MIRVASO 3 mg/g gél

MIRVASO 3 mg/g gél betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Mirvaso és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Mirvaso hatóanyaga a brimonidin, amely a gyakran "alfa agonistáknak" nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.
Az arcbőrön alkalmazandó a rozácea miatt kialakuló bőrpír kezelésére felnőtt betegeknél.
A rozácea miatt bekövetkező bőrpírt az arcbőrben áramló nagy mennyiségű vér okozza, amely a bőrben található vékony hajszálerek kitágulása miatt következik be.
Alkalmazásakor a Mirvaso visszaszűkíti ezeket a hajszálereket, így csökkenti a túl nagy véráramlást és a bőrpírt.
2. Tudnivalók a Mirvaso alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Mirvaso-t:
- ha allergiás a brimonidinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél, akik bármely gyógyszer bőrön át történő felszívódásából adódó mellékhatások nagyobb kockázatának lehetnek kitéve.
- ha a depresszió vagy a Parkinson-kór kezelésére használt bizonyos gyógyszereket szed, amelyek közé tartoznak az úgynevezett monoamino-oxidáz (MAO) gátlók (például a szelegilin vagy moklobemid) vagy a triciklusos antidepresszánsok (úgy mint az imipramin) vagy a tetraciklusos antidepresszánsok (úgy mint a maprotilin, mianszerin vagy a mirtazapin). Ezen gyógyszerek szedése esetén a Mirvaso alkalmazása a vérnyomás csökkenését okozhatja.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Mirvaso alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha:
- arcbőre irritált vagy nyílt seb van rajta.
- szív- vagy keringési problémái vannak.
- depresszióban szenved, csökkent az agyhoz vagy a szívhez áramló vér mennyisége, felálláskor leesik a vérnyomása, csökkent a kezében, lábában vagy a bőrében áramló vér mennyisége, vagy Sjögren-szindrómája van (egy krónikus betegség, amelyben a szervezet természetes védekezőrendszere,az immunrendszer, megtámadja a nedveket termelő mirigyeket).
- vese- vagy májproblémái vannak, vagy korábban voltak.
Ha a fentiek közül valamelyik igaz Önre, beszéljen kezelőorvosával, mert lehetséges, hogy ez a gyógyszer nem alkalmazható Önnél.
Gyermekek és serdülők
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert 18 év alatti gyermekeknél és serdülőknél, mert erre a korcsoportra a gyógyszer biztonságossága és hatásossága nem bizonyított. Ez különösen fontos a 2 év alatti gyermekeknél (lásd a "NE alkalmazza a Mirvaso-t" c. részt).
Egyéb gyógyszerek és a Mirvaso
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, mivel ezek a gyógyszerek befolyásolhatják az Ön Mirvaso-kezelését, vagy pedig a Mirvaso befolyásolhatja az Ön egyéb gyógyszerekkel történő kezelését.
Ne alkalmazza a Mirvaso-t a depresszió vagy a Parkinson-kór kezelésére használható szelegilin, moklobemid, imipramin, mianszerin vagy maprotilin gyógyszerek szedésével egyidejűleg, mert ez a Mirvaso hatásosságát befolyásolhatják, vagy növelhetik a mellékhatások, mint például a vérnyomáscsökkenés esélyeit (lásd a "Ne alkalmazza a Mirvaso-t" c. részt).
Szintén tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek közül valamelyiket szedi:
- fájdalomcsillapításra, alvászavarok vagy szorongás kezelésére szolgáló gyógyszerek.
- olyan gyógyszerek, amelyeket pszichiátriai zavarok kezelésére használnak (klórpromazin), hiperaktivitás kezelésére használnak (metilfenidát), vagy magas vérnyomás kezelésére használnak (rezerpin).
- olyan gyógyszerek, amelyek ugyanazon a testi mechanizmuson hatnak, mint a Mirvaso (egyéb alfa agonisták, pl. klonidin; az úgynevezett alfa blokkolók vagy alfa antagonisták, pl. prazozin, izoprenalin, amelyeket leggyakrabban a magas vérnyomás, alacsony pulzusszám vagy asztma kezelésére használnak).
- szívglikozidok (pl. digoxin), amelyet szív problémák kezelésére használnak.
- vérnyomáscsökkentő gyógyszerek úgy, mint a béta blokkolók vagy a kalcium-csatorna blokkolók (pl. propranolol, amlodipin).
Ha a fentiek közül bármelyik igaz Önre, vagy ha bizonytalan valamelyikben, beszéljen kezelőorvosával.
A Mirvaso egyidejű bevétele alkohollal
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha rendszeresen fogyaszt alkoholt, ugyanis ez befolyásolhatja az Ön ezzel a gyógyszerrel történő kezelését.
Terhesség és szoptatás
Terhesség alatt a Mirvaso alkalmazása nem javallott. Ennek az az oka, hogy a gyógyszer magzatokra gyakorolt hatása nem ismert. Ne alkalmazza a gyógyszert szoptatás alatt.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Mirvaso nem befolyásolja jelentősen a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Mirvaso
- metil-parahidroxibenzoátot tartalmaz, amely (esetleg későbbiekben jelentkező) allergiás reakciót okozhat.
- propilénglikolt tartalmaz, amely bőrirritációt okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Mirvaso-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Fontos: A Mirvaso felnőtteknek, és csak az arcbőrön történő alkalmazásra javallott. Ne alkalmazza a gyógyszert más testrészen, különösen nedves testfelszíneken, pl. a szemben, a szájban, az orrban vagy a hüvelyben.
Nem szabad lenyelni!
A Mirvaso gél gyermekektől elzárva tartandó!
A Mirvaso-t csak naponta egyszer ajánlott alkalmazni az arcbőrön. Kis borsószemnyi gélt alkalmazzon a homlokon, az állon, az orron és mindkét orcán, majd finoman és egyenletesen vékony rétegben oszlassa el ezeken a területeken. Kerülje el a szemeket, a szemhéjakat, az ajkakat, a szájat és az orr belsejét. Ha a gél mégis az említett területekre kerül, bő vízzel azonnal öblítse le.
Ne alkalmazzon más, bőrre alkalmazandó gyógyszert vagy kozmetikumot közvetlenül a Mirvaso napi használata előtt. Ezeket a készítményeket csak az alkalmazott Mirvaso megszáradását követően használja.
A gyógyszer alkalmazása után azonnal mosson kezet!
A gyermekbiztonsági záras kupakkal ellátott tubus felnyitása:
Annak érdekében, hogy elkerülje a gyógyszer kifolyását, ne nyomja össze a tubust felnyitáskor és visszazáráskor.
Nyomja le a kupakot, és fordítsa el az óramutató járásával ellentétes irányban (fordítsa el balra egy negyed fordulattal). Ezután húzza le a kupakot.

A gyermekbiztonsági záras kupakkal ellátott tubus visszazárása:
Illessze össze a kupak és a tubus menetét. Nyomja le a kupakot, és fordítsa el az óramutató járásával megegyező irányban (fordítsa el jobbra egy negyed fordulattal).

Ha az előírtnál több Mirvaso-t alkalmazott
Ha 24 órán belül a javasolt napi adagot meghaladó adagot alkalmaz, az bőrirritációhoz és egyéb, az alkalmazás helyén fellépő mellékhatásokhoz vezethet. Ismételt dózisok alkalmazása egyazon 24 órás időszak alatt olyan mellékhatások kialakulását eredményezheti, mint az alacsony vérnyomás, az álmosság vagy az aluszékonyság.
Kérjük, forduljon kezelőorvosához, aki elmondja Önnek, mit kell tennie.
A Mirvaso véletlenszerű lenyelése bárkinél, de különösen gyermekek esetében súlyos mellékhatásokhoz vezethet, és kórházi kezelést igényelhet.
Azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy haladéktalanul keresse fel egy kórház sürgősségi osztályát, ha Ön, vagy egy gyermek vagy bárki más lenyelte a gyógyszert, és bármit tapasztal az alábbi tünetek közül: szédülés alacsony vérnyomás miatt, hányás, fáradtság vagy álmosság, lassú vagy szabálytalan szívverés, szűk pupillák (pupillaszűkület), nehézlégzés vagy csökkent légzésszám, ernyedtség, alacsony testhőmérséklet vagy görcsök (görcsrohamok). Vigye magával a gyógyszer csomagolását, hogy orvosa tudja, mit nyelt le.
Ha elfelejtette alkalmazni a Mirvaso-t
A Mirvaso hatása az alkalmazás napján tart, a kezelés első napjától kezdve. Ha kihagyja a napi adagot, a bőrpír aznap nem csökken. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Mirvaso alkalmazását
Kérjük, keresse fel kezelőorvosát a kezelés abbahagyása előtt.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha súlyos irritáció, kontaktallergia (pl. allergiás reakció, kiütés) vagy szokatlan mellékhatás alakul ki Önnél, hagyja abba a Mirvaso alkalmazását, és keresse fel kezelőorvosát. A Mirvaso a következő egyéb mellékhatásokat is okozhatja:
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érint):
- bőrpír, a bőr égő érzése vagy viszketés
- kipirulás
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érint):
- a rozácea rosszabbodása
- bőrkiütés, fájdalom vagy kellemetlen érzet a bőrön, bőrirritáció vagy bőrgyulladás, bőrszárazság, bőrmelegség, bizsergés vagy szúró érzés
- pattanás
- szemhéjduzzanat
- melegségérzet
- hidegérzet a kezekben és lábakban
- fejfájás
- szájszárazság
- orrdugulás
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Mirvaso-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tubuson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: és Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást. Nem fagyasztható!
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Mirvaso
- A készítmény hatóanyaga a brimonidin. Egy gramm gél 3,3 mg brimonidint tartalmaz, amely megfelel 5 mg brimonidin-tartarátnak.
- Egyéb összetevők: karbomer, metil-parahidroxibenzoát (E218), fenoxietanol, glicerin, titán-dioxid, propilénglikol, nátrium-hidroxid, tisztított víz. A metil-parahidroxibenzoátra és a propilénglikolra vonatkozó információkat a 2. pont végén olvashatja.
Milyen a Mirvaso külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Mirvaso fehér vagy halványsárga színű, opálos gél. Egy tubus 2, 10 vagy 30 gramm gélt tartalmaz. Egy csomag 1 tubust tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x30 g tubusban (pe/al/pe) Törzskönyvi szám: EU/1/13/904/003
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Galderma International
  • Hatóanyag: brimonidine
  • ATC: Brimonidine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 1x30 g tubusban (pe/eaa kopolimer/al/eaa kopolimer/pe) Törzskönyvi szám: EU/1/13/904/006
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Galderma International
  • Hatóanyag: brimonidine
  • ATC: Brimonidine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: