-5° - +8°
Kettős front

Gyógyszerkereső

INFANRIX HEXA por és szuszpenzió szuszpenziós injekcióhoz

Kiszerelés: 1x inj. ü.+1x et. fecskendő+2x tű

Törzskönyvi szám: EU/1/00/152/005

INFANRIX HEXA por és szuszpenzió szuszpenziós injekcióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: GlaxoSmithKline Biologicals s.a.

Hatóanyag: összetett: diphtheria toxoid, tetanus toxoid, pertussis toxoid, Pertussis antigen, filamentosus haemagglutinin, pertactin, hepatitis B vírus felületi antigén, poliomyelitis vaccine, inactivated, haemophilus B polysaccharide vakcina

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ Infanrix hexa ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az Infanrix hexa vakcina gyermekeknél használatos hat betegség megelőzésére: diftéria, tetanusz (merevgörcs), pertusszisz (szamárköhögés), hepatitisz B, poliomyelitis, b-típusú Haemophilus influenzae megelőzésére. Az oltás a szerezetben ellenanyag képződést indít el, ami védelmet biztosít ezekkel a megbetegedésekkel szemben.
- Diftéria (torokgyík): A diftéria főleg a légutakat és néha a bőrt támadja meg. Általában a légutak gyulladását (nyálkahártya duzzanatát) váltja ki, súlyos légzési nehézséget és esetenként fulladást okozva. A baktérium toxint (mérgező anyagot) is termel, amely idegrendszeri károsodást, szívproblémákat, sőt még halált is okozhat.
- Tetanusz (merevgörcs): A tetanusz baktérium a bőr sérülésein (vágás, karcolás, sebzés) keresztül jut a szervezetbe. A fertőzésre különösen hajlamosító sebek az égés, a csonttörés, a mély sebek és/vagy olyan sérülések, amelyek földdel, porral, állati ürülékkel szennyezettek vagy fa szálka okozta. A baktérium toxint (mérgező anyagot) termel, amely izommerevséget, fájdalmas izomösszehúzódásokat, görcsöt, sőt még halált is okozhat. Az izomgörcs olyan erős lehet, hogy gerinctörést okozhat.
- Pertusszisz (szamárköhögés):A szamárköhögés erősen fertőző betegség.A légutakat érinti súlyos köhögési rohamot okozva, mely a normál légzést is megakadályozhatja. A köhögést gyakran "húzás" hang kíséri, amely után népies nevét kapta: szamárköhögés. A köhögés egy-két hónapig, vagy még hosszabb ideig tarthat. A pertusszisz fülfertőzéseket, hosszú ideig tartó hörghurutot, tüdőgyulladást, görcsöket, agykárosodást sőt halált is okozhat.
- Hepatitisz B: A hepatitisz B vírus fertőzés következtében májgyulladás alakul ki. A vírus megtalálható a fertőzött személyek testnedveiben, így a vérben, az ondóban, a hüvelyváladékban vagy nyálban.
- Poliomyelitis (Polio): A Poliomyelitist , melyet rendszerint csak egyszerűen "polio"-nak hívják, vírusfertőzés okoz, amely különbözőféleképpen nyilvánul meg. Gyakran a betegség enyhe lefolyású, de néhány embernél végleges károsodást vagy halált okozhat. A betegség súlyos mozgásképtelenséget eredményezhet. A vírus megtámadja az izmokat, a légzőizmokat, járóizmokat, fájdalamas deformitást okozva.
- b-típusú Haemophilus influenzae (Hib): A Hib fertőzés leggyakrabban agyhártyagyulladást (agyödémát) okoz. A betegség súlyos szövődményeként kialakulhat: szellemi visszamaradottság, bénulás, süketség, epilepszia vagy részleges vakság. A Hib fertőzés torokgyulladást is okozhat. Ez ritkán fulladás következtében halált okozhat. Még ritkábban a baktérium megfertőzheti a vért, a szívet , a tüdőt, a csontokat, az izületeket, a szem és a száj szöveteit.
A védőoltás a legjobb védekezés ezekkel a betegségekkel szemben. Az oltás egyetlen összetevője sem fertőző.
2. TUDNIVALÓK AZ Infanrix hexa ALKALMAZÁSA ELŐTT
Nem alkalmazható az Infanrix hexa
- ha gyermeke allergiás reakciót mutatott az Infanrix hexa vakcina bármely összetevőjére.
Ezeknek a hatóanyagoknak és egyéb összetevőknek a listáját megtalálja ennek a betegtájékoztatónak avégén. Az allergiás reakció jelei a viszketés, szapora lélegzetvétel vagy az arc és nyelv duzzanata.
- ha gyermekének a korábbiakban valamilyen diftéria, tetanusz, pertussisz (szamárköhögés), hepatitisz B, polyomielytis vagy b-típusú Haemophylus influenzaeelleni oltás allergiás reakciót okozott.
- ha gyermekének a korábbiakban valamilyen idegrendszeri problémája volt pertusszisz (szamárköhögés) elleni oltás beadása után 7 napon belül.
- ha gyermekének súlyos fertőzése, magas láza (38 °C felett) van. Ilyen esetekben a védőoiltást el kell halasztani, amíg gyermeke meggyógyul. Kisebbfajta fertőzés, mint pld. köhögés, nem probléma, de jelezze kezelőorvosának.
Az Infanrix hexa fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha gyermeke a korábbiakban Infanrix hexat vagy más pertusszisz (szamárköhögés elleni) oltást kapott és az valamilyen problémát okoztott, különösen az alábbiakat:
- magas láz (40 °C feletti) a beadást követő 48 órán belül
- ájulás vagy sokk-szerű tünet a beadást követő 48 órán belül
- folyamatos sírás 3 órán keresztül vagy tovább,a beadást követő 48 órán belül
- görcs/görcsroham lázzal vagy anélkül a beadást követő 3 napon belül
- Amennyiben gyermeke még nem diagnosztizált vagy súlyosbodó idegrendszeri betegségben vagy nem megfelelően kezelt epilepsziában szenved. A vakcinát a betegség kezelésének beállítását követően be kell adni.
- ha gyermekének vérzési rendellenességei vannak, vagy könnyen kap horzsolódást, zúzódást
- ha gyermeke hajlamos lázas állapotban görcs/görcsroham kialakulására, vagy a családban már tapasztaltak ehhez hasonlót
Más vakcinákhoz hasonlóan előfordulhat, hogy az Infanrix hexa nem nyújt minden egyes beoltott számára teljes védelmet.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek vagy oltások
Feltétlenül tájékoztassa gyerekorvosát gyermeke jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, vagy ha nemrégiben bármilyen egyéb oltást kapott.
Fontos információ az Infanrix hexa néhány segédanyagáról
Említse meg gyermekorvosának, ha gyermekének neomicin vagy polymixin (antibiotikum) allergiája van.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ Infanrix hexa-T?
Gyermeke összesen kettő vagy három oltást fog kapni legalább 1 hónapos időközönként. Mindegyik oltást különböző alkalommal kapja. Gyermekorvosa tájékoztatni fogja a következő oltás időpontjáról.
Amennyiben ezen felül további adagra vagy emlékeztető oltásra van szükség, gyermekorvosa errről tájékoztatni fogja.
Amennyiben elmulasztotta valamelyik oltást a tervezett időpontban beadatni, minél előbb beszéljen meg orvosával másik időpontot.
Győzödjön meg arról, hogy gyermeke megkapta mindhárom szükséges oltást. Ellenkező esetben esetleg nem lesz teljesen védett a betegség ellen.
Kezelőorvosa gyermekének izomba fogja az Infanrix hexa oltást beadni. Az oltást soha nem szabad érpályába vagy bőrbe adni.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszerkészítménynek, az Infanrix hexanak is lehet mellékhatása, habár ez nem mindenkinél fordul elő Mint minden injekciós vakcina esetén, nagyon kis valószínűséggel előfordulhatnak súlyos allergiás reakciók (anafilaktoid és anafilaxiás reakciók). A súlyos allergiás reakciók tünetei az alábbiak lehetnek:
- kiütések amelyek viszkethetnek vagy felhólyagosodhatnak
- a szem és az arc duzzanata
- légzési és nyelési nehézségek
- hirtelen vérnyomásesés és eszméletvesztés
Az ilyen reakciók általában még az orvosi rendelőben jelentkeznek. Amennyiben gyermekénél ezek a tünetek előfordulnak, azonnal értesítse az orvost.
Hasonlóan más pertusszisz (szamárköhögés) elleni vakcinákhoz, nagyon ritkán a következő mellékhatások fordulhatnak elő az oltást követő 2-3 napon belül:
- ájulás vagy időszakos eszméletvesztés vagy tudatvesztés
- roham vagy görcs lázzal vagy anélkül
Amennyiben gyermekénél ezek a mellékhatások előfordulnak, azonnal értesítse az orvost.
Egyéb jelentett mellékhatások:
Nagyon gyakori (10 oltásból legalább 1 esetében fordulhat elő)
- étvágytalanság
- 38 °C-os vagy magasabb láz
- duzzanat, fájdalom vagy bőrpír a szúrás helyén
- fáradtság
- szokatlan sírás, ingerlékenység, nyugtalanság.
Gyakori (10 oltásból legfeljebb 1 esetben fordulhat elő)
- hasmenés, hányás
- 39,5 °C-nál magasabb láz
- 5 cm-nél nagyobb duzzanat a beadás helyén, kemény csomó a beadás helyén
- idegesség.
Nem gyakori (100 oltásból legfeljebb 1 esetben fordulhat elő)
- álmosság
- köhögés
- kiterjedt duzzanat az oltott végtagon.
Ritka (1000 oltásból legfeljebb 1 esetben fordulhat elő):
- bőrkiütés.
Nagyon ritka (10 000 oltásból legfeljebb 1 esetben fordulhat elő):
- a nyaki, hónalji vagy ágyéki nyirokcsomók duzzanata (limfadenopátia)
- iigen korán (a terhesség 28. hetében vagy azelőtt) született csecsemőknél az oltást követően 2-3 napig az egyes légvételek közti idő hosszabb lehet a normálisnál
- arc-, száj-, nyelv- vagy torokduzzanat, amely nyelési vagy légzési nehézséget okozhat (angioödéma)
- bőrgyulladás
- az egész oltott végtag duzzanata, hólyagok az injekció beadása helyén.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL TÁROLNI AZ Infanrix hexa-T?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A vakcinát csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni. A lejárati idő a feltüntetett hónap utolsó napjáig értendő.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.
Az eredeti csomagolásban, fénytől védve tartandó.
Nem fagyasztható. Fagyasztással tönkremegy a vakcina.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Infanrix hexa
Diphtheria toxoid1 legalább 30 nemzetközi egység (NE)
Tetanus toxoid1 legalább 40 nemzetközi egység (NE)
Bordetella pertussis antigének
Pertussis toxoid1 25 mikrogramm
Filamentózus haemagglutinin1 25 mikrogramm
Pertaktin1 8 mikrogramm
Hepatitis B felületi antigén2,3 10 mikrogramm
Poliovírus (inaktívált)
1-es típus (Mahoney törzs)4 40 D-antigén egység
2-es típus (MEF-1 törzs)4 8 D-antigén egység
3-as típus (Saukett törzs)4 32 D-antigén egység
b-típusú Haemophilus poliszacharid (poliribozilribitol-foszfát)3 10 mikrogramm
tetanus toxoid hordozó fehérjéhez kötött 20-40 mikrogramm
1Hidratált alumínium-hidroxidhoz (Al(OH)3) kötött 0,5 milligramm Al
2élesztősejtekben (Sacharomyces cerevisiae) rekombináns DNS technológiával előállított
3Alumínium-foszfáthoz (AlPO4) kötött 0,32 milligramm Al
4VERO sejteken előállított
- Az Infanrix hexa segédanyagai:
Hib por: Vízmentes laktóz
DTPa-HB-IPV szuszpenzió: nátrium-klorid (NaCl), főleg aminosavakat tartalmazó 199-es táptalaj, ásványi sók, vitaminok, injekcióhoz való víz.
Milyen az Infanrix hexa külleme és mit tartalmaz a csomagolása
Por és szuszpenzió szuszpenziós injekcióhoz.
A diftéria, tetanusz, acelluláris pertusszisz, hepatitisz B, inaktivált poliomielitisz (DTPa-HBV-IPV) összetevők zavaros fehér szuszpenziót képeznek előretöltött fecskendőben (0,5 ml).
A Hib összetevő fehér por injekciós üvegben.
Mindkét összetevőt össze kell keverni, mielőtt az oltást beadják gyermekének. Az összekevert vakcina fehér, enyhén tejszerű folyadék.
Az Infanrix hexa 1x, 10x, 20x és 50x kiszerelésben tűvel vagy tű nélkül kapható. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések, nőgyógyászat, gyermekgyógyászat, tumoros megbetegedések, felnőttkori fertőző betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár