IRBESARTAN HCT SANDOZ 150 mg/12,5 mg filmtabletta

IRBESARTAN HCT SANDOZ 150 mg/12,5 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/ 12,5 mg filmtabletta két hatóanyag, az irbezartán és a hidroklorotiazid kombinációja.
Az irbezartán az angiotenzin II receptor antagonisták csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az erek tágításán keresztül hatnak, ezáltal csökkentik a vérnyomást.
A hidroklorotiazid a diuretikumoknak (vízhajtóknak) nevezett gyógyszerek csoportjához tartozik.
Az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta két hatóanyaga együtt hatékonyabban csökkenti a vérnyomást, mint ha önmagukban adnák.
Az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta akkor használható a magas vérnyomás kezelésére, ha az önmagában adott irbezartán vagy hidroklorotiazid nem csökkenti megfelelő mértékben a vérnyomást.

2. Tudnivalók az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta szedése előtt

Ne szedje az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtablettát
- ha allergiás az irbezartánra, a hidroklorotizidra vagy a gyógyszer egyéb összetevőjére (lásd 6. pont és 2. pont vége).
- ha allergiás a szulfonamid származékokra (pl. más tiazidok, egyes baktérium ellenes szerek, mint ko-trimoxazol, kérdezze meg orvosát, ha nem biztos benne)
- ha több mint 3 hónapja terhes. (azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtablettát - lásd a "Terhesség" című részt.)
- ha súlyosan károsodott a májműködése
- ha súlyosan károsodott a veseműködése vagy, ha a vesékben nem termelődik vizelet
- ha olyan állapotban szenved, ami tartósan magas kalcium vagy alacsony kálium szintet okoz a vérében
- ha cukorbeteg vagy károsodott a vesefunkciója és aliszkirénnel (ami egy másik magasvérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszer) kezelik.
Gyermekek és serdülők
Az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta nem adható gyerekeknek és 18 év alatti serdülőknek.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Ezek a tabletták általában nem javasoltak a következő esetekben:
- ha primer aldoszteronizmusban (Conn-szindrómában), a mellékvese daganatában szenved, ami izomgyengeséggel, rendkívüli szomjúsággal és gyakori vizeléssel jár
- máj vagy vese problémája van
- lítiumot is szed lelki problémák miatt (lásd még "Egyéb gyógyszerek és az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta")
- ha aliszkirént szed (magasvérnyomás kezelésére használt gyógyszer).
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szednie a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi azt (lásd a "Terhesség" című részt).

Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- vízhajtó tablettákat (diuretikumokat) szed
- sószegény diétán van
- erős hányása és/vagy hasmenése van vagy volt
- szívelégtelenségben szenved
- szűkek a veséhez menő verőerei
- a közelmúltban esett át veseátültetésen
- szívbillentyű (aorta vagy mitrális billentyű) szűkülete van vagy hipertrófiás kardiomiopátiában szenved (a szívizom megvastagodása miatt kialakult betegség)
- cukorbeteg
- olyan betegsége van, ami ízületi fájdalmat, bőrkiütést és lázat okoz (szisztémás lupusz eritematózus, lupuszként vagy SLE-ként is ismert)
- fényérzékenységi reakciók jelentkeznek a kezelés alatt
- vérében magas a kalcium és kálium szintje, vagy alacsony kálium tartalmú diétán van
- érzéstelenítésre, altatásra van szüksége (akár a fogorvosnál is) vagy műtét előtt.
- fokozott hidroklorotiazid (az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta egyik összetevője) hatásra utaló tünetei vannak; melyek a következők lehetnek: rendkívüli szomjúság, szájszárazság, általános gyengeség, álmosság, izomfájdalom vagy -izomgörcs, hányinger, hányás vagy kórosan gyors szívműködés
- ha a gyógyszer szedése közben egy vagy mindkét szemén megváltozik a látása vagy fájdalom alakul ki bennük. Ez annak lehet a jele, hogy Önnél zöld hályog, megnövekedett nyomás alakul ki a szeme(i)ben. Az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/ 12,5 mg filmtabletta szedését abba kell hagynia, és orvoshoz kell fordulnia.
Beszéljen kezelőorvosával, ha Ön sportoló, és dopping vizsgálaton vesz részt, mivel az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/ 12,5 mg filmtablettában lévő egyik hatóanyag pozitív eredményt adhat a doppingvizsgálaton.
Egyéb gyógyszerek és az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Rendkívül fontos, hogy szóljon kezelőorvosának, ha a következők bármelyikét szedi:
- lítium (mánia vagy depresszió kezelésére)
- aliszkirén és egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek
- káliumpótló szerek
- kálium tartalmú sópótlók
- kálium megtakarító gyógyszerek
- más vízhajtók
- bizonyos hashajtók
- köszvény kezelésére szolgáló gyógyszerek
- terápiás D-vitamin pótlás
- szívritmus szabályozó gyógyszerek
- cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (szájon át szedhető szerek vagy inzulin)
- szteroidok
- daganat kezelésére szolgáló gyógyszerek
- fájdalomcsillapítók vagy ízületi gyulladás kezelésére szolgáló gyógyszerek
- kolesztiramin és kolesztipol gyanták (a vér koleszterinszintjének csökkentésére)
- karbamazepin (az epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszer
Az Irbesartan HCT Sandoz egyidejű bevétele étellel és itallal
Ne igyon alkoholt, amíg ezt a tablettát szedi, mert az alkohol és az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta fokozhatják egymás hatását. Ha alkoholt fogyaszt a gyógyszer szedése alatt, fokozott szédülés jelentkezhet felálláskor, különösen ha ülő helyzetből áll fel.
A táplálékkal bevitt túlzott mennyiségű só a tabletták hatása ellen hathat.
Az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta bevehető étkezés közben, vagy attól függetlenül is.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes és hogy az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. Az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta szedése nem ajánlott a terhesség időszakában. Nem szabad szedni az Irbesartan HCT Sandoz150 mg/12,5 mg filmtablettát a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. Az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre kifejtett hatásokat nem vizsgálták. Nem valószínű, hogy az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta befolyásolná az éberséget, de előfordulhat szédülés vagy gyengeség a vérnyomáscsökkenés következtében, különösen a kezelés kezdetén, vagy az adag emelésekor. Ilyen esetben a gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükéges képességek érintettek lehetnek.
Az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg 12,5 mg filmtabletta laktózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtablettát akkor rendeli Önnek az orvos, ha akorábbi vérnyomáscsökkentő kezelés nem csökkentette a vérnyomását megfelelő mértékben.
Kezelőorvosa el fogja mondani, hogy hogyan álljon át a korábbi kezelésről ezekre a tablettákra.
Felnőttek és idősek
A készítmény ajánlott adagja egy tabletta naponta egyszer.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél (18 év alatt)
Az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta alkalmazása gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek nem javasolt.
A tablettát egy pohár vízzel, minden nap lehetőleg ugyanabban az időben, étkezés közben vagy attól függetlenül vegye be.
Ha az előírtnál több Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtablettát vett be
Ha túl sok tablettát vett be, azonnal forduljon orvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához. Ilyen esetben az alacsony vérnyomás tüneteit észlelheti, pl. szédülést vagy ájulásérzést, és a felemelt lábbal történő fekvés segít ebben az állapotban.
Ha elfelejtette bevenni az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtablettát
Nagyon fontos, hogy minden nap bevegye a gyógyszerét. Ha azonban elfelejt egy vagy több adagot bevenni, vegye be, amint eszébe jut, majd folytassa a szokásos adagolással. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta szedését
Beszéljen kezelőorvosával, ha abba akarja hagyni a gyógyszer szedését. Ha jól is érzi magát, szükséges lehet a gyógyszer szedésének folytatása.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a következő mellékhatásokat észleli, azonnal forduljon orvoshoz:
- az arc, ajkak, száj, nyelv, szemek vagy torok duzzadása (angioödéma)
- nehézlégzés, szédülés (súlyos túlérzékenység)
Ezek súlyos allergiás reakció tünetei, és azonnali, általában kórházi kezelést igényelnek.
Akkor is forduljon orvoshoz azonnal, ha
- sárgaság jelentkezik (bőr és/vagy szemfehérje besárgul)
- Egyéb mellékhatások

- Gyakori (100 betegből 1-10-nél jelentkezik):
- szédülés
- hányinger/hányás
- kóros vizelés
- fáradtság
- a vér karbamid nitrogén-, kreatinin és kreatin-kináz szintjének emelkedése
Nem gyakori (1000 betegből 1-10-nél jelentkezik):
- hasmenés
- szédülés felálláskor
- ájuláshoz vezető alacsony vérnyomás
- emelkedett szívfrekvencia
- vizesedés (ödéma)
- kipirulás
- szexuális zavarok, megváltozott libidó
- alacsony kálium- és nátriumszint a vérben
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
- bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés
- magas kálium szint a vérben
- fejfájás
- fülzúgás, vagy -csengés
- köhögés
- emésztési zavar (diszpepszia)
- étvágytalanság
- májfunkciós értékek megváltozása vagy májgyulladás
- fájdalom az ízületekben vagy izmokban
- vesefunkció károsodása
- rövidlátás, magas szembelnyomás (zöldhályog vagy más néven glaukóma)
Mint két hatóanyag kombinációja esetén minden esetben, az egyes összetevőkkel kapcsolatos mellékhatások jelentkezése sem zárható ki.
A csak irbezartánnal összefüggésbe hozható mellékhatások
A fent felsorolt mellékhatásokon kívül nem gyakran (1000 betegből 1-10-nél) mellkasi fájdalom jelentkezett.
A csak hidroklorotiaziddal összefüggésbe hozható mellékhatások
Étvágytalanság, gyomorégés, gyomorgörcs, székrekedés, sárgaság, mely a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződésével jár, hasnyálmirigy-gyulladás, amely a has felső részén jelentkező súlyos fájdalommal jár gyakran hányingerrel és hányással, alvászavarok, depresszió, látászavar, fehérvérsejtek hiánya, amely gyakori fertőzésekhez vezethet, láz, vérlemezkeszám csökkenés, (a véralvadáshoz szükséges vérsejt), vörösvérsejtszám-csökkenés (anémia) amelyet fáradtság jellemez, fejfájás, fulladás érzése testmozgás közben, szédülés, sápadtság, vesebetegség, tüdőbetegség beleértve a tüdőgyulladást vagy folyadék felgyülemlését a tüdőkben, a bőr fokozott nap iránti érzékenysége, érgyulladás, egy bőrbetegség, amely testszerte bőrhámlással jár, bőrfarkas, amely az arcon, a nyakon és a fejbőrön megjelenő bőrkiütéssel azonosítható, allergiás reakciók, gyengeség és izomgörcs, szívritmuszavar, vérnyomáscsökkenés testhelyzet változtatást követően, nyálmirigyduzzanat, magas vércukorszint, cukor a vizeletben, egyes vérzsírok szintjének megemelkedése, magas vér húgysavszint, amely köszvényt okozhat.
Ismeretes, hogy a hidroklorotiaziddal kapcsolatos mellékhatások súlyosbodhatnak nagyobb hidroklorotiazid dózisok alkalmazása esetén.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül*.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson, dobozon és tartályon feltüntetett lejárati idő (Felh.) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
PVC/PVDC/Al buborékcsomagolás:
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

HDPE tablettatartályban és Al/Al buborékcsomagolásban:
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta?

- A készítmény hatóanyagai az irbezartán és a hidroklorotiazid.
Egy filmtabletta 150 mg irbezartánt és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag:
Mikrokristályos cellulóz
Laktóz-monohidrát
Kroszkarmellóz nátrium
Vízmentes kolloidalis szilícium-dioxid
Hipromellóz
Szilikátos mikrokristályos cellulóz
Magnézium sztearát
Filmbevonat:
Hipromellóz
Hidroxipropilcellulóz
Makrogol 6000
Laktóz-monohidrát
Titán-dioxid (E171)
Vas-oxid (sárga és vörös) (E172)
Talkum
Milyen az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Irbesartan HCT Sandoz 150 mg/12,5 mg filmtabletta barackszínű, ovális, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán 150 H mélynyomású jelzéssel ellátva.
7, 14, 28, 30, 56, 84, 90, 98, 100 filmtabletta PVC/PVDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
7, 14, 28, 30, 56, 84, 90, 98, 100 filmtabletta Al/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
100, 250 filmtabletta védőfóliával (amelynek belső felülete alumínium) és fehér PP csavaros kupakkal
lezárt, nedvességmegkötő betétet tartalmazó, fehér, kerek HDPE tablettatartályban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 28x (al/al) Törzskönyvi szám: OGYI-T-21246/01
IRBESARTAN HCT SANDOZ 150 mg/12,5 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
  • Hatóanyag: irbesartan, hydrochlorothiazide
  • ATC: Irbesartan és diureticumok
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1177 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)