INOVELON 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió

INOVELON 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Inovelon és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Inovelon egy rufinamid nevű gyógyszert tartalmaz, amely az,epilepszia elleni gyógyszerek csoportjába tartozik és az epilepszia kezelésére szolgál (olyan kórállapot, amelyben a betegnek görcsrohamai vannak).
Az Inovelont a Lennox-Gastaut szindrómával járó görcsrohamok kezelésére alkalmazzák felnőttek, serdülők és 4 év feletti gyermekek esetében. Lennox-Gastaut szindrómának nevezik a súlyos epilepsziás megbetegedések azon csoportját, melynek során a betegnek ismételten jelentkező, különböző típusú görcsrohamai vannak.
Az Inovelont orvosa azért írta fel Önnek, hogy csökkentse a görcsrohamok számát.
2. Tudnivalók az Inovelon szedése előtt
Ne szedje az Inovelont:
- ha allergiás a rufinamidra vagy triazol-származékokra vagy az Inovelon (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Kérjük, tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét:
- ha veleszületett rövid QT-szindrómában szenved, vagy családi kórelőzményében ilyen szindróma előfordul (a szív elektromos tevékenységének zavara), mivel a rufinamid szedése ronthatja ezt az állapotot.
- ha májproblémái vannak. Ebben a betegcsoportban csak korlátozott információ áll rendelkezésre a rufinamid használatáról, így lehet, hogy a gyógyszer adagját lassabban kell emelni. Amennyiben májbetegsége súlyos, az orvos dönthet úgy, hogy nem javasolja Önnek az Inovelont.
- ha bőrkiütés vagy láz lép fel Önnél. Ezek allergiás reakció jelei lehetnek. Keresse fel azonnal orvosát, mert ez a tünet igen ritkán súlyossá válhat.
- ha azt észleli, hogy rohamainak száma vagy súlyossága fokozódik, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.
- ha járási nehézséget, kóros mozgást tapasztal, szédül vagy aluszékony lesz, tájékoztassa erről kezelőorvosát.
Akkor is beszéljen a kezelőorvossal, ha ezek bármelyike korábban bármikor érvényes volt Önre.
Gyermekek
Az Inovelont nem szabad 4 év alatti gyermekeknek adni, mert ebben a korcsoportban alkalmazására vonatkozóan nem áll rendelkezésre elegendő információ.
Egyéb gyógyszerek és az Inovelon
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ha Ön olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyeket a CYP3A4-enzimrendszeren keresztül távolít el a szervezet, akkor gondos ellenőrzést igényelhet a rufinamid-kezelés megkezdése utáni és abbahagyása utáni két hétben, illetve az adag jelentős módosítása esetén. Szükség lehet a többi gyógyszer adagjának módosítására, mivel a rufinamiddal együtt történő adásuk esetén hatásosságuk csökkenhet.
Tájékoztassa orvosát, ha hormonális/szájon át szedett fogamzásgátlót használ. Az Inovelon gyengítheti a hormonális/szájon át szedett fogamzásgátlók, például a fogamzásgátló tabletta hatását. Ezért javasolt az Inovelon szedése során egy további biztonságos és hatékony fogamzásgátló módszert is alkalmaznia.
Tájékoztassa orvosát, ha vérhígítót - warfarint szed. Orvosának esetleg módosítania kell az adagot. Tájékoztassa orvosát, ha digoxint szed (szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer). Orvosának esetleg módosítania kell az adagot.
Ha a kezelőorvos további gyógyszert ír fel vagy ajánl Önnek az epilepsziára (például valproátot), tájékoztassa őt, hogy Ön Inovelont szed, mert annak adagját esetleg módosítani kell.
Az Inovelon egyidejű bevétele étellel és itallal
Az Inovelon egyidejű bevételéről étellel és italllal lásd a 3. pontot - "Hogyan kell alkalmazni az Inovelont?".
Terhesség és szoptatás
Ha Ön fogamzóképes korú nő, az Inovelon szedése alatt feltétlenül megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia.
Ha terhes, ha úgy véli, hogy terhes lehet, vagy terhességet tervez, az Inovelon szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhesség alatt az Inovelon csak abban az esetben alkalmazható, ha a kezelőorvos erre utasítja Önt.
Az Inovelon szedése alatt nem javasolt a szoptatás, mivel nem ismert, hogy a rufinamid átjut-e az anyatejbe.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Inovelon, különösen a kezelés kezdetén, illetve az adag emelésekor, szédülést, álmosságot okozhat és hatással lehet a látására. Amennyiben ilyesmit tapasztal, ne vezessen gépjárműveket, és ne kezeljen gépeket.
Az Inovelon metil-parahidroxibenzoátot (E218) és propil-parahidroxibenzoátot (E216) tartalmaz
Ezen összetevők esetlegesen későn jelentkező túlérzékenységi reakciót okozhatnak.
3. Hogyan kell alkalmazni az Inovelont?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Négy évesnél fiatalabb vagy 30 kg alatti testtömegű gyermekek (akik nem szednek valproátot)
A javasolt kezdő adag napi 200 mg, két adagban beadva. Ez 5 ml szuszpenziót jelent, vagyis 2,5 ml-t kell beadni reggel és 2,5 ml-t este.
Az adagot a kezelőorvos fogja beállítani, és ezt kétnaponta 200 mg-mal emelheti a maximális napi 1000 mg-os adag (25 ml) eléréséig.
Alkalmazás a négyéves kort betöltött és 30 kg-nál alacsonyabb testtömegű gyermekeknél (akik valproátot szednek)
A 30 kg-nál alacsonyabb testtömegű gyermekek esetében, akik valproátot szednek (epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszer) az Inovelon javasolt maximális adagja napi 600 mg.
A javasolt kezdő adag napi 200 mg, két külön adagban bevéve. Ez 5 ml szuszpenziót jelent, egy 2,5 ml-es adagot reggel és még egy 2,5 ml-es adagot este.
Az adagot kezelőorvosa fogja beállítani, és azt esetleg kétnaponta 200 mg-mal emelni kell majd, a javasolt maximális, napi 600 mg-os (15 ml) adag eléréséig.
Felnőttek és 30 kg vagy ezt meghaladó testtömegű gyermekek
A szokásos kezdő adag napi 400 mg, két adagban beadva. Ez 10 ml szuszpenziót jelent, vagyis 5 ml-t kell beadni reggel és 5 ml-t este.
Az adagot a kezelőorvos fogja beállítani, és ezt kétnaponta 400 mg-mal emelheti az Ön testtömegétől függően, a maximális napi 3200 mg-os adag eléréséig.
Egyes betegek alacsonyabb adagokra is jól reagálnak és kezelőorvosa az adagot az Ön kezelésre adott válasza szerint módosíthatja.
Ha mellékhatásokat észlel, adagját orvosa esetleg lassabban fogja emelni.
Az Inovelont naponta kétszer, reggel és este kell bevenni, vízzel. Az Inovelont étkezés közben kell bevenni.
Az alkalmazás módja
Az adagoláshoz kérjük, használja a mellékelt fecskendőt és adaptert.
A fecskendő és az adapter használati útmutatója az alábbiakban olvasható:

1. Alkalmazás előtt alaposan felrázandó.
2. A kupak lefele nyomásával és elcsavarásával nyissa ki az üveget.
3. Helyezze az adaptert az üveg nyílásába, és nyomja bele, amíg szorosan nem rögzül.
4. A fecskendő dugattyúját ütközésig nyomja le.
5. A fecskendőt a lehető legmélyebben illessze az adapter nyílásába.
6. Az üveget fordítsa fejjel lefelé, és szívja fel az előírt mennyiségű Inovelont.
7. Fordítsa vissza az üveget, és távolítsa el a fecskendőt.
8. Az adaptert hagyja az üvegben, és helyezze vissza a kupakot. A fecskendőt mossa le tiszta vízzel, és alaposan szárítsa meg.
Adagját ne csökkentse, és ne hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, hacsak orvosa nem utasítja erre.
Ha az előírtnál több Inovelont vett be
Ha az előírtnál több Inovelont vett be, közölje ezt azonnal a kezelőorvossal vagy gyógyszerészével, vagy keresse fel a legközelebbi kórház baleseti osztályát, és vigye magával gyógyszerét.
Ha elfelejtette bevenni az Inovelont
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, folytassa a gyógyszer szedését az eddigiek szerint. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ha több mint egy adagot felejtett el bevenni, kérje a kezelőorvos tanácsát.
Ha idő előtt abbahagyja az Inovelon szedését
Ha a kezelőorvos tanácsára abba kell hagynia a kezelést, kövesse az Inovelon fokozatos csökkentésére vonatkozó utasításait, hogy mérsékelhető legyen a görcsök felerősödésének veszélye.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő mellékhatások súlyosak lehetnek:
Bőrkiütés és/vagy láz. Ezek allergiás reakció jelei lehetnek. Amennyiben kialakulnak Önnél, tájékoztassa kezelőorvosát vagy azonnal menjen kórházba.
A tapasztalt görcsrohamok jellegében bekövetkező változás / gyakoribb státusz epileptikusz (hosszú ideig tartó görcsrohamok, ismételten jelentkező görcsrohamok). Azonnal szóljon orvosának.
Epilepszia ellenes gyógyszerekkel, például Inovelonnal kezelt betegek közül néhánynak olyan gondolatai támadtak, hogy ártani szeretne magának, vagy meg akarja ölni magát. Ha bármikor ilyen gondolatokat észlel, azonnal keresse fel orvosát.
A gyógyszer alkalmazásakor az alábbi mellékhatások jelentkezhetnek. Tájékoztassa orvosát, amennyiben az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik Önnél:
Az Inovelon nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1-nél jelentkező) mellékhatásai a következők: Szédülés, fejfájás, hányinger, hányás, álmosság, fáradékonyság.
Az Inovelon kevésbé gyakori (100 beteg közül több mint 1-nél jelentkező) mellékhatásai a következők:
Az idegekkel kapcsolatos problémák, például: járási nehézség, kóros mozgás, görcsök/rohamok, szokatlan szemmozgás, homályos látás, remegés.
A gyomorral kapcsolatos problémák, például: gyomorfájdalom, székrekedés, emésztési zavar, híg széklet (hasmenés), étvágyvesztés vagy étvágyváltozás, testsúlycsökkenés.
Fertőzések: fülfertőzés, influenza, orrdugulás, mellkasi fertőzés.
Emellett a betegek az alábbiakat észlelték: szorongás, álmatlanság, orrvérzés, pattanás, kiütés, hátfájás, rendszertelen havivérzés, horzsolások, fejsérülés (egy görcsroham közben történő baleset miatt).
Az Inovelon nem gyakori (100-1000 főből álló betegcsoportból 1 betegnél jelentkező) mellékhatásai: Allergiás reakciók és a májműködést jelző laborértékek megemelkedése (a májenzimszintek emelkedése).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Inovelont tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az üveg címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A megmaradt szuszpenziót a felbontástól számított 90 nap után ne használja fel.
Ne alkalmazza a szuszpenziót, ha a gyógyszer színének vagy szagának változását észleli! Vigye vissza a gyógyszertárba.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Inovelon
- A készítmény hatóanyaga a rufinamid. Milliliterenként 40 mg rufinamidot tartalmaz. 5 ml 200 mg rufinamidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz és karmellóz-nátrium, vízmentes citromsav, 30%-os szimetikon emulzió (benzoesav, ciklotetrasziloxán, dimetikon, glikol-sztearát és gliceril-disztearát, metil-cellulóz, PEG-40 sztearát (polietilén-glikol-sztearát), poliszorbát 65, szilika gél, szorbinsav, kénsav és víz), poloxamer 188, hidroxietil-cellulóz, metil-parahidroxi-benzoát (E218), propil-parahidroxi-benzoát (E216), kálium-szorbát, propilén-glikol (E1520), szorbitszirup (nem kristályosodó), narancsaroma és víz.
Milyen az Inovelon külleme és mit tartalmaz a csomagolás
- Az Inovelon fehér, kissé viszkózus szuszpenzió. 460 ml-es üvegben, két egyforma fecskendővel és egy palackba nyomható adapterrel (PIBA) kerül forgalomba. A fecskendők 0,5 ml-es beosztással vannak ellátva.
Kiszerelés: 1x460ml Törzskönyvi szám: EU/1/06/378/017
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Eisai GmbH
  • Hatóanyag: rufinamide
  • ATC: Rufinamide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)