DIPROSALIC oldat

DIPROSALIC oldat betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Diprosalic oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A betametazon a kortikoszteroid-készítmények erős hatású csoportjába tartozik, a szalicilsav a pikkelyek és a bőr hámló, száraz részeinek leválását segíti elő. A hajas fejbőr psoriasisának és seborrhoeás dermatitisének a kezelésére alkalmas.
2. Tudnivalók a Diprosalic oldat alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Diprosalic oldatot:
- ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Diprosalic oldat alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Diprosalic oldat nem alkalmazható nyílt sebekre vagy sérült bőrfelületekre. Vigyázzon, hogy a készítmény ne kerüljön a szembe, a nyálkahártyákra (mint pl. a száj és az orr nyálkahártyája) és pelenkázott bőrfelületekre.
- Diprosalic oldat nem alkalmazható nagy testfelületeken, mert ez megnövelheti a felszívódó
hatóanyag mennyiségét. Ne használja a Diprosalic oldatot gyakrabban vagy hosszabb ideig, mint ahogy azt orvosa előírja.
Ellenőriztesse magát orvosával, ha bőrének állapota rosszabbodik, fertőzés lép fel vagy a bőrszárazság fokozódik.
Gyermekek és serdülők csak állandó orvosi ellenőrzés mellett használhatják ezt a gyógyszerkészítményt, mert az oldat a bőrön át felszívódva befolyásolhatja a növekedést vagy egyéb mellékhatása lehet.
Tájékoztatnia kell kezelőorvosát a Diprosalic-kezelés előtt:
Közölje orvosával, amennyiben:
- terhes vagy szoptat,
- cukorbeteg vagy más betegsége van,
- nagyon fontos, hogy figyelmeztesse kezelőorvosát, ha valamilyen fertőzése van.
Egyéb gyógyszerek és a Diprosalic oldat
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A készítmény szalicilsav tartalma fokozhatja más, helyileg alkalmazandó gyógyszerek felszívódását, ezért a Diprosalic-kal kezelt bőrfelületet tilos egyidejűleg más gyógyszerrel vagy kozmetikummal kezelni.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert.
3. Hogyan kell alkalmazni a Diprosalic oldatot?
Amennyiben kezelőorvosa másképpen nem rendeli, a kezelendő bőrfelületre néhány csepp oldatot kell csepegtetni, és finoman be kell dörzsölni. A készítményt rendszerint naponta kétszer kell használni (reggel és este) az orvos előírása szerint. Ne kösse, illetve ne fedje be a kezelt bőrfelületet, hacsak az orvos ezt nem rendeli el. A gyógyszer használata után mosson kezet.
Ha az előírtnál több Diprosalic oldatot alkalmazott
A Diprosalic oldat csak az ajánlott adagban alkalmazható. Tájékoztassa orvosát, ha a gyógyszert az előírtnál nagyobb adagban vagy hosszabb ideig alkalmazta. Ha véletlenül lenyelt a Diprosalic oldatból, azonnal forduljon orvoshoz!
Ha elfelejtette alkalmazni a Diprosalic oldatot
Ha elfelejtette a megfelelő időben használni a Diprosalic oldatot, mielőbb pótolja be a mulasztást és térjen vissza az előírt alkalmazási rendre.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Közölje orvosával, ha az alábbi mellékhatások közül bármelyik tartósan fennáll vagy zavaró: égő érzés, viszketés, irritáció, fertőzés, száraz vagy repedezett bőr, az arc kivörösödése és irritációja, fokozott szőrnövekedés, akne, a bőr színének megváltozása, a bőr elvékonyodása és sérülékennyé válása, stria, fájdalom, gyulladás.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Diprosalic oldatot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Diprosalic oldat
- A készítmény hatóanyagai: 0,64 mg betametazon-dipropionát (megfelel 0,50 mg betametazonnak) és 20,0 mg szalicilsav 1 g oldatban.
- Egyéb összetevők: dinátrium-edetát, hipromellóz, nátrium-hidroxid, izopropil-alkohol, tisztított víz.
Milyen a Diprosalic oldat készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tiszta, színtelen, viszkózus, idegen részecskéktől mentes, jellemző izopropil-alkohol illatú folyadék. 30 ml oldat fehér LDPE cseppentő feltéttel ellátott, fehér, csavaros HDPE kupakkal lezárt, fehér LDPE tartályban.
Kiszerelés: 30 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-1283/02
DIPROSALIC oldat
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Organon Hungary
  • Hatóanyag: betamethasone, salicylic acid
  • ATC: Betamethasone
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 973 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: