INOMAX 400 ppm mol/mol túlnyomásos orvosi gáz

INOMAX 400 ppm mol/mol túlnyomásos orvosi gáz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az INOmax és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az INOmax az alábbi esetekben alkalmazható:
- A tüdőben jelentkező magas vérnyomás következtében kialakuló tüdőelégtelenségben, az ún. hipoxiás légzési elégtelenségben szenvedő újszülöttek kezelésére. Belélegzéskor a gázkeverék javítja a vér áramlását a tüdőben, és ezáltal elősegítheti a csecsemő vérébe jutó oxigén mennyiségének növekedését.
- Újszülötteknél, csecsemőknél, gyermekeknél, serdülőknél (0-17 éves korig) és felnőtteknél, szívműtéttel kapcsolatban, a tüdőben jelentkező magas vérnyomás kezelésére. Ez a gázkeverék javítja a szívműködést és növeli a véráramlást a tüdőn keresztül, amely elősegítheti a vérbe kerülő oxigénmennyiség emelkedését.
2. Tudnivalók az INOmax alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az INOmax-ot
- Amennyiben Ön (a beteg) vagy gyermeke (a beteg) allergiás a nitrogén-monoxidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha tudomása szerint Önnél (a betegnél) vagy gyermekénél (a betegnél) keringési rendellenesség áll fenn a szívben.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az inhalációs nitrogén-monoxid terápia nem minden esetben hatásos, ezért más terápiák alkalmazása is szükségessé válhat Önnél vagy gyermekénél.
A belélegzett nitrogén-monoxid befolyásolhatja a vér oxigénszállító képességét, ezért ezt szorosan nyomon kell követni, és szükség esetén csökkenteni kell a nitrogén-monoxid mennyiségét.
A nitrogén-monoxid kölcsönhatásba léphet az oxigénnel, mialatt nitrogén-dioxid keletkezik, ami légúti irritációt okozhat. Az Ön vagy gyermeke kezelőorvosa figyelemmel fogja kísérni a nitrogén-dioxid szintjét, és az értékek emelkedésének függvényében módosítja, csökkenti az INOmax adagolását.
A belélegzett nitrogén-monoxid enyhén, de befolyásolhatja a vérlemezkeszámot (a vér bizonyos összetevői, amelyek a véralvadást segítik), vérzés és/vagy hematóma bármely jelére oda kell figyelni. Ha bármely, vérzéssel összefüggésbe hozható jelet vagy tünetet észlel, azonnal értesítse kezelőorvosát.
Nincsen adat a belélegzett nitrogén-monoxid hatásával kapcsolatban azoknál az újszülötteknél, akiknek veleszületett rekeszizomsérvük (a rekeszizom bizonyos mértékű hiánya) van.
Azoknál az újszülötteknél, akiknek speciális szívrendellenességük van - amelyet az orvosok kongenitális szívbetegségnek hívnak -, a belélegzett nitrogén-monoxid a keringés rosszabbodását okozhatja.
Gyermekek
Az INOmax-ot nem szabad koraszülötteknél (gesztációs kor < 34 hét) alkalmazni.
Egyéb gyógyszerek és az INOmax
A kezelőorvos dönti el, hogy mikor kell Önt vagy gyermekét INOmax-szal, illetve más gyógyszerekkel kezelni, és körültekintően ellenőrzi a kezelést.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Bizonyos gyógyszerek - mint például a prilokain (egy lokális érzéstelenítő, amelyet kisebb, fájdalommal járó beavatkozásoknál, például sebek összevarrásánál és kisebb sebészeti, valamint diagnosztikai eljárásoknál használnak) vagy a gliceril-trinitrát (mellkasi fájdalom kezelésére használt gyógyszer) - befolyásolják a vér oxigénszállító képességét. Orvosa ellenőrzi majd, hogy ezeknek a gyógyszereknek a szedése mellett elegendő oxigént szállít-e a vér.
Terhesség és szoptatás
Az INOmax alkalmazása a terhesség és szoptatás alatt nem javasolt.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Bármely gyógyszeres kezelés előtt kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát!
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem értelmezhető.
Az INOmax nitrogént tartalmaz
3. Hogyan kell alkalmazni az INOmax-ot?
A kezelőorvos határozza meg az INOmax megfelelő dózisát és adagolja a gázt az erre a célra szolgáló adagolórendszeren keresztül az Ön vagy gyermeke tüdejébe. Az adagolórendszer biztosítja a megfelelő mennyiségű nitrogén-monoxidot azáltal, hogy közvetlenül a bejuttatás előtt oxigén/levegő keverékével hígítja az INOmax gázt.
Az Ön vagy gyermeke biztonsága érdekében az INOmax alkalmazására szolgáló adagolórendszereket olyan műszerekkel szerelték fel, amelyek állandóan mérik a nitrogén-monoxid, oxigén és nitrogén- dioxid (a nitrogén-monoxid és oxigén keverékéből keletkező anyag) tüdőbe jutó mennyiségét.
A kezelőorvos dönti el, hogy a beteget mennyi ideig kell INOmax-szal kezelni.
Az INOmax adagja, melyet Ön vagy gyermeke a kezelés során belélegzik, 10-20 ppm (a maximális adag mennyisége gyermekeknél 20 ppm, felnőtteknél 40 ppm (ppm = milliomod részecske)). A legkisebb, hatásos dózis megtalálása a cél. Általában 4 napig van szükség a kezelésre olyan tüdőelégtelenségben szenvedő csecsemőknél, akiknek a vérnyomása is magas. Szívműtéten átesett gyermekek és felnőttek esetében, akiknek magas a vérnyomása a tüdőben, általában 24-48 óráig alkalmazzák az INOmax-ot. Az INOmax-kezelés azonban hosszabb ideig is tarthat.
Ha az előírtnál több INOmax-ot kap Ön vagy gyermeke
A túl nagy mennyiségben belélegzett nitrogén-monoxid befolyásolhatja a vér oxigénszállító kapacitását; ezt azonban vérmintavétellel ellenőrzik. Az oxigénszállító kapacitás javítására szükség esetén az INOmax adagját csökkentik, és különböző készítmények, mint például C-vitamin vagy metilénkék, illetve vérátömlesztés alkalmazását fontolóra veszik.
Ha idő előtt abbahagyja az INOmax alkalmazását
Az INOmax-kezelést nem szabad hirtelen abbahagyni. A dózis fokozatos csökkentése nélkül leállított kezelés hatására a vérnyomás csökkenhet vagy a tüdőben hirtelen megemelkedhet.
A kezelés végén a kezelőorvos lassanként csökkenti az INOmax adagját, hogy a beteg tüdejében a keringés alkalmazkodni tudjon az oxigénhez/levegőhöz az INOmax nélkül.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A kezelőorvos körültekintően megvizsgálja Önt vagy gyermekét minden lehetséges mellékhatás szempontjából.
Az INOmax-kezeléssel kapcsolatos nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 betegnél jelentkező) mellékhatások az alábbiak:
- alacsony vérlemezkeszám.
Az INOmax-kezeléssel kapcsolatos gyakori (100 beteg közül több mint 1 betegnél jelentkező) mellékhatások az alábbiak:
- alacsony vérnyomás; légtelen vagy összeesett tüdő.
Az INOmax-kezeléssel kapcsolatos nem gyakori (1000 beteg közül több mint 1 betegnél és 100 beteg közül kevesebb mint 1 betegnél jelentkező) mellékhatások az alábbiak:
- a methemoglobinszint emelkedése, ami a vér oxigénszállító képességét csökkenti.
Az INOmax-kezeléssel kapcsolatban előfordulható mellékhatások, melyek gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem becsülhető meg a gyakoriságuk), az alábbiak:
- a kezelés hirtelen leállításával kapcsolatban jelentkező lassú szívműködés (bradikardia) vagy oxigénhiány a vérben (oxigén-deszaturáció/hipoxémia).
- fejfájás, szédülés, a torok szárazsága vagy légszomj a környezeti levegőben véletlenül (például a berendezésből vagy a gázpalackból történő szivárgás útján) jelen lévő nitrogén-monoxid expozíció miatt.
Értesítse közvetlenül a kórházi személyzetet, ha fejfájást észlel gyermeke közelében, miközben gyermeke INOmax-kezelést kap.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát abban az esetben is, ha már Ön vagy gyermeke elhagyta a kórházat. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell az INOmax-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az INOmax-kezelést csak a kórházi személyzet végezheti.
- Az INOmax-ot tartalmazó gázpalackokat csak olyan helyen szabad tárolni, ahol a felborulástól védve vannak, hogy ne okozzanak kárt.
- Az INOmax-ot csak olyan szakemberek alkalmazhatják és adagolhatják, akik annak használatára, illetve kezelésére speciálisan ki lettek képezve.
A nyomás alatt álló gázpalackok kezelésére vonatkozó valamennyi rendelkezést be kell tartani.
A tárolást szakemberek ellenőrzik a kórházban.A gázpalackokat olyan jól szellőző helyiségben vagy szellőztetett raktárban kell tárolni, ahol esőtől és közvetlen napfénytől védve vannak.
A gázpalackokat ütéstől, felborulástól, oxidáló és gyúlékony anyagoktól, nedvességtől, hőforrástól és nyílt lángtól védeni kell!
Tárolás a gyógyszertári részlegben
A gázpalackokat kizárólag a gyógyászati célú gázok tárolására fenntartott, szellős, tiszta és zárható helyen lehet tárolni. Ezen a helyen belül külön területet kell kijelölni a nitrogén-monoxidot tartalmazó gázpalackok tárolására.
Tárolás a gyógyászati részlegben
A gázpalackot olyan helyen kell elhelyezni, ahol a gázpalack függőleges pozícióban való rögzítésére alkalmas eszköz biztosítva van.
Nem szabad eldobni a gázpalackot, ha kiürül. Az üres gázpalackokat a szállító gyűjti össze.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az INOmax
Az INOmax hatóanyaga 400 ppm mol/mol nitrogén-monoxid. A 155 bar abszolút nyomáson töltött 2 literes gázpalack 15oC-on 1 bar nyomáson 307 liter gázt bocsát ki.
A 155 bar abszolút nyomáson töltött 10 literes gázpalack 15oC-on 1 bar nyomáson 1535 liter gázt bocsát ki.
Egyéb összetevő: nitrogén.
Milyen az INOmax külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Inhalációs gáz
A 2 és 10 literes alumínium gázpalack (azonosítása: akvamarinkék felső rész és fehér alsó rész), 155 bar nyomáson töltve, rozsdamentes acélból készült pozitív (reziduális) nyomásszeleppel, speciális külső csatlakozóval.
Az INOmax 2 és 10 literes alumínium gázpalackban kapható.

Kiszerelés: 1x10 l

Törzskönyvi szám: EU/1/01/194/001

INOMAX 400 ppm mol/mol túlnyomásos orvosi gáz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Linde Healthcare AB

Hatóanyag: nitrogen monoxyde

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

A Házipatika még ezeket ajánlja Önnek:

tüdő

Kapcsolódó betegségek ( tüdő- és légúti megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár