MONDEO 4 mg rágótabletta

MONDEO 4 mg rágótabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Mondeo és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Mondeo egy úgynevezett leukotrién-receptor-antagonista, ami blokkolja a leukotriéneknek nevezett vegyületeket.
A leukotriének a tüdő légútjainak beszűkülését és duzzadását okozzák. A leukotriének blokkolásával a Mondeo javítja az asztma tüneteit, és segít az asztma megfékezésében.
A kezelőorvos a Mondeo-t az Ön gyermekénél fennálló asztma kezelésére, valamint az asztma nappali és éjszakai tüneteinek megelőzésére írta fel.
- A Mondeo olyan 2-5 éves betegek kezelésére szolgál, akiknél az asztma nem tartható megfelelően egyensúlyban a jelenlegi asztma gyógyszerekkel, és kiegészítő kezelésre van szükségük.
- A Mondeo belélegzett kortikoszteroidokat helyettesítő kezelésként is alkalmazható olyan, 2-5 éves betegeknél, akik az asztmájukra a közelmúltban nem kaptak szájon át szedhető kortikoszteroidokat, és akiknél bebizonyosodott, hogy nem képesek a belégzéses (inhalációs) kortikoszteroidok használatára.
- A Mondeo fizikai erőfeszítés által előidézett légúti szűkület megelőzését is segíti a 2 éves és annál idősebb betegeknél.
A Mondeo alkalmazásáról gyermeke kezelőorvosa dönt, az Ön gyermekénél fennálló asztma tüneteitől és azok súlyosságától függően.
2. Tudnivalók a Mondeo szedése előtt
Számoljon be a kezelőorvosnak minden olyan egészségügyi problémáról vagy allergiáról, amelyekben gyermeke szenvedett vagy jelenleg is szenved.
Ne alkalmazza a Mondeo-t:
- ha gyermeke allergiás a montelukasztra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Mondeo alkalmazása előtt beszéljen gyermeke kezelőorvosával, gyógyszerészével, vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- Ha gyermeke asztmája vagy légzése rosszabbodik, azonnal tájékoztassa erről a gyermek kezelőorvosát.
- A szájon át szedett Mondeo nem alkalmas a heveny asztmás rohamok kezelésére. Roham esetén pontosan kövesse a gyermek kezelőorvosa által adott utasításokat. Ellenőrizze, hogy mindig legyen a gyermeknél az asztmás roham gyors enyhítésére szolgáló, belélegezhető (inhalációs) gyógyszer.
- Fontos, hogy gyermeke a kezelőorvos által felírt minden asztmagyógyszerét bevegye. A Mondeo nem használható a gyermek kezelőorvosa által felírt más asztmagyógyszerek helyettesítésére.
- Ha gyermeke asztma elleni gyógyszereket szed, figyeljen a következő tünetek kombinációinak esetleges megjelenésére: influenzaszerű megbetegedés, zsibbadásérzet vagy érzéketlenség a lábakban, illetve a karokban, légzőszervi tünetek romlása és/vagy bőrkiütés, mert ilyenkor a kezelőorvoshoz kell fordulnia.
- Gyermeke nem szedhet acetilszalicilsavat vagy más nem-szteroid gyulladásgátlót (NSAID), ha ezek a készítmények súlyosbítják az asztmáját.
A betegeknek tudni kell arról, hogy a Mondeo 4 mg rágótabletta alkalmazása során különféle neuropszichiátriai eseményeket (például: viselkedés- és hangulatbeli változásokat) jelentettek felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél (lásd 4. pont). Értesítse gyermeke kezelőorvosát, ha a Mondeo 4 mg rágótabletta alkalmazása során gyermekénél ilyen tünetek lépnek fel.
Egyéb gyógyszerek és a Mondeo
Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Mondeo hatását, illetve a Mondeo is befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.
Feltétlenül tájékoztassa a kezelőorvost vagy gyógyszerészét azokról az egyéb gyógyszerekről, amelyeket a gyermeke jelenleg szed vagy nemrégiben szedett, valamint azokról, amelyeket esetleg szedni fog.
A Mondeo-kezelés megkezdése előtt közölje a kezelőorvossal, ha gyermeke a következő gyógyszereket szedi:
- fenobarbitál (epilepszia kezelésére szolgáló készítmény)
- fenitoin (epilepszia kezelésére szolgáló készítmény),
- rifampicin (tuberkulózis és bizonyos egyéb fertőzések kezelésére szolgáló készítmény)
- gemfibrozil (a magas vérzsírszint kezelésére alkalmazott gyógyszer).
A Mondeo egyidejű bevétele étellel és itallal
A Mondeo 4 mg rágótabletta nem vehető be étellel együtt, a gyógyszert vagy legalább 1 órával az étkezés előtt vagy 2 órával az étkezés után kell bevenni.
Terhesség és szoptatás
Ez az alpont nem értelmezhető a Mondeo 4 mg rágótabletta esetében, mivel a készítmény 2-5 éves gyermekek kezelésére szolgál, az alábbi információk azonban vonatkoznak a hatóanyagra, a montelukasztra.
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Szoptatás
Nem ismert, hogy a Mondeo kiválasztódik-e az anyatejbe. A Mondeo szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha szoptat, vagy tervezi, hogy gyermekét szoptatni fogja. Orvosa felméri, hogy Ön szedheti-e a Mondeo-t ezen időszak alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez az alpont nem értelmezhető a Mondeo 4 mg rágótabletta esetében, mivel a készítmény 2-5 éves gyermekek kezelésére szolgál, az alábbi információk azonban vonatkoznak a hatóanyagra, a montelukasztra.
A Mondeo várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Az egyéni reakciók azonban eltérőek lehetnek. Bizonyos mellékhatások (pl. szédülés és álmosság), amikről nagyon ritkán beszámoltak a Mondeo alkalmazásával kapcsolatosan, befolyásolhatják egyes betegek gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Mondeo 4 mg rágótabletta aszpartámot tartalmaz.
Ez a gyógyszer 1,2 mg aszpartámot tartalmaz rágótablettánként.Az aszpartám egy fenilalanin forrás. Ezért ártalmas lehet, ha Ön a fenilketonuriának nevezett ritka genetikai rendellenességben szenved, amely során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.
A Mondeo 4 mg rágótabletta laktózt (tejcukor) tartalmaz.
Ha a gyermekorvos előzőleg figyelmeztette arra, hogy gyermeke érzékeny bizonyos cukrokra, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen a gyermek kezelőorvosával.
A Mondeo 4 mg rágótabletta nátriumot tartalmaz.
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz rágótablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
A Mondeo 4 mg rágótabletta szulfitokat tartalmaz.
A készítmény kevesebb, mint 0,001% szulfitot tartalmaz az ízkomponensben rágótablettánként. Ritkán súlyos túlérzékenységi reakciókat és hörgőgörcsöt okozhat.
3. Hogyan kell szedni a Mondeo-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően adja be gyermekének. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg a gyermek kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ezt a gyógyszert felnőtt felügyelete alatt kell beadni a gyermeknek.
Az ajánlott adag naponta egy Mondeo 4 mg rágótabletta, ahogyan azt a kezelőorvos előírta.
A gyermeknek akkor is szednie kell a gyógyszert, ha nincsenek tünetei, illetve akkor is, ha heveny asztmás rohama van.
A tablettát szájon át kell bevenni.
2-5 éves gyermekek számára:
Naponta egy Mondeo 4 mg rágótabletta, amit este kell bevenni. A Mondeo 4 mg rágótabletta nem vehető be étellel együtt, a gyógyszert vagy legalább 1 órával az étkezés előtt vagy 2 órával az étkezés után kell bevenni.
Ha gyermeke Mondeo-t szed, győződjön meg arról, hogy a gyermek nem kap más, szintén montelukaszt hatóanyagot tartalmazó gyógyszert.
Más korcsoport számára:
Más korcsoportba tartozó gyermekek számára a montelukaszt eltérő hatáserősségben és gyógyszerformában áll rendelkezésre.
A Mondeo 4 mg rágótabletta alkalmazása nem javasolt 2 év alatti gyermekeknél.
Ha gyermeke az előírtnál több Mondeo-t vett be
Azonnal forduljon tanácsért a gyermek kezelőorvosához.
A túladagolások jelentős részénél nem számoltak be mellékhatásokról. Túladagolással kapcsolatban mind felnőtteknél, mind gyerekeknél a jelentett leggyakoribb tünetek többek között a hasi fájdalom, aluszékonyság, szomjúság, fejfájás, hányás és hiperaktivitás.
Ha elfelejtette beadni gyermekének a Mondeo-t
Próbálja meg a Mondeo-t az előírás szerint adagolni. Ha azonban a gyermek mégis kihagy egy adagot, a szokásos rend szerint napi egy rágótablettával folytassa a kezelést.
Ne adjon be kétszeres adagot a kihagyott rágótabletta pótlására!
Ha gyermeke idő előtt abbahagyja a Mondeo szedését
A Mondeo kizárólag folyamatos szedés mellett biztosítja a gyermek asztmájának kezelését.
Fontos, hogy a gyermek addig szedje a Mondeo-t, amíg azt a kezelőorvosa előírja. Ez segíteni fog abban, hogy a gyermek asztmája kontrollálható legyen.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg gyermeke kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a montelukaszttal kapcsolatos, alábbi, súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, ne adja tovább a Mondeo-t gyermekének és azonnal forduljon orvoshoz:
- hirtelen jelentkező sípoló légzés, az ajkak-, a nyelv- és a torok-, illetve a test duzzanata, bőrkiütés, ájulás vagy nyelési nehézség (súlyos allergiás reakció). Ez a mellékhatás nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet).
- influenzaszerű megbetegedés, zsibbadás, illetve érzéketlenség a karokban vagy lábakban, a légzőszervi tünetek súlyosbodása és/vagy bőrkiütés (Churg-Strauss szindróma). Ez a mellékhatás nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet).
- öngyilkos gondolatok és tettek. Ez a mellékhatás nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet).
- súlyos bőrreakciók (eritéma multiforme), amelyek előzetes figyelmeztető jelek nélkül is bekövetkezhetnek. Ez a mellékhatás nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet).
A montelukaszttal kapcsolatosan az alábbi mellékhatásokról is beszámoltak:
Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 beteget érinthet
- megfázás (felső légúti fertőzés)
Gyakori: 10-ből legfeljebb1 beteget érinthet
- fejfájás
- hasi fájdalom
- szomjúság
- hasmenés, hányinger, hányás
- bőrkiütés
- láz
- asztma
- hiperaktivitás
- vörös, viszkető bőr (ekcéma)
- bizonyos anyagok (úgynevezett transzaminázok) emelkedett szintje a vérben
Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet
- viselkedés- és hangulatváltozások (kóros álmok, beleértve a rémálmokat is, alvászavar, alvajárás, ingerlékenység, szorongásérzet, nyugtalanság, izgatottság, beleértve az agresszív, ellenséges viselkedést is, depresszió)
- szédülés, aluszékonyság, zsibbadás/érzéketlenség, görcsrohamok
- orrvérzés
- szájszárazság, emésztési zavar
- véraláfutás, viszketés, csalánkiütés
- ízületi- vagy izomfájdalom, izomgörcs
- fáradtság, általános rosszullét, vizenyős duzzanat
Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- végtagremegés, figyelemzavar, feledékenység
- fokozott vérzési hajlam
- remegés
- szívdobogásérzés (palpitáció)
- a bőr vizenyős duzzanata
Nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- képzelgések, zavartság, öngyilkos gondolatok és tettek, dadogás
- májgyulladás (hepatítisz), májproblémák (a máj eozinofíl beszűrődése)
- érzékeny, vörös bőr alatti duzzanatok, leggyakrabban a sípcsont alatt (eritéma nodózum), súlyos bőrreakciók (eritéma multiforme), amelyek előzetes figyelmeztető jelek nélkül bekövetkezhetnek.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Mondeo-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Mondeo?
- A hatóanyag a montelukaszt. Egy rágótbletta 4 mg montelukasztnak megfelelő montelukaszt-nátriumot tartalmaz.
- Egyéb összetevők (segédanyagok): mikrokristályos cellulóz, hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, laktóz-monohidrát, vörös vas-oxid (E 172), mannit, szilarom cseresznyearoma, (természetazonos aromák, ízesítőanyagok, természetes aromák, maltodextrin (burgonyából), gumiarábikum (akáciamézga) (E414), triacetin (E1518), etilmaltol, maltol, alfa-tokoferol (E307), aszpartám (E951), magnézium-sztearát.
Milyen a Mondeo külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Mondeo 4 mg rágótabletta rózsaszín, pettyes, ovális, mindkét oldalán domború, 7,8 mm × 11 mm méretű rágótabletta, az egyik oldalán "M4" " bemetszéssel ellátva.
Buborékcsomagolás az alábbi kiszerelésekben:
7, 10, 14, 28, 30, 56, 60, 98, 100 db rágótabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21670/01

MONDEO 4 mg rágótabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group

Hatóanyag: montelukast

ATC: Montelukast

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1376 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( tüdő- és légúti megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár