VIMPAT 200 mg filmtabletta

VIMPAT 200 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Vimpat és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A lakozamid (Vimpat) az epilepszia egy bizonyos formájának kezelésére szolgál (lásd lejjebb), 16 éves vagy annál idősebb betegek esetében.
A Vimpat más epilepszia elleni gyógyszerekkel együtt alkalmazandó.
Az epilepszia olyan állapot, amelyben a betegeknek ismétlődő rohamaik (görcsrohamaik) vannak. A Vimpat az epilepszia azon formájának kezelésére szolgál, amelyben a rohamok kezdetben az agynak csak az egyik oldalát érintik, később azonban nagyobb területekre terjedhetnek ki az agy mindkét oldalán (parciális görcsrohamok másodlagos generalizációval vagy anélkül).
A Vimpat-ot kezelőorvosa azért rendelte Önnek, hogy csökkenjen rohamainak száma.
2. Tudnivalók a Vimpat szedése előtt
Ne szedje a Vimpat-ot
- ha allergiás a lakozamidra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Ha nem biztos benne, hogy allergiás-e, kérjük, beszélje meg kezelőorvosával.
- ha egy bizonyos típusú szívritmuszavarban szenved (másod- vagy harmadfokú AV-blokk).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az epilepszia ellenes gyógyszerekkel,, például lakozamiddal kezelt egyéneknél kis számban önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok fordultak elő. Ha Önnek bármikor ilyen gondolatai jelentkeznének, azonnal forduljon kezelőorvosához.
A Vimpat szedése előtt beszéljen kezelőorvosával
ha Ön a szív csökkent elektromos vezetőképességével kapcsolatos rendellenességben (AV-blokk, pitvarremegés és pitvarlebegés) vagy súlyos szívbetegségben, például szívelégtelenségben vagy szívrohamban szenved. Az AV-blokk tünetei a lassú vagy szabálytalan pulzus, szédülés érzése és ájulás. Pitvarremegés és pitvarlebegés esetén szívdobogás érzése, szapora vagy szabálytalan pulzus és légszomj tapasztalható.
A Vimpat szédülést okozhat, ami fokozhatja a baleseti sérülés, illetve az elesés kockázatát. Emiatt elővigyázatosnak kell lennie mindaddig, amíg hozzászokik a gyógyszer esetleges hatásaihoz.
Gyermekek és serdülők
A Vimpat nem javasolt gyermekeknek és 16 éves kor alatti serdülőknek. Ebben a korcsoportban a biztonságosság és a hatásossság még nem ismert.
Egyéb gyógyszerek és a Vimpat
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez különösen fontos abban az esetben, ha Ön:
- szívproblémák kezelésére szolgáló gyógyszereket vagy bármilyen olyan gyógyszert szed, amely az EKG (elektrokardiogram) megnyúlt PR-távolságnak nevezett kóros eltérését okozhatja, beleértve a karbamazepint, lamotrigint, pregabalint (epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszereket) és olyan gyógyszereket, amelyek a szívritmuszavar vagy a szívelégtelenség bizonyos típusainak kezelésére szolgálnak. Ha nem biztos abban, hogy az Ön által szedett gyógyszereknek lehet-e ilyen hatásuk, kérjük, beszélje ezt meg kezelőorvosával.
- olyan gyógyszerek, mint a flukonazol, itrakonazol, ketokonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek), ritonavir (HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer), klaritromicin, rifampicin (bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek) vagy az orbáncfű (mérsékelt szorongás kezelésére alkalmazott gyógyszer) befolyásolhatják, hogyan bontja le a máj a lakozamidot.
A Vimpat egyidejű alkalmazása alkohollal
Elővigyázatosságból ne alkalmazza a Vimpat-ot alkohollal egyidejűleg.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Vimpat alkalmazása terhesség ideje alatt nem ajánlott, mivel a Vimpat terhességre és a meg nem született magzatra gyakorolt hatásai nem ismertek. Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha terhes vagy tervezi a terhességet; ő fog dönteni arról, hogy szedje-e a Vimpat-ot.
Vimpat kezelés alatt nem javasolt a szoptatás, mivel nem ismert, hogy a Vimpat bejut-e az anyatejbe. Ha ön szoptat, kérjük, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát; ő fog dönteni arról, hogy szedje-e a Vimpat-ot.
A kutatások a fejlődési rendellenességek fokozott kockázatát mutatták epilepszia elleni gyógyszereket szedő nők gyermekei esetében. Másrészt azonban a hatásos epilepszia elleni kezelést nem szabad megszakítani, mivel a betegség rosszabbodása ártalmas az anyára és a meg nem született gyermekre egyaránt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Vimpat szédülést és hományos látást okozhat. Ez befolyásolhatja az Ön gépjárművezetéshez, illetve bármely eszköz vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Önnek mindaddig nem szabad gépjárművet vezetnie, illetve gépeket kezelnie, amíg ki nem derül, vajon ez a gyógyszer befolyásolja-e az ilyen tevékenységek végzéséhez szükséges képességeit.
3. Hogyan kell szedni a Vimpat-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A telítő adag alkalmazását státusz epileptikuszban szenvedő betegeknél nem vizsgálták.
Adagolás
A Vimpat-ot naponta kétszer kell bevenni, egyszer reggel és egyszer este, mindennap körülbelül ugyanabban az időben. A Vimpat alkalmazása hosszú távú kezelést jelent.
A Vimpat szokásos kezdő dózisa naponta 100 mg - naponta kétszer alkalmazva -, 50 mg-ot reggel és 50 mg-ot este. Kezelőorvosa megemelheti az Ön napi adagját hetente 100 mg-mal, amíg Ön el nem éri a napi 200 mg és 400 mg közötti, úgynevezett fenntartó dózist, napi két részletben alkalmazva. Ön ezt a fenntartó adagot fogja alkalmazni a hosszú távú kezelés során.
Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy a Vimpat-kezelést egyetlen telítő adaggal kezdi, amelyet körülbelül 12 órával később fenntartó adagolás elindítása követ. A telítő dózis alkalmazását orvosi felügyelet mellett kell végezni.
Kezelőorvosa ettől eltérő dózist is felírhat Önnek, amennyiben veseproblémái vannak.
Hogyan kell a Vimpat tablettákat szedni
A Vimpat tablettát egy pohár vízzel nyelje le. A Vimpat-ot beveheti étkezés közben vagy attól függetlenül.
A kezelés időtartama
A Vimpat alkalmazása hosszú távú kezelést jelent. Önnek mindaddig folytatnia kell a Vimpat szedését, amíg orvosa le nem állítja a kezelést.
Ha az előírtnál több Vimpat-ot vett be
Keresse fel kezelőorvosát, ha az előírtnál több Vimpat-ot vett be.
Klinikai vizsgálatokban 1200 mg-os napi dózist (a javasolt napi adag háromszorosát) alkalmazva szédülést és hányingert figyeltek meg, amelyek a dózis csökkentésével elmúltak.
Ha elfelejtette bevenni a Vimpat-ot
Ha néhány órával mulasztja el egy adag alkalmazását, vegye be, amint eszébe jut. Ha közel (6 óránál rövidebb időre) van a következő dózishoz, már ne vegye be a kihagyott tablettát. A következő olyan időpontban vegye be a Vimpat-ot, amikor egyébként is tenné. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott dózis pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Vimpat szedését
Ne hagyja abba a Vimpat szedését anélkül, hogy azt kezelőorvosával megbeszélné, mivel tünetei ismét visszatérhetnek vagy súlyosbodhatnak.
Ha orvosa úgy dönt, hogy leállítja az Ön Vimpat kezelését, tájékoztatni fogja Önt arról, hogyan csökkentheti a dózist lépésről lépésre.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az idegrendszeri mellékhatások, például a szédülés a telítő dózis alkalmazása után gyakrabban fordulhatnak elő.
Nagyon gyakori: 10 közül több, mint 1 beteget érinthet
- Szédülés, fejfájás
- Émelygés (rosszullét)
- Kettőslátás (diplopia)
Gyakori: 100 közül 1-10 beteget érinthet
- Egyensúly megtartásával kapcsolatos problémák, a mozgások összehangolásának zavara, memóriazavar, aluszékonyság, remegés (tremor), a gondolkodás vagy szótalálás zavara, gyors és nem kontrollálható szemmozgások (nisztagmus), bizsergés (paresztézia)
- Homályos látás
- "Forgás" érzése (vertigo)
- Hányás, székrekedés, túlzott gázképződés a gyomorban vagy a bélben, hasmenés
- Viszketés
- Elesés, horzsolás
- Fáradtság, járási nehézség, szokatlan fáradtság és gyengeség (aszténia), részegség érzése
- Depresszió
- Zavartság
- Csökkent tapintásérzés, illetve érzékenység, a szavak érthető kiejtésének zavara, figyelemzavar
- Zaj észlelése a fülben, pl. zúgás, csengés vagy sípolás
- Emésztési zavar, szájszárazság
- Ingerlékenység
- Izomgörcsök
- Bőrkiütés
- Alvászavar
Nem gyakori: 1000 közül 1-10 beteget érinthet
- Lassú szívverés
- A szív ingervezetési zavara
- Túlzottan jó közérzet
- A gyógyszer szedésére kialakuló allergiás reakció
- Kóros májfunkciós vizsgálati eredmények
- Öngyilkossági kísérlet
- Öngyilkossági vagy önsértéssel kapcsolatos gondolatok
- Szívdobogásérzés és/vagy gyors vagy szabálytalan pulzus
- Agresszivitás
- Izgatottság
- Kóros gondolkodás és/vagy a valósággal való kapcsolat elvesztése
- Súlyos allergiás reakció, amely az arc, a torok, a kéz, a lábfej, a bokák vagy a lábszárak duzzanatát okozza
- Csalánkiütés
- Hallucinációk (nem létező dolgok látása és/vagy hallása)
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság
- Bizonyos típusú fehérvérsejtek számának súlyos csökkenése (agranulocitózis)
- Súlyos bőrreakció, mely influenza-szerű tünetekkel, az arcon jelentkező bőrkiütéssel, lázas, kiterjedt bőrkiütéssel, a májenzimek szintjének a vérvizsgálatok szerinti emelkedésével és bizonyos típusú fehérvérsejtek számának növekedésével (eozinofília), valamint nyirokcsomó megnagyobbodással járhat.
- Kiterjedt bőrkiütés hólyagokkal és hámló bőrrel, főként a száj, az orr, a szemek és a nemi szervek körül (Stevens-Johnson szindróma) és egy súlyosabb forma, mely a testfelület több mint 30%-án okoz bőrhámlást (toxikus epidermális nekrolízis).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vimpat-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékfólián feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő azadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert nem dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vimpat?
A készítmény hatóanyaga a lakozamid.
Egy Vimpat 50 mg tabletta 50 mg lakozamidot tartalmaz. Egy Vimpat 100mg tabletta 100 mg lakozamidot tartalmaz.
Egy Vimpat 150 mg tabletta 150 mg lakozamidot tartalmaz.
Egy Vimpat 200 mg tabletta 200 mg lakozamidot tartalmaz.
Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, hidroxi-propil-cellulóz, hidroxi-propil-cellulóz (kismértékben szubsztituált), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kroszpovidon (gyógyszerkönyvi minőségű poliplazdon XL-10), magnézium-sztearát.
Filmbevonat: polivinil-alkohol, polietilén-glikol, talkum, titán-dioxid (E171), színezőanyagok∗.
∗Színezőanyagok:
50 mg tabletta: vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172), indigókármin alumínium lakk (E132)
100 mg tabletta: sárga vas-oxid (E172)
150 mg tabletta: sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172)
200 mg tabletta: indigókármin alumínium lakk (E132)
Milyen a Vimpat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Vimpat 50 mg rózsaszínű, ovális filmtabletta, egyik oldalán "SP", másik oldalán "50" jelöléssel.
A Vimpat 100 mg sötétsárga, ovális filmtabletta, egyik oldalán "SP", másik oldalán "100" jelöléssel. A Vimpat 150 mg lazacszínű, ovális filmtabletta, egyik oldalán "SP", másik oldalán "150" jelöléssel. A Vimpat 200 mg kék, ovális filmtabletta, egyik oldalán "SP", másik oldalán "200" jelöléssel.
A Vimpat 14, 56 és 56 x 1 filmtablettát tartalmazó és gyűjtőcsomagolásban áll rendelkezésre, utóbbinál 3 doboz mindegyikében 56 tablettával.. Az 56 x 1 tablettát tatalmazó csomag adagonként perforált, alumínium fóliával lezárt PVC/PVDC buborékcsomagolásban, az összes többi csomag standard, alumínium fóliával lezárt PVC/PVDC buborékcsomagolásban áll rendelkezésre. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 56x Törzskönyvi szám: EU/1/08/470/011
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: UCB Pharma
  • Hatóanyag: lacosamide
  • ATC: Lacosamide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 57713 Ft Lefoglalom
Kiszerelés: 56x1 Törzskönyvi szám: EU/1/08/470/023
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: UCB Pharma
  • Hatóanyag: lacosamide
  • ATC: Lacosamide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)