ELOCOM 0,1% kenőcs

Az Elocom vényre kapható kenőcs, amely külsőleges bőrkezelésre alkalmazható pikkelysömör, valamint irritáció vagy allergia okozta gyulladás esetén kétévesnél idősebb gyermekek és felnőttek körében. Hatóanyaga a mometazon-furoát, egy erős hatású kortikoszteroid. A kenőcsöt nem szabad sem hosszú ideig (alkalmazási ideje jellemzően legfeljebb három hét), sem nagy bőrfelületen használni. Ne kenjük arcbőrre, hajlatokba, a végbélnyílás vagy a nemi szervek környékére. Hacsak nem kezelőorvosunk tanácsára tesszük, ne fedjük le kötéssel a bekent felületeket, máskülönben az egész szervezetre kiterjedő, úgynevezett szisztémás mellékhatások jelentkezhetnek. Szembe semmi esetre se kerüljön Elocom, ha pedig véletlenül mégis nagyobb mennyiség jutna a szembe, keressünk fel szemész szakorvost! Ezen felül, ha látásproblémákat tapasztalunk a készítmény alkalmazása során, arról mindenképpen értesítsük a kezelőorvost.

A kenőcs terhesség alatti alkalmazhatóságáról szintén kezelőorvosunknak kell döntenie, figyelembe véve az egyéni szempontokat. Az Elocom a többi között propilénglikolt tartalmaz segédanyagai között. A propilénglikol bőrirritációt okozhat az arra érzékenyeknél. A kenőcs további lehetséges mellékhatásai közé tartozik a viszketés, a bőr elvékonyodása, de kialakulhatnak striák és bőrpír egyaránt. A kezelt területen begyulladthat a bőr vagy a szőrtüszők, felgyorsulhat a szőrnövekedés, valamint homályos látás is előfordulhat. Bármilyen mellékhatást is tapasztaljunk, érdemes azt kezelőorvosunknál vagy gyógyszerészünknél jelezni, segítve ezzel a gyógyszer biztonságos alkalmazásának javítását.

Az Elocom kenőcs helyes használatáról tájékozódjunk részletesen az azt receptre felíró orvosnál. Különösen nagy óvatossággal kell eljárni, ha zöld vagy szürke hályog, illetve cukorbetegség fennállása mellett alkalmazzuk a készítményt. Az adagolás kapcsán fontos, hogy amennyiben egy alkalommal véletlenül elfelejtjük használni a kenőcsöt, úgy következőleg ne kenjük be vele bőrünket dupla mennyiséggel! Ilyen esetekben nem szabad utólag pótolni a kimaradt dózist, hanem folytassuk a kúrát az előírt rend szerint. Semmiképpen se hagyjuk abba hirtelen az Elocom alkalmazását: bármilyen kérdésünk merül fel, konzultáljunk előbb kezelőorvosunkkal, mielőtt változtatnánk a kezelésen.

ELOCOM 0,1% kenőcs betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Elocom kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Elocom kenőcs egy erős hatású kortikoszteroidot (mellékvesekéreg-hormon) tartalmazó, bőrgyógyászati alkalmazásra szánt gyógyszer. Gyulladással és/vagy viszketéssel járó bőrbetegségek pl. pszoriázis (pikkelysömör), irritáció és/vagy allergia okozta bőrgyulladás kezelésére szolgál.
Gyermekeknek 2 éves kortól: bőrgyulladás, illetve kortikoszteroid-érzékeny, gyulladás nélküli bőrbetegség rövid időtartamú kezelésére alkalmazható.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
2. Tudnivalók az Elocom kenőcs alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az Elocom kenőcsöt
- ha allergiás a mometazon-furoátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Kizárólag kezelőorvosa kifejezett utasítására használja ezt a készítményt, ha a mometazon-furoát bármikor korábban szokatlan vagy súlyos lefolyású allergiás reakciót okozott.
- Kezelőorvosának kell eldöntenie, hogy Ön használhatja-e ezt a készítményt akne rozácea (az orron hajszálértágulattal járó bőrelváltozás) kezelésére.
- Az Elocom kenőcsöt nem szabad a szájnyílás körüli bőr gyulladására, a végbélnyílás és nemi szervek tájékán megjelenő viszketésre, védőoltás beadásának helyén kialakult szöveti reakció, bárányhimlő, övsömör, ajak herpesz ill. vírus, baktérium, parazita vagy gomba okozta egyéb bőrfertőzések kezelésére alkalmazni. Az Elocom kenőcsöt nem szabad sebeken vagy fekélyes bőrön alkalmazni.
- A felsorolt kórképek fennállásának lehetőségét kezelőorvosa zárhatja ki.
- 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmazható.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Elocom kenőcs alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Hacsak kezelőorvosa ezt kifejezetten nem tanácsolja Önnek, ne fedje kötéssel az Elocom kenőccsel kezelt bőrfelületet! Ne használjon Elocom kenőcsöt hosszú időn keresztül vagy nagy kiterjedésű bőrfelületeken, az arcbőrén, vagy a testhajlatokban (pl. hónalj, lágyékhajlat bőrén)!
Ezeket az óvintézkedéseket gyermekek kezelésekor különösen fontos betartani.
Zöld hályog, szürke hályog, cukorbetegség esetén a készítmény használatakor fokozott elővigyázatosság szükséges.
Ne hagyja abba hirtelen az Elocom kenőcs alkalmazását! Ezzel kapcsolatban kérjen részletesebb tájékoztatást kezelőorvosától.
Ügyeljen arra, hogy a készítmény ne kerüljön a szemébe!
Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik Önnél.
Gyermekek
Gyermekek esetében 2 éves kortól alkalmazható.
Egyéb gyógyszerek és az Elocom kenőcs
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Kezelőorvosának kell eldöntenie, hogy a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt biztonságos-e az Elocom kenőcs alkalmazása.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert.
Az Elocom kenőcs propilénglikolt tartalmaz
Az Elocom kenőcs segédanyagként propilénglikolt tartalmaz, mely bőrirritációt okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni az Elocom kenőcsöt?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az Elocom kenőcs szokásos alkalmazása felnőttek és gyermekek (2 éves kortól) esetében a gyógykezelés ideje alatt a következő:
az érintett bőrfelületet naponta egyszer vékony filmszerű rétegben kenje be.
Az Elocom kenőcs használata során tartsa be az alábbiakat:
- A kenőcsöt ne használja arcán 5 napnál tovább.
- Ne tegye a kenőcsöt gyermeke pelenkája alá, mert ez megkönnyíti a hatóanyag bőrbe jutását, felszívódását és könnyen nem kívánt mellékhatások kialakulásához vezethet.
- Nem javasolt a kenőcsöt nagy mennyiségben hosszú ideig alkalmazni (pl. több héten, akár hónapokon keresztül).
- A kenőcs szemészeti megbetegedésekben nem használható. Ha véletlenül a kenőcsből nagyobb mennyiség a szemébe kerülne, keressen fel szemész szakorvost.
- Javasolt alkalmazási ideje általában legfeljebb 3 hét.
Ha az előírtnál több Elocom kenőcsöt alkalmazott
Ha Ön (vagy bárki más) véletlenül lenyeli a kenőcsöt, az elvileg nem okozhat mellékhatásokat.
Ha azonban emiatt nyugtalan, keresse fel kezelőorvosát és kérje tanácsát.
Ha a kenőcsöt a szükségesnél gyakrabban, vagy a test nagy kiterjedésű, illetve sebes bőrfelületein, vagy hajlatokban használják, az - a felszívódás nagyobb mértéke miatt - bizonyos fokig hatással lehet a hormonháztartásra. Tartós alkalmazása gyermekeknél befolyással lehet a növekedésre és fejlődésre.
Ha nem követte az adagolási útmutatót vagy kezelőorvosa tanácsát, ezt feltétlenül tudassa kezelőorvosával!
Ha elfelejtette alkalmazni az Elocom kenőcsöt
Ha elfelejti a kenőcsöt a megfelelő időben használni, a soron következő előírt kezelési időpontban ne alkalmazzon dupla adagot a kimaradt kezelés pótlására, hanem folytassa a kezelést, amint eszébe jut, majd a továbbiakban a megszokott rend szerint alkalmazza a készítményt.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő mellékhatások jelentkezhetnek: csiklandozó érzés, viszketés, a bőr elvékonyodása - emiatt feltűnőbbé válhatnak a bőr kis erei -, a feszülésnek kitett helyeken csíkos rajzolat (stria) keletkezhet a bőrön, bőrpír (eritéma), a bőr bíbor-vörösesbarna elszíneződése, bőrgyulladás, szőrtüszőgyulladás, a bőr festékanyagának csökkenése, túlzott szőrnövekedés, homályos látás.
Az Elocom kenőcs alkalmazása égő érzést válthat ki és bőrirritációt okozhat.
További, szisztémás (a szervezet egészét érintő) mellékhatások is felléphetnek, ha a kezelt bőrfelszínt a bőr szellőzését akadályozó módon befedi és/vagy nagy kiterjedésű bőrfelszínt kezel hosszú időn keresztül. Ezekben az esetekben kérje kezelőorvosa tanácsát.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Elocom kenőcsöt tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Elocom kenőcs?
- A készítmény hatóanyaga: 1 mg mometazon-furoát 1 g kenőcsben.
- Egyéb összetevők: propilénglikol-sztearát, tisztított víz, fehér viasz, hexilén-glikol, fehér vazelin, foszforsav.
Milyen az Elocom kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy csaknem fehér, átlátszatlan, idegen részecskéktől mentes kenőcs.
Csomagolás:
15 g vagy 20 g kenőcs alumínium tubusban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 15 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-4219/01
ELOCOM 0,1% kenőcs
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Organon Hungary
  • Hatóanyag: mometasone
  • ATC: Mometasone
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1111 Ft Lefoglalom
Kiszerelés: 20 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-4219/02
ELOCOM 0,1% kenőcs
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Organon Hungary
  • Hatóanyag: mometasone
  • ATC: Mometasone
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 1475Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 1310 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: