MONDEO 5 mg rágótabletta

MONDEO 5 mg rágótabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Mondeo és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Mondeo egy úgynevezett leukotrién-receptor-antagonista, ami blokkolja a leukotriéneknek nevezett vegyületeket.
A leukotriének a tüdő légútjainak beszűkülését és duzzadását okozzák. A leukotriének blokkolásával a Mondeo javítja az asztma tüneteit és segíti az asztma megfékezésében.
A kezelőorvos a Mondeo-t az Önnél vagy gyermekénél fennálló asztma kezelésére, valamint az asztma nappali és éjszakai tüneteinek megelőzésére írta fel.
- A Mondeo olyan, 6-14 éves betegek kezelésére szolgál, akiknél az asztma nem tartható megfelelően egyensúlyban a jelenlegi asztma gyógyszerekkel és kiegészítő kezelésre van szükségük.
- A Mondeo belélegzett kortikoszteroidokat helyettesítő kezelésként is alkalmazható olyan, 6-14 éves betegeknél, akik az asztmájukra a közelmúltban nem kaptak szájon át szedhető kortikoszteroidokat, és akiknél bebizonyosodott, hogy nem képesek a belégzéses (inhalációs) kortikoszteroidok használatára.
- A Mondeo a fizikai erőfeszítés által előidézett légúti szűkület megelőzését is segíti a 6-14 éves betegeknél.
A Mondeo alkalmazásáról az Ön, vagy a gyermek kezelőorvosa dönt, a gyermeknél fennálló asztma tüneteitől és azok súlyosságától függően.
2. Tudnivalók a Mondeo szedése előtt
Számoljon be a kezelőorvosnak minden olyan egészségügyi problémáról vagy allergiáról, amelyekben gyermeke szenvedett, illetve jelenleg is szenved.
Ne alkalmazza a Mondeo-t
- ha gyermeke allergiás a montelukasztra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Mondeo alkalmazása előtt beszéljen saját vagy gyermeke kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- Ha az Ön vagy gyermeke asztmája, illetve légzése rosszabbodik, azonnal tájékoztassa erről a kezelőorvost.
- A szájon át szedett Mondeo nem alkalmas a heveny asztmás rohamok kezelésére. Roham esetén pontosan kövesse az utasításokat, amelyeket orvosa Önnek vagy gyermekének adott. Ellenőrizze, hogy mindig legyen Önnél, illetve gyermekénél az asztmás roham gyors enyhítésére szolgáló, belélegezhető (inhalációs) gyógyszer.
- Fontos, hogy Ön vagy gyermeke a kezelőorvos által felírt minden asztmagyógyszerét bevegyenek. A Mondeo nem használható a kezelőorvos által felírt más asztmagyógyszerek helyettesítésére.
- Ha Ön vagy gyermeke asztma elleni gyógyszereket szed, figyeljen a következő tünetek kombinációinak esetleges megjelenésére: influenzaszerű megbetegedés, zsibbadásérzet vagy érzéketlenség a lábakban, illetve a karokban, légzőszervi tünetek romlása és/vagy bőrkiütés, mert ilyenkor a kezelőorvoshoz kell fordulnia.
- Sem Ön, sem gyermeke nem szedhet acetilszalicilsavat vagy más nem-szteroid gyulladásgátlót (NSAID), ha ezek a készítmények súlyosbítják az asztmáját.
A betegeknek tudni kell arról, hogy a Mondeo 5 mg rágótabletta alkalmazása során különféle neuropszichiátriai eseményeket (például: viselkedés- és hangulatbeli változásokat) jelentettek felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél (lásd 4. pont). Értesítse gyermeke kezelőorvosát, ha a Mondeo 5 mg rágótabletta alkalmazása során gyermekénél ilyen tünetek lépnek fel.
Egyéb gyógyszerek és a Mondeo
Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Mondeo hatását, illetve a Mondeo is befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.
Feltétlenül tájékoztassa az Ön vagy gyermeke kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereikről.
A Mondeo-kezelés megkezdése előtt közölje az Ön vagy gyermeke kezelőorvosával, ha a következő gyógyszereket szedi:
- fenobarbitál (epilepszia kezelésére szolgáló készítmény)
- fenitoin (epilepszia kezelésére szolgáló készítmény),
- rifampicin (tuberkulózis és bizonyos egyéb fertőzések kezelésére szolgáló készítmény)
- gemfibrozil (a magas vérzsírszint kezelésére alkalmazott gyógyszer).
A Mondeo egyidejű bevétele étellel és itallal
A Mondeo 5 mg rágótabletta nem vehető be étellel együtt, a gyógyszert vagy 1 órával az étkezés előtt vagy 2 órával az étkezés után kell bevenni.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Szoptatás
Nem ismert, hogy a Mondeo kiválasztódik-e az anyatejbe. A Mondeo szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha szoptat vagy tervezi, hogy gyermekét szoptatni fogja. Orvosa felméri, hogy Ön szedheti-e a Mondeo 5 mg rágótablettát ezen időszak alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Mondeo várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A gyógyszerre adott reakciók azonban egyénenként eltérőek lehetnek. Bizonyos mellékhatások (pl. szédülés és álmosság), amelyekről nagyon ritkán beszámoltak a Mondeo alkalmazásával kapcsolatosan, befolyásolhatják egyes betegek gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
A Mondeo rágótabletta aszpartámot tartalmaz
Ez a gyógyszer 1,5 mg aszpartámot tartalmaz rágótablettánként. Az aszpartám egy fenilalanin forrás. Ezért ártalmas lehet, ha Ön a fenilketonuriának nevezett ritka genetikai rendellenességben szenved, amely során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.
A Mondeo rágótabletta laktózt (tejcukor) tartalmaz.
Ha saját vagy gyermekorvosa előzőleg figyelmeztette arra, hogy Ön, illetve gyermeke érzékeny bizonyos cukrokra, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen a kezelőorvossal.
A Mondeo 5 mg rágótabletta nátriumot tartalmaz.
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz rágótablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
A Mondeo 5 mg rágótabletta szulfitokat tartalmaz.
A készítmény kevesebb, mint 0,001% szulfitot tartalmaz az ízkomponensben rágótablettánként. Ritkán súlyos túlérzékenységi reakciókat és hörgőgörcsöt okozhat.
3. Hogyan kell szedni a Mondeo?
A gyógyszert mindig az Ön vagy a gyermek kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje vagy adja be gyermekének. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg az Ön vagy a gyermek kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az ajánlott adag naponta egy Mondeo5 mg rágótabletta, ahogyan azt az Ön vagy a gyermek kezelőorvosa előírta.
Önnek vagy gyermekének akkor is szednie kell a gyógyszert, ha nincsenek tünetek, illetve akkor is, ha heveny asztmás roham lép fel.
A tablettát szájon át kell bevenni.
6-14 éves gyermekek számára:
Naponta egy Mondeo 5 mg rágótabletta, amit este kell bevenni. A Mondeo 5 mg rágótabletta nem vehető be étellel együtt, a gyógyszert vagy 1 órával az étkezés előtt vagy 2 órával az étkezés után kell bevenni.
Ha Ön vagy gyermeke Mondeo 5 mg rágótablettát szed, győződjön meg arról, hogy sem Ön, sem gyermeke nem kap más, szintén montelukaszt hatóanyagot tartalmazó gyógyszert.
Más korcsoport számára:
Más korcsoportba tartozó gyermekek számára a montelukaszt eltérő hatáserősségben és gyógyszerformában áll rendelkezésre.
Ha Ön vagy gyermeke az előírtnál több Mondeo-t vett be
Azonnal forduljon tanácsért a kezelőorvoshoz.
A túladagolások jelentős részénél nem számoltak be mellékhatásokról. Túladagolással kapcsolatban mind felnőtteknél, mind gyerekeknél a jelentett leggyakoribb tünetek többek között a hasi fájdalom, aluszékonyság, szomjúság, fejfájás, hányás és hiperaktivitás.
Ha elfelejtette bevenni a Mondeo-t vagy elfelejtette gyermekének beadni a gyógyszert
Próbálja meg a Mondeo-t az előírás szerint adagolni. Ha azonban Ön vagy a gyermek mégis kihagy egy adagot, a szokásos rend szerint, napi egy rágótablettával folytassa a kezelést.
Nem szabad bevenni kétszeres adagot a kihagyott rágótabletta pótlására.
Ha Ön vagy gyermeke idő előtt abbahagyja a Mondeo szedését
A Mondeo kizárólag folyamatos szedés mellett biztosítja az asztma kezelését.
Fontos, hogy Ön vagy a gyermek addig szedje a Mondeo-t, amíg azt a kezelőorvos előírja. Ez segíteni fog abban, hogy az asztmája kontrollálható legyen.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg az Ön vagy a gyermek kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a montelukaszttal kapcsolatos, alábbi, súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, ne adja tovább a Mondeo-t gyermekének és azonnal forduljon orvoshoz:
- hirtelen jelentkező sípoló légzés, az ajkak-, a nyelv- és a torok-, illetve a test duzzanata, bőrkiütés, ájulás vagy nyelési nehézség (súlyos allergiás reakció). Ez a mellékhatás nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet).
- influenzaszerű megbetegedés, zsibbadás, illetve érzéketlenség a karokban vagy lábakban, a légzőszervi tünetek súlyosbodása és/vagy bőrkiütés (Churg-Strauss szindróma). Ez a mellékhatás nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet).
- öngyilkos gondolatok és tettek. Ez a mellékhatás nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet).
- súlyos bőrreakciók (eritéma multiforme), amelyek előzetes figyelmeztető jelek nélkül is bekövetkezhetnek. Ez a mellékhatás nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet).
A montelukaszttal kapcsolatosan az alábbi mellékhatásokról is beszámoltak:
Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 beteget érinthet
- megfázás (felső légúti fertőzés)
Gyakori: 10-ből legfeljebb1 beteget érinthet
- fejfájás
- hasi fájdalom
- szomjúság
- hasmenés, hányinger, hányás
- bőrkiütés
- láz
- asztma
- hiperaktivitás
- vörös, viszkető bőr (ekcéma)
- bizonyos anyagok (úgynevezett transzaminázok) emelkedett szintje a vérben
Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet
- viselkedés- és hangulatváltozások (kóros álmok, beleértve a rémálmokat is, alvászavar, alvajárás, ingerlékenység, szorongásérzet, nyugtalanság, izgatottság, beleértve az agresszív, ellenséges viselkedést is, depresszió)
- szédülés, aluszékonyság, zsibbadás/érzéketlenség, görcsrohamok
- orrvérzés
- szájszárazság, emésztési zavar
- véraláfutás, viszketés, csalánkiütés
- ízületi- vagy izomfájdalom, izomgörcs
- fáradtság, általános rosszullét, vizenyős duzzanat
Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- végtagremegés, figyelemzavar, feledékenység
- fokozott vérzési hajlam
- remegés
- szívdobogásérzés (palpitáció)
- a bőr vizenyős duzzanata
Nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- képzelgések, zavartság, öngyilkos gondolatok és tettek, dadogás
- májgyulladás (hepatítisz), májproblémák (a máj eozinofíl beszűrődése)
- érzékeny, vörös bőr alatti duzzanatok, leggyakrabban a sípcsont alatt (eritéma nodózum), súlyos bőrreakciók (eritéma multiforme), amelyek előzetes figyelmeztető jelek nélkül bekövetkezhetnek.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Mondeo-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/ EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Mondeo 5 mg rágótabletta?
- A hatóanyag a montelukaszt. Egy rágótbletta 5 mg montelukasztnak megfelelő montelukaszt-nátriumot tartalmaz.
- Egyéb összetevők (segédanyagok): mikrokristályos cellulóz, hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, laktóz-monohidrát, vörös vas-oxid (E 172), mannit, szilarom cseresznyearoma, (természetazonos aromák, ízesítőanyagok, természetes aromák, maltodextrin (burgonya), gumiarábikum (akáciamézga) (E414), triacetin (E1518), etilmaltol, maltol, alfa-tokoferol (E307), aszpartám (E951), magnézium-sztearát.
Milyen a Mondeo külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Mondeo 5 mg rágótabletta rózsaszín, pettyes, kerek, mindkét oldalán domború, 9,5 mm átmérőjű rágótabletta, az egyik oldalán "M5" bemetszéssel ellátva.
Buborékcsomagolás az alábbi kiszerelésekben:
7, 10, 14, 28, 30, 56, 60, 98, 100 db rágótabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21670/05

MONDEO 5 mg rágótabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group

Hatóanyag: montelukast

ATC: Montelukast

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1100 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( tüdő- és légúti megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár