FLUCINAR kenőcs

A vényköteles Flucinar kenőcsöt különféle nem fertőző, száraz bőrgyulladások helyi kezelésére használják. Alkalmazható egyebek mellett atópiás ekcéma, szeborrheás bőrgyulladás, a bőr foltos vörösödése (eritéma multiforme) és súlyos pikkelysömör esetén is. Hatóanyaga a fluocinolon-acetonid, amely csillapítja a gyulladást, enyhíti a viszketést, és érösszehúzó hatással is bír.

2 éves kor alatt a készítmény nem alkalmazható, 2 éves kor feletti gyerekeknél és serdülőknél pedig csak akkor, ha az feltétlenül szükséges, az arcbőrükre azonban nem vihető fel a gyógyszer. Terhesség és szoptatás alatt nem javallott a készítmény. Vírusos, bakteriális vagy gombás eredetű bőrbetegség, közönséges pattanás, az arcbőrön értágulatokat előidéző, vagy száj körüli bőrgyulladás fennállásakor sem használható a Flucinar kenőcs. Mivel a tartós használat hatására nőhet a mellékhatások gyakorisága, a Flucinar kenőcsöt megszakítás nélkül maximum két hétig alkalmazzuk. Az arcon maximum egy hétig szabad alkalmazni, feltétlenül szükséges esetben. Elvékonyodott bőrfelületeken fokozott óvatossággal kell használni, kiváltképp az időseknél. Használat közben kiemelten figyeljünk arra, hogy a készítmény ne kerüljön bele a szemünkbe, nyílt sebbe vagy nyálkahártyára.

A gyógyszer két összetevője, a propilénglikol és a lanolin allergiás reakciót, bőrirritációt, helyi bőrreakciókat idézhet elő. Amennyiben a kezelés alatt homályos látást vagy egyéb látászavart tapasztalunk, haladéktalanul forduljunk kezelőorvosunkhoz. Ugyanez a teendő, ha a Flucinar kenőcs használata után égő érzés vagy viszketés jelentkezik, ilyenkor a kezelést se folytassuk tovább. Gyors orvosi segítség szükséges akkor is, ha a kelleténél nagyobb mennyiséget vittünk fel a készítményből, vagy lenyeltük azt. Egy tubusban 15 g kenőcs található, grammonként 0,25 mg fluocinolon-acetonid van a készítményben. A gyógyszerrel kapcsolatos bármilyen kérdés esetén forduljunk kezelőorvosunkhoz vagy gyógyszerészünkhöz!

FLUCINAR kenőcs betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Flucinar kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Flucinar kenőcs hatóanyaga a fluocinolon-acetonid.
A Flucinar kenőcs a glükokortikoszteroidokra reagáló, viszketéssel és fokozott elszarusodással társuló heveny és súlyos, nem fertőzött, száraz bőrgyulladások helyi kezelésének elsőként választható szere.
A Flucinar kenőcs alkalmazható a következő esetekben:
- atópiás ekcéma,
- szeborrheás bőrgyulladás,
- durva, viszkető bőr (lichen urtikátusz, lichen plánusz),
- súlyos pikkelysömör (különösen a hajas bőrön),
- allergiás reakció okozta bőrgyulladás (allergiás kontakt bőrgyulladás),
- ún. lupusz eritematódesz, ami súlyosabb bőrbetegségeket jelent,
- valamint ún. eritéma multiforme esetében, ami a bőr foltos vörösödését jelenti.
A fluocinolon-acetonid hatékony szintetikus glükokortikoszteroid. A bőrön történő külsőleges alkalmazása gyulladáscsökkentő, viszketéscsillapító, allergia ellenes, érösszehúzó hatású.
2. Tudnivalók a Flucinar kenőcs alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Flucinar kenőcsöt
- ha allergiás a fluocinolon-acetonidra, a glükokortikoszteroidokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha gombás, vagy bakteriális eredetű bőrbetegsége van,
- ha vírusos bőrbetegsége, pl. bárányhimlője van,
- ha közönséges pattanása van,
- ha az arcbőrön értágulatokkal járó bőrgyulladása, száj körüli bőrgyulladása van,
- 2 év alatti életkorban.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Flucinar kenőcs alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.
- Tartós használat esetén a nemkívánatos mellékhatások gyakorisága növekedhet. Megszakítás nélkül ne használja 2 hétnél tovább.
- Óvatosan alkalmazza a Flucinar kenőcsöt, ha az alkalmazás helyén fertőzés lép fel. Ebben az esetben további baktérium vagy gomba ellenes kezelés szükséges, illetve a Flucinar kenőcs használatát fel kell függeszteni addig, amíg a fertőzés meg nem gyógyul.
- Csak feltétlenül szükséges esetekben használható az arcbőrön, a hónalj és az ágyék területein, mert ezeken a területeken a felszívódás nagyobb mértékű lehet.
- Óvatosan alkalmazza a gyógyszert a már eredetileg is elvékonyodott bőrterületeken, különösen az időskorúaknál.
- Szembe, nyálkahártyára és nyílt sebbe ne kerüljön.
- Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.
Egyéb gyógyszerek és a Flucinar kenőcs
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét, az Ön által jelenleg és korábban alkalmazott gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A bőrelváltozások glükokortikoszteroid kezelése alatt - különösen helyi, nagyfelületű alkalmazás esetén - nem adható bárányhimlő-ellenes vagy egyéb más védőoltás, vagy egyéb immunizációs kezelés.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Flucinar kenőcs alkalmazása nem javallott terhes és szoptató anyákon.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az említett képességeket a Flucinar kenőcs nem befolyásolja.
A Flucinar kenőcs propilénglikolt és lanolint tartalmaz
Bőrirritációt, illetve allergiás reakciókat és helyi bőrreakciókat (pl. kontakt dermatitisz) okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Flucinar kenőcsöt?
A gyógyszert mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja:
A Flucinar kenőcs vékony rétegben kell az érintett bőrfelületre kenni, a kezelés kezdetén naponta 2-szer vagy 3-szor, a heveny gyulladás elmúlása után legfeljebb napi egy-két alkalommal alkalmazandó.
A kenőcs alkalmazása után mosson kezet.
Párakötés alatt csak a pikkelysömör kezelésére alkalmazható, ez esetben a kötést minden nap cserélni kell. Egyéb esetben nem alkalmazható párakötés alatt.
A kezelés időtartama
Ne használja megszakítás nélkül 2 hétnél tovább.
Az arcon egy hétnél tovább ne alkalmazza.
Egy hét alatt ne használjon el több mint egy tubus kenőcsöt.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
2 év alatti gyermekeknél nem alkalmazható.
Két éves életkor felett, csak feltétlenül szükséges esetben, naponta egy alkalommal, óvatosan alkalmazható. Az arcbőrön nem használható.
Ha az előírtnál több Flucinar kenőcsöt alkalmazott
Ha véletlenül az ajánlott mennyiségnél több kenőcsöt használt, vagy véletlenül lenyelte a terméket feltétlenül kérjen orvosi segítséget.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatosan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Amennyiben Ön az alkalmazást követően égető érzést, viszketést tapasztal, azonnal hagyja abba a kezelést és lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.
A következő egyéb mellékhatások jelentkezhetnek:
A mellékhatások az alábbi gyakorisági kategóriák szerint kerültek osztályozásra:
Nagyon gyakori: ≥1/10 (10 kezelt beteg közül több mint 1 esetben fordulhat elő)
Gyakori: ≥1/100 - <1/10 (100 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő)
Nem gyakori: ≥1/1000 - <1/100 (1000 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő)
Ritka: ≥1/10 0000 - <1/1000 (10 000 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő)
Nagyon ritka: <1/10 000, beleértve az izolált eseteket is (10 000 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1 esetben fordulhat elő)
Szembetegségek és szemészeti tünetek:
Gyakoriság nem ismert: a szemhéjon való helyi alkalmazás során ritkán zöld hályog (glaukóma), vagy szürke hályog (katarakta) léphet fel. Homályos látás.
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei:
Nem gyakori: bőrelhalás és csíkok (striák) megjelenése a bőrön, a bőr vagy nyálkahártyák kitágult kapillárisainak, illetve végartériáinak felhalmozódása (teleangiektáziák).
Ritka: erős haj- és szőrnövés (hipertrichózis).
Gyakoriság nem ismert: a bőr elszíntelenedése, illetve fokozott pigmentáció, szteroid-akne.
Endokrin betegségek és tünetek:
Párakötés alatt való alkalmazás, a fokozott felszívódás következtében a szisztémás hatások (pl.: ödéma, magas vérnyomás, csökkent immunitás) kialakulását okozhatja.
Fertőző betegségek és parazitafertőzések:
Nem gyakori: másodlagos fertőzések.
Más kortikoszteriodok alkalmazását követően a következő helyileg jelentkező mellékhatásokat jelentették, melyek a fluocinolon-acetonid alkalmazását követően is jelentkezhetnek: a szőrtüszők gennyes gyulladása (follikulitisz), bőrelhalás (bőr maceráció), pattanás, pontszerű apró vérzés (purpura), száj körüli bőrgyulladás (perioralis dermatitisz), ekcéma romlása (rebound jelenség).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Flucinar kenőcsöt tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP/Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Flucinar kenőcs?
- A készítmény hatóanyaga: 0,25 mg fluocinolon-acetonid grammonként.
- Egyéb összetevők: propilénglikol, citromsav, gyapjúviasz, fehér vazelin.
Milyen a Flucinar kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, vagy csaknem fehér, áttetsző, homogén, jellegzetes illatú lágy kenőcs.
15 g kenőcs alumínium tubusban. 1 tubus dobozban.
Kiszerelés: 15 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-711/01
FLUCINAR kenőcs
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bausch Health Ireland
  • Hatóanyag: fluocinolone acetonide
  • ATC: Fluocinolone acetonide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1173Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)