Gyógyszerkereső

FUROSEMID AL 500 mg tabletta

FUROSEMID AL 500 mg tabletta

Hatóanyag:
furosemide

ATC:
Furosemide

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
20x


Kedvezményes árak:

2910 Ft

582 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-8688/01
Gyártó: Aliud Pharma

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

FUROSEMID AL 500 mg tabletta

Hatóanyag:
furosemide

ATC:
Furosemide

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
50x


Kedvezményes árak:

7069 Ft

1414 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-8688/02
Gyártó: Aliud Pharma

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Furosemid AL 500 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Furosemid AL egy vízhajtó tabletta (diuretikum).
A Furosemid AL 500 mg tabletta a furoszemid nagy hatáserősségű formája és ezért kizárólag a nagymértékben beszűkült vesefunkciójú betegek (akiknek a glomeruláris filtrációja kisebb, mint 20 ml/perc) esetében javallt.
- Előrehaladott és végstádiumú veseelégtelenségben (művese-kezelés előtt és művese-kezelés esetén), csökkent vizeletképződés (oliguria) esetén, vizenyő és/vagy magas vérnyomás esetén,
- vagy a megmaradt vizelési képesség fenntartására alkalmazható (alkalmanként végzett próbálkozásokkal meg kell győződni arról, hogy továbbra is bekövetkezik a furoszemid hatására a vizelethajtó hatás).
2. Tudnivalók a Furosemid AL 500 mg tabletta alkalmazása előtt

NE szedje a Furosemid AL 500 mg tablettát:
- ha allergiás a furoszemidre, a szulfonamidokra (keresztallergia lehetséges a furoszemiddel) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Ön normál veseműködésű, illetve olyan beszűkült veseműködésű beteg, akinek a glomeruláris filtrációja nagyobb, mint 20 ml/perc a fokozott folyadék- és elektrolitvesztés kockázata miatt.
- veseelégtelenségben a vizelet nagymértékű csökkenése vagy megszűnése esetén, ami nem reagál a furoszemid-kezelésre.
- májelégtelenség miatt kialakuló eszméletvesztésben (májkóma vagy kóma előtti állapot esetén).
- ha alacsony a káliumszintje a vérben.
- ha alacsony a nátriumszintje a vérben.
- a keringő vér mennyiségének kóros csökkenése vagy a szervezet vízhiányos állapota esetén.
- szoptatás ideje alatt (lásd a \"Terhesség és szoptatás\" pontot is).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Furosemid AL 500 mg szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha alacsony a vérnyomása,
- ha tünetekkel járó (manifeszt) vagy látens cukorbetegségben szenved (az ilyen betegek vércukorszintjét rendszeresen ellenőrizni kell),
- ha köszvénye van (rendszeres szérum húgysavszint-ellenőrzés szükséges),
- a húgyszervek elzáródása esetén (pl. prosztata-megnagyobbodás, vizeletpangás okozta vesemegnagyobbodás vagy húgyvezeték-szűkület)
- ha kórosan alacsony a fehérjeszint az Ön vérében, pl. kóros fehérjeürítéssel járó vesebetegség miatt (pontos dózisbeállítás szükséges),
- májzsugorodás és egyidejű rossz vesefunkció esetén,
- olyan betegek esetében, akiknél nagy a kockázata a nemkívánt, nagymértékű vérnyomásesésnek (pl. károsodott vérátáramlás az agyi erekben, szívkoszorúér-betegség),
- koraszülött csecsemők esetében (kalcium-foszfát lerakódása a vese tubulusokban/vesekövesség kialakulásának a kockázata miatt) vesefunkciós próbákra és a vese ultrahangos vizsgálatára van szükség.
- Figyelmeztetés
- Újszülöttek légzési elégtelenségében szenvedő koraszülöttek vízhajtó kezelése furoszemiddel az élet első néhány hetében fokozza a szisztémás és a tüdőkeringés záródási zavarának kockázatát.
- Milyen óvatossági rendszabályokat kell szem előtt tartani
- A furoszemid fokozza a nátrium- és kloridkiválasztást, ennek következtében fokozódik a vízkiválasztás. Egyéb elektrolitok (különösen a kálium, kalcium és magnézium) kiválasztása szintén fokozódik. A furoszemid-kezelés által kiváltott fokozott elektrolitkiválasztás gyakran okoz folyadék- és elektrolit-egyensúlyzavart, ezért a szérum elektrolitok rendszeres ellenőrzése javasolt.
- Tartós kezelés alatt a szérum elektrolitokat (különösen a káliumot, nátriumot, kalciumot), bikarbonátot, kreatinint, karbamidot, húgysavat és vércukrot rendszeresen ellenőrizni kell.
- Különösen gondos orvosi megfigyelés szükséges olyan betegek esetében, akiknél nagy a kockázata az elektrolit-egyensúlyzavar kialakulásának, valamint jelentős folyadékvesztés esetén (pl. hányás, hasmenés, fokozott verejtékezés). A keringő vérmennyiség csökkenését vagy a kiszáradást, ill. az alapvető elektrolit-egyensúlyzavarokat és a sav-bázis-egyensúly zavarait rendezni kell. Ez időlegesen szükségessé teheti a furoszemid-kezelés felfüggesztését is.
- Az elektrolit-egyensúlyzavarok kialakulását egyéb betegségek (pl. májcirrózis, szívelégtelenség), egyidejűleg folytatott egyéb gyógyszeres kezelés és táplálkozási tényezők befolyásolják.
- A fokozott vizelet-kiválasztás által okozott testtömeg-csökkenés - függetlenül a vizeletürítés mértékétől - ne haladja meg a napi 1 testtömeg-kilogrammot.
- Azon betegek esetében, akiknek a húgyhólyag ürítése akadályozott (vizelése gátolt) (pl. prosztatabetegek), biztosítani kell a megfelelő vizelet elfolyást, mivel a hirtelen heves vizelethajtó hatás vizeletpangáshoz és a húgyhólyag-túltágulásához vezethet.
- A kórosan fokozott fehérjeürítéssel járó vesebetegek esetében a furoszemid adagját a mellékhatások fokozott kockázata miatt óvatosan kell beállítani.
- Együttes alkalmazása riszperidonnal
- A riszperidonnal végzett placebo-kontrollos vizsgálatokban az idős, demenciában szenvedő betegek körében magasabb halálozási arányt tapasztaltak azoknál a betegeknél, akik furoszemidet és riszperidont is kaptak, azokhoz a betegekhez képest, akik csak riszperidont vagy csak furoszemidet kaptak önmagukban. Ezért óvatosan kell eljárni és ennek a kombinációnak vagy más nagyhatású vízhajtó alkalmazásának kockázatait és előnyeit az orvosnak gondosan mérlegelni kell. A szervezet vízhiányos állapotát el kell kerülni.
- Egyéb gyógyszerek és a Furosemid AL 500 mg tabletta
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Egyidejű alkalmazás esetén az alábbi gyógyszerek vagy gyógyszercsoportok befolyásolhatják a Furosemid AL 500 mg tabletta hatását:
- A furoszemid és glükokortikoidok, karbenoxolon vagy hashajtók együttes alkalmazása fokozott káliumvesztést idézhet elő. Az édesgyökérnek a karbenoxolonhoz hasonló hatása van.
- A nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (pl. az indometacin és az acetilszalicilsav) mérsékelhetik a Furosemid AL 500 mg tabletta hatását. Olyan betegek esetében, akiknek a szervezetében nincs elegendő folyadék (dehidráltak) vagy akiknek a keringő vértérfogata csökken a furoszemid-kezelés alatt, a nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek egyidejű alkalmazása heveny veseelégtelenséget válthat ki.
- A probenicid, a metotrexát és egyéb, a furoszemidhez hasonlóan a vesén keresztül kiválasztódó gyógyszerek, csökkenthetik a furoszemid hatását és a furoszemid is csökkentheti ezek kiválasztását a vesén keresztül.
- Fenitoin együttes alkalmazása a furoszemid hatásának csökkenését okozhatja.
- Furoszemid és szukralfát együttes adását kerülni kell, mert a szukralfát csökkenti a furoszemid felszívódását és ezzel a furoszemid hatását. A két gyógyszer bevétele között legalább 2 órának kell eltelni.
- Egyidejű alkalmazás esetén a Furosemid AL 500 mg tabletta az alábbi gyógyszerek vagy gyógyszercsoportok hatását befolyásolhatja:
- Szívelégtelenség kezelésére használt gyógyszerek (szívglikozidok) egyidejű alkalmazásakor szem előtt kell tartani, hogy abban az esetben, ha a furoszemid-kezelés során alacsony vér kálium- és/vagy alacsony magnéziumszint alakul ki, akkor a szívizom érzékenysége megnő a szívglikozidok iránt. A QT-szakasz (az EKG görbe egy speciális, a kezelőorvos által értelmezendő jellemzője) megnyúlását okozó gyógyszerek (pl. terfenadin és néhány I., ill. III. csoportba sorolt ritmuszavar elleni szerek), valamint az elektrolit-egyensúlyzavar megnövelik a kamrai eredetű ritmuszavarok kockázatát (beleértve a torsades de pointes kockázatát is).
- Nagy dózisú szalicilátok toxicitása megnő furoszemid egyidejű alkalmazása mellett.
- A furoszemid megnövelheti a vesekárosító antibiotikumok (pl. aminoglikozidok, cefalosporinok, polimixinek) toxikus hatásait, ezért együttadásuk nem javasolt. A furoszemid együttes alkalmazása egyes nagy adagban alkalmazott cefalosporinnal, a veseműködés károsodását okozhatja.
- Az aminoglikozidok (pl. kanamicin, gentamicin, tobramicin) és egyéb halláskárosító hatású gyógyszerek halláskárosító hatása az egyidejű furoszemid-kezeléskor fokozódhat. Az ennek következtében kialakuló halláskárosodás visszafordíthatatlan lehet, ezért kerülni kell ezeknek a gyógyszereknek az együttes alkalmazását.
- Furoszemid és ciszplatin együttes alkalmazásakor figyelembe kell venni a halláskárosodás kockázatát. A furoszemidet fokozott óvatossággal kell alkalmazni, mert a ciszplatin vesekárosító hatása megnőhet.
- A furoszemid és a lítium együttes alkalmazása csökkenti a lítium kiválasztását, és ezáltal fokozza a lítium káros hatását a szívre és az idegekre (szív- és idegkárosítás). Ilyen kombinációs kezelésben részesülő betegek esetében a lítium plazmaszintjét gondosan monitorozni kell.
- A furoszemid fokozhatja a többi vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatását. Különösen az ACE-gátlókkal és angiotenzin II-receptor-antagonistákkal történő kombináláskor figyeltek meg egészen a sokkig menő masszív vérnyomásesést és a vesefunkció romlását (egyedi esetekben heveny veseelégtelenséget) különösen abban az esetben mikor az ACE-gátlót vagy az angiotenzin II-receptor-antagonistát az első alkalommal alkalmazzák, vagy első alkalommal alkalmazzák nagyobb adagban. Ezért ha lehetséges a furoszemid-kezelést az ACE-gátló- vagy angiotenzin II-receptor-antagonista-kezelés megkezdése, ill. dózisának növelése előtt 3 nappal fel kell függeszteni, vagy legalább az adagot csökkenteni kell.
- A furoszemid is csökkentheti a probenicid és a metotrexát vesén keresztül történő kiválasztását. Nagy dózisok alkalmazása megemelkedett szérumszinteket eredményez, ami növeli a mellékhatások jelentkezésének kockázatát.
- A furoszemid fokozhatja a teofillin (asztma kezelésére használt gyógyszer) és a kuráre-szerű izomlazítók hatását.
- Furoszemid egyidejű alkalmazása csökkentheti a cukorbetegség miatt szedett gyógyszerek vagy a presszoraminok (pl. adrenalin, noradrenalin) hatását.
- Riszperidonnal kezelt betegek esetében elővigyázatosság és az előny-kockázat gondos mérlegelése szükséges a riszperidon és furoszemid vagy más nagyhatású diuretikum kombinációjának alkalmazása előtt.
- Egyéb kölcsönhatások
- A ciklosporin A és a furoszemid együttes alkalmazása fokozza a köszvényes ízületi gyulladás kockázatát, mely a furoszemid által kiváltott magas húgysavszint és a ciklosporin által gátolt húgysav-kiválasztás következménye.
- Azoknál a betegeknél, akiknél röntgen kontrasztanyag alkalmazása miatt magasabb a vesekárosodás kialakulásának kockázata, gyakrabban alakult ki a veseműködés romlása, ha furoszemidet is kaptak azokhoz képest, akik csak intravénás folyadékpótlásban részesültek.
- Egyedi esetekben klorálhidrát adását követő 24 órán belül történt furoszemid intravénás beadása után melegérzetről, izzadásról, nyugtalanságról, hányingerről, vérnyomás-emelkedésről és gyors szívverésről számoltak be. Furoszemid és klorálhidrát együttes alkalmazását kerülni kell.
- A Furosemid AL bevétele étellel és itallal
- Nagy mennyiségű édesgyökér fogyasztása fokozott káliumvesztést okozhat.
- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Terhesség
- Terhes nők esetében a Furosemid AL 500 mg tabletta csak feltétlenül szükséges esetben használható, mert a furoszemid átjut a méhlepényen.
- Szoptatás
- A furoszemid kiválasztódik az anyatejbe és gátolja a tejelválasztást, ezért furoszemid-kezelés alatt nem szabad szoptatni. A szoptatást abba kell hagyni.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Ez a gyógyszer még az útmutatások betartása esetén is annyira tompíthatja az éberséget, hogy hátrányosan befolyásolja a közúti forgalomban való aktív részvételhez, illetve a gépek kezeléséhez szükséges készségeket. Ez különösen érvényes a kezelés megkezdésekor, gyógyszerváltáskor, illetve egyidejű alkoholfogyasztás esetén. Járművezetés és más balesetveszélyes munka végzése a gyógyszer alkalmazásának első szakaszában tilos, a továbbiakban az orvos egyedileg határozza meg a tilalom mértékét.
- A Furosemid AL 500 mg tabletta laktózt tartalmaz
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

- 3. Hogyan kell szedni a Furosemid AL 500 mg tablettát?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Az adagot egyénileg kell beállítani - főleg a kezelésre adott válasz alapján - és nem szabad megváltoztatni, csak a kezelőorvos tanácsára.
- Amennyiben másként nem rendelik, felnőttek számára a következő adagolás ajánlott:
- Csökkent vizelet-kiválasztás (oliguria) előrehaladott és végstádiumú veseelégtelenségben (művese-kezelés előtt és művese-kezelés esetén):
- Megfelelő folyadékpótlás és a szérum elektrolitok ellenőrzése mellett naponta legfeljebb 2 Furosemid AL 500 mg tabletta (megfelel 1000 mg furoszemidnek) alkalmazható a vizelet-kiválasztás növelésére. Időnkénti próbálkozásokkal kell meggyőződni arról, hogy továbbra is bekövetkezik-e vizelet-kiválasztás a furoszemid hatására.
- Krónikus veseelégtelenségben a vizenyő fokozatos mobilizálása érdekében a dózist fokozatosan növelve gondosan kell beállítani. Mindig a legalacsonyabb hatásos adagot kell alkalmazni.
- Kezelőorvosa csak akkor írja elő a Furosemid AL 500 mg tabletta alkalmazását, ha Ön nem reagál megfelelően a szájon át adott napi 120 mg furoszemidre (ez az adag csak egyéb készítménnyel biztosítható). A napi adag 1/2 tablettáról (megfelel 250 mg furoszemidnek) 2 tablettára (megfelel 1000 mg furoszemidnek) emelhető.
- Alkalmazása gyermekeknél
- A készítmény magas hatóanyag-tartalma miatt nem alkalmas gyermekek kezelésére.
- Az alkalmazás módja
- A tablettákat egészben, éhgyomorra, megfelelő mennyiségű (pl. 1 pohár) folyadékkal kell bevenni.
- A kezelés időtartamát a kezelőorvos határozza meg, a betegség természetétől és súlyosságától függően.
- Ha az előírtnál több Furosemid AL 500 mg tablettát vett be
- Amennyiben túladagolásra gyanakszik, akkor haladéktalanul hívjon orvost, hogy a szükséges intézkedésekről dönthessen.
- A túladagolás tünetei
- A heveny vagy idült túladagolás klinikai képe a folyadék- és elektrolitveszteség mértékétől függ.
- A túladagolás vérnyomáscsökkenést, fekvő helyzetből történő felálláskor jelentkező vérnyomásesést, elektrolit-egyensúlyzavart (alacsony kálium, nátrium, klór szintet) vagy a vér lúgosságát okozhatja.
- A jelentős folyadékveszteség kiszáradáshoz, továbbá a folyadékmennyiség következtében keringési elégtelenséghez és a vér besűrűsödéséhez vezethet, amit trombózishajlam (vérrögképződési hajlam) kísér.
- A gyors folyadék- és elektrolitvesztés delíriumos állapotot válthat ki. A túladagolás ritkán anafilaxiás (allergiás) sokkot idézhet elő (tünetek: verejtékezés, émelygés, a nyálkahártyák kékes elszíneződése oxigénhiány miatt, jelentős vérnyomásesés, a kómáig terjedő tudatzavar, stb.).

- Ha elfelejtette bevenni a Furosemid AL 500 mg tablettát
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem folytassa a gyógyszerszedést az előírt adagolás szerint.
- Ha idő előtt abbahagyja a Furosemid AL 500 mg tabletta szedését
- Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hacsak orvosa nem tanácsolja.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1-et érinthet):
- Az elektrolit-egyensúly zavara (beleértve a tüneteket okozó zavarokat is) a szervezet víztartalmának csökkenése és a keringő vértérfogat csökkenése (különösen idős betegeknél), egyes lipidek (trigliceridek) szintjének emelkedése a vérben.
- Intravénás infúzió esetén alacsony vérnyomás és fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor jelentkező keringési zavarok.
- A szélsőségesen fokozott vizelet-kiválasztás - különösen idős betegek és gyermekek esetében - keringési panaszokat okozhat, amelyek főként fejfájás, szédülés, látászavar, szájszárazság és szomjazás, alacsony vérnyomás és felálláskor vérnyomásesés formájában jelentkeznek.
- A vér kreatinin szintjének emelkedése.
- Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- A vér besűrűsödése (hemokoncentráció, fokozott vizeletürítéssel).
- Alacsony nátrium- és klorid-koncentráció a vérben (különösen csökkentett nátrium-klorid-bevitel esetén), alacsony kálium-koncentráció a vérben (különösen egyidejű csökkentett káliumbevitel és/vagy fokozott káliumvesztés, pl. hányás vagy krónikus hasmenés esetén), a vér koleszterin- és húgysavszintjének emelkedése, köszvényes roham.
- A hyponatraemia gyakran megfigyelt tünetei: apátia, lábikragörcs, étvágytalanság, gyengeségérzet, álmosság, hányás és zavart állapotok.
- A káliumhiány izomgyengeségben, érzészavarokban, végtaggyengeségben, gyomor-bélrendszeri tünetekben (hányás, székrekedés, haspuffadás), vesepanaszokban (sok vizelet, károsan nagy mennyiségű folyadékfogyasztás), szívpanaszokban (ritmuszavarok) nyilvánulhat meg. A súlyos káliumvesztés a bélmozgás gátlása következtében bélelzáródáshoz vagy akár kómáig terjedő eszméletzavarhoz vezethet.
- Májelégtelenségben szenvedő betegeknél májbetegség okozta agyműködési zavar (hepatikus enkefalopátia).
- Megnövekedett vizeletmennyiség.
- Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- Vérlemezkeszám-csökkenés (trombocitopénia).
- Allergiás bőr és nyálkahártya reakciók.
- A glükóztolerancia csökkenése, vércukorszint-emelkedés. Diabétesz mellitusz esetén ez a vércukor-kontroll romlásához vezethet. Elfedett (látens) cukorbetegséget előhozhat (manifesztálhat).
- A hallás zavara, általában átmeneti jelenség, főleg azoknál a betegeknél, akik veseelégtelenségben, szenvednek vagy alacsony a vérük fehérjeszintje (pl. nefrózis szindróma) és/vagy különösen nagy adagok ajánlottnál gyorsabb vénás beadása esetén. Néhány esetben visszafordíthatatlan süketség kialakulását is jelentették.
- Hányinger.
- Viszketés, csalánkiütés, bőrkiütések, bőrpírral, hólyagosodással és hámlással járó bőr- és nyálkahártya-reakciók (hólyagos bőrgyulladás, eritéma multiforme, pemfigoid, exfoliativ dermatitisz, purpura) fokozott fényérzékenység.
- Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- Bizonyos fehérvérsejtek számának emelkedése (eozinifila), fehérvérsejtszám-csökkenés (leukopénia).
- Súlyos allergiás reakciók (anafilaxiás vagy anafilaktoid reakciók), beleértve az anafilaxiás sokkot. A sokk korai tünetei lehetnek a kipirulás, csalánkiütés, nyugtalanság, fejfájás, verejtékezés, hányinger és a bőr kékes elszíneződése. A sokkot kísérő további súlyos, akár életveszélyes tünetek az alábbiak lehetnek: a test különböző területein (pl. arc, szem, ajak, torok, gége) fellépő duzzanat miatt kialakuló nyelési vagy légzési nehezítettség, légszomj, vérnyomásesés, ájulásérzés, eszméletvesztés és keringés-összeomlás.
- Bizsergés, zsibbadás vagy fájdalmas égő érzés a végtagokon (érzészavar).
- Érgyulladás.
- Hányás, hasmenés.
- Vesegyulladás (tubulointersticiális nefritisz).
- Láz.
- Fülcsengés.
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- A vörösvérsejtek számának csökkenése lebomlásuk fokozódása (hemolítikus anémia) vagy a csontvelő vörösvérsejt-termelő képességének csökkenése miatt (aplasztikus anémia), bizonyos fehérvérsejtek számának csökkenése, ami fertőzések iránti fogékonysággal társul (agranulocitózis).
- Heveny hasnyálmirigy-gyulladás.
- Epepangás (intrahepatikus kolesztázis) és bizonyos májenzimek (transzaminázok) szintjének emelkedése.
- Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- A kalcium és a magnézium szintjének csökkenése a vérben (hipokalcémia, hipomagnezémia), metabolikus alkalózis (a vér pH értékének emelkedése).
- Ritkán a kalciumhiány izomgörcsöket válthat ki.
- A magnéziumhiány ritkán az izmok görcsös állapotát vagy szívritmuszavart válthat ki.
- Vérrögképződés (trombózis) (különösen idős betegeknél).
- A bőr hólyagosodásával és hámlásával járó súlyos bőr- és nyálkahártya-reakciók (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis, akut generalizált exantémás pusztulózis, eozinifiliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerkiütés).
- A vizelet megnövekedett nátrium- és klorid szintje, a vér karbamid szintjének emelkedése, a húgyúti elzáródás tüneteinek fokozódása (pl. prosztata-megnagyobbodás vagy vizeletürítési nehézség esetén) a másodlagos komplikációkkal kísért vizeletretenció kialakulásáig (lásd \"Figyelmeztetések és óvintézkedések\"), mészlerakódás a vesékben és/vagy vesekövesség koraszülötteknél, veseelégtelenség (lásd \"Egyéb gyógyszerek és a Furosemid AL 500 mg tabletta\").
- Koraszülöttek furoszemiddel történő kezelése az élet első néhány hetében fokozza a szisztémás és a tüdőkeringés záródási zavarának kockázatát.
- A gyógyszer helytelen vagy hosszú távú alkalmazása során kialakuló tünetegyüttes (pszeudo-Bartter szindróma), amely pl. gyakori, nagy mennyiségű vizeletürítéssel, a végtagokban időnként jelentkező izomgörccsel vagy rohamokban jelentkező izomgörcsökkel jár..
- Ha egy mellékhatás hirtelen, vagy súlyos formában jelentkezik, haladéktalanul hívjon orvost, mert egyes mellékhatások (pl. bizonyos típusú vérszegénység, anafilaxiás sokk) életveszélyesek lehetnek. Az orvos fogja eldönteni, hogy milyen intézkedések szükségesek és a kezelés folytatható-e.
- Már a túlérzékenységi reakció első tüneteinek a jelentkezésére hagyja abba a Furosemid AL 500 mg tabletta szedését.
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. Hogyan kell a Furosemid AL 500 mg tablettát tárolni?

- A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

- Mit tartalmaz a Furosemid AL 500 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: Egy filmtabletta 500 mg furoszemidet tartalmaz.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), magnézium-sztearát, hidroxipropilcellulóz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy sárgás, mindkét oldalukon domború felületű, kapszula alakú tabletták, mindkét oldalukon három párhuzamos bemetszéssel. A tabletták egyenlő adagokra oszthatók.
20 db, 50 db vagy 100 db tabletta fehér, átlátszatlan buborékcsomagolásban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-6, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, helyenként kisebb havazás, a Dunántúlon gyenge havas eső, eső alakulhat ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!