Gyógyszerkereső

HYPOTHIAZID 100 mg tabletta

Kiszerelés: 20x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3126/03

HYPOTHIAZID 100 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: sanofi-aventis

Hatóanyag: hydrochlorothiazide

ATC: Hydrochlorothiazide

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Ajánlott fogyasztói ár: 1844 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, a termék ára függ az orvosi rendelvényen szereplő kedvezmény jogcímétől.

Fogyasztói ár: 1844 Ft *

Normatív támogatott ár: 1383 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Hypothiazid tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Hypothiazid vízhajtó, vérnyomáscsökkentő készítmény. Elsősorban a só, illetve ennek következtében a víz visszaszívódását gátolja a vesében, így érve el a vízhajtó, vérnyomáscsökkentő hatást.
Az alábbi esetekben alkalmazható:
- Különböző eredetű vizenyők (szív, máj, menstruáció előtti vizenyő) kezelésére.
- Magas vérnyomás kezelésére (önmagában vagy más vérnyomáscsökkentővel kombinálva).
- Nagy mennyiségű vizelettel és olthatatlan szomjúsággal járó anyagcserezavar (ún. diabétesz inszipidusz) esetén a bő vizelés csökkentésére.
- Kalciumot fokozottan ürítő betegeknél a kalcium-ürítés csökkentésére.
2. Tudnivalók a Hypothiazid tabletta szedése előtt
Ne szedje a Hypothiazid tablettát
- ha allergiás a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer egyéb összetevőjére;
- ha allergiás a hidroklorotiazidhoz hasonló hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekre (egyéb ún. szulfonamid származékokra);
- vizelethiány (ún. anúria) előfordulása esetén;
- súlyos vese-, vagy májkárosodás esetén;
- szoptatás ideje alatt;
- ha alacsony a kálium-, nátrium- vagy magas a kalciumszintje, amely kezeléssel nem helyrehozható;
- ha köszvényben szenved.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Hypothiazid szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével, vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha Ön súlyos agyi és szívkoszorúér betegségben szenved, húgysav-anyagcserezavara van, vagy máj- és vesebetegségben szenved;
- ha Ön cukorbeteg, mivel a vércukorcsökkentő gyógyszerek adagolásának módosítására lehet szükség;
- ha Ön sószegény diétát tart;
- ha nagymértékű hányással és/vagy hasmenéssel járó betegsége volt vagy van;
- ha laboratóriumi vizsgálatokat terveznek Önnél, mivel a Hypothiazid tabletta szedése egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét megváltoztathatja.
Ha Hypothiazid tablettát szed, erről minden esetben tájékoztassa kezelőorvosát, mivel egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét megváltoztathatja.
Ha a Hypothiazid tabletta szedésének elkezdése után akár órákon, vagy heteken belül a látásélesség csökkenését tapasztalja vagy szemfájdalmat érez, különösen abban az esetben, ha fennáll Önnél a zöldhályog kialakulásának kockázata vagy allergiás a szulfonamid tartalmú gyógyszerekre vagy a penicillinre, a gyógyszer szedését azonnal abba kell hagyni.
Tartós szedése esetén káliumban gazdag étrend (gyümölcs, főzelék, stb.) fogyasztása javasolt, erről a kezelőorvos véleményét is ki kell kérni.
Egyéb gyógyszerek és a Hypothiazid
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Más gyógyszer egyidejűleg csak az orvos tudtával szedhető, mivel az együttes alkalmazás során módosulhat a gyógyszerek hatása.
- Lítiumsókat tartalmazó gyógyszerekkel nem szedhető együtt.
- Vércukorcsökkentő gyógyszerek hatását befolyásolhatja.
- Bizonyos szívgyógyszerekkel való együttes alkalmazása fokozott óvatosságot igényel.
- Egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását fokozhatja.
- Egyes gyógyszerek a káliumürítő hatását fokozhatják, pl. egyes székrekedés kezelésre szolgáló gyógyszerek, amfotericin B (gombás fertőzések kezelésére), ACTH (mellékvese vizsgálatára használják, hogy az megfelelőképpen működik-e).
- Alkohol, valamint altatók a hirtelen felálláskor jelentkező, vérnyomásesést okozó hatását fokozhatják.
- A magas koleszterinszint csökkentésére alkalmazott gyanták (pl. kolesztiramin) csökkentik a Hypothiazid tabletta hatását.
- Rák kezelésére alkalmazott (ún. citotoxikus) szerekkel együtt adva, ezeknek a gyógyszereknek a csontvelőt károsító hatása megnő.
- Jód kontrasztanyaggal történő vizsgálatáról kérjük, előre tájékoztassa kezelőorvosát (vesekárosodás kockázata áll fenn).
- Egyes izomlazító gyógyszerek hatását fokozhatja.
- Fokozott óvatosságot igényel együttes alkalmazása köszvény kezelésére használt gyógyszerekkel, szalicilátokkal és kortikoszteroidokkal (gyulladásgátló gyógyszerek), ciklosporinnal (a beültetett szervek kilökődését gátló gyógyszer), karbamazepinnel (epilepszia kezelésére), kalcium pótlásra használt szerekkel, ún. antikolinerg szerekkel, melyek csökkentik a gyomorürülést (pl. atropin, biperiden).
A Hypothiazid egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Alkalmazásának ideje alatt alkohol fogyasztása kerülendő.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Mivel a Hypothiazid tabletta terhesség során nem alkalmazható, csak nagyon indokolt esetben, kezelőorvosa egy másik gyógyszert fog Önnek felírni. Ennek az az oka, hogy a Hypothiazid tabletta átjut a méhlepényen és a terhesség harmadik hónapja után alkalmazva káros hatással lehet a magzatra.
Szoptatás
Szoptatás alatt nem szedhető.
Termékenység
A termékenységet befolyásoló hatására vonatkozóan nem áll rendelkezésre adat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer alkalmazásának első szakaszában tilos gépjárművet vezetni és más balesetveszélyes munkát végezni. A továbbiakban az orvos egyedileg határozza meg a tilalom mértékét.
A Hypothiazid tabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz
A Hypothiazid 25 mg tabletta 63 mg, a Hypothiazid 100 mg tabletta 39 mg laktóz-monohidrátot (tejcukor) tartalmaz tablettánként.
Amennyiben kezelőorvosa már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Hypothiazid tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Adagolása egyéni megítélést és gondos orvosi ellenőrzést igényel, ezért kizárólag az orvos által előírt mennyiségben és időtartamig szedhető. Tartós kezelés, vagy nagyobb adagok esetén laboratóriumi ellenőrzés és kálium-, ill. magnéziumpótlás szükséges.
A készítmény ajánlott adagja
Felnőttek
A kezdő adag általában 25-100 mg naponta, amit az elért hatásnak megfelelően 25-50 mg fenntartó napi adagra csökkenthet kezelőorvosa.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Ajánlott napi adagja 1-2 mg/ttkg vagy 30-60 mg/m2 egy részletben:
2 éves korig a napi adag a testtömegtől függően 12,5-37,5 mg,
2-12 éves korig 37,5-100 mg naponta.
12 év felett a kezdő adag általában 25-100 mg naponta, fenntartó napi adagja 25-50 mg.
Az alkalmazás módja
A tablettát étkezés után ajánlott bevenni.
Ha az előírtnál több Hypothiazid tablettát vett be
Szándékos vagy véletlen túladagolás esetén azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mivel orvosi segítségre lehet szüksége.
Tünetek: szapora szívverés, alacsony vérnyomás, gyengeség, szédülés, zavartság, izomgörcsök, érzészavar, kimerültség, tudatzavar, hányinger, hányás, szomjúság, vizelési zavarok, laboratóriumi eltérések.
Ha elfelejtette bevenni a Hypothiazid tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, hanem várja ki a következő bevétel idejét és a szokásos adagot vegye be.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány mellékhatás súlyos következményekkel is járhat. Amennyiben az alább felsorolt bármely mellékhatás kialakulását észleli, ne szedje tovább a Hypothiazid tablettát és azonnal értesítse kezelőorvosát:
- Súlyos túlérzékenységi (ún. anafilaxiás) reakció, sokk, mely a vérnyomás hirtelen csökkenésével és légzészavarokkal járó életveszélyes allergiás reakció (nem ismert gyakoriságú mellékhatás).
- Súlyos bőrreakciók: a bőr felszíni rétegének leválásával járó nyálkahártya-hólyagosodás (toxikus epidermális nekrolízis), a szájüreg, a szem és a hüvely nyálkahártyáján jelentkező hólyagos elváltozások, valamint foltos kiütéses bőrterületek (Stevens-Johnson tünetegyüttes); (nem ismert gyakoriságú mellékhatás).
Egyéb allergiás tünet (pl. bőrkiütés, csalánkiütés), szapora szívműködés, a vizeletürítés csökkenése esetén se szedje tovább a Hypothiazidot, és mielőbb forduljon orvoshoz.
Egyéb mellékhatások
Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10 beteget érint):
Nem fertőzéses eredetű tüdőgyulladás, tüdővizenyő (amely légzési nehézséget okoz).
Nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb, mint 1 beteget érint):
Alacsony fehérvérsejt-, vérlemezke- és vörösvértestszám.
Gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Alacsony kálium-, nátrium-, magnéziumszint, emelkedett kalcium-, cukor-, húgysavszint a vérben, cukorvizelés.
- Magasabb dózisú adagolás esetén a vér lipidszintjének emelkedése lehetséges.
- Szívritmuszavar, helyzetváltoztatásra bekövetkező vérnyomásesés.
- Szédülés, fejfájás, zavartság, görcsök, elesettség, kimerültség, ingerlékenység, kedélyállapot-változás, érzékzavarok.
- Átmeneti látászavar, a tárgyak sárga színűnek látszanak.
- Szájszárazság, szomjúságérzés, hányinger, hányás, epehólyag-gyulladás vagy hasnyálmirigy-gyulladás, epevezeték elzáródása, sárgaság, hasmenés, nyálmirigygyulladás, székrekedés, étvágytalanság.
- Veseelégtelenség, vesegyulladás.
- Izomgörcs és fájdalom.
- Csökkent kloridionszint, amely májeredetű agyvelőbántalmat vagy májkómát okozhat.
- Emelkedett húgysavszint, mely tünetmentes betegben köszvényes rohamot provokálhat.
- A cukortolerancia csökkenése, mely a háttérben megbúvó cukorbetegséget felszínre hozhatja.
- Érgyulladás, mely szövetelhalást is eredményezhet.
- Bőrvérzés, fényérzékenység.
- Súlyos szemfájdalom, homályos látás vagy fények körüli fényudvar látása, fejfájás, erős könnyezés, hányinger, hányás, amely a zöldhályog kialakulására utalhat, és/vagy látáscsökkenés, rövidlátás, amely heveny rövidlátás (akut miópia) kialakulására utalhat.
- Szexuális zavarok.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Hypothiazid tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Hypothiazid tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 25 mg, ill. 100 mg hidroklorotiazid tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, zselatin, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát. (A Hypothiazid 25 mg tabletta 63 mg, míg a Hypothiazid 100 mg tabletta 39 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz.)
Milyen a Hypothiazid tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy csaknem fehér, lapos tabletta, egyik oldalán "H" jelzéssel, másik oldalán bemetszéssel ellátva. Törési felülete fehér színű. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Hypothiazid 25 mg tabletta: 20 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Hypothiazid 100 mg tabletta: 20 db tabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )