Gyógyszerkereső

FURON 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz

Kiszerelés: 5x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-5554/05

FURON 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár

Hatóanyag: furosemide

ATC: Furosemide

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 7410 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 7410 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz vízhajtó (diuretikus) készítmény.
A nagy hatóanyag-mennyiséget tartalmazó Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény kizárólag erősen beszűkült veseműködés (glomeruláris filtrációs értékek < 20 ml/perc) esetén alkalmazható.
A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény alkalmazása a következő esetekben javasolt:
- fenyegető és már meglévő akut veseelégtelenségben (a folyadék-kiválasztás fenntartására és az infúziós táplálás megkönnyítésére, feltéve, hogy a vesének még van szűrőkapacitása)
- folyadék-visszatartással és magas vérnyomással járó krónikus veseelégtelenség dialízis előtti állapotában
- végstádiumú veseelégtelenségben: a maradék vizeletkiválasztás fenntartására
- nefrózis szindróma (fehérjevesztés, zsíranyagcsere-zavar és vízfelhalmozódás) esetén azon betegeknél, akik a 120 mg/nap szájon át alkalmazott furoszemid dózisra nem reagálnak (ilyen esetekben elsődleges fontosságú az alapbetegség kezelése).
2. Tudnivalók a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt
- sem normál, sem beszűkült veseműködés esetén, ha a glomeruláris filtráció értéke nagyobb, mint 20 ml/perc, mert ezekben az esetekben fennáll a súlyos folyadék- és só(elektrolit)-vesztés veszélye.
- ha allergiás a furoszemidre, szulfonamidokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- veseelégtelenséggel együtt járó vizelési képtelenség (anúria) esetén.
- májelégtelenségből adódó eszméletzavarban (májkóma és a májkómát megelőző állapot).
- súlyos káliumhiányos állapotban (hipokalémia).
- súlyos nátriumhiányos állapotban (hiponatrémia).
- kórosan csökkent keringő vérmennyiség (hipovolémia) vagy kiszáradás (dehidráció) esetén.
- digitálisz-túladagolás esetén.
- vese-, vagy májkárosodást okozó anyagokkal való mérgezés esetén.
- szoptatás alatt (lásd még "Figyelmeztetések és óvintézkedések" c. pont).
A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz nem adható be egyetlen adag injekcióként.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- jelentősen alacsony vérnyomásban (hipotónia) szenved
- már meglévő vagy eddig lappangó cukorbetegség (manifeszt vagy látens diabétesz mellitusz) esetén; a vércukorszint rendszeres ellenőrzése szükséges
- ha köszvényben szenved; a vérben levő húgysav rendszeres ellenőrzése szükséges
- vizeletürítési nehézségekben (pl. prosztata-megnagyobbodás, a vizeletürítés akadálya miatt kialakuló vesemedence-tágulat, húgyvezeték-szűkület)
- a vér csökkent fehérjetartalma esetén (hipoproteinémia), pl. nefrózis szindrómában (fehérjevesztés, zsíranyagcsere-zavar és vízfelhalmozódás) óvatos adagolás szükséges
- májzsugor és egyidejű csökkent veseműködés esetén
- az agyi erek (cerebrovaszkuláris keringési zavarok) vagy a szívkoszorúerek (koronária-betegség) vérellátásának zavarában, mivel egy nagymértékű vérnyomásesés különösen veszélyes lehet ezekben az esetekben
- hallászavar esetében
- hasnyálmirigy-gyulladásban
- az úgynevezett lupusz eritematózusznak nevezett autoimmun betegségben, mely gyakran jár bőrjelenségekkel
- időskorban.
Húgyhólyag ürítési zavarokban (pl. prosztata-megnagyobbodás) szenvedő betegek esetén a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz csak a szabad vizeletürítés biztosítása mellett alkalmazható, mivel a hirtelen felgyülemlő vizeletmennyiség olyan vizelet-visszatartást okozhat, ami a húgyhólyag feszüléséhez vezethet.
Tüneteket okozó alacsony vérnyomás (hipotónia) alakulhat ki Önnél, mely szédüléshez, ájuláshoz vagy eszméletvesztéshez vezet, elsősorban akkor, ha Ön időskorú, vagy ha a furoszemid mellett más alacsony vérnyomást okozó gyógyszereket is szed, illetve alacsony vérnyomást okozó betegségben szenved.
A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel történő hosszabb ideig tartó kezelés alatt bizonyos véreredmények, különösen a kálium-, nátrium-, kalcium-, bikarbonát-, kreatinin-, urea- és húgysavszint, valamint a vércukor rendszeres ellenőrzése szükséges.
Különösen szigorú ellenőrzésre van szükség, ha fokozottan fennáll az elektrolit-háztartási zavar kialakulásának veszélye vagy nagy mennyiségű folyadékveszteség következett be (pl. hányás, hasmenés vagy fokozott verejtékezés következtében). A kórosan lecsökkent keringő vérmennyiséget (hipovolémia) vagy a kiszáradást (dehidráció), csakúgy, mint a súlyos elektrolit-zavarokat, illetve a sav-bázis háztartás zavarait rendezni kell. Ez a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel végzett kezelés átmeneti leállítását igényelheti.
A fokozott vizeletkiválasztás következtében fellépő súlyvesztés a vizeletkiválasztás mértékétől függetlenül nem haladhatja meg az 1 testtömeg-kilogramm/nap értéket.
Nefrózis szindrómában szenvedő betegek esetében (lásd fentebb) a halmozottan jelentkező nemkívánatos hatások kockázata miatt óvatos adagolás szükséges.
Gyermekek
- Koraszülöttek esetében különösen gondos ellenőrzés szükséges a vesemeszesedés vagy vesekövek kialakulásának veszélye miatt; a megfigyelés eszközei: a vesefunkció ellenőrzése, a vese ultrahangos vizsgálata
- Légzési végveszély szindrómában szenvedő koraszülöttek esetében a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel végzett vízhajtó kezelés az első élethetekben fokozhatja annak a veszélyét, hogy a születés előtt egy a tüdőkeringést megkerülő verőér nem záródik a születést követően (állandósult duktusz arteriózusz Botalli).
- Sárgaságban szenvedő gyermekek esetében fokozott orvosi ellenőrzés szükséges a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz alkalmazásakor.
Egyéb gyógyszerek a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény hatását a következő gyógyszerek, ill. készítménycsoportok egyidejű alkalmazása befolyásolhatja:
- A glükokortikoidok ("kortizon"), karbenoxolon vagy hashajtók alkalmazása fokozott káliumvesztéshez vezethet.
- A gyulladáscsökkentő szerek (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. indometacin és acetilszalicilsav) gyengíthetik a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény hatását. Ha a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel történő kezelés alatt a keringő vér mennyisége kórosan csökken (hipovolémia) vagy kiszáradás (dehidráció) lép fel, a nem-szteroid gyulladáscsökkentők egyidejű alkalmazása akut veseelégtelenséget válthat ki.
- Probenecid (köszvény kezelésére szolgáló szer), metotrexát (reuma kezelésére szolgáló és az immunrendszer elnyomásáért felelős gyógyszer) és más gyógyszerek, amelyek a furoszemidhez hasonlóan a vesén keresztül választódnak ki, csökkenthetik a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény hatását.
- Fenitoin (görcsrohamok elleni és a fájdalom bizonyos formáinak kezelésére szolgáló gyógyszer) egyidejű alkalmazása esetén a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény hatásának csökkenéséről számoltak be.
- Mivel a szukralfát (gyomorpanaszok kezelésére szolgáló gyógyszer) csökkenti a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény felszívódását, és ezáltal gyengíti annak hatását, a két gyógyszer beadása között javasolt minimum 2 óra szünetet tartani.
A következő gyógyszerek és készítménycsoportok hatását befolyásolhatja az egyidejű Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel végzett kezelés:
- Bizonyos szívgyógyszerekkel (glikozidok) történő egyidejű kezeléskor figyelni kell arra, hogy a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel történő terápia alatt kialakuló kálium- vagy magnéziumhiányos állapot következtében fokozódik a szívizom szívglikozidokkal szembeni érzékenysége. Az elektrolit-háztartás zavarának jelenlétében megnövekszik a szívritmuszavarok veszélye (súlyos kamrai aritmia), ha egyidejűleg bizonyos EKG-változást eredményező szereket alkalmaznak (pl. terfenadin (allergiaellenes készítmény), egyes szívritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszerek (I. és III. osztályú antiaritmikumok)).
- A nagy dózisban alkalmazott szalicilátok (fájdalomcsillapítók) mellékhatásai erősödhetnek a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény egyidejű alkalmazása esetén.
- A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény fokozhatja a vesekárosító (nefrotoxikus) antibiotikumok (pl. aminoglikozidok, cefalosporin, polimixin) káros hatását.
- Az aminoglikozidok (pl. kanamicin, gentamicin, tobramicin) és más halláskárosodást előidéző gyógyszerek halláskárosító hatása (ototoxicitás) a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény egyidejű alkalmazásakor fokozódhat. A fellépő hallászavarok nem visszafordíthatók, ezért a fent említett gyógyszerek együttes alkalmazását kerülni kell.
- Ciszplatin (rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére szolgáló készítmény) és Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz egyidejű alkalmazásakor számolni kell a halláskárosodás lehetőségével. Mivel a ciszplatin vesekárosító hatását (nefrotoxicitás) a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény erősítheti, a készítményt különös elővigyázatossággal kell alkalmazni.
- A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény és lítium (bizonyos típusú depressziók kezelésére szolgáló készítmény) egyidejű alkalmazása esetén a lítium szív- és idegkárosító (kardio- és neurotoxikus) hatása erősödhet. Ezért javasolt a két gyógyszer egyidejű alkalmazásakor a vér lítium szintjét gondosan ellenőrizni.
- A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény erősítheti egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. ACE-gátlókkal kombinációban, amennyiben az ACE-gátlókat először alkalmazták vagy először adták nagy dózisban, akár a sokkig fokozódó masszív vérnyomásesést és a vesefunkció romlását (egyes esetekben akut veseelégtelenséget) figyeltek meg. Ezért, ha van rá lehetőség, az ACE-gátló-kezelés megkezdése vagy az ACE-gátló adagjának növelése előtt a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel történő kezelést átmenetileg fel kell függeszteni vagy a furoszemid adagot legalább 3 napon keresztül csökkenteni kell.
- A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz való koncentrátum csökkentheti a probenecid, a metotrexát és más, a furoszemidhez hasonlóan a vesén keresztül kiválasztódó gyógyszerek vesén keresztüli kiürülését. Nagy dózisú kezelés a vérben megemelkedett hatóanyagszinteket és a mellékhatások kockázatának fokozódását eredményezheti a gyógyszerek együttadásakor.
- A teofillin (asztma elleni készítmény) vagy a kuráre-típusú készítmények, pl. izomlazítók hatását a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény erősítheti.
A furoszemid az alábbi esetekben csökkenti más gyógyszerek hatását:
- A vércukorcsökkentő (antidiabetikumok) illetve a vérnyomásnövelő szerek (presszoraminok, pl. adrenalin, noradrenalin) hatását a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény egyidejű alkalmazása gyengítheti.
Egyéb kölcsönhatások:
- Igen ritka esetekben, ha a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény intravénás beadását követően 24 órán belül klorálhidrátot is bevesz a beteg, a következő tünetek jelentkezhetnek: forróságérzet, verejtékezés, nyugtalanság, émelygés, továbbá vérnyomás-emelkedés és szívfrekvencia növekedés (tahikardia). Ezért a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény és a klorálhidrát egyidejű alkalmazását kerülni kell.
A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény alkalmazása étellel és itallal
Az édesgyökér és a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény egyidejűleg alkalmazva fokozott káliumveszteséget okozhat.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Terhesség alatt a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény kizárólag szigorúan indokolt esetben alkalmazható, mivel a furoszemid hatóanyag átjut a méhlepényen.
Szoptatás
A furoszemid kiválasztódik az anyatejbe és gátolja a tejelválasztást. Szoptatás alatt a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel végzett kezelés nem javasolt. Amennyiben ez mégis szükséges, a szoptatást fel kell függeszteni (lásd "Ne alkalmazza a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt" c. pont).
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer korlátozhatja a gépjárművezetéshez, a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez a hatás sokkal kifejezettebb a kezelés kezdetekor, dózisemeléskor és készítményváltáskor, valamint alkohol együttes fogyasztásakor.
A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény nátriumot tartalmaz
A készítmény 1,5 mmol (35 mg) nátriumot tartalmaz ampullánként, amit kontrollált nátriumdiéta esetén figyelembe kell venni.
3. Hogyan kell alkalmazni a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az adagolást mindig egyénenként - a beteg válaszreakciójától függően - kell megállapítani. Mindig a kívánt hatás eléréséhez szükséges legkisebb adagot kell alkalmazni.
A készítmény ajánlott adagja felnőttek esetében
Akut veseelégtelenség
Sokkos betegek esetében a kezelés megkezdése előtt a megfelelő beavatkozással helyre kell állítani a csökkent vértérfogatot (hipovolémiát) és az alacsony vérnyomást (hipotóniát). Továbbá a szérum elektrolitok és a sav-bázis egyensúly súlyos zavarait is rendezni kell. Amennyiben a kezdő adagként alkalmazott 40 mg furoszemid lassú intravénás injekcióban beadva nem eredményez fokozott folyadék-kiválasztást, megkezdhető a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel történő terápia. A nap folyamán 50-100 mg furoszemid adható óránként, perfúzor segítségével. A napi adag a kielégítő vizeletkiválasztás elérésére szolgál, azonban a maximális adag nem haladhatja meg a napi 1500 mg furoszemid adagot.
Folyadék-visszatartással és magas vérnyomással járó krónikus veseelégtelenség dialízis előtti állapota, nefrózis szindróma
Mivel a nátrium kiürülési válaszreakció számos változótól függ, pl. a veseelégtelenség súlyosságától, a nátrium-egyensúlytól, stb., és mivel ezeket az egyedi esetekben nem lehet pontosan kiszámítani, ezért a megfelelő adag leginkább fokozatos dózisemeléssel állapítható meg. A hatás gyors kialakulása miatt a dózis félórás/órás időközönként növelhető. A javasolt kezdő adag 0,1 mg/perc, infúzióban, perfúzorral beadva. Mivel a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek esetében a folyadék-kiürülés lassan következhet be, ezért az adagot úgy kell megállapítani, hogy egyensúlyi állapotban a beteg naponta kb. 1 testtömeg-kilogrammot veszítsen a testsúlyából (140 mmol Na+).
Nefrózis szindrómában szenvedő betegek esetében a halmozottan jelentkező nemkívánatos hatások kockázata miatt óvatos adagolás szükséges.
Alkalmazása gyermekeknél
Amennyiben az orvos másképp nem rendeli, a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény csecsemőknek és 15 éven aluli gyermekeknek infúzióban csak kivételes esetekben és életveszélyes állapotok kezelésére adható.
Az átlagos napi adag 0,5 mg furoszemid/testtömeg-kilogramm. Kivételes esetekben legfeljebb 1 mg furoszemid/testtömeg-kilogramm adható be intravénás infúzió formájában.
Az alkalmazás módja és időtartama
A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt általában perfúzorral adják be. Az infúzió beadási sebessége nem haladhatja meg a 0,4 ml Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény/perc (megfelel 4 mg furoszemidnek/perc) sebességet.
Előrehaladott veseelégtelenségben szenvedő betegek esetében (szérum kreatinin > 5 mg/dl) az infúzió beadási sebessége nem haladhatja meg a 0,25 ml Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény/perc (megfelel 2,5 mg furoszemidnek/perc) sebességet.
Szükség esetén az infúziós oldat izotóniás nátrium-klorid oldattal hígítható.
Az infúziós oldatot nem szabad egyéb gyógyszerekkel együtt, egy infúzióban beadni.
Ügyelni kell arra, hogy az elkészített infúziós oldat pH-értéke a gyengén alkalikus vagy semleges tartományban (a pH érték ne csökkenjen 7 alá) legyen. A hatóanyag esetleges kicsapódása miatt savas oldatokat nem szabad alkalmazni.
A felhasználásra kész keverék - izotóniás nátrium-klorid oldattal elegyítve - szobahőmérsékleten 24 óráig őrzi meg kémiai és fizikai stabilitását.
Mikrobiológiai szempontból a felhasználásra kész keveréket azonnal fel kell használni, hacsak a hígítási eljárás nem zárja ki egyértelműen a mikrobiológiai szennyeződés kockázatát.
Amennyiben a felhasználásra kész keverék nem kerül rögtön alkalmazásra, a készítmény tárolásának időtartamáért és körülményeiért a felhasználó személy a felelős.
Az optimális hatás biztosítása és az ellenszabályozás felfüggesztése érdekében, az egyszeri injekció (bólus injekció) ismételt beadásával szemben, a folyamatos furoszemid infúziót kell előnyben részesíteni.
A furoszemid intravénás beadása csak akkor javasolt, ha a szájon át történő alkalmazás nem lehetséges, illetve hatástalan (pl. a bélből történő felszívódás gyenge) vagy ha a hatás gyors kialakulására van szükség.
Amint a beteg állapota engedi, a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény infúzióban történő alkalmazásáról át kell térni a szájon át történő adagolásra.
Az alkalmazás időtartamáról a kezelőorvos dönt. Az alkalmazás időtartama a betegség típusától és súlyosságától függ.
Ha a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény alkalmazása során a hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, tájékoztassa kezelőorvosát.
Ha az előírtnál több Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt alkalmaztak Önnél
Ha gyanúja szerint túl nagy mennyiségű Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt alkalmaztak Önnél, azonnal forduljon a kezelőorvoshoz, vagy a a gondozását végző egészségügyi személyzethez. A túladagolás súlyosságának megfelelően az orvos dönt a szükséges intézkedésekről.
Az akut vagy krónikus túladagolás tünetei a só- és folyadékveszteség mértékétől függenek.
A túladagolás alacsony vérnyomáshoz (hipotónia) és fekvő helyzetből való felállás esetén keringési problémákhoz (ortosztatikus szabályozási zavarok), az elektrolit-egyensúly zavarához (csökkent kálium-, nátrium- és kloridszintek) vagy a vér pH-értékének megnövekedéséhez (alkalózis) vezethet.
A súlyos folyadékvesztés kiszáradáshoz (dehidráció) vezethet, és a lecsökkent keringő vérmennyiség (hipovolémia) következtében a keringés összeomlását, valamint a vér besűrűsödését (hemokoncentráció) eredményezheti, amely trombózisra való hajlammal társul.
A hirtelen víz- és elektrolit-veszteség zavartságot (deliriumos állapot) okozhat.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások osztályozása a következő gyakoriságértékek alapján történik:
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a vérlemezkék számának csökkenése (trombocitopénia)
- süketség (bizonyos esetekben visszafordíthatatlan)
- viszketés, bőr-és nyálkahártya reakciók, bőrpír, hólyag- vagy pikkelyképződés (pl. bullózus exantéma, urtikária, purpura, eritéma multiforme, exfoliatív dermatitisz)
- fokozott fényérzékenység (fotoszenzibilizáció).
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- bizonyos fehérvérsejtek számának megemelkedése (eozinofilia)
- a leukociták számának csökkenése (leukopénia)
- a végtagok bizsergése vagy zsibbadása (paresztézia)
- emésztőrendszeri panaszok (pl. hányinger, hányás, hasmenés)
- vesegyulladás (intersticiális nefritisz)
- érgyulladás (vaszkulitisz)
- lázas állapotok
- súlyos túlérzékenységi reakciók, mint a keringés összeomlása (anafilaxiás sokk). A sokk első tünetei többek között a bőrreakciók, mint heveny bőrpír vagy csalánkiütés, nyugtalanság, fejfájás, verejtékezés, hányinger és a bőr elkékülése (cianózis).
A túlérzékenységi reakció első tüneteinek megjelenése után nem szabad a Furon 250 mg koncentrátum oldatos injekcióhoz készítményt többször alkalmazni.
- a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény halláskárosító hatása (ototoxicitás) következtében ritkán - többnyire gyógyítható (reverzíbilis) hallászavarok és/vagy fülcsengés (tinnitusz) fordulnak elő. Ez a hatás elsősorban a túl gyorsan a vénába beadott injekció esetén fordul elő, különösen egyidejűleg fennálló veseelégtelenség esetén vagy a vér fehérjeszintjének csökkenésekor (hipoproteinémia, pl. nefrózis szindrómában szenvedő betegek esetében).
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a vörösvértestek fokozott mértékű pusztulásából adódó vérszegénység (hemolitikus anémia)
- a csontvelő vérképzési zavarából adódó vérszegénység (aplasztikus anémia)
- bizonyos fehérvérsejtek nagyszámú csökkenése, ami fertőzésre való hajlammal és komoly általános tünetekkel jár (agranulocitózis)
- akut hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz)
- epe-pangás (intrahepatikus kolesztázis)
- bizonyos májértékek (transzaminázok) megnövekedése.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- a fokozott vizeletkiválasztás, főleg idős betegeknél és gyermekeknél, keringési panaszokhoz vezethet, amely elsősorban fejfájás, szédülés, ájulás, eszméletvesztés (tünetekkel járó vérnyomásesés (hipotónia) által kiváltott), látászavarok, szájszárazság és szomjúság, alacsony vérnyomás (hipotónia) és fekvő helyzetből való felállás esetén alacsony vérnyomással járó keringési problémák (ortosztatikus szabályozási zavarok) formájában nyilvánul meg.
- nagyon nagyfokú vizeletkiválasztás esetén kiszáradás (dehidráció) és a kórosan lecsökkent vérmennyiség (hipovolémia) miatti keringés összeomlás, valamint a vér besűrűsödése (hemokoncentráció) következhet be. A vér besűrűsödésének eredményeként - elsősorban idősebbeknél - fokozódhat a vérrögképződésre (trombózis) való hajlam.
- a bőr hólyagosodásával járó súlyos bőrreakciók: Stevens-Johnson szindróma (SJS), toxikus epidermális nekrolízis (TEN), akut generalizált exantematózus pusztulózis (AGEP) (akut lázas gyógyszer-kiütés).
A Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítménnyel történő kezelés alatt és következtében megfigyelhető:
- a vesén keresztül kiválasztódó anyagok (kreatinin, urea) átmenetileg megnövekedett mennyiségben vannak jelen a vérben.
- vizeletürítési zavar (pl. prosztata megnagyobbodás, a vizeletlefolyás akadálya miatt kialakuló vesemedence tágulat (hidronefrózis), húgycsőszűkület) alakulhat ki, vagy súlyosbodhatnak a tünetek. Ez másodlagos komplikációkkal a vizeletmennyiség felgyülemléséhez (vizelet-visszatartás) vezethet.
- a vércukorszint megemelkedhet. Ez meglévő cukorbetegség (manifeszt diabétesz mellitusz) esetén rontja az anyagcserét. A lappangó cukorbetegség (látens diabétesz mellitusz) felszínre kerülhet.
- a fokozott folyadék- és elektrolit-kiválasztás következtében gyakran megfigyelték a folyadék- és elektrolit-háztartás zavarait. Ezért a szérum elektrolitok (főként a kálium, nátrium és kalcium) rendszeres ellenőrzésére van szükség.
A vesén keresztül történő fokozott nátriumvesztés következtében - elsősorban korlátozott nátrium-klorid bevitel esetén - jellemző tünetekkel társuló nátriumhiányos állapot (hiponatrémia) alakulhat ki, melynek tünetei: levertség, lábikragörcsök (szisztremma), étvágytalanság, gyengeségérzet, álmosság, hányás és zavart állapotok.
Különösen egyidejűleg csökkent káliumbevitelnél és/vagy emelkedett vesén kívüli káliumvesztésnél (pl. hányás vagy krónikus hasmenés következtében), a vesén keresztül zajló fokozott káliumvesztés miatt káliumhiányos állapot (hipokalémia) jelentkezhet. A hipokalémia izomgyengeséggel, végtag-érzékelési zavarokkal (paresztézia), bénulással (parézis), hányással, székrekedéssel, az emésztőrendszer túlzott gázképzésével (meteorizmus), túlzott vizeletkiválasztással (poliuria), kórosan megnövekedett szomjúságérzettel, túlzott folyadékbevitellel (polidipszia) jár együtt, ami mellé rendszertelen pulzus (pl. a szív ingerképzési és ingervezetési zavarai) is társulhat. A súlyos káliumvesztés bélbénuláshoz (paralitikus ileusz) vagy akár kómával is fenyegető eszméletvesztéshez vezethet.
A vesén keresztüli fokozott kalciumvesztés kalciumhiányos állapothoz vezethet. Ez ritkán az idegek és az izomzat túlzott ingerelhetőségét (tetánia) váltja ki.
A vesén keresztül történő fokozott magnéziumvesztés magnéziumhiányos állapotot okoz, amely ritkán tetániát vagy szívritmuszavarokat eredményez.
- elektrolit- és folyadékvesztés következtében kialakuló metabolikus alkalózis (a vér pH-értékének megnövekedése) alakulhat ki, ill. a már fennálló metabolikus alkalózis súlyosbodhat.
- gyakran megemelkedik a vér húgysavszintje (hiperurikémia), ami arra hajlamos betegeknél köszvényes rohamot okozhat.
- emelkedhet a vérzsír (koleszterin és triglicerid) szint.
- koraszülötteknél vesekő és/vagy a veseszövetekben mészlerakódás alakulhat ki.
- légzési végveszélyben szenvedő koraszülötteknél az első élethetekben megnövelheti annak kockázatát, hogy egy, a születés előtt a tüdőkeringést megkerülő artéria nem záródik (állandósult duktusz arteriózusz Botalli).
Ha a fenti mellékhatások valamelyikét észleli, amint lehetséges, értesítse orvosát, aki megállapítja a mellékhatás súlyosságát és adott esetben dönt a további intézkedésekről.
Valamely mellékhatás hirtelen fellépése vagy súlyosbodása esetén azonnal forduljon orvoshoz, mivel bizonyos mellékhatások adott esetben életveszélyesek lehetnek. Az orvos dönt a megfelelő intézkedésekről és a terápia folytatásáról.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Hűtőszekrényben nem tárolható! Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A felbontás vagy elkészítés utáni eltarthatóság
Kémiai és fizikai stabilitását az izotóniás nátrium-klorid oldattal hígított, felhasználásra kész keverék szobahőmérsékleten 24 óráig őrzi meg.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény?
- A készítmény hatóanyaga a furoszemid. Egy ampulla (25 ml) 250 mg furoszemidet tartalmaz.
- Egyéb összetevők: mannit, nátrium-hidroxid, injekcióhoz való víz.
Milyen a Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem:
Tiszta, színtelen, ill. gyengén sárga színű steril vizes oldat.
Csomagolás:
25 ml töltettérfogatú oldat, fehér színű törőponttal ellátott barna színű ampullába töltve.
5 db ampulla műanyag tálcában és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )