EMTRIVA 200 mg kemény kapszula

EMTRIVA 200 mg kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Emtriva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Emtriva a humán immundeficiencia vírus (HIV) fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer
felnőttek, gyermekek és 4 hónapos vagy annál idősebb csecsemők részére. Az Emtriva 200 mg kemény kapszulát csak azok a betegek szedhetik, akiknek a testtömege eléri a 33 kg-ot. Az Emtriva belsőleges oldat formájában is kapható azon betegek számára, akik nem tudják lenyelni az Emtriva kemény kapszulát.

Az Emtriva az emtricitabin nevű hatóanyagot tartalmazza. Ez a hatóanyag antiretrovirális gyógyszer, amelyet a HIV-fertőzés kezelésére alkalmaznak. Az emtricitabin nukleozid reverz transzkriptáz gátló (NRTI), amely megakadályozza egy olyan enzim (a reverz transzkriptáz) normális működését, amely elengedhetetlen a HIV vírus szaporodásához. Az Emtriva csökkentheti a vérben található HIV mennyiségét (a vírusterhelést). Az Emtriva elősegítheti a CD4-sejteknek nevezett
T-sejtek szaporodását is. A HIV-fertőzés kezelésére az Emtrivát mindig más gyógyszerekkel kombinálva kell szedni.

Ez a gyógyszer nem alkalmas a HIV-fertőzés meggyógyítására. Az Emtriva szedése alatt is jelentkezhetnek fertőzések vagy a HIV-fertőzéssel szövődő más betegségek.


2. Tudnivalók az Emtriva szedése előtt

Ne szedje az Emtrivát

- Ha allergiás az emtricitabinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

-> Ha ez vonatkozik Önre, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Figyelmeztetések és óvintézkedések


- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha korábban vesebetegségben szenvedett, illetve ha vizsgálatok veserendellenességre utaltak. Mielőtt a kezelést elkezdené, kezelőorvosa vérvizsgálatokat kérhet veseműködésének ellenőrzése céljából, és a kapszulák ritkább szedését javasolhatja vagy az Emtriva belsőleges oldatot írhatja fel Önnek. Kezelőorvosa a kezelés során vérvizsgálatokat végeztethet veseműködésének ellenőrzése céljából.

- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha már elmúlt 65 éves. Az Emtrivát nem vizsgálták 65 évesnél idősebb betegeken. Ha Ön már elmúlt 65 éves és felírták Önnek az Emtrivát, akkor állapotát a kezelőorvosa fokozott figyelemmel fogja kísérni.

- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha korábban májbetegségben, például hepatitiszben szenvedett. Antiretrovirális szerekkel kezelt, májbetegségben szenvedő, például hepatitisz B- vel vagy C-vel fertőzött betegeknél nagyobb a kockázata a súlyos és potenciálisan halálos szövődményeknek. Ha hepatitisz B fertőzésben szenved, kezelőorvosa körültekintően határozza meg melyik az Ön számára legjobb kezelési mód. Ha kórtörténetében májbetegség vagy krónikus hepatitisz B fertőzés szerepel, kezelőorvosa vérvizsgálatokat kérhet az Ön májműködésének alapos ellenőrzésére.

- Figyeljen a fertőzésekre utaló jelekre. Ha Önnek előrehaladott HIV-betegsége (AIDS) és egy másik fertőzése is van, akkor gyulladás vagy a fertőzés tüneteinek súlyosbodása léphet fel az Emtriva kezelés megkezdésekor. Ezek a jelek arra utalhatnak, hogy testének megerősödött immunrendszere küzd a fertőzéssel. Figyeljen a gyulladásra vagy fertőzésre utaló jelekre, amint elkezdte szedni az Emtrivát. Ha gyulladásra vagy fertőzésre utaló jeleket tapasztal röviddel az Emtriva szedésének megkezdése után, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.

Az opportunista fertőzéseken kívül autoimmun betegségek (olyan állapotok, amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg) szintén előfordulhatnak a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedésének elkezdését követően. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdését követően is jelentkezhetnek. Ha fertőzésre utaló bármilyen tünetet, vagy egyéb tünetet, pl. izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzs felé terjedő gyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitást észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához, hogy a szükséges kezelést elkezdhesse.

- Csontrendszeri problémák. Kombinált antiretrovirális terápiában részesülő betegeknél egy csontrendszeri betegség, az úgynevezett oszteonekrózis (a csontszövet elhalása a csontok vérellátásának megszűnése miatt) alakulhat ki. A betegség kialakulásának számos rizikótényezői közé tartozik többek között a kombinált antiretrovirális kezelés időtartama, a kortikoszteroidok használata, az alkoholfogyasztás, a súlyos immunszuppresszió és a magas testtömeg-index. Az oszteonekrózis tünetei: ízületi merevség, ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén) és mozgási nehézség. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, kérjük jelezze kezelőorvosának.

Gyermekek és serdülők

Ne adja az Emtrivát
4 hónapnál fiatalabb csecsemőknek.

Egyéb gyógyszerek és az Emtriva


Hacsak kezelőorvosa erre nem utasítja, nem szedheti az Emtrivát, ha már más, szintén a HIV kezelésére használt gyógyszereket szed, amelyek emtricitabint vagy lamivudint tartalmaznak.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ne hagyja abba a kezelést anélkül, hogy kezelőorvosát értesítené.

Terhesség és szoptatás


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha terhessége ideje alatt Emtrivát szedett, kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatokat és más vizsgálatokat végeztethet, hogy figyelemmel követhesse gyermeke fejlődését. Azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyjuk a terhesség ideje alatt NRTI-t szedett, a HIV-fertőzés elleni védelemmel járó előnyök jelentősebbek, mint a mellékhatások veszélye.

Ne szoptasson az Emtriva-kezelés ideje alatt. Ezt azért szükséges betartani, mert ennek a gyógyszernek a hatóanyaga átjut az emberi anyatejbe.

A szoptatás nem javasolt HIV-fertőzött nőknek, mivel a HIV-fertőzés az anyatejen keresztül átterjedhet a csecsemőre.

Ha Ön szoptat vagy szoptatni szeretne, a lehető leghamarabb beszélje ezt meg ezt kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Emtriva szédülést okozhat. Amennyiben az Emtriva alkalmazása során szédül, tilos gépjárművet vezetnie és gépekkel munkát végeznie.


3. Hogyan kell szedni az Emtrivát?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

- felnőtteknél: naponta 1 darab Emtriva 200 mg kemény kapszula, étkezések alkalmával vagy az étkezések közötti időszakokban. Egy pohár vízzel vegye be a kemény kapszulát.
- gyermekek és 18 éven aluli serdülők számára, akik elérik a 33 kg-os testtömeget és le tudják nyelni a kemény kapszulát, a szokásos adag naponta 1 darab Emtriva 200 mg kemény kapszula, étkezések alkalmával vagy az étkezések közötti időszakokban.

Négy hónapnál idősebb csecsemők, valamint gyermekek és olyan betegek részére, akik nem tudják lenyelni a kemény kapszulát, illetve vesebetegségben szenvedő betegek számára az Emtriva folyadék (belsőleges oldat) formájában is kapható. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha nehézségei adódnak a kapszula lenyelésekor.

- Mindig a kezelőorvosa által javasolt adagot vegye be. Így biztosítható gyógyszerének teljes hatásossága, illetve csökkenthető a kezeléssel szembeni rezisztencia kialakulásának veszélye. Az adagot csak kezelőorvosa utasítására változtassa meg.

- Amennyiben veseproblémái vannak, kezelőorvosa javasolhatja, hogy az Emtrivát ritkábban szedje.

- Kezelőorvosa az Emtrivát más antiretrovirális gyógyszerekkel együtt fogja Önnek felírni. Kérjük, kövesse ezeknek az antiretrovirális gyógyszereknek a betegtájékoztatóit útmutatásul ezen gyógyszerek szedését illetően.

Ha az előírtnál több Emtrivát vett be


Amennyiben véletlenül túl sok Emtriva kemény kapszulát vett be, forduljon tanácsért kezelőorvosához, vagy a legközelebbi sürgősségi osztályhoz. Legyen Önnél a gyógyszer doboza, hogy könnyen elmagyarázhassa, hogy mit vett be.

Ha elfelejtette bevenni az Emtrivát

Fontos, hogy ne hagyjon ki egyetlen Emtriva adagot sem.

Amennyiben kihagyott egy adag Emtrivát a szokásos bevételi időponttól számított 12 órán belül, vegye be minél hamarabb; a következő adagot pedig a szokásos időpontban vegye be.

Amennyiben már közeledik a következő adag bevételének ideje (a bevételig kevesebb, mint 12 óra van hátra), ne vegye be a kihagyott adagot. Várjon, és az előírt időben vegye be a következő adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott kemény kapszula pótlására.

Ha hányt

Ha az Emtriva bevételét követően egy órán belül hányt,
akkor vegyen be egy másik kapszulát.
Nem kell bevennie másik kapszulát, ha több mint egy órával az Emtriva bevétele után hányt.

Ha idő előtt abbahagyja az Emtriva szedését

- Ne szakítsa meg az Emtriva-kezelést anélkül, hogy erről kezelőorvosát tájékoztatná. Az Emtriva-kezelés megszakítása a kezelőorvosa által javasolt HIV-ellenes kezelés hatásosságát csökkentheti. Beszélje meg kezelőorvosával mielőtt abbahagyná az Emtriva szedését, különösen akkor, ha mellékhatásokat észlel vagy más betegsége is van. Ismét forduljon kezelőorvosához mielőtt újból elkezdené szedni az Emtriva kapszulát.

- Amennyiben HIV-fertőzött és hepatitisz B fertőzése van egyidejűleg, különösen fontos, hogy ne szakítsa meg az Emtriva-kezelést anélkül, hogy először tájékoztatná kezelőorvosát.
Egyes betegek esetében az Emtriva-kezelés megszakítását követően végzett vérvizsgálatok vagy más tünetek szerint hepatitisz fertőzésük súlyosbodott. A kezelés befejezte után akár hónapokig szükség lehet további vérvizsgálatokra. Előrehaladott májbetegségben vagy májzsugorban szenvedő betegek egy részénél nem ajánlott a kezelés leállítása, mert ez egyes betegeknél a hepatitisz súlyosbodásához vezethet.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát az olyan új vagy szokatlan tünetekről, melyeket a kezelés megszakítása után észlelt, ha ezek a tünetek a hepatitisz B tüneteire emlékeztetnek.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

A HIV-ellenes kezelés során növekedhet a testtömeg, illetve emelkedhet a vérzsírok és a vércukor szintje. Ez részben az egészségi állapot és az életmód rendeződésével, illetve a vérzsírok esetében olykor magukkal a HIV-ellenes gyógyszerekkel függ össze. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja ezeket a változásokat.

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli:


A leggyakoribb mellékhatások


A következő mellékhatások nagyon gyakoriak (ezek a tünetek 100 betegből legalább 10-nél előfordulhatnak):
- fejfájás, hasmenés, hányinger
- izomfájdalom és -gyengeség (ha megnő a vérben a kreatinkinázszint)

Egyéb lehetséges mellékhatások

A következő mellékhatások gyakoriak (ezek a tünetek 100 betegből legfeljebb 10 betegnél fordulhatnak elő):
- szédülés, gyengeség, alvási nehézségek, szokatlan (rendellenes) álmok
- hányás, emésztési problémák miatt étkezés után jelentkező rossz közérzet, hasfájás
- kiütések (többek között vörös foltok vagy gennyes pörsenések, esetenként hólyagos, vagy duzzanattal járó kiütések), amelyek allergiás reakcióra utalhatnak, viszketés, bőrszínváltozások, köztük sötétebb bőrfoltok kialakulása
- fájdalom

Vizsgálatok kimutathatják még:
- alacsony fehérvérsejtszám (a csökkent fehérvérsejtszám hajlamosabbá teheti Önt a különböző fertőzésekre)
- emelkedett triglicerid- (zsírsavak), epefesték- vagy cukorszint a vérben
- máj- és hasnyálmirigy-problémák

A következő mellékhatások nem gyakoriak (ezek a tünetek 100 betegből legfeljebb 1-nél fordulhatnak elő):
- vérszegénység (alacsony vörösvértestszám)
- az arc, az ajak, a nyelv és a torok vizenyője

Egyéb lehetséges mellékhatások

Gyermekeknél, akik emtricitabint kaptak, nagyon gyakran előfordultak még bőrszínváltozások, beleértve sötétebb bőrfoltok kialakulását is, továbbá gyakran vérszegénység (alacsony vörösvértestszám) is előfordult. Ha a vörösvértest-képzés csökken, a gyermek fáradékonyságot vagy légszomjat tapasztalhat.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Emtrivát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A tartályon, a buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje az Emtrivát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Emtriva?

- A készítmény hatóanyaga az emtricitabin. Az Emtriva 200 mg emtricitabint tartalmaz kemény kapszulánként.

- Egyéb összetevők:

A kapszula tartalma: mikrokristályos cellulóz (E 460), kroszpovidon, magnézium-sztearát (E 572), povidon (E 1201)

A kapszula anyaga: zselatin, indigotin (E 132), titán-dioxid (E 171)

A nyomdafesték tartalma: fekete vas-oxid (E 172), sellak (E 904)

Milyen az Emtriva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Emtriva kemény kapszula felső része átlátszatlan világoskék, alsó része átlátszatlan fehér. A kapszula felső részén fekete festékkel a "200 mg" felirat, míg az alsó részén a "GILEAD" felirat és a (Gilead logó) szerepel. Az Emtriva 30 db kapszulát tartalmazó tartályban vagy buborékcsomagolásban kapható.

Az Emtriva belsőleges oldat formájában is kapható 4 hónapos vagy annál idősebb gyermekek és csecsemők, valamint olyan betegek számára, akik nem tudják lenyelni a kapszulát, illetve vesebetegségben szenvedőknek. Az Emtriva 10 mg/ml belsőleges oldathoz külön betegtájékoztató tartozik.
Kiszerelés: 30x (HDPE tartály) Törzskönyvi szám: EU/1/03/261/001
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Gilead Sciences Ireland
    • Hatóanyag: emtricitabine
    • ATC: Emtricitabine
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

A gomolyfelhők nagyrészt összeesnek, és nagy területen kiderül az ég. Főleg az északkeleti harmadban azonban továbbra is előfordulhat záporos csapadék. Az északi, északnyugati szelet elsősorban a Dunántúlon olykor élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 0 és +5 fok között valószínű, de a felhős tájakon ennél enyhébb idő, míg a hidegre hajlamos helyeken néhol gyenge fagy is lehet. Továbbra is változékony marad az időjárás.