DHC CONTINUS 60 mg retard tabletta

DHC CONTINUS 60 mg retard tabletta betegtájékoztatója

- MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ DHC CONTINUS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

- A DHC Continus 60 mg retard tabletta az opioidok csoportjába tartozó fájdalomcsillapító. Fájdalomcsillapító hatását az agy és gerincvelő bizonyos idegsejtjeire hatva (központilag) fejti ki.
- A gyógyszer középerős fájdalom csillapítására javallott.

- 2. TUDNIVALÓK A DHC CONTINUS SZEDÉSE ELŐTT

- Ne szedje a DHC Continus-t:
- Ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy készítmény egyéb összetevőire
- károsodott légzési funkciók esetén (légzési elégtelenség)
- asztmás roham esetén
- a hasnyálmirigy krónikus vagy akut gyulladása esetén (pancreatitis).
- A DHC Continus fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- opioid fájdalomcsillapítókkal szemben fennálló függőség esetén
- károsodott légzésfunkció esetén: pl. krónikus tüdőgyulladás, ami a légutak elzáródásával társul, vagy asztma
- cor pulmonale esetén (a szív bizonyos elváltozása, ami hosszan tartó tüdőbetegség után alakul ki)
- fokozott koponyaűri nyomás esetén (fejsérülések vagy agyi betegségek esetén)
- a pajzsmirigy elégtelen hormontermelése esetén (hipotiroidizmus)
- májbetegség esetén
- epebetegség esetén
- károsodott veseműködés esetén
- idős betegek esetén (lásd 3. pont)
- székrekedés esetén
- prosztata megnagyobbodás esetén.
- A dihidrokodeinnel szemben függőség alakulhat ki. Hosszan tartó kezelés fizikai és pszichés függőséghez vezethet. Azon betegek, akik korábban már szenvedtek opioid függőségben, könnyen visszaeshetnek.
- Alkohol- vagy gyógyszerfüggőségben szenvedő betegeknél különös figyelemmel kell alkalmazni a készítményt.
- Ha a DHC Continus-t a meghatározott időpontokban veszik be (lásd 3. pont), a függőség kialakulásának veszélye lényegesen lecsökken.
- A hosszan tartó kezelés hozzászokáshoz vezethet, ezért egyre magasabb dózisokra lehet szükség a megfelelő fájdalomcsillapító hatás eléréséhez. Az orvossal való egyeztetés nélkül ne változtassa meg az adagját.
- A kezelés hirtelen abbahagyásakor megvonási tünetek jelentkezhetnek (nyugtalanság, izzadás, izomfájdalom). Amennyiben a DHC Continus-kezelés már nem indokolt, az orvos fokozatosan lecsökkentheti az adagot.
- A DHC Continus-t egy speciális gyártástechnológiával gyártják azért, hogy a hatóanyagot hosszabb időtartamon át adja le, így a hatékonysága nyújtott (retard tabletta).
- A tablettákat nem szabad szétrágni vagy széttörni azért, hogy a speciálisan kialakított hatóanyag leadási mód ne sérüljön. Szétrágott vagy széttört tabletták bevétele a hatóanyag véráramba történő gyorsabb leadásához és felszívódásához vezethet, így túladagolási tüneteket okozva (lásd "Ha az előírtnál több tablettát vett be" pontot).

- Gyermekek
- 16 év alatti gyermekeken és serdülőkön nem végeztek elegendő mennyiségű vizsgálatot a biztonságosságra és hatékonyságra vonatkoztatva. Ezért ennél a korcsoportnál nem ajánlott a DHC Continus 60 mg retard tabletta szedése.
- A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- Az alábbi gyógyszerekkel egyidejűleg szedve jelentősen befolyásolhatják egymás hatását:
- -MAO-bénítók (depresszió elleni gyógyszerek): fokozhatják a központi idegrendszeri hatást vagy előre nem várt mellékhatásokat okozhatnak, ezért a DHC Continus-t nem ajánlott egyidejűleg szedni vagy a MAO-bénítók abbahagyásától számított 14 napon belül.
- az agy működését befolyásoló gyógyszerek: pl. nyugtatók vagy altatók, pszichiátriai vagy mentális zavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. fenotiazin, antidepresszánsok), bizonyos allergia elleni gyógyszerek, utazási betegségek kezelésére szolgálók vagy hányáscsillapítók (nyugtató hatású antihisztaminikumok).
- Magas a veszélye az ájulásnak, szédülésnek valamint a légzés zavarának (légzési elégtelenség).
- bizonyos buprenorfin- vagy pentazocin-tartalmú erős fájdalomcsillapítók (parciális opioid agonisták/antagonisták) a DHC Continus hatását csökkenthetik.
- köhögéscsillapítók - ezek hatása fokozódhat
- köptetők/nyákoldók hatása csökkenhet, mivel a DHC Continus-nak is van köhögéscsillapító hatása, és ezáltal a váladék besűrűsödhet a légutakban.
- szildenafil - egyedi esetekben erekció jöhet létre, amely állapot nem szűnik meg a szexuális aktust követően sem.
- cimetidin (fekély-, gyomorégés, emésztési zavar elleni szer) vagy egyéb, a máj működését befolyásoló gyógyszerek a dihidrokodein lebomlását akadályozhatják meg.
A DHC Continus egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A DHC Continus-kezelés ideje alatt alkoholt fogyasztani tilos, mert az agyi képességeket és a reakcióidőt befolyásolhatja.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
Mivel nincs elegendő tapasztalat a biztonságos alkalmazást illetően, a DHC Continus nem alkalmazható terhesség alatt. Léteznek adatok hasonló hatóanyagok alkalmazása során kialakult deformációkról, a magzat növekedésbeli visszamaradásáról, koraszülésről.
A készítmény tartós alkalmazása megvonási tüneteket okoz az újszülöttben.
Szülés alatt nem alkalmazható dihidrokodein, mivel légzési elégtelenséget okozhat az újszülöttben.

A DHC Continus nem alkalmazható szoptatás ideje alatt, mivel nem ismert, hogy a hatóanyag vagy metabolitjai kiválasztódnak-e az anyatejbe. Amennyiben a kezelés feltétlenül szükséges a szoptatás alatt, a csecsemőt megfigyelés alatt kell tartani a túladagolási tünetek esedékessége miatt. Ha a csecsemőnek nyelési zavarai vannak vagy szokatlanul nyugodt és aluszékony forduljon azonnal orvosához.
Feltétlenül kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze véleményét az alkalmazás megkezdése előtt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A DHC Continus befolyásolhatja a fenti képességeket. Ez főleg dózismódosításkor vagy a gyógyszer alkohollal vagy más, az agyi működést befolyásoló gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása során fordulhat elő.
A gépjárművezetésre vonatkozó tiltások általában nem vonatkoznak a stabil, állandó kezelés időszakára. Az orvos minden esetben egyénileg dönt a tiltások mértékéről. Feltétlenül kérje ki orvosa véleményét, hogy vezethet-e, vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezhet-e.

Fontos információk a DHC Continus egyes összetevőiről
DHC Continus 60 mg retard tabletta 58,4 mg vízmentes laktózt (tejcukrot) tartalmaz tablettánként.
Ha kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, akkor kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A DHC CONTINUS-T?

Mindig be kell tartani az orvos utasításait az alkalmazásra vonatkozóan. Ha valamiben nem biztos, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Adagolás
Orvosa eldönti, hogy mennyi DHC Continus 60 mg retard tablettát kell szednie, és hogy a teljes napi adagot hogyan kell elosztani egyedi dózisokba. Az orvos az adagolást a fájdalom erősségének és a beteg személyi érzékenységének megfelelően fogja beállítani.
Semmilyen esetben se változtassa meg adagját mielőtt nem egyeztetett orvosával.

Amennyiben orvosa másképp nem rendeli, a szokásos napi dózis:
Felnőttek és 16 évnél idősebb betegek: 1 retard tabletta naponta 2-szer, reggel és este, ami megfelel 120 mg dihidrokodeinnek.
Idősek és veszélyeztetett betegcsoportok
Idős betegeknél és csökkent pajzsmirigyfunkció vagy károsodott máj és/vagy vesefunkció esetén az adagot be kell állítani. Kellő mennyiségű folyadék bevitele ajánlott.
Az adagolás módja
A gyógyszert szétrágás nélkül, elegendő mennyiségű (fél pohár) folyadékkal kell bevenni reggel és este, mindig ugyanabban az időpontban (pl. reggel 8 órakor és este 8 órakor). A két adagolás között legalább 8 órának kell eltelni. A bevétel történhet étkezéssel vagy attól függetlenül. Nem szabad szétrágni vagy széttörni a retard tablettákat azért, hogy a speciálisan kialakított hatóanyag leadási mód ne sérüljön.
Az adagolás időtartama
A készítményt csak addig szabad szedni, ameddig feltétlenül indokolt. Ha már nem indokolt a tartós fájdalomcsillapítás, rendszeresen egyeztessen orvosával, hogy szükség-e és milyen dózissal kell folytatni a kezelést.
A kezelés hirtelen abbahagyásakor megvonási tünetek jelentkezhetnek (pl. nyugtalanság, verejtékezés, izomfájdalom). Ha a dihidrokodein-terápia már nem indokolt, az orvosnak célszerű a napi adagot fokozatosan lecsökkenteni.
Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét, hogyha úgy érzi, hogy a DHC Continus 60 mg retard tabletta hatása túl erős vagy nem elégséges.
Ha az előírtnál több DHC Continus-t vett be vagy valaki véletlenül lenyeli a tablettát
Azonnal értesítse orvosát.
A túladagolás az alábbiakat eredményezheti:
- a pupillák méretének csökkenését ("tűhegy pupilla")
- hányás
- csökkent és lassú légzés (légzési elégtelenség)
- gyors (tahikardia) vagy lelassult (bradikardia) szívverés
- vérnyomáscsökkenés
- zavart gondolkodás
- izomgörcs.
Súlyos esetekben a keringés összeomlása, eszméletvesztés (koma), légzésbénulásfordulhat elő ami akár halálhoz is vezethet.
Ne vegyen részt olyan szituációban, ami magas koncentrálási fokot igényel (pl. gépjárművezetés).
Ha elfelejtette bevenni a DHC Continus-t
Ha alacsonyabb adagot vesz be vagy elfelejti bevenni az előírt adagot a fájdalom visszatérhet. Utólag pótolhatja a kifelejtett adagot, de arra kell figyelni, hogy két adagolás közötti idő legalább 8 óra legyen. Soha ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a DHC Continus szedését
Ne hagyja abba a készítmény szedését, mielőtt nem egyeztetett orvosával. A kezelés abbahagyásakor megvonási tünetek jelentkezhetnek (pl. szorongás, idegesség, álmatlanság, remegés, gyomor-bélrendszeri diszkomfortérzés, verejtékezés). Ezért ajánlott, hogy az orvos fokozatosan csökkentse le az adagot.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a DHC Continus is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi előfordulási gyakoriság szerint osztályozzák a mellékhatásokat


A leggyakoribb mellékhatások a székrekedés valamint az enyhe fáradtságtól az álmosságig. Ezek 10 betegből több mind 1 esetében jelentkeznek.
Figyelembe kell venni, hogy a hányinger és hányás főleg a kezelés megkezdésekor jelentkezhet és az orvos megfelelő kezelést adhat ezekre. A hányinger, hányás, fáradtság, aluszékonyság, szédülés általában pár nap alatt alábbhagynak a kezelés során.

Lehetséges mellékhatások
Nagyon gyakori:
- Székrekedés
- Fáradtság és/vagy álmosság (szedáció) - különböző mértékben, az adagtól függően

Gyakori:
- Hányinger, hányás, hasi fájdalom, szájszárazság
- Fejfájás, szédülés
Nem gyakori:
- Gyógyszerfüggőség, zavartság, érzékelési zavarok (pl. hallucináció), rossz közérzet.
- Fizikai függőség elvonási tünetekkel, általános gyengeség
- Akut bőr- és nyálkahártya-duzzanat (angioödéma)
- Epilepsziás rohamok (főleg epilepsziás vagy fokozott görcskészséggel rendelkező betegeknél), bizsergés, zsibbadás (paresztézia)
- Szédülés
- Nehézlégzés, sípolás (diszpnoe) asztmás roham (főleg asztmás betegeknél)
- Hasmenés
- Epegörcs
- Verejtékezés, viszketés, csalánkiütés, bőrreakciók/bőrpír
- Vizelet megrekedés
Ritka:
- Látászavarok
- Vérnyomáscsökkenés
- Májenzim értékek megemelkedése
Nagyon ritka:
- Lecsökkent és lassú légzés (légzési elégtelenség)
- Bélelzáródás (ileusz)
Nem ismert:
- Emelkedett prolaktinszint a vérben (az agyalapi mirigy által termelt hormon)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. HOGYAN KELL A DHC CONTINUS-T TÁROLNI?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Gyermekek elől elzárva tartandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a a DHC Continus retard tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a DHC Continus 60 mg retard tabletta
A készítmény hatóanyaga: 60 mg dihidrokodein-hidrogén-tartarát, ami megfelel 40 mg dihidrokodeinnek retard tablettánként.
Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, talkum, hidroxietilcellulóz, vízmentes laktóz, cetil-sztearil-alkohol.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás alakú, sérülésektől mentes, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán "DHC 60" jelöléssel ellátva.

20 db vagy 56 db retard tabletta PE zárócsíkkal és kupakkal lezárt PP tartályban, dobozban.
Kiszerelés: 20x Törzskönyvi szám: OGYI-T-1635/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Mundipharma
  • Hatóanyag: dihydrocodeine
  • ATC: Dihydrocodeine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1399 Ft Lefoglalom
Kiszerelés: 56x Törzskönyvi szám: OGYI-T-1635/02
DHC CONTINUS 60 mg retard tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Mundipharma
  • Hatóanyag: dihydrocodeine
  • ATC: Dihydrocodeine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 3749Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiemelt támogatás esetén térítési díj: 300 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 3749 Ft

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)