LOSARTAN KRKA 100 mg filmtabletta

LOSARTAN KRKA 100 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LOSARTAN KRKA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A lozartán az angiotenzin-II-receptor gátlók gyógyszercsoportjába tartozik.
Az angiotenzin-II a szervezet által termelt anyag, mely a vérerekben található receptorokhoz kötődve szűkíti az ereket. Ez a vérnyomás emelkedését eredményezi. A lozartán meggátolja az angiotenzin-II kötődését a receptorokhoz, így a vérerek ellazulnak, mely következésképpen a vérnyomás csökkenéséhez vezet. A lozartán lelassítja a vesefunkció romlását a magas vérnyomásban és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.
A Losartan Krka alkalmazása:
- magas vérnyomásban (hipertóniában) szenvedő felnőttek és 6-18 év közötti gyermekek és serdülők kezelésére,
- vesevédelemre magas vérnyomásban és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél, akik laboratóriumi eredményeik alapján károsodott vesefunkcióval rendelkeznek és napi ≥0,5 g szintet meghaladó fehérjevizelésben szenvednek (olyan állapot, amelyben a vizelet rendellenes mennyiségű fehérjét tartalmaz),
- krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésére, akiknél egy bizonyos gyógyszerfajta, az úgynevezett angiotenzin-konvertáló-enzim-gátlók (ACE-gátlók, a magas vérnyomás csökkentésére szolgáló gyógyszerek) az orvos megítélése szerint nem alkalmazható. Ha szívelégtelenségét ACE-gátlóval stabilizálták, Ön nem szedhet lozartánt.
- magas vérnyomásban és balkamra-megvastagodásban szenvedő betegeknél a Losartan Krka bizonyítottan csökkenti a sztrók kockázatát ("LIFE"-vizsgálat indikációja).
2. TUDNIVALÓK A LOSARTAN KRKA SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Losartan Krka-t
- ha allergiás (túlérzékeny) a lozartánra vagy a Losartan Krka egyéb összetevőjére;
- ha súlyosan károsodott a májfunkciója;
- ha több mint 3 hónapja terhes (azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Losartan Krka filmtablettát. Lásd a "Terhesség" című részt.).
A Losartan Krka fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet). A Losartan Krka szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség" című részt).
Fontos, hogy a Losartan Krka szedésének megkezdése előtt tájékoztassa orvosát:
- ha kórtörténetében angioödéma (arc, ajak, torok és/vagy nyelvduzzanat) szerepel (lásd még 4. pont, "Lehetséges mellékhatások"),
- ha nagymértékű hányás vagy hasmenés lép fel Önnél, mely a szervezet jelentős víz- és sóveszteségével jár,
- ha diuretikumokat (vízhajtót) szed vagy sószegény diétát tart, mely a szervezet jelentős víz- és sóveszteségével jár (lásd 3. pont, "Adagolás különleges betegcsoportokban"),
- ha tudomása van róla, hogy szűkület vagy elzáródás van a vesékhez vezető vérereiben, vagy nemrég veseátültetésen esett át,
- ha májfunkciója károsodott (lásd 2. pont "Ne szedje a Losartan Krka-t" és 3. pont "Adagolás különleges betegcsoportokban"),
- ha vesekárosodással párosuló vagy anélkül fennálló szívelégtelenségben szenved, illetve egyidejűleg életveszélyes szívritmuszavara van. Különleges elővigyázatosság szükséges, ha egyidejűleg béta-blokkoló-kezelés alatt áll,
- ha szívbillentyű vagy szívizom-problémái vannak,
- ha szívkoszorúér-megbetegedésben szenved (melyet a véráramlás csökkenése okoz a szívkoszorúerekben) vagy cerebrovaszkuláris megbetegedésben szenved (melyet a véráramlás csökkenése okoz az agyi erekben),
- ha primér hiperaldoszteronizmusban szenved (a mellékvese által az aldoszteron hormon túlzott termelésével járó állapot, amelyet a mellékvesében levő rendellenesség okoz).
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket, a gyógynövényt tartalmazó gyógyszereket és a természetes alapanyagú készítményeket is.
Különleges elővigyázatosság szükséges, ha Ön a Losartan Krka-kezeléssel egyidejűleg a következő gyógyszereket is szedi:
- egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, mivel ezek tovább csökkenthetik vérnyomását. A vérnyomást az alábbi gyógyszercsoportok/gyógyszerek is csökkenthetik: triciklusos antidepresszánsok, antipszichotikus készítmények, baklofén, amifosztin,
- káliumspóroló készítmények vagy olyan gyógyszerek, melyek megemelik kálium-szintjét (pl.: káliumpótlók, káliumot tartalmazó sópótlók vagy kálium-spóroló szerek, pl.: bizonyos diuretikumok (amilorid, triamteren, spironolakton) vagy heparin),
- nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek, pl.: indometacin, ide értve a COX-2-gátlókat (fájdalomcsillapításra használt gyulladáscsökkentő gyógyszerek), mivel ezek csökkenthetik a lozartán vérnyomáscsökkentő hatását.
- egyéb renin-angiotenzin-aldoszteron-rendszerre ható szerek (pl.: ACE-gátló), mivel ezek használatához, összehasonlítva a Losartan Krka használatával, megnövekedett gyakoriságban hipotenzió, ájulás, hiperkalémia és vesefunkció változás (beleértve az akut veseelégtelenség) társulhat.
Ha az Ön vesefunkciója károsodott, ezen gyógyszerek együttes alkalmazása a vesefunkció további romlásához vezethet.
Lítiumot tartalmazó készítmények nem szedhetők együtt lozartánnal szigorú orvosi felügyelet nélkül. Ez esetben különleges elővigyázatossági óvintézkedésekre (pl.: vérvizsgálatok) lehet szükség.
A Losartan Krka egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Losartan Krka filmtabletta étkezés közben vagy anélkül is bevehető.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet). Orvosa bizonyára azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a Losartan Krka szedését, mielőtt teherbe esik vagy amint megtudja, hogy terhes, továbbá, hogy a Losartan Krka helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Losartan Krka szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában és nem szabad szedni a Losartan Krka-t a 3. terhességi hónap után sem, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Losartan Krka alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Gyermekek és serdülők
A lozartánt vizsgálták gyermekek esetén. További információért forduljon kezelőorvosához.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. A lozartán várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetői vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Az egyéb vérnyomáscsökkentő készítményekhez hasonlóan azonban a lozartán szédülést vagy álmosságot okozhat néhány emberben. Ha szédülést vagy álmosságot tapasztal, gépjárművezetés vagy gépek kezelése előtt forduljon orvosához.
Fontos információk a Losartan Krka egyes összetevőiről
A Losartan Krka tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A LOSARTAN KRKA-T?
A Losartan Krka-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Orvosa a Losartan Krka megfelelő adagját az Ön állapota és az alapján állapítja meg, hogy Ön szed-e más készítményeket. Fontos, hogy addig szedje a Losartan Krka-t, amíg azt orvosa felírta, annak érdekében, hogy vérnyomását folyamatosan kontroll alatt tartsa.
A Losartan Krka filmtabletta a következő hatáserősségekben kapható: 25 mg, 50 mg és 100 mg.
Magas vérnyomásban szenvedő felnőtt betegek
A lozartán szokásos adagja magas vérnyomásban szenvedő betegeknek napi egyszer 50 mg (1 tabletta Losartan Krka 50 mg filmtabletta). A maximális vérnyomáscsökkentő hatás a kezelés megkezdését követő 3-6. héten érhető el. Néhány beteg esetében az adag a későbbiekben megemelhető napi egyszer 100 mg lozartánra (napi két Losartan Krka 50 mg filmtabletta).
Ha úgy érzi, hogy a lozartán hatása túl erős vagy túl gyenge, kérjük, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
A Losartan Krka használata gyermekek, illetve serdülőkorúak (6-tól 18 éves korig) esetében
Az ajánlott kezdő dózis 20 és 50 kg testsúlyú betegek esetében 0,7 mg lozartán/testtömeg kilogramm naponta egyszer (legfeljebb 25 mg Losartan Krka). Az orvos emelheti az adagot, amennyiben a vérnyomás nem kontrollált.
Magas vérnyomásban és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt betegek
A kezdő adag általában napi egyszer 50 mg lozartán (egy db 50 mg-os Losartan Krka tabletta). Az adag a vérnyomáscsökkentésre adott válasz függvényében a későbbiekben felemelhető napi egyszer 100 mg lozartánra (2 db 50 mg-os Losartan Krka tabletta).
A lozartán tabletták együttesen alkalmazhatók egyéb vérnyomáscsökkentő készítményekkel (pl.: vízhajtókkal, kalcium-csatorna blokkolókkal, alfa- vagy béta-blokkolókkal és központilag ható szerekkel), valamint inzulinnal és a vérben fellelhető glükóz szintjének csökkentésére általánosan szedett gyógyszerekkel (pl.: szulfonilureák, glitazonok és glükozidáz-gátlók).
Szívelégtelenségben szenvedő felnőtt betegek
A kezdő adag általában napi egyszer 12,5 mg lozartán (egy db elfelezett 25 mg-os Losartan Krka tabletta). Általánosságban véve, az adagot fokozatosan, hetente kell emelni (napi 12,5 mg az első héten, napi 25 mg a második héten, napi 50 mg a harmadik héten, napi 100 mg a negyedik héten, napi 150 mg az ötödik héten), míg az adag el nem éri az orvosa által meghatározott fenntartó dózist. Maximálisan napi egyszer 150 mg lozartán (például három db 50 mg-os Losartan Krka tabletta, vagy egy db 100 mg-os és egy db 50 mg-os Losartan Krka tabletta) alkalmazható.
Szívelégtelenség kezelése során a lozartánt gyakran diuretikummal (vízhajtóval) és/vagy digitálisszal (a szívet és a szívmunkát erősítő gyógyszer) és/vagy béta-blokkolóval együtt alkalmazzák.
Adagolás különleges betegcsoportokban
Orvosa alacsonyabb adagot írhat fel, főként, ha Ön magas dózisú vízhajtót szed, májkárosodása van, vagy elmúlt 75 éves. A lozartán nem alkalmazható súlyos májkárosodásban szenvedő betegek esetén (lásd "Ne szedje a Losartan Krka-t").
Alkalmazás
A tablettákat egészben, egy pohár vízzel kell lenyelni. A napi adagot lehetőleg mindennap azonos időben kell bevenni. Fontos, hogy a Losartan Krka-t mindaddig szedje, amíg kezelőorvosa azt Önnek előírja.
Ha az előírtnál több Losartan Krka-t vett be
Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, sürgősen keresse fel kezelőorvosát. A túladagolás vérnyomásesést, szívdobogás-érzést és valószínűleg lassú pulzust okoz.
Ha elfelejtette bevenni az adagját
Amennyiben kihagy egy adagot, csak folytassa a kezelést az előírtak szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Losartan Krka is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi tünetek közül bármelyiket tapasztalja, hagyja abba a lozartán tabletták szedését, és azonnal tájékoztassa orvosát vagy menjen be a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára:
Súlyos allergiás reakciók jelentkezése (kiütések, arc-, ajak-, torok- és/vagy nyelvduzzanat, amelyek légzési vagy nyelési nehézséget okozhatnak).
Ez egy súlyos, de ritka mellékhatás, amely 10 000-ből több mint 1, de 1000-ből kevesebb, mint 1 embert érint. Sürgős orvosi beavatkozásra vagy kórházi ellátásra lehet szüksége.
A gyógyszermellékhatások csoportosítása a következő:
Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 embert érint
Gyakori: 10-ből kevesebb, mint 1, de 100-ból több mint 1 embert érint
Nem gyakori: 100-ból kevesebb, mint 1, de 1000-ből több mint 1 embert érint
Ritka: 10 000-ből kevesebb, mint 1, de 1000-ből több mint 1 embert érint
Nagyon ritka: 10 000-ből kevesebb, mint 1 embert érint
Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
A lozartán alkalmazása mellett az alábbi mellékhatásokat jelentették:
Gyakori:
- szédülés,
- alacsony vérnyomás,
- gyengeség,
- fáradtság,
- túl alacsony vércukorszint (hipoglikémia),
- túl magas káliumszint a vérben (hiperkalémia).
Nem gyakori
- aluszékonyság,
- fejfájás,
- alvászavarok,
- felgyorsult szívritmus érzete (palpitáció),
- súlyos mellkasi fájdalom (angina pektórisz),
- alacsony vérnyomás (főként a nagyfokú vízveszteséget követően, pl.: súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegeknél vagy magas dózisú vízhajtóval történő kezelés ideje alatt),
- dózisfüggő ortosztatikus hatások, mint pl.: fekvő vagy ülő testhelyzetből történő felálláskor fellépő vérnyomáscsökkenés,
- légszomj (diszpnoé),
- hasi fájdalom,
- székrekedés,
- hasmenés,
- hányinger,
- hányás,
- csalánkiütés,
- viszketés (pruritusz),
- kiütések,
- lokalizált duzzanat (ödéma).
Ritka:
- a vérerek gyulladása (vaszkulitisz, beleértve a Henoch-Schönlein purpurát),
- érzéketlenség vagy zsibbadás érzete (paresztézia),
- ájulás,
- nagyon gyors és szabálytalan szívverés (pitvarfibrilláció),
- agyi katasztrófa (sztrók),
- májgyulladás (hepatitisz),
- emelkedett vér alanin-aminotranszferáz (ALAT) szintek, mely a kezelés abbahagyásakor, általában visszaáll az eredeti értékre.
Nem ismert:
- a vörösvértestek csökkent száma (vérszegénység),
- a vérlemezkék csökkent száma,
- migrén,
- köhögés,
- májfunkciós rendellenességek,
- izom- és ízületi fájdalom,
- megváltozott vesefunkció (a kezelés abbahagyásakor visszafordítható), beleértve a veseelégtelenséget,
- influenza-szerű tünetek,
- emelkedett vér-karbamid-szint,
- emelkedett szérum kreatinin- és szérum-kálium-szint szívelégtelenségben szenvedő betegeknél,
- hátfájás és húgyúti fertőzés.
- megnövekedett napfény-érzékenység (fotoszenzitivitás),
- megmagyarázhatatlan izomfájdalom, sötét (tea-színű) vizelettel (rabdomiolízis),
- impotencia,
- a hasnyálmirigy gyulladása (pankreatitisz),
- alacsony szintű nátrium a vérben (hiponatrémia),
- depresszió,
- általánosságban rossz közérzet,
- csilingelő, zúgó, harsogó, vagy kattogó hangok a fülben (tinnitusz).
A mellékhatások hasonlóak a felnőttek és a gyermekek esetében.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.
5. HOGYAN KELL A LOSARTAN KRKA-T TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Losartan Krka-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Losartan Krka
- A készítmény hatóanyaga a lozartán-kálium. 25 mg, 50 mg vagy 100 mg lozartán-kálium filmtablettánként, ami sorrendben 22,9 mg, 45,8 mg és 91,5 mg lozartánnak felel meg.
- A Losartan Krka 25 mg filmtabletta egyéb összetevői a következők: cellulóz, laktóz-monohidrát, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid (E551), magnézium-sztearát (E572) a tablettamagban és hipromellóz (E464), talkum, propilénglikol, kinolinsárga (E104), titán-dioxid (E171) a filmbevonatban.
- A Losartan Krka 50 mg és100 mg filmtabletta egyéb összetevői a következők: cellulóz, laktóz-monohidrát, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid (E551), magnézium-sztearát (E572) a tablettamagban és hipromellóz (E464), talkum, propilénglikol, titán-dioxid (E171) a filmbevonatban.
Milyen a Losartan Krka külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Losartan Krka 25 mg filmtabletta: Sárga, ovális, enyhén domború tabletta, egyik oldalán törővonallal ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Losartan Krka 50 mg filmtabletta: Fehér, kerek, enyhén domború, metszett élű tabletta, egyik oldalán törővonallal ellátott tabletta. A tablettán lévő bemetszés nem a tabletta széttörésére szolgál.
Losartan Krka 100 mg filmtabletta: Fehér, ovális, enyhén domború tabletta.
A Losartan Krka 25 mg filmtabletta kiszerelései: 7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98 vagy 100 tabletta, buborékcsomagolásban (7, 10, 14 vagy 15 db-os, Al/PVC/PVDC) és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A Losartan Krka 50 mg filmtabletta kiszerelései: 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98 vagy 100 tabletta, buborékcsomagolásban (7, 10, 14 vagy 15 db-os, Al/PVC/PVDC) és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A Losartan Krka 100 mg filmtabletta kiszerelései: 7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98 vagy 100 tabletta, buborékcsomagolásban (7, 10, 14 vagy 15 db-os, Al/PVC/PVDC) és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-22063/14
LOSARTAN KRKA 100 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: KRKA d.d.
  • Hatóanyag: losartan
  • ATC: Losartan
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1077 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)