Gyógyszerkereső

LAVESTRA H 100 mg/12,5 mg filmtabletta

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-10305/10

LAVESTRA H 100 mg/12,5 mg filmtabletta

Gyártó: KRKA d.d.

Hatóanyag: losartan, hydrochlorothiazide

ATC: Losartan és diureticumok

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

1175 Ft *

618 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lavestra H és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Lavestra H egy angiotenzin II-receptor-blokkoló (lozartán) és egy vízhajtó (hidroklorotiazid) kombinációja.
A Lavestra H a magas vérnyomás (esszenciális hipertónia) kezelésére javallt.
2. Tudnivalók a Lavestra H szedése előtt
Ne szedje a Lavestra H-t:
- ha allergiás a lozartánra és/vagy a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- ha több mint 3 hónapos terhes. (A terhesség korai szakaszában is helyesebb elkerülni a Lavestra H alkalmazását - lásd még "Terhesség" című részt)
- ha súlyosan károsodott a májfunkciója; epepangásban (cholestasis) és epével kapcsolatos obstruktív megbetegedésben szenved
- ha súlyosan károsodott a vesefunkciója (azaz a kreatinin-klírensz < 30 ml/perc)
- ha veséi egyáltalán nem termelnek vizeletet
- ha alacsony a kálium, nátrium vagy magas a kalcium szintje, amely kezeléssel nem rendezhető
- ha köszvényben szenved
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lavestra H szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- ha korábban arc-, ajak-, torok- vagy nyelvduzzanatban szenvedett
- ha diuretikumokat (vízhajtó tablettákat) szed
- ha sószegény diétát tart
- ha nagymértékű hányással és/vagy hasmenéssel járó betegsége volt vagy van
- ha szívelégtelensége van
- ha veseartéria-szűkülete (veseartéria-sztenózis) vagy csak egy működő veséje van, vagy nemrég veseátültetésen esett át
- ha érszűkülete (ateroszklerózis), angina pektórisza (szívműködési elégtelenségből adódó mellkasi fájdalom) van
- ha aorta- vagy mitrális billentyűsztenózisa (billentyűszűkület a szívben) vagy hipertrófiás kardiomiopátiája (megvastagodott szívizomzatot okozó betegség) van
- ha cukorbeteg
- ha köszvényben szenved vagy szenvedett
- ha allergiája, asztmája vagy ízületi fájdalmat, bőrkiütést és lázat okozó betegsége (szisztémás lupusz eritematózusz) van vagy volt
- ha magas a kalcium vagy alacsony a kálium szintje vagy alacsony káliumtartalmú diétát tart
- ha érzéstelenítésre van szüksége (még a fogorvosnál is) vagy műtét előtt, vagy ha a mellékpajzsmirigy-funkcióját fogják vizsgálni, közölje kezelőorvosával vagy az orvosi személyzettel, hogy lozartán-kálium és hidroklorotiazid tablettát szed
- ha primér hiperaldoszteronizmusban szenved (a mellékvese által az aldoszteron hormon túlzott termelésével járó állapot, amelyet a mellékvesében levő rendellenesség okoz)
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved
- aliszkirén
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és a vérében az elektrolit-szinteket (pl. kálium).
Lásd még a "Ne szedje a Lavestra H-t" pontban szereplő információkat.
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhes lehet. A Lavestra H szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt).
Egyéb gyógyszerek és a Lavestra H
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A diuretikumok, pl. a hidroklorotiazid a Lavestra H-ban, kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel. Lítiumot tartalmazó készítményeket nem szabad a Lavestra H-val együtt szedni szigorú orvosi megfigyelés nélkül. Amennyiben Ön káliumpótlókat, káliumot tartalmazó sópótlókat vagy káliumspóroló szereket, egyéb diuretikumokat (vízhajtókat), egyes hashajtókat, a köszvény kezelésére, a szívritmus szabályozására vagy cukorbetegség kezelésére használt gyógyszereket (szájon át alkalmazott szerek vagy inzulin) kap, különleges óvintézkedésekre (pl. vérvizsgálatok) lehet szükség.
Továbbá fontos, hogy tudassa kezelőorvosával, ha Ön egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, szteroidokat, daganatos betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat, gombafertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszereket, ízületi gyulladás kezelésére alkalmazott gyógyszereket, a magas koleszterinszint csökkentésére alkalmazott gyantákat, pl. kolesztiramint, izomlazítókat, altatókat, opiát-típusú gyógyszereket (pl. morfin), presszoraminokat (pl. adrenalin vagy más szerek ugyanebből a csoportból), szájon át szedett cukorbetegség-elleni szereket vagy inzulint kap.
Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
- ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje a Lavestra H-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
Ha Ön Lavestra H-t szed, jódtartalmú kontrasztanyaggal történő röntgenvizsgálat előtt kérjük, előre tájékoztassa erről kezelőorvosát.
A Lavestra H egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Nem ajánlott alkoholt fogyasztania, amíg a tablettát szedi, mivel az alkohol és a Lavestra H növelhetik egymás hatását.
A túlzott mértékű étkezési só használata ellensúlyozhatja a Lavestra H hatását.
A Lavestra H tabletta étkezés közben, vagy anélkül is bevehető.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet). Kezelőorvosa általában azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a Lavestra H tabletta szedését, mielőtt teherbe esne, ill. amint megtudja, hogy terhes, valamint másik gyógyszer szedését javasolja Önnek a Lavestra H helyett. A Lavestra H tabletta nem javasolt a terhesség alatt és tilos szednie, ha több mint 3 hónapja terhes - mert súlyos magzatkárosodást okozhat, ha a terhesség 3. hónapja után alkalmazzák.
Szoptatás
Tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha Ön szoptat, vagy rövidesen elkezd szoptatni. A Lavestra H tabletta nem javasolt szoptató anyák számára, ezért az orvos másik gyógyszert választhat az Ön számára, ha Ön szoptatni kíván.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Lavestra H nem ajánlott 18 év alatti gyermekek és serdülők részére, mert nem áll rendelkezésre elegendő adat a biztonságosságra és hatásosságra vonatkozóan.
Alkalmazása időskorban
A Lavestra H egyformán jól hat és egyformán jól tolerált a legtöbb idősebb és fiatalabb betegnél. A legtöbb idős betegnek ugyanolyan adagra van szüksége, mint a fiatalabb betegeknek.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer alkalmazásának első szakaszában nem szabad különleges figyelmet igénylő feladatokat (pl. gépjárművezetés, veszélyes gépek kezelése) végezni, amíg nem tapasztalja ki, hogy hogyan tolerálja a készítményt.
A Lavestra H laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Lavestra H-t?
A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Kezelőorvosa az Ön állapota és az alapján állapítja meg a Lavestra H megfelelő adagját, hogy Ön szed-e más készítményeket. Fontos, hogy addig szedje a Lavestra H-t, amíg azt kezelőorvosa felírta, annak érdekében, hogy vérnyomását folyamatosan kontroll alatt tartsa.
A Lavestra H filmtabletták három hatáserősségben kaphatóak:
Lavestra H 50 mg/12,5 mg filmtabletta, Lavestra H 100 mg/12,5 mg filmtabletta és Lavestra H 100 mg/25 mg filmtabletta.
Magas vérnyomás
A Lavestra H szokásos adagja a legtöbb magas vérnyomásban szenvedő betegnek napi egy Lavestra H 50 mg/12,5 mg, amely 24 órán át kontroll alatt tartja a vérnyomást. Ezt az orvosa megemelheti napi 2 darab Lavestra H 50 mg/12,5 mg filmtablettára vagy kicserélheti napi 1 darab Lavestra H 100 mg/25 mg filmtablettára (erősebb dózis). A maximális adag napi 2 darab Lavestra H 50 mg/12,5 mg filmtabletta vagy 1 darab Lavestra H 100 mg/25 mg filmtabletta.
Azoknak a betegeknek, akik Lavestra 100 mg filmtablettát szednek és kiegészítő vérnyomás-kezelésre van szükségük, elérhető a Lavestra H 100 mg/12,5 mg (100 mg lozartán/12,5 mg hidroklorotiazid) filmtabletta.
Ha az előírtnál több Lavestra H-t vett be
Túladagoláskor sürgősen keresse fel kezelőorvosát, hogy szükség esetén azonnali orvosi ellátásban részesülhessen. A túladagolás vérnyomásesést, szívdobogásérzést, lassú pulzust, a vér összetételének megváltozását és kiszáradást okozhat.
Ha elfelejtette bevenni a Lavestra H-t
Szedje a Lavestra H-t naponta, az előírásnak megfelelően. Amennyiben kihagy egy adagot, a következő alkalommal ne vegyen be kétszeres adagot, csak folytassa a kezelést az előírtak szerint.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi tünetek közül bármelyiket tapasztalja, hagyja abba a Lavestra H szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy menjen be a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára:
Súlyos allergiás reakció jelentkezése (kiütések, viszketés, arc-, ajak-, torok- és/vagy nyelvduzzanat, amelyek légzési vagy nyelési nehézséget okozhatnak).
Ez egy súlyos, de ritka mellékhatás, amely 10 000-ből több mint 1, de 1000-ből kevesebb, mint 1 embert érinthet. Sürgős orvosi beavatkozásra vagy kórházi ellátásra lehet szüksége.
Az alábbi mellékhatásokat jelentették:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érint)
- Köhögés, felső légúti fertőzés, orrdugulás, orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz), orrmelléküreg-rendellenesség
- Hasmenés, hasi fájdalom, hányinger, emésztési zavarok
- Izomfájdalom vagy -görcs, lábfájdalom, hátfájdalom
- Álmatlanság, fejfájás, szédülés
- Gyengeség, fáradtság, mellkasi fájdalom
- Emelkedett káliumszintek (amely rendellenes szívritmust okozhat), csökkent hemoglobinszintek
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érint)
- Vérszegénység, piros vagy barnás foltok a bőrön (néha elsősorban a lábfejen, lábakon, karokon és fenéken, ízületi fájdalommal, a kezek és lábfejek duzzanatával és hasi fájdalommal), véraláfutások, a fehérvérsejtek számának csökkenése, véralvadási problémák és zúzódások
- Étvágytalanság, emelkedett húgysavszint és köszvény, emelkedett vércukorszint, rendellenes elektrolitszintek a vérben
- Szorongás, idegesség, pánikbetegség (visszatérő pánikrohamok), zavartság, depresszió, rendellenes álmok, alvászavarok, álmosság, memóriazavarok
- Zsibbadás vagy hasonló érzés, végtagfájdalom, remegés, migrén, ájulás
- Homályos látás, égő vagy szúró érzés a szemben, kötőhártya-gyulladás, látásromlás, a dolgok sárgás színben látása
- Fülcsengés, -zúgás, -moraj vagy-kattogás
- Alacsony vérnyomás, amely testhelyzet változtatáshoz társulhat (szédülés vagy gyengeség érzése felálláskor), angina (mellkasi fájdalom), rendellenes szívritmus, agyi érrendszeri katasztrófa (TIA, "mini-sztrók"), szívroham, szívdobogásérzés
- Érgyulladás, amelyet gyakran kísér bőrkiütés vagy véraláfutás
- Torokfájás, légszomj, hörgőgyulladás, tüdőgyulladás, tüdővizesedés (amely légzési nehézséget okoz), orrvérzés, orrfolyás, orrdugulás
- Székrekedés, szélbántalmak, gyomorbántalmak, gyomorgörcs, hányás, szájszárazság, nyálmirigy-gyulladás, fogfájás
- Sárgaság (a szem és a bőr besárgulása), hasnyálmirigy-gyulladás
- Csalánkiütés, viszketés, bőrgyulladás, kiütés, bőrvörösség, fényérzékenység, száraz bőr, kivörösödés, izzadás, hajhullás
- Kar-, váll-, csípő-, térd- vagy más ízületi fájdalom, ízületi duzzanat, -merevség, izomgyengeség
- Gyakori éjszakai vizelés, rendellenes veseműködés, beleértve a vesegyulladást, húgyúti gyulladás, cukor a vizeletben
- Csökkent szexuális vágy, impotencia
- Arcduzzanat, láz
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érint)
- Hepatitisz (májgyulladás), rendellenes májfunkciós tesztek
Nem ismert (az előfordulási gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Izomsejt-szétesés (Rabdomiolízis)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Lavestra H-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Lavestra H 100 mg/12,5 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyagai a lozartán-kálium és a hidroklorotiazid. Egy filmtabletta 100 mg lozartán-káliumot (amely megfelel 91,52 mg lozartánnak) és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
tablettamag: hidegen duzzadó kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát,
filmbevonat: hipromellóz, makrogol 4000, talkum, titán-dioxid (E171).
Milyen a Lavestra H külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Lavestra H 100 mg/12,5 mg: fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű, 13 mm × 8 mm nagyságú filmtabletta.
Kiszerelés: 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98 vagy 112 db filmtabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár