egyszerre többet tapasztal, forduljon a kezelőorvosához: influenzaszerű megbetegedés, végtagzsibbadás, a tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy kiütések.
- Gyermeke ne szedjen acetilszalicilsavat vagy más gyulladáscsökkentő szereket (más néven nem-szteroid gyulladáscsökkentők, NSAID), ha azok súlyosbítják az asztmáját.
- Ártalmas lehet, ha Ön vagy gyermeke a fenilketonuriának (FKU) nevezett ritka, genetikai rendellenességben szenved, mivel a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta aszpartámot tartalmaz, ami egy fenilalanin-forrás.

A betegeknek tudni kell arról, hogy a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta alkalmazása során különféle neuropszichiátriai eseményeket (például: viselkedés- és hangulatbeli változásokat) jelentettek felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél (lásd 4. pont). Értesítse gyermeke kezelőorvosát, ha a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta alkalmazása során gyermekénél ilyen tünetek lépnek fel.

Gyermekek és serdülők
Ne adja ezt a gyógyszert 6 évesnél fiatalabb gyermeknek.

A 18 év alatti gyermekek számára a készítmény különböző, életkor alapján meghatározott gyógyszerformákban érhető el.

Egyéb gyógyszerek és a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a gyermeke által jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszerekről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Bizonyos gyógyszerek azonban befolyásolhatják a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta hatását, vagy a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.

Mielőtt Ön vagy gyermeke elkezdi szedni a Montelukast Teva 5 mg rágótablettát, tájékoztassa a kezelőorvost arról, ha Ön vagy gyermeke az alábbi készítményeket szedi:
- fenobarbitál (az epilepszia kezelésére használatos)
- fenitoin (az epilepszia kezelésére használatos)
- rifampicin (a tuberkulózis és más fertőzések kezelésére használatos)
- gemfibrozil (magas vérzsírszintekkel járó kórképek - hipertrigliceridémia, kevert hiperlipidémia és primer hiperkoleszterinémia kezelésére használják).

A Montelukast Teva 5 mg rágótabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Montelukast Teva 5 mg rágótablettát nem szabad közvetlenül étellel együtt bevenni: a tablettát legalább étkezés előtt 1 órával vagy étkezés után 2 órával kell bevenni.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy szedheti-e a Montelukast Teva 5 mg rágótablettát ebben az időszakban.

Szoptatás
Nem ismert, hogy a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta hatóanyaga megjelenik-e az emberi anyatejben. Ha Ön szoptat, vagy szoptatni szándékozik, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Felnőttek esetében nem várható, hogy a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A gyógyszerre adott egyéni reakciók azonban eltérhetnek. Néhány nagyon ritkán jelentett mellékhatás (mint pl. a szédülés vagy álmosság) befolyásolhatja egyes betegek gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

A Montelukast Teva 5 mg rágótabletta aszpartámot tartalmaz
Ez a gyógyszer 0,5 mg aszpartámot tartalmaz rágótablettánként. Az aszpartám egy fenilalanin-forrás. Ártalmas lehet, ha Ön a fenilketonuriának (FKU) nevezett ritka, genetikai rendellenességben szenved, amely során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz rágótablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni a Montelukast Teva 5 mg rágótablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg gyermeke kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
• Önnek vagy gyermekének napi egy Montelukast Teva 5 mg rágótablettát kell bevenni a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően.
• A Montelukast Teva 5 mg rágótablettát Önnek vagy gyermekének akkor is be kell vennie, amikor nincsenek tünetei vagy akut asztmás rohama van.

6-14 év közötti gyermekek adagja
A készítmény ajánlott adagja napi egy 5 mg os rágótabletta, amelyet este kell bevenni.

Ha gyermeke Montelukast Teva 5 mg rágótablettát szed, győződjön meg róla, hogy nem szed más ugyanilyen hatóanyagot (montelukaszt) tartalmazó gyógyszert.

Ez a gyógyszer szájon át alkalmazandó.
A tablettákat össze kell rágni lenyelés előtt.
A Montelukast Teva 5 mg rágótablettát nem szabad közvetlenül étellel együtt bevenni: a tablettát legalább étkezés előtt 1 órával vagy étkezés után 2 órával kell bevenni.

Ha Ön vagy gyermeke az előírtnál több Montelukast Teva 5 mg rágótablettát vett be
Azonnal forduljon kezelőorvosához.
A legtöbb túladagolási esetben nem jelentettek mellékhatásokat. Túladagolás esetén felnőtteknél és gyermekeknél a leggyakrabban jelentett tünetek közé tartozott a hasi fájdalom, álmosság, szomjúság, fejfájás, hányás és hiperaktivitás.

Ha Ön vagy gyermeke elfelejtette bevenni a Montelukast Teva 5 mg rágótablettát
Próbálja meg a Montelukast Teva 5 mg rágótablettát előírás szerint alkalmazni. Amennyiben Ön, illetve gyermeke kifelejtett egy adagot, folytassa az adagolást a szokásos napi egy tablettával.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha Ön vagy gyermeke idő előtt abbahagyja a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta szedését
A Montelukast Teva 5 mg rágótabletta csak abban az esetben hatásos az asztma ellen, ha Ön vagy gyermeke folyamatosan szedi.
Lényeges, hogy a Montelukast Teva 5 mg rágótablettát folyamatosan kell szedni mindaddig, amíg azt a kezelőorvos előírja, hogy az Ön vagy gyermeke asztmája egyensúlyban maradjon.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

2-5 éves kor közötti gyermekek részére elérhető a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta.
15 éves vagy annál idősebb betegek részére elérhető a Montelukast Teva 10 mg filmtabletta.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Montelukast Teva 5 mg rágótablettával végzett klinikai vizsgálatok során a leggyakrabban jelentett (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek) és feltételezhetően a Montelukast Teva 5 mg rágótablettával összefüggésbe hozható mellékhatások a következők voltak:
• fejfájás
Ezen felül a Montelukast Teva 10 mgfilmtablettákkal végzett klinikai vizsgálatok során jelentett mellékhatás a következő volt:
• hasi fájdalom
Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék voltak, és nagyobb gyakorisággal jelentkeztek a Montelukast Teva-val, mint a placebóval (hatóanyagot nem tartalmazó tabletta) kezelt betegek esetén.

Súlyos mellékhatások
Azonnal értesítse kezelőorvosát
, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, mivel ezek súlyosak lehetnek és emiatt Önnek vagy gyermekének sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége.

Nem gyakori: a következők 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek
• allergiás reakciók, beleértve az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanatát, amely légzési vagy nyelési nehézséget okozhat
• viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: izgatottság, beleértve az agresszív viselkedést vagy ellenségességet, depressziót
• görcsrohamok

Ritka: a következők 1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek
• fokozott vérzékenység
• remegés
• szívdobogásérzés

Nagyon ritka: a következők 10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek
• egy tünetegyüttes, amely a következőket foglalja magába: influenzaszerű tünetek, végtagzsibbadás vagy érzéketlenség, a tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy kiütések (Churg Strauss szindróma) (lásd 2. pont)
• alacsony vörösvértestszám
• viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: hallucinációk, dezorientáció, öngyilkos gondolatok és tettek
• duzzanat (gyulladás) a tüdőben
• súlyos bőrreakciók (eritéma multiforme), amelyek előzetes jel nélkül alakulhatnak ki
• májgyulladás (hepatitisz)

Egyéb mellékhatások a forgalomba hozatalt követően

Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek):
• felső légúti fertőzés

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
• hasmenés, hányinger, hányás
• kiütések
• láz
• emelkedett májenzimszintek

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
• viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: zavaros álmok, beleértve a rémálmokat, alvási nehézségek, alvajárás, ingerlékenység, szorongás, nyugtalanság
• szédülés, álmosság, végtagzsibbadás/érzéketlenség
• orrvérzés
• szájszárazság, emésztési zavar
• véraláfutások, viszketés, csalánkiütés
• ízületi fájdalom vagy izomfájdalom, izomgörcsök
• gyermekeknél ágybavizelés
• gyengeség/fáradtság, rossz közérzet, duzzanat (vizenyő)

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
• viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: figyelemzavar, memóriazavar, akaratlan izommozgások

Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
• érzékeny vörös csomók a bőr alatt, leggyakrabban a lábszáron (eritéma nodózum)
• viselkedés-, és hangulatbeli változások: kényszergondolatokkal járó és kényszercselekvéses tünetek, dadogás

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Montelukast Teva 5 mg rágótablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.: / EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében a buborékcsomagolás a dobozban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta?
- A készítmény hatóanyaga a montelukaszt. Egy rágótabletta 5 mg montelukaszttal egyenértékű montelukaszt-nátriumot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: mannit (E421), nátrium-lauril-szulfát, hidroxipropilcellulóz, vörös vas-oxid (E172), cseresznyearoma PHS-143671: maltodextrinek (kukorica) és módosított kukoricakeményítő (E1450); aszpartám (E951), A-típusú karboximetilkeményítő-nátrium (kukorica), magnézium-sztearát.

Milyen a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Márványozott rózsaszín, négyszögletes tabletta, az egyik oldalán "93", a másikon "7425" mélynyomásos jelzéssel ellátva.

A Montelukast Teva 5 mg rágótabletta a következő kiszerelésekben kerül forgalomba: 7, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 98 és 100 db tabletta alumínium-alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20896/05
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár
  • Hatóanyag: montelukast
  • ATC: Montelukast
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 962Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 96 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 962 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +16 °C

A Dunántúlon és középen jobbára erősen felhős vagy borult égre van kilátás, keleten lehet még eleinte több órás napsütés. Délnyugat felől több hullámban érkezik a csapadék, amelyből főleg az ország középső harmadában sokfelé várható tartós, intenzív eső, de keleten záporok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, a Dunántúlon olykor megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 33 fok között várható, nyugatról délkelet felé haladva várható egyre melegebb idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.