HOLOXAN 1000 mg por oldatos injekcióhoz

HOLOXAN 1000 mg por oldatos injekcióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Holoxan és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Holoxan rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére szolgáló készítmény (citosztatikum). Hatóanyaga az ifoszfamid, amely hatástalanítja (inaktiválja) a sejtek genetikai kódolásáért felelős anyagot, a DNS-t és ezáltal gátolja a daganatos sejtek növekedését, működését, ami a pusztulásukhoz vezet.

A Holoxan-t az alábbi betegségek meghatározott stádiumainak (szakaszainak) kezelésére vagy önmagában (monoterápia), vagy más daganatellenes gyógyszerekkel vagy sugárterápiával kombinálva alkalmazzák:
-- heretumorok;
-- petefészek karcinóma;
-- méhnyak karcinóma;
-- emlő karcinóma;
-- nem-kissejtes tüdő karcinóma;
-- kissejtes hörgő karcinóma;
-- lágyrész szarkómák (osteoszarkómát és rhabdomioszarkómát is beleértve);
-- Ewing-szarkóma (főleg gyermekkorban jelentkező csontszarkóma);
-- hasnyálmirigy karcinóma;
-- Non-Hodgkin limfómák (nyirokszövet-daganatok);
-- Hodgkin-kór (nyirokszövet-daganat).


2. Tudnivalók a Holoxan alkalmazása előtt

Nem alkalmazható a Holoxan, ha:
- Önnél korábban allergiás reakciók jelentkeztek az ifoszfamid-kezeléssel kapcsolatosan;
- Önnél a csontvelő működése súlyosan károsodott (különösen, ha korábban kemoterápiában vagy sugárterápiában részesült);
- Önnél súlyos fertőzés áll fenn;
- Önnél húgyhólyaggyulladása áll fenn van (amely a vizelést kísérő fájdalom alapján ismerhető fel),
- Önnél olyan betegség áll fenn, amely vizelési nehézségeket okoz (vizeletürítés akadályozottsága);
- Ön terhes illetve szoptat (lásd még Terhesség, szoptatás és termékenység részt).

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha:
- jelenleg sugárterápiás vagy kemoterápiás kezelést kap vagy nemrégiben kapott;
- cukorbetegségben szenved;
- májbetegsége vagy vesebetegsége van, beleértve ha az egyik veséjét eltávolították. Kezelőorvosa vérvizsgálattal ellenőrizni fogja, hogy az Ön mája és veséi megfelelően működnek-e.
- ciszplatinnal kezelték;
- rossz egészségi állapotban van, vagy legyengült;
- idős;
- az ifoszfamid-kezelést megelőzően, vagy annak során ciszplatin-kezelésben is részesült vagy részesül.

Ha a fentiek közül bármelyik érvényes Önre, szükség lehet további laboratóriumi vérvizsgálatok és vizeletvizsgálatok elvégzésére, valamint a kezelés módosítására.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

- Azonnali allergiás reakció: viszketés és kiütések a bőrön, az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, emiatt nehezített a nyelés vagy a légzés; súlyos esetben (anafilaxiás illetve anafilaktoid reakciók) a fenti tünetek mellett hörgőgörcs miatti légszomj, gyors szívverés, vérnyomáscsökkenés miatti ájulás, sokk léphet fel (életveszélyes).

- Az ifoszfamid mellékhatásként életet veszélyeztetően károsíthatja a májat. Amennyiben hirtelen fogyást, hasi fájdalmat és sárgaságot észlel, haladéktalanul értesítse kezelőorvosát.

Az ifoszfamid károsíthatja a húgyhólyag nyálkahártyáját, így a vizeletben vér jelenhet meg. Kezelőorvosa tisztában van ennek a lehetőségével, és amennyiben szükséges, felír Önnek egy meszna nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszert, amely védi a húgyhólyagot.
A meszna adható gyors injekció formájában, belekeverhető az Önnek cseppinfúzióban adagolt ifoszfamid-oldatba.
A mesznára vonatkozó további információk megtalálhatók mesznát tartalmazó készítmény betegtájékoztatójában.
A legtöbb betegnél, akik az ifoszfamidot mesznával együtt kapják, nem alakul ki húgyhólyag-probléma, de előfordulhat, hogy kezelőorvosa egy tesztcsík segítségével vagy mikroszkópos vizsgálattal ellenőrzi, hogy nincs-e vér az Ön vizeletében.

Amennyiben vért észlel a vizeletében, erről azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.

- Az ifoszfamid károsíthatja a veséket, miáltal a veseműködés romlik.
Erre nagyobb az esély, ha Önnek csak egy veséje van, vagy ha már a kezelés előtt is vesebetegsége volt.
Ez a károsodás gyakran átmeneti, és az ifoszfamid-kezelés abbahagyását követően helyreáll a normál veseműködés. Egyes esetekben tartós, súlyosabb fokú vesekárosodás alakulhat ki.
Kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy az Ön vizsgálati eredményei nem utalnak-e vesekárosodásra.

- Az ifoszfamid befolyásolja a vérképző és immunrendszer működését (csontvelőkárosodás).
Az ifoszfamid okozta elkerülhetetlen csontvelőkárosodás következtében a vérsejtek száma csökken (vörösvértestek, amelyek az oxigén szállítását végzik az egész testben; fehérvérsejtek, amelyek a fertőzések leküzdésében játszanak szerepet; vérlemezkék, amelyek a vér alvadását teszik lehetővé).

A csontvelőkárosító hatás következtében fertőzések, vérzéses események illetve vérszegénység léph fel, melyek életveszélyes szövődmények lehetnek.
A szövődmények megelőzésére és kezelésére vérkészítményeket, illetve vérsejtképződést elősegítő készítményeket kaphat.

Az Ön vérében keringő sejtek száma az ifoszfamid alkalmazásának kezdetétől számított 5-10 nap múlva éri el a minimumát, és a kezelés befejezését követően még néhány napig alacsony szinten marad. A legtöbb esetben a sejtszám 21-28 napon belül normalizálódik. Ha Ön korábban már többször részesült kemoterápiás kezelésben, akkor a sejtszámok normalizálódása hosszabb időt vehet igénybe.
A vérsejtek számának csökkenése idején Ön hajlamosabb lehet a fertőzésekre. Ilyenkor lehetőség szerint kerülje a szoros érintkezést olyan egyénekkel, akik köhögnek, meg vannak fázva, vagy egyéb fertőzésben szenvednek.
Kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy az Ön vérében keringő vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék száma elég magas-e az ifoszfamid-kezelés előtt és alatt.

- Az ifoszfamid alkalmazása idegrendszeri károsodást, idegi/mentális problémákat okozhat, amelyek a következők: zavartság, álmosság, eszméletvesztés, hallucinációk, homályos látás, tudatzavar, gyors beszéd, szóismétlés, gondolatok, cselekedetek értelem nélküli ismételgetése, agresszió, izomgörcsök a karokban és a lábakban, ügyetlenné válás, vizelettartási problémák, görcsrohamok (lásd 4. pont)

Az ifoszfamid idegrendszeri károsodást, idegi/mentális problémákat okozó hatása néhány órával-néhány nappal az első alkalmazását követően jelentkezhet és az esetek túlnyomó részében az ifoszfamid-kezelés abbahagyása után 48-72 órán belül megszűnik. A tünetek azonban hosszabb ideig is fennállhatnak. Egyes esetekben a gyógyulás nem teljes. Halálos kimenetelű idegrendszeri károsodásról, idegi/mentális problémákról is beszámoltak.

Olyan eseteket is jelentettek, amikor az idegrendszeri károsodás, idegi/ mentális problémák több komplikációmentes kezelési ciklust követően jelentkeztek újra.
Nagyon gyakran számolnak be idegrendszeri károsodásról, idegi/mentális problémákról és úgy tűnik, hogy ezek a mellékhatások dózisfüggők.

Az ifoszfamid alkalmazása agyi és gerincvelői károsodást okozhat és nem gyulladásos agyi betegséget (enkefalopátiát) válthat ki. Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha az alábbi tünetek közül bármelyiket észleli, mert ezek az agy vagy a gerincvelő károsodásának jelei lehetnek: zavartság, álmosság, eszméletvesztés/kóma, hallucinációk/téveszmék, homályos látás, érzékelési zavar, úgynevezett extrapiramidális tünetek (például folyamatos izomgörcsök, izomrángások, folyamatos mozgáskésztetés, a mozgások meglassulása, akaratlan mozdulatok), vizelettartási probléma, görcsrohamok.
Kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember ellenőrizheti az Ön állapotát az agy és a gerincvelő károsodására utaló jelek és tünetek észlelése érdekében.

- Az ifoszfamid károsíthatja a szívet, vagy befolyásolhatja a szívritmust. Ennek kockázata fokozódik, ha az ifoszfamid adagjait emelik, ha Ön sugárterápiában részesül, egyéb kemoterápiás gyógyszert kap, vagy ha Ön időskorú. Kezelőorvosa szorosan ellenőrzi az Ön szívműködését a kezelés során.
- Az ifoszfamid a tüdőgyulladást vagy tüdőhegesedést okozhat. Ez az állapot a kezelés után több mint hat hónappal is kialakulhat. Amennyiben Önnél légzési nehézségek jelentkeznek, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.
- A daganatellenes gyógyszerek és a sugárterápia fokozhatja Önnél egyéb rosszindulatú betegségek kialakulásának kockázatát; ez a kezelés befejezése után több évvel is előfordulhat.
- Az ifoszfamid befolyásolhatja a sebgyógyulást. Ha megvágja magát, a sebet tartsa tisztán és szárazon, és ellenőrizze, hogy megfelelően gyógyul-e.
- A kezelés kapcsán a hajszálak elvékonyodása vagy hajhullás következhet be. A kezelés befejezése után a haj újra kinő, bár szerkezete vagy színe a korábbitól eltérő lehet.
- Az ifoszfamid-kezelés kapcsán émelygés, hányás jelentkezhet. Ez az ifoszfamid beadása után még körülbelül 24 óráig tarthat. Adott esetben szükség lehet hányinger elleni illetve hányáscsillapító gyógyszer alkalmazására. Ezzel kapcsolatban kérdezze meg kezelőorvosát.
- Fontos a megfelelő szájhigiéné, mivel a kezelés kapcsán fekélyek és fertőzések alakulhatnak ki a szájban. Ha ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, forduljon kezelőorvosához.

Gyermekek és serdülők
A készítmény alkalmazására vonatkozó fontos információkról a kezelőorvos tájékoztatni fogja Önt. Tovább kérdés esetén forduljon kezelőorvosához vagy a gondozást végző egészségügyi szakemberhez.

Egyéb gyógyszerek és a Holoxan
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozást végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Különösen fontos, hogy beszámoljon arról, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek vagy kezelések valamelyikét kapja, mivel ezek hatása megváltozhat az ifoszfamiddal együtt adva.

Az alábbi gyógyszerek fokozhatják az ifoszfamid mellékhatásainak valószínűségét.

Olyan gyógyszerek, amelyek felerősíthetik a vérsejtekre és az immunrendszerre gyakorolt káros hatásokat:
- ACE-gátlók (magas vérnyomás kezelésére szolgáló készítmények);
- karboplatin (daganatok kezelésére szolgáló készítmény);
- ciszplatin (daganatok kezelésére szolgáló készítmény);
- natalizumab (a szklerózis multiplex nevű betegség kezelésében alkalmazott készítmény).

Olyan gyógyszerek, amelyek fokozhatják a szívműködésre gyakorolt káros hatásokat:
- antraciklinek, mint például a bleomicin, doxorubicin, epirubicin, mitomicin (daganatok kezelésére szolgáló készítmények);
- a szív környékére adott sugárterápia.

Olyan gyógyszerek, amelyek fokozhatják a tüdőre gyakorolt káros hatásokat:
- amiodaron (szívritmuszavarok kezelésére szolgáló készítmény);
- fehérérsejt növekedési faktorok, azaz granulocita-kolónia-stimuláló faktor (G-CSF), granulocita-makrofág-kolónia-stimuláló faktor (GM-CSF), a kemoterápia után a fehérvérsejtszám emelésére szolgáló citokinek.

Olyan gyógyszerek, amelyek fokozhatják a vesére gyakorolt káros hatásokat:
- aciklovir (vírusellenes készítmény);
- aminoglikozidok (bakteriális fertőzések ellen alkalmazott készítmények);
- amfotericin B (gombás fertőzések ellen alkalmazott készítmények);
- karboplatin (daganatok kezelésére szolgáló készítmény);
- ciszplatin (daganatok kezelésére szolgáló készítmény);

Olyan gyógyszerek, amelyek fokozhatják a húgyhólyagra gyakorolt káros hatásokat:
- buszulfán (daganatok kezelésére szolgáló készítmény);
- a húgyhólyag sugárterápiája.

Olyan gyógyszerek, amelyek az agyban fejtik ki hatásukat, mint például a hányás és hányinger elleni gyógyszerek, altatók, bizonyos fájdalomcsillapítók (ópiátok), vagy allergia elleni gyógyszerek.

Az alábbi gyógyszerek fokozhatják az ifoszfamid káros hatásait:
- karbamazepin, fenitoin, fenobarbitál (az epilepszia kezelésében alkalmazott készítmények);
- kortikoszteroidok (gyulladásellenes készítmények);
- rifampin (bakteriális fertőzések kezelésére szolgáló készítmények);
- közönséges orbáncfű (gyógynövény enyhe depresszió kezelésére).

Az alábbi gyógyszerek az ifoszfamid hatását csökkenthetik:
- ketokonazol, flukonazol, itrakonazol (gombák okozta fertőzések kezelésére alkalmas készítmények);
- szorafenib (daganatellenes készítmények).

Egyéb gyógyszerek, amelyek befolyásolhatják az ifoszfamid hatását vagy fordítva:
- docetaxel (daganatok kezelésére szolgáló készítmény);
- kumarinszármazékok, például a warfarin (a véralvadás csökkentésére szolgáló készítmény);
- védőoltások;
- tamoxifén (az emlőrák kezelésére alkalmazott készítmény);
- ciszplatin (daganatok kezelésére szolgáló készítmény);
- irinotekán (daganatok kezelésére szolgáló készítmény).

Az ifoszfamid egyidejű alkalmazása étellel és itallal
Az alkoholfogyasztás fokozhatja az ifoszfamid által kiváltott émelygést és hányást.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Az ifoszfamid-kezelés ideje alatt ügyeljen arra, hogy ne essen teherbe. Ez azért fontos, hogy a készítmény ne okozhasson vetélést, illetve ne károsíthassa a születendő gyermeket. Terhesség fennállása vagy gyanúja, illetve terhesség tervezése esetén tájékoztassa erről kezelőorvosát.
- Mind férfiak, mind nők esetében ellenjavallt a gyermekvállalás a kezelés ideje alatt, és a kezelés befejezését követően: férfiak esetében 6 hónapig, nők esetében legalább 12 hónapig hatásos fogamzásgátló módszert kell alkalmazni. Ezzel kapcsolatban forduljon kezelőorvosához.
- Az ifoszfamid a későbbiekben hátrányosan befolyásolhatja az Ön fogamzóképességét/nemzőképességét. A kezelést megelőzően a sperma vagy petesejt-konzerválásával kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával.

Az ifoszfamid-kezelés ideje alatt a szoptatást fel kell függeszteni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az ifoszfamid-terápia egyes mellékhatásai hátrányosan befolyásolhatják a biztonságos gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Ezzel kapcsolatban kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Mit kell tennie, ha másik orvoshoz kerül, vagy kórházba kell mennie
Ha bármilyen okból másik orvoshoz kerül, vagy kórházba kell mennie, feltétlenül mondja el, milyen gyógyszereket kap. Ne kezdjen el egyéb gyógyszert szedni, ha orvosa nincs tisztában azzal, hogy Ön ifoszfamid-terápiában részesül.


3. Hogyan kell alkalmazni a Holoxan-t?

A Holoxan-t az orvos vagy a gondozást végző egészségügyi szakember adja be Önnek.
- A Holoxan-t intravénásan adható infúziós oldathoz adják hozzá és lassan adagolják (infundálják) közvetlenül egy vénába. Ez a véna lehet a karon, a kézháton vagy a kulcscsont alatt. A beadás a gyógyszer adagjától függően néhány óráig, de akár néhány napig is tarthat.
- A Holoxan-t gyakran alkalmazzák egyéb daganatellenes gyógyszerekkel vagy sugárterápiával kombinálva.

A készítmény ajánlott adagja
- A gyógyszer adagolásáról és a beadás idejéről a kezelőorvos dönt.
- A Holoxan szükséges mennyisége függ
-- a fennálló betegségtől,
-- a testmérettől (testmagasság és testsúly),
-- az általános állapottól,
-- attól, hogy Ön kap-e egyéb daganatellenes gyógyszert vagy részesül-e sugárterápiában.

A Holoxan-t rendszerint több ciklusból álló sorozatban adják. Minden egyes kezelési ciklust követően szünetet kell tartani (amikor a beteg nem kap Holoxan-t) a következő ciklus előtt.

Ha az előírtnál több Holoxan-t kapott
Igen kicsi a valószínűsége annak, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiségű Holoxan-t kap, hiszen megfelelően képzett szakember fogja beadni Önnek a gyógyszert. Ha túl nagy adag került beadásra, haladéktalanul le kell állítani az infúziót. Orvosai a várható vagy fennálló súlyos mellékhatások azonnali, megfelelő, többirányú kezelését megkezdik.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A készítmény alkalmazása kapcsán az alábbi mellékhatások léphetnek fel.

Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli:
A Holoxan alkalmazásával kapcsolatban leggyakrabban előforduló súlyos mellékhatások (gyakoriság: nagyon gyakori, 10-ből több mint 1 beteget érinthet)

- véraláfutások anélkül, hogy beütötte volna magát, pontszerű bevérzések a bőrön, véres hólyagok a szájban, az orr vagy a fogíny vérzése, lassabban megszűnő vérzések. Ezek a tünetek arra utalhatnak, hogy a vérben jelentősen csökkent a vérlemezkék száma (trombocitopénia).
- a fehérvérsejtek számának csökkenése (leukopénia, neutropénia granulocitopénia, agranulocitózis, limfopénia). Amennyiben úgy érzi, hogy fertőzése van (láz, hidegrázás vagy forróságérzet és izzadás, illetve bármely egyéb, fertőzésre utaló jel, mint például köhögés, vizeléskor szúró fájdalom alakul ki Önnél), akkor a fertőzéses betegség leküzdéséhez antibiotikum adására lehet szükség.
- sápadtság, letargia és fáradékonyság. Ezek a tünetek a vörösvértestek számának csökkenésére utalhatnak (vérszegénység). Ez az állapot általában nem igényel kezelést, mivel a szervezet végül gondoskodik a hiányzó vörösvértestek pótlásáról. Ha a vérszegénység nagyfokú, vérátömlesztésre lehet szükség.
- a húgyhólyagot bélelő nyálkahártya gyulladása, amelynek következtében fájdalom, vérzés, vérvizelés, vizeletürítési zavarok léphetnek fel (hemorrhagiás cisztitisz);
- a vese működésének életveszélyes mértékű csökkenése, melynek kapcsán a vese nem képes megfelelő mértékben eltávolítani a vérből a toxinokat (mérgező anyagokat) és salakanyagokat (renális diszfunkció, vesestruktúra károsodás).

A Holoxan alkalmazásával kapcsolatban előforduló súlyos mellékhatások, amelyeknek a gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):

-- azonnali allergiás reakció: viszketés és kiütések a bőrön, az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, emiatt nehezített a nyelés vagy a légzés; súlyos esetben (anafilaxiás illetve anafilaktoid reakciók) a fenti tünetek mellett hörgőgörcs miatti légszomj, gyors szívverés, stb, vérnyomáscsökkenés miatti ájulás, sokk léphet fel (életveszélyes);
-- allergiás reakciók, melynek jelei a következők lehetnek: nehézlégzés, zihálás, bőrkiütések, viszketés vagy arcduzzanat és ajakduzzanat (angioödéma, túlérzékenységi reakciók) életet veszélyeztető állapotok bőrkiütésekkel, fekélyekkel, torokgyulladással, lázzal, kötőhártyagyulladással (konjunktivitisszel), a bőr réteges leválásával (toxikus epidermális nekrózis, Stevens-Johnson-szindróma);
-- a csontvelő működésének csökkenése (mieloszupresszió), amely kapcsolatban állhat a vörös vérsejtek oxigénszállító képességének csökkenésével (hemoglobinszint csökkenése) valamint a fehérvérsejtek és vérlemezkék számának együttes csökkenésével (pancitopénia);
-- az immunrendszer védekezőképességének csökkenése (immunszupresszió): a vérkeringés útján szétszóródó, súlyos fertőzések, amelyek veszélyes mértékű vérnyomáscsökkenéshez vezethetnek és halálos kimenetelűek is lehetnek (szepszis, sokk);
-- a pusztuló tumorsejtek szétesése következtében létrejövő anyagcsere változások (tumorlízis-szindróma);
- mentális problémák. Egyes esetekben a Holoxan hatással lehet az agyra. Előfordulhat, hogy a beteg nem, csak hozzátartozói vagy barátai veszik észre a változást. Ha az alábbi mellékhatások közül bármelyik jelentkezik, kezelőorvosa leállítja a kezelést:
-- zavartság;
-- álmosság;
-- eszméletvesztés/kóma;
-- tudatzavar;
-- nyugtalanság;
-- depresszió;
-- hallucinációk;
-- téveszmék;
-- homályos látás;
-- érzékelési zavar;
-- extrapiramidális tünetek (például folyamatos izomgörcsök, izomrángások, folyamatos mozgáskésztetés, a mozgások meglassulása, akaratlan mozdulatok);
-- gyors beszéd;
-- szóismétlés;
-- gondolatok, cselekedetek értelem nélküli ismételgetése;
-- aggresszió;
-- vizelettartási probléma;
-- görcsrohamok.
Ezeket a tünetek láz vagy gyors szívverés kísérheti.
-- státusz epileptikusz nevű állapot (görcsrohamokkal járó és görcsrohamok nélküli) - ez lehet egyetlen, folytonos, megszakítás nélküli görcsroham, amely több mint 5 percig tart, vagy olyan, ismétlődő görcsrohamok, amelyek között az érintett személy 5 percnél hosszabb időre nem nyeri vissza az eszméletét;
-- "reverzibilis hátulsó leukoenkefalopátia szindróma" nevű tünetegyüttes, amely az agy duzzanatát, fejfájást, zavartságot, görcsrohamokat és a látás elvesztését okozhatja;
-- az agyra kifejtett hatások (enkefalopátia) - erre utaló jel lehet a gondolkodás és figyelem-összpontosítás zavara, az éberség csökkenése, személyiségváltozások, fáradékonyság, görcsrohamok, izomrángások és remegés, szédülés;
-- a tüdő azon képességének életveszélyes csökkenése, hogy oxigént juttasson a vérbe (légzési elégtelenség).

Egyéb lehetséges mellékhatások:

A Holoxan alkalmazásával kapcsolatban előforduló nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
-- émelygés, hányás
A bőr és a bőr alatti kötőszövetek elváltozásai
-- szőrzetvesztés (alopecia)
Vese- és húgyúti betegségek és tünetek
-- vér megjelenése a vizeletben (hematúria, makrohematúria)

A Holoxan alkalmazásával kapcsolatban előforduló gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Fertőző betegségek
-- a korábban lezajlott fertőzések kiújulása (látens fertőzések)
Anyagcsere és táplálkozás rendellenességek
-- az étvágy csökkenése vagy elvesztése (anorexia)
Máj-és epebetegségek illetve tünetek
-- toxinok (mérgező anyagok) felhalmozódása a szervezetben a máj elégtelen működése következtében (hepatotoxicitás)
Általános tünetek és az alkalmazás helyén fellépő reakciók
-- vénagyulladás, rendszerint a lábszárban (flebitisz)
-- láz kialakulása, rendszerint a fertőzés egyéb jeleivel (neutropéniás láz)

A Holoxan alkalmazásával kapcsolatban előforduló nem gyakori mellékhatások (gyakoriság: nem gyakori, 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
Szív és vérkeringési betegségek és tünetek
-- a szív olyan potenciálisan halálos kimenetelű állapota, amikor folyadék kerül a tüdőbe (kardiotoxicitás)
Keringés, érbetegségek
-- alacsony vérnyomás (hipotenzió)
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
-- hasmenés
-- a szájnyálkahártya gyulladása, beleértve a fekélyesedést is (sztomatitisz)
Általános tünetek és az alkalmazás helyén fellépő reakciók
-- fáradékonyság

A Holoxan alkalmazásával kapcsolatban előforduló ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
A bőr és a bőr alatti kötőszövetek elváltozásai
-- bőrgyulladás, melyet kiütések, hólyagok, viszketés, sebek/fekélyek, nedvedzés és hegesedés kialakulása kísérhet (dermatitisz)
-- bőrkiütések vagy egyéb reakciók, éles határú, kicsi, kerek, kiemelkedő duzzanatokkal (papularis bőrkiütés)

A Holoxan alkalmazásával kapcsolatban előforduló nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriság nem állapítható meg):

Immunrendszeri reakciók és fertőzések
-- baktériumok, gombák, vírusok, protozoonok vagy paraziták által okozott fertőzések kockázatának és súlyosságának fokozódása az ifoszfamid immunrendszerre kifejtett hatásának köszönhetően

Daganatos megbetegedések
-- másodlagos tumorok a test különböző részeiben
-- húgyutak daganatos betegsége
-- a csontvelő daganatos betegsége (mielodiszpláziás szindróma)
-- a vér daganatos betegsége (leukémia)
-- a nyirokrendszer daganatos betegsége (Non-Hodgkin limfóma)
-- a csontok daganatos betegsége (szarkóma)
-- a vese daganatos betegsége (vese sejt karcinóma)
-- a pajzsmirigy daganatos betegsége
-- fennálló tumorok progressziója

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek
-- kis vérrögök képződése az erekben, amelyek az egész testben akadályozzák a normális véráramlást, vérlemezke szám csökkenés vérzésekkel (disszeminált intravaszkuláris koaguláció)
-- hemolitikus urémiás szindróma - ez az állapot a vörösvértestek kóros szétesésével, a vérben keringő vérlemezkék számának csökkenésével, valamint veseelégtelenség kialakulásával jár.
-- a vörösvértestek - amelyek az oxigén szállítását végzik a testben - egy kóros állapota (methemoglobinémia)

A hormonális rendszer zavarai
-- az agyalapi mirigyben fokozódik az antidiuretikus hormon felszabadulása. Ez befolyásolja a vesék működését, csökkentve a vér nátriumszintjét (hiponatrémia), és fokozva a vízvisszatartást.

Anyagcsere és táplálkozás rendellenességek
-- a vér és testnedvek kémhatása a normálistól savi irányba tér el (típusa: metabolikus acidózis)
-- a vér káliumszintjének csökkenése, amely szívritmuszavarokat, székrekedést, fáradékonyságot, izomgyengeséget vagy -görcsöket, depressziót, pszichózist, delíriumot, zavartságot vagy hallucinációkat okozhat (hipokalémia).
-- a vér kalciumszintjének csökkenése, amely izomgörcsöket és izomrángásokat, szabálytalan szívverést, túl élénk reflexeket, valamint égő vagy zsibbadó érzést idézhet elő a kezekben és a lábakban (hipokalcémia).
-- a vér foszfátszintjének csökkenése, amely csontfájdalmakat, zavartságot és izomgyengeséget okozhat (hipofoszfatémia)
-- magas vércukorszint, amely szomjúsággal, fáradékonysággal és ingerlékenységgel járhat (hiperglikémia)
-- nagyfokú szomjúság, mely igen nagy mennyiségű folyadék fogyasztásával jár (polidipszia).

Mentális problémák:
-- nagyfokú félelemérzet (pánikroham)
-- fokozott izomtónussal járó, merev állapot (katatónia)
-- kórosan emelkedett vagy ingerlékeny hangulat, izgalmi és/vagy energia szint (mánia)
-- nagyfokú megalapozatlan félelem vagy gyanúérzet (paranoia)
-- rögeszme
-- lassú gondolkodás (bradifrénia)
-- beszédre való képtelenség (mutizmus)
-- mentális állapot változások
-- egy másik ember szavainak automatikus ismétlése (echolalia)
-- túlzott és gyakran összefüggéstelen bőbeszédűség vagy szóbőség (logorrhoea)
-- gondolatok, szavak vagy cselekedetek kóros ismétlése (perszeveráció)
-- emlékezetkiesés (amnézia)

Idegrendszeri betegségek és tünetek
-- az idegek működészavarai, amelyek gyengeséget, bizsergést vagy zsibbadást okoznak (perifériás neuropátia). Ez az állapot egyszerre több idegköteget is érinthet. (polineuropátia)
-- a beszéd során résztvevő izmok működtetésének vagy összehangolásának nehézségei, illetve az érintett izmok gyengesége (dizartria)
-- szédülés
-- mozgászavarok és járászavarok
-- a gerincvelőre kifejtett hatások (mielopátia), amely a kezekben zsibbadást, gyengeséget és bizsergést okozhat, a mozgató működések kiesésével
-- a tapintásérzés megváltozása (dizesztézia) vagy csökkenése (hipesztézia)
-- bizsergő vagy zsibbadó érzés, főként a kezekben és a lábakban (paresztézia)
-- idegi eredetű fájdalmak, amelyek nyilalló vagy égő jellegű érzésként is jelentkezhetnek (neuralgia)
-- az ízérzés megváltozása (diszgeuzia) vagy csökkenése (hipogeuzia)
-- a székletürítés kontrollálási képességének elvesztése (széklettartási zavar)

Szemészeti betegségek és tüneteik
-- homályos látás, a látás romlása vagy teljes elvesztése
-- kötőhártya-gyulladás (konjunktivitisz)

Fülészeti betegségek és tüneteik
-- süketség vagy halláscsökkenés
-- fülzúgás (tinnitusz)
-- szédülés, forgásszerű érzés (vertigo)

Szív és vérkeringési betegségek és tünetek
-- a szívritmuszavarok (például arritmia), amely észrevehető lehet (palpitáció):
-- szabálytalan szívverés (például pitvarfibrilláció)
-- a gyors pulzus (tahikardia), amely életveszélyes is lehet (kamrai tahikardia)
-- a szívverés lelassulása (bradikardia)
-- szívroham (miokardiális infarktus), mellkasi fájdalom (angina pectoris)
-- a szívműködés hatékonyságának romlása, melynek következtében a szív nem képes elegendő mennyiségű vért pumpálni a testben, és ez életveszélyes állapot kialakulásához vezethet (kardiogén sokk, szívelégtelenség vagy szívmegállás)
-- a szívizombetegség (kardiomiopátia)
-- a szívben található vagy az azt körülvevő szövetek gyulladása (miokarditisz, perikarditisz)
-- folyadék felszaporodása a szívet körülvevő burokban (perikardiális folyadékgyülem).
A felszaporodó folyadék okozta megnövekedett nyomás akadályozhatja a szív megfelelő telődését (szívtamponád).
-- kóros ECHO és EKG-lelet

Keringés, érbetegségek:
-- vérrögképződés a tüdő ereiben, amely mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okoz (tüdőembólia)
-- vérrögképződés - rendszerint a lábszárban -, amely fájdalmas duzzanattal, illetve a bőr kivörösödésével jár (vénás trombózis)
-- apró erek szivárgása (kapilláris szivárgás szindróma)
-- érgyulladás (vaszkulitisz)
-- magas vérnyomás (hipertenzió)
-- a bőr kivörösödése (flushing)

Légzőrendszeri betegségek és tünetek
-- olyan kórállapotok, amelyek a tüdő gyulladását idézik elő, nehézlégzéssel, köhögéssel és a testhőmérséklet emelkedésével, vagy a tüdőszövet hegesedésével (pneumonitisz, akut respiratórikus distressz szindróma, allergiás alveolitisz)
-- a tüdőszövet hegesedése, amely nehézlégzéssel jár (tüdőfibrózis)
-- folyadék a tüdőben vagy a tüdő körül (tüdőödéma, pleurális folyadékgyülem)
-- nyomásnövekedés a tüdő ereiben, amelyet nehézlégzés, fáradékonyság, köhögés, angina, ájulás, perifériás ödéma (pulmonális hipertenzió) kísér
-- légzési nehezítettség vagy asztmás légzés (hörgőgörcs)
-- nehézlégzés (diszpnoe)
-- az oxigénszint csökkenése a szervezetben (hipoxia)
-- köhögés

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
-- vékonybélgyulladás, illetve vastagbélgyulladás, amely vérzésekkel járhat (enteritisz, cecitisz, hemorrhagiás enterokolitisz)
-- hasi fájdalmakat vagy hasmenést okozó gyulladás (kolitisz)
-- gyomorvérzések vagy bélvérzések (gasztrointesztinalis vérzés)
-- súlyos fokú gyomorfájás és hátfájdalmak (hasnyálmirigy-gyulladás).
-- a száj, gyomor vagy a belek nyálkahártyájának fekélyesedése (nyálkahártya fekélyesedés)
-- székrekedés
-- fokozott nyálelválasztás

Máj-és epebetegségek illetve tünetek
-- májelégtelenség
-- a máj kisvénáinak elzáródása (veno-okkluzív májbetegség), amely a testsúly csökkenésével, a máj megnagyobbodásával, fájdalommal és sárgaság kialakulásával járhat
-- a véráramlás csökkenése vagy megszűnése (elzáródás) a máj portális vénájában (portális véna trombózis)
-- májgyulladás kialakulásához vezető állapotok, amelyeket sárgaság, fogyás és rossz közérzet kísér (hepatitisz)
-- az epe képződésének zavara a májban, amely viszketést, sárgaságot okozhat, valamint halvány széklet és sötét vizelet ürítésével járhat (epepangás)
-- a máj által termelt bizonyos fehérjék - enzimek - szintjének emelkedése. Kezelőorvosa ezek ellenőrzésére vérvizsgálatot végez.

A bőr és a bőr alatti kötőszövetek elváltozásai
-- duzzanat, zsibbadás, vörös dudorok és hámlás a kéz- és lábfejeken (palmoplantáris eritrodizesztézia szindróma)
-- kivörösödés és hólyagképződés a bőrön, hónapokkal vagy évekkel a kezelés után (sugárkezelés okozta dermatitisz)
-- olyan bőrkiütések, ahol az elváltozások laposak, és a foltos jellegű (makuláris) kiütés átmérője kisebb, mint 1 cm)
-- viszketés (pruritusz)
-- viszkető, vörös kiütések, amelyek kisebesedhetnek (eritéma)
-- a kézkörmök és a bőr színének megváltozása
-- a körömágy leválása, amely a köröm leesését eredményezheti
-- arcduzzanat
-- fokozott izzadás (hiperhidrózis)
-- pontnagyságú vérzés a bőrön (petechiák)
-- a bőr sejtjeinek gyenge vér és oxigén ellátottsága, bőrelhalással (bőrnekrózis)

Csont- és izomrendszer, és a kötőszövet betegségei
-- kóros izomlebomlás, amely veseműködési zavarokhoz vezethet (rabdomiolízis)
-- a csontok lágyulása, amely súlyos csontfájdalmakat okozhat, hátcsigolya enyhe berepedése okozta fájdalom, részleges vagy komplett törések és izomgyengeség (oszteomalácia, rahitisz)
-- növekedési elmaradás
-- izomfájdalmak (mialgia) vagy ízületi fájdalmak (artralgia).
-- kellemetlen érzések a felső vagy az alsó végtagokban (végtagfájdalmak)
-- izomgörcsök

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek
-- a nem megfelelő veseműködés nagy mennyiségű vizelet termelődésével és fokozott szomjúságérzettel jár, majd azt eredményezi, hogy a szervezetben lecsökken a víz, a kalcium, a kálium, a magnézium és egyéb anyagok mennyisége (Fanconi szindróma)
-- a vese tubulusait és kötőszövetét érintő gyulladás (tubulointerstitialis nefritisz)
-- cukor megjelenése a vizeletben (nefrogén diabétesz inszipidusz)
-- veseműködési zavar, melynek következtében zavaros vagy sötét színű vizelet ürül (foszfatúria)
-- veseműködési zavar, melynek következtében a vizeletben lévő aminosavak mennyisége növekszik (aminoacidúria). Kezelőorvosa ennek ellenőrzésére vizeletvizsgálatot végez.
-- olyan kórállapot, amelyet általában túlzott, illetve kórosan nagy mértékű vizelettermelésként vagy vizeletürítésként határoznak meg (poliúria)
-- a vizeletürítés kontrollálásának ismétlődő zavarai (enurézis)
-- vizeléskor a húgyhólyag elégtelen, nem teljes mértékű kiürülésének érzése
-- veseelégtelenség

Terhesség és termékenység
-- terméketlenség. Férfiakban a spermiumok, nőkben a petesejtek termelődése csökken vagy leáll. Egyes esetekben ez az elváltozás maradandó.
-- a petefészek működésének 40 éves kor előtt bekövetkező leállása (petefészek-elégtelenség, idő előtti menopauza)
-- a menstruációs ciklusok elmaradása (amenorrhea), vagy az ovuláció (tüszőrepedés) elmaradása (ovulációs zavar)
-- a férfi ondóban található spermiumok túlságosan alacsony, nem mérhető szintje (azoospermia), vagy a férfi ejakulátumban található spermiumok számának csökkenése (oligospermia)
-- az ösztrogén nevű hormon szintjének csökkenése a vérben
-- a gonadotropin nevű hormon szintjének megemelkedése a vérben
-- a készítmény fiatalokban történő alkalmazása a későbbi termékenységet/nemzőképességet károsan befolyásolhatja.

Veleszületett, familiáris és genetikai zavarok
-- a magzat fejlődésének elmaradása, deformitások kialakulása

Általános tünetek és az alkalmazás helyén fellépő reakciók
-- általános rossz közérzet, gyengeség
-- több szerv egyidejű, életet veszélyeztető működészavara
-- a fizikai állapot általános romlása
-- bőrelváltozások megjelenése, az injekció/infúzió beadásának helyén (duzzanat, gyulladás, fájdalom, bőrpír, érzékenység, viszketés)
-- mellkasi fájdalom
-- duzzanat
-- az testüregeket bélelő nyálkahártya gyulladása (nyálkahártya-gyulladás)
-- fájdalom
-- láz
-- hidegrázás

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell tárolni a Holoxan-t?

Mivel a Holoxan kezelésre rendszerint kórházban kerül sor, a készítmény biztonságos és megfelelő tárolását a korházi személyzet biztosítja. A tárolásra vonatkozó előírások:
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
- A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Holoxan?
A készítmény hatóanyaga az ifoszfamid.
Holoxan 500 mg por oldatos injekcióhoz
500 mg ifoszfamidot tartalmaz injekciós üvegenként.
Holoxan 1000 mg por oldatos injekcióhoz
1000 mg ifoszfamidot tartalmaz injekciós üvegenként.
Holoxan 2000 mg por oldatos injekcióhoz
2000 mg ifoszfamidot tartalmaz injekciós üvegenként.

Egyéb összetevőket nem tartalmaz.

Milyen a Holoxan külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Holoxan fehér, steril, kristályos por.
Holoxan 500 mg por oldatos injekcióhoz
20 ml-es, gumidugóval lezárt, színtelen, átlátszó injekciós üvegben.
Holoxan 1000 mg por oldatos injekcióhoz
30 ml-es, gumidugóval lezárt, színtelen, átlátszó injekciós üvegben.
Holoxan 2000 mg por oldatos injekcióhoz
50 ml-es, gumidugóval lezárt, színtelen, átlátszó injekciós üvegben.

Dobozonként egy injekciós üveget tartalmaz.
Az injekciós üveg tartalmához injekcióhoz való vizet kell adni használat előtt. A beadás előtti előkészítésre vonatkozó további információkat lásd alább, az egészségügyi szakembereknek szóló részben.
Kiszerelés: 1x Törzskönyvi szám: OGYI-T-4756/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Baxter Hungary
  • Hatóanyag: ifosfamide
  • ATC: Ifosfamide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Nyugatról kelet felé haladva egy keskeny, szakadozott felhősáv vonul át felettünk, amelyből legfeljebb elvétve fordulhat elő kisebb záporeső. A szél fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, és szerte a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.