FLUMAZENIL KABI 0,1 mg/ml oldatos injekció

FLUMAZENIL KABI 0,1 mg/ml oldatos injekció betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Flumazenil Kabi és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Flumazenil Kabi a benzodiazepinek (nyugtató, altató, izomlazító és szorongáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező specifikus csoport) központi szedatív hatásainak teljes vagy részleges megszüntetésére szolgáló ellenszer (antidotum).
Ennek megfelelően alkalmazható anesztéziában, hogy felébressze Önt bizonyos diagnosztikai tesztek után, vagy az intenzív ellátás során, amennyiben nyugtató hatása alatt állt. A Flumazenil alkalmazható továbbá benzodiazepin-mérgezés vagy -túladagolás diagnosztizálására és kezelésére.
A Flumazenil Kabi alkalmazható (1 évesnél idősebb) gyermekek felébresztésére is, amikor az orvosi beavatkozás benzodiazepinnel előidézett altatásban történt.


2. Tudnivalók a Flumazenil Kabi alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Flumazenil Kabi-t
- ha allergiás a flumazenilre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha a benzodiazepint potenciálisan életveszélyes helyzet (például a koponyaűri nyomásfokozódás vagy súlyos epilepsziás roham) kezelésére alkalmazták Önnél.
- benzodiazepinekkel és bizonyos típusú egyéb antidepresszánsokkal (úgynevezett triciklusos, vagy tetraciklusos antidepresszánsok, mint az imipramin, klomipramin, mirtazepin vagy mianszerin) történt kevert mérgezések esetén. Ezen antidepresszánsok mérgező hatását elfedheti a benzodiazepin védő hatása. A benzodiazepin hatás felfüggesztésére tilos Flumazenil Kabi-t alkalmazni, ha Önnél fennállnak az ezen antidepresszánsok jelentős túladagolásának tünetei.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Flumazenil Kabi alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

- Ha Ön nem ébred fel a Flumazenil Kabi alkalmazása után, más kóreredet is megfontolandó, mivel a Flumazenil Kabi specifikusan a benzodiazepin hatását fordítja meg.
- Amennyiben a Flumazenil Kabi-t a műtét végén alkalmazzák azért, hogy Ön felébredjen, az izomrelaxánsok hatásainak teljes megszűnéséig ez a készítmény nem adható be.
- Mivel a flumazenil hatása általában rövidebb, mint a benzodiazepineké, a nyugtató hatás visszatérhet. Önt szoros megfigyelés alatt fogják tartani, lehetőség szerint intenzív terápiás egységben addig, amíg a flumazenil hatása meg nem szűnik.
- Ha Ön nagy adagú és/vagy hosszabb időtartamú (krónikus) benzodiazepin-kezelésben részesült, kerülni kell a flumazenil egyidejű, nagy adagban (több mint 1 mg) történő gyors injektálását, mivel ez elvonási tünetekhez vezethet (lásd 4. Lehetséges mellékhatások).
- Ha Ön hosszú ideig nagy adagban kapott benzodiazepint, mérlegelni kell a Flumazenil Kabi alkalmazásának előnyeit az elvonási tünetek kockázatával szemben.
- Az előzetesen midazolammal szedált gyermekeket a Flumazenil Kabi alkalmazása után intenzív terápiás egységben szoros megfigyelés alatt kell tartani legalább 2 órán keresztül, mivel ismételt szedáció vagy nehézlégzés léphet fel. Egyéb benzodiazepinekkel történő szedálás esetén ezek hatásának várható hosszát figyelembe kell venni a megfigyelés időtartamának megállapításakor.
- Ha Ön epilepsziában szenved és hosszú időtartamú benzodiazepin-kezelést kapott, a flumazenil alkalmazása nem javasolt, mivel görcsrohamokat okozhat.
- A görcsrohamok vagy egyéb toxikus hatások súlyosabbak lehetnek vegyes gyógyszer-túladagolás esetén (pl. benzodiazepinekkel és ciklusos antidepresszánsokkal történő egyidejű mérgezés esetén).
- Ha Önnek súlyos agykárosodása van (és/vagy ingadozó koponyaűri nyomása), elővigyázatossággal kell eljárni, mivel a Flumazenil Kabi koponyaűri nyomásfokozódást válthat ki.
- Nem javasolt a Flumazenil Kabi alkalmazása benzodiazepin-függőség kezelésére vagy a benzodiazepin elvonási tüneteinek kezelésére.
- Amennyiben korábban előfordultak pánikrohamai, a Flumazenil Kabi új rohamokat okozhat.
- Ha Ön alkohol- vagy gyógyszerfüggőségben szenved, az Ön esetében nagyobb a benzodiazepin-tolerancia vagy -függőség kockázata.
- Ha májbetegségben szenved, a flumazenil lebomlása lelassulhat.

Gyermekek
- Gyermekek kizárólag szándékos szedálás megszüntetésére kaphatnak Flumazenil Kabi-t. Más javallatra nincs elegendő adat. Ugyanez vonatkozik az 1 évesnél fiatalabb gyermekekre.

Egyéb gyógyszerek és a Flumazenil Kabi
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Amikor a flumazenilt véletlen túladagolásos esetekben alkalmazzák, figyelembe kell venni, hogy az egyidejűleg bevitt egyéb pszichotróp gyógyszerek (különösen a triciklusos antidepresszánsok, mint például az Imipramin) toxikus hatása megnövekedhet a benzodiazepin-hatás csökkenésével.
Egyéb központi idegrendszeri depresszánsokkal való kölcsönhatást nem figyeltek meg.

A Flumazenil Kabi egyidejű alkalmazása alkohollal
Kölcsönhatás nem ismert etanol és flumazenil között.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat a flumazenil tekintetében, ezért a Flumazenil Kabi terhesség során kizárólag akkor alkalmazható, ha a lehetséges előnyök az Ön esetében meghaladják a magzatot fenyegető lehetséges kockázatokat. A flumazenil terhesség során történő alkalmazása sürgősségi esetekben nem ellenjavallt.

Nem ismert, hogy a flumazenil kiválasztódik-e az anyatejbe. Ezért a Flumazenil Kabi alkalmazását követően javasolt a szoptatás szüneteltetése 24 órán keresztül.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha Ön a benzodiazepin szedáló hatásainak megszüntetése céljából flumazenilt kapott, legalább 24 órán keresztül tilos gépjárművet vezetnie, gépeket kezelnie, és fizikai vagy szellemi erőfeszítést igénylő tevékenységeket végeznie, mert a benzodiazepin hatása visszatérhet.

A Flumazenil Kabi nátrium-kloridot tartalmaz
Ez a készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz 5 ml-es ampullánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
Ez a készítmény 37 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz 10 ml-es ampullánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 1,9%-ának felnőtteknél.


3. Hogyan kell alkalmazni a Flumazenil Kabi-t?

A Flumazenil Kabi-t intravénás injekcióként (vénába), vagy hígítva, intravénás infúzióként (hosszabb ideig) alkalmazzák.
A flumazenilt altató orvos vagy gyakorlott orvos adja be Önnek. A flumazenil egyéb újraélesztési módszerekkel egyidejűleg is alkalmazható.
Ez a gyógyszer kizárólag egyszeri alkalmazásra szolgál. Minden fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni. Alkalmazás előtt az oldatot szabad szemmel meg kell vizsgálni. Csak abban az esetben használható, ha az oldat tiszta, színtelen és gyakorlatilag részecskementes.

A készítmény szokásos adagja a következő:



Vese- vagy májkárosodásban szenvedő betegek
Májkárosodásban szenvedő betegeknél a flumazenil kiürülése meghosszabbodhat, ezért az adagolás óvatos titrálása ajánlott.

Nem szükséges az adagolás módosítása vesekárosodásban szenvedő betegeknél.




1 éves kor alatti gyermekek
A Flumazenil Kabi alkalmazásáról nem áll rendelkezésre elegendő adat 1 éves kor alatti gyermekeknél.
Ezért egy éves kor alatti gyermekeknél kizárólag akkor adható a Flumazenil Kabi, ha a beteg számára a lehetséges előnyök meghaladják a lehetséges kockázatokat.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az egészségügyi szakembereknek szóló információkat lásd a megfelelő részben lentebb.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Flumazenil Kabi is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
Hányinger.

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Túlérzékenységi reakciók (allergiás reakciók), szorongás (gyors injekció után, kezelést nem igényel), érzelmi labilitás, elalvási és alvási problémák (álmatlanság), álmosságérzés (szomnolencia), szédülés, fejfájás, izgatottság (injekció gyors beadása után, kezelést nem igényel), önkéntelen remegés vagy reszketés (tremor), szájszárazság, kórosan szapora és mély légzés (hiperventilláció), beszédzavarok, a bőr téves érzékelései (pl. hideg, meleg, fülcsengés, nyomás stb.) a kiváltó inger hiányában (paresztézia), kettőslátás, kancsalság (sztrabizmus), fokozott könnyezés (lakrimáció), szívdobogásérzés (gyors injekció után, kezelést nem igényel), kipirulás (flush), vérnyomásesés fekvő helyzetből felálláskor, átmenetileg megnövekedett vérnyomás (ébredéskor), hányás, csuklás, verítékezés, fáradtság, fájdalom az injekció helyén.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Félelem (injekció gyors beadása után, nem igényel kezelést), rángógörcsök (epilepsziában vagy súlyos májkárosodásban szenvedő betegeknél, főleg hosszú ideig tartó benzodiazepin-kezelés vagy többféle gyógyszer egyidejű túladagolásakor), rendellenes hallás, fokozott vagy lassult szívritmus, idő előtti szívösszehúzódás (extraszisztolé), nehézlégzés (diszpnoé), köhögés, orrdugulás, mellkasi fájdalom, hidegrázás (injekció gyors beadása után, kezelést nem igényel).

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
Elvonási tünetek (lásd alább); pánikrohamok (olyan embereknél, akiknek korábban pánikrohamaik voltak); kóros sírás, nyugtalanság, agresszív reakciók, súlyos allergiás reakciók.

Amennyiben Önt hosszú időn át benzodiazepinekkel kezelték, a flumazenil elvonási tüneteket okozhat. A tünetek a következők: feszültség, izgatottság, szorongás, érzelmi labilitás, zavartság, hallucináció, önkéntelen reszketés vagy remegés (tremor) és görcsroham.
A mellékhatások gyerekeknél általában nem térnek el jelentősen a felnőttekétől. A szedáció megszüntetésére alkalmazott Flumazenil Kabi esetén rendellenes sírást, izgatottságot és agresszív reakciókat jelentettek.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Flumazenil Kabi-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Ez a gyógyszer kizárólag egyszeri alkalmazásra szolgál.
Első felbontás utáni felhasználhatósági időtartam: az első felbontást követően a gyógyszer azonnal felhasználandó.
Hígítás utáni felhasználhatósági időtartam: 24 óra.
A beadásra kész gyógyszer a kémiai és fizikai stabilitását 25 °C-on 24 órán át őrzi meg.
Mikrobiológiai szempontból a készítmény azonnal felhasználandó. Ha nem használják fel azonnal, a felhasználást megelőző tárolási idő hosszáért és a tárolási körülményekért a felhasználó felelős, amely 2-8 °C-os tárolás mellett rendszerint nem haladhatja meg a 24 órát, kivéve, ha a hígítás ellenőrzött és validált aszeptikus körülmények között történt.

Ne használja fel a gyógyszert, ha az oldat nem tiszta és nem részecskementes.
Minden fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni a helyi követelményeknek megfelelően.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már fel nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Flumazenil Kabi?
A készítmény hatóanyaga a flumazenil.
Az oldatos injekció 0,10 mg flumazenilt tartalmaz milliliterenként.
5 ml-es ampullánként 0,5 mg flumazenilt tartalmaz.
10 ml-es ampullánként 1,0 mg flumazenilt tartalmaz.

Egyéb összetevők: dinátrium-edetát, tömény ecetsav, nátrium-klorid, 4%-os nátrium-hidroxid oldat, injekcióhoz való víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Flumazenil Kabi tiszta, színtelen oldatos injekció és koncentrátum oldatos infúzióhoz, színtelen üvegampullában.

Az alábbi kiszerelésekben kerül kereskedelmi forgalomba:
Kartondoboz 5 db vagy 10 db ampullával, melyek tartalma 5 ml oldatos injekció.
Kartondoboz 5 db vagy 10 db ampullával, melyek tartalma 10 ml oldatos injekció.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 5x5 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-20339/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Fresenius Kabi Deutschland
    • Hatóanyag: flumazenil
    • ATC: Flumazenil
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 5x10 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-20339/03
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Fresenius Kabi Deutschland
    • Hatóanyag: flumazenil
    • ATC: Flumazenil
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.