FLOXAL 3 mg/ml oldatos szemcsepp

A Floxal egy vényköteles, antibiotikum tartalmú szemcsepp, mely a készítmény hatóanyagára, az ofloxacinra érzékeny baktériumok által okozott szemfertőzések esetén alkalmazandó. Ilyen például a krónikus kötőhártya-gyulladás, a szaruhártya-, a szemhéjszél-, a könnytömlő-gyulladás, valamint a szaruhártyafekélyek és a Chlamydia-fertőzések is. Egy évnél fiatalabb gyermekek számára nem használható. Várandósság esetén alapvetően nem ajánlott. Szoptató anyáknál - mivel egy nagyon kis mennyiségű ofloxacin bejuthat az anyatejbe - a szakember azt javasolhatja, hogy a beteg a szemcsepp alkalmazása idejére függessze fel a szoptatást.

Adagolását tekintve 1 éves kor felett mindenkinek ugyanúgy napi négyszer egy cseppet ajánlott a beteg kötőhártyazsákba cseppentenie, és bár nincs adat túladagolásról, nem javasolt a kihagyott kezelés pótlására kétszeres mennyiséget alkalmazni. Ehelyett ajánlott minél hamarabb pótolni a kimaradt alkalmat, és utána úgy folytatni a kezelést - mely 14 napnál nem tarthat tovább -, ahogy azt a szakember előírta. Fontos, hogy a terápia hatékonysága és a szövődmények elkerülése érdekében mindig tartsuk be az orvos utasításait és rendeltetésszerűen alkalmazzuk a szemcseppet. Például véletlenül se dörzsöljük meg a szemünket, vagy menjünk medencébe a kezelés alatt, mivel úgy újabb kórokozókat juttathatunk a szemünkbe. Óvni kell szemeinket a huzattól és a vakító fénytől is. A kezelés alatt javasolt a kontaktlencsehasználat mellőzése. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor cseppentés előtt ki kell venni a kontaktlencsét, majd 20 percet kell várni, mielőtt újra visszahelyeznék.

Mint minden gyógyszernek, így a Floxalnak is lehetnek mellékhatásai. Nagyon ritkán, 10 ezerből kevesebb mint 1 beteg esetében súlyos allergiás reakciók - kéz, láb, arc, ajak, nyelv vagy torok vizenyős dagadása, légzési nehézség, anafilaxiás sokk, csalánkiütés stb. - jelentkezhetnek, ilyenkor azonnal abba kell hagyni a szemcsepp használatát és orvosi segítséget kell kérni. Ennél azonban jóval gyakrabban fordulhat elő, hogy az készítmény alkalmazása közben szemirritációt tapasztalunk. Ezt, illetve más, a betegtájékoztatóban nem szereplő tüneteket is mindig jelezzük kezelőorvosunknak vagy gyógyszerészünknek.

FLOXAL 3 mg/ml oldatos szemcsepp betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Floxal oldatos szemcsepp és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Floxal oldatos szemcsepp antibiotikumot tartalmaz, amely hatásos a kórokozók ellen, és amennyiben rendeltetésszerűen alkalmazza, gyorsan enyhíti a tüneteket, ha:
- betartja orvosa utasításait;
- nem dörzsöli a szemét, mert ezzel újabb kórokozókat juttathat szemébe;
- védi szemét a huzattól (nyitott ablakok, napfénytető kinyitása, légkondicionáló);
- kerüli a vakító fényt (erős fényforrás, erős napfény stb.);
- amíg a kezelést alkalmazza, nem megy medencébe/uszodába.
Az ofloxacinra érzékeny baktériumok által okozott szemfertőzések esetén alkalmazandó, pl.:
- krónikus kötőhártya-gyulladás;
- szemhéjszél-gyulladás és a könnytömlő gyulladása;
- árpa;
- szaruhártya-gyulladás és szaruhártyafekélyek;
- Chlamydia-fertőzések.
2. Tudnivalók a Floxal oldatos szemcsepp alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Floxal oldatos szemcseppet
- ha allergiás az ofloxacinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére vagy egyéb kinolon típusú antibiotikumra.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Floxal oldatos szemcsepp alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Floxal oldatos szemcsepp fokozott elővigyázatossággal alkalmazható az alábbi esetekben:
- Ha bármilyen allergiás reakció jeleit tapasztalja a Floxal oldatos szemcsepp alkalmazásakor (pl. csalánkiütés, viszketés, az arc-, a nyelv- vagy a torok vizenyős duzzanata, légzési problémák) hagyja abba a gyógyszer használatát és azonnal forduljon orvoshoz!
- A Floxal oldatos szemcsepp tartós alkalmazása egyéb fertőzések kialakulásához vezethet, ezért ha tünetei súlyosbodnak vagy hirtelen visszatérnek, forduljon kezelőorvosához.
- Amennyiben a szaruhártyája károsodott, a Floxal oldatos szemcsepp csak elővigyázatossággal alkalmazható.
- A Floxal oldatos szemcsepp alkalmazásának ideje alatt kerülje a napfényt és egyéb UV-sugárzást.
- Ha kontaktlencsét visel, lehetőleg ne használja azokat a Floxal oldatos szemcsepp kezelés alatt. Ha a kontaktlencse viselése mégis elkerülhetetlen, a Floxal oldatos szemcsepp alkalmazása előtt azokat ki kell venni, és az alkalmazást követően legalább 20 percig kell várni, mielőtt visszahelyeznék.
Gyermekek
A Floxal oldatos szemcsepp alkalmazása 1 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Floxal oldatos szemcsepp
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett/alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha használnia kell más szemcseppet/szemkenőcsöt is, alkalmazásuk között várnia kell legalább 15 percet, és a Floxal oldatos szemcseppet utolsóként kell alkalmazni.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Terhesség alatt a készítmény alkalmazása nem javasolt.
Szoptatás
Mivel a szemcseppből nagyon kis mennyiségű ofloxacin bejuthat a vérkeringésbe, illetve az anyatejbe, kezelőorvosa ad tanácsot Önnek, hogy alkalmazhatja-e a csemcseppet szoptatás alatt vagy átmenetileg fel kell függeszteni a szoptatást.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A szemcsepp alkalmazása után rövid időre homályos látás léphet fel, ezért a Floxal oldatos szemcsepp alkalmazása után javasolt legalább 15 percet várni, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne.
A Floxal oldatos szemcsepp benzalkónium-kloridot tartalmaz.
A benzalkónium-klorid szemirritációt okozhat, valamint a lágy kontaktlencsék elszíneződéséhez vezethet. Kerülni kell a készítmény lágy kontaktlencsékkel való érintkezését.
3. Hogyan kell alkalmazni a Floxal oldatos szemcseppet?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Adagolás
A készítmény ajánlott adagja 4-szer 1 cseppet kell becseppenteni a beteg kötőhártyazsákba.
Ezt a készítményt 14 napnál tovább nem szabad alkalmazni.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Az adagolást 1 évesnél idősebb gyermekek és serdülők esetén nem kell módosítani.
Ha elfelejtette alkalmazni a Floxal oldatos szemcseppet
NE alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, de pótolja a kihagyott adagot, amilyen gyorsan csak lehet. Ezt követően az orvos által előírt adagolással folytassa a kezelést.
Ha az előírtnál több Floxal oldatos szemcseppet alkalmazott
Eddig nincs adat túladagolásról. A szemcsepp előírtnál nagyobb adagjának alkalmazása növeli a mellékhatások kialakulásának kockázatát. A Floxal oldatos szemcsepp túladagolása nem jár veszélyekkel. A kezelési eredmények nem javulnak és nem romlanak.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon ritkán súlyos allergiás reakciók jelentkezhetnek, akár egyetlen adag Floxal oldatos szemcsepp alkalmazását követően is. Ha az alábbiak közül bármelyiket tapasztalja azonnal hagyja abba a Floxal oldatos szemcsepp alkalmazását, és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához:
- a kezek- a lábak- az arc- az ajkak- a nyelv-vagy a torok vizenyős duzzanata,
- légzési nehézségek,
- anafilaxiás sokk,
- eszméletvesztés,
- csalánkiütés,
- viszketés.
Ezek a mellékhatások 10 000 betegből kevesebb mint 1 beteget érintenek.
További mellékhatások:
Gyakori mellékhatások (100 beteg közül 1-10 beteget érint):
- Szemirritáció, kellemetlen érzés a szemben
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Szédülés, émelygés, a szaruhártya-gyulladás, kötőhártya-gyulladás, homályos látás, fényérzékenység, duzzanat a szem körül (beleértve a szemhéjduzzanatot), idegentest érzés a szemben, fokozott könnytermelés, szemszárazság, szemfájdalom, szemvörösség, túlérzékenységi reakciók (beleértve a szem- és a szemhéj viszketését is), az arc- és a szemkörnyék vizenyős duzzanata. Potenciálisan életveszélyes bőrkiütésről (Stevens-Johnson szindrómáról, toxikus epidermális nekrolízisről) számoltak be a Floxal oldatos szemcsepp használata kapcsán; ez a betegség kezdetben a törzsön megjelenő pirosas, céltáblaszerű foltokként vagy hólyagos közepű, kör alakú foltokként jelentkezik.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Floxal oldatos szemcseppet tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A tartályon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Felbontás után a Floxal oldatos szemcseppet maximum 6 hétig használhatja.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Floxal oldatos szemcsepp?
- A készítmény hatóanyaga az ofloxacin.
3 mg ofloxacint tartalmaz milliliterenként.
- Egyéb összetevők: benzalkónikum-klorid, nátrium-klorid, 1N nátrium-hidroxid (pH-beállításhoz), 1N sósav (pH-beállításhoz), injekcióhoz való víz.
Milyen a Floxal oldatos szemcsepp külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Floxal oldatos szemcsepp átlátszó, halványsárga, steril oldat.
5 ml oldat fehér tartályban LDPE cseppentőfeltéttel és fehér HDPE kupakkal.
Dobozonként 1 tartály.
Kiszerelés: 1x5 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-4928/01
FLOXAL 3 mg/ml oldatos szemcsepp
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Dr. Gerhard Mann - Chemisch-pharmazeutische fabrik
  • Hatóanyag: ofloxacin
  • ATC: Ofloxacin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

A felhőzet hazánk délkeleti, keleti részén is szakadozik, arrafelé rövidebb, másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában, valamint a Dunántúl nyugati és északi tájain alakulhatnak ki a déli óráktól záporok, jégdara záporok, amelyeket villámlás, dörgés is kísérhet. A hegyekben hózápor is lehet. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.