DERMAZIN 10 mg/g krém

DERMAZIN 10 mg/g krém betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Dermazin 10 mg/g krém, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Dermazin 10 mg/g krém helyileg alkalmazható ezüst-szulfadiazin hatóanyagú gyógyszer, égési sebek és egyéb bőrsérülések (felfekvéses sebek, fekélyes visszérproblémák, horzsolások, kisebb sérülések, vágások és egyéb tiszta sebek, valamint a beteg saját bőrének átültetése kapcsán kialakult sebek) fertőzéseinek megelőzésére és kezelésére.
Az ezüst-szulfadiazin szétesik az égési seben és az ezüstionokat ezáltal lassan és folyamatosan adja le. Anélkül gátolja a baktériumsejtek növekedését és szaporodását, hogy károsítaná a bőr és a bőr alatti szövetek sejtjeit. A Dermazin 10 mg/g krém baktériumellenes hatása nagyon széleskörű, beleértve szinte minden olyan mikroorganizmust, amelyek az égési és egyéb sebek fertőzését okozhatják.
A Dermazin 10 mg/g krém az elhalt szövetekbe és váladékokba hatol be. Ez különösen fontos hatás, mert a szisztémás antibiotikumok az elhalt szövetek baktériumflórájával szemben nem hatékonyak, mivel azoknak nincs vérellátása.
2. Tudnivalók a Dermazin 10 mg/g krém alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Dermazin 10 mg/g krémet:
- ha allergiás az ezüst-szulfadiazinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha a terhesség előrehaladott szakaszában (a 2. és 3. harmadában vagy trimeszterében) van (lásd a "Terhesség és szoptatás" pontot);
- kora- vagy újszülötteknél 2 hónapos korig, mivel újszülöttkori sárgaság (úgynevezett magikterusz) alakulhat ki;
- ha földimogyoróra vagy szójára allergiás.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Dermazin 10 mg/g krém fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha allergiás (túlérzékeny) szulfonamid típusú gyógyszerekre (lehetséges allergiás reakciók miatt);
- ha veleszületett úgynevezett glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzimhiányban szenved (mivel a krém nagy területen való alkalmazását követően hemolízis alakulhat ki);
- ha máj- vagy vesebetegségben szenved;
- ha úgynevezett porfíriában (bizonyos anyagcsere-betegség) szenved.
Ilyen esetben beszélje meg kezelőorvosával a teendőket. Közölje orvosával, ha bármilyen krónikus vagy anyagcserét érintő betegsége van.
Akár életet is veszélyeztető bőrreakciókat (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) jelentettek az ezüst-szulfadiazin hatóanyag alkalmazásával kapcsolatban, amik vöröses céltábla-kiütéssel vagy a törzsön megjelenő, köralakú, közepén hólyagos foltok kialakulásával kezdődnek. További jelei a szájban, torokban, orrban, nemi szerveken megjelenő fekélyek és kötőhártya-gyulladás (vörös és duzzadt szem). Ezeket az akár életet is veszélyeztető bőrkiütéseket gyakran influenzaszerű tünetek kísérik. A kiütés kiterjedt hólyagosodássá, a bőr hámlásává változhat. A súlyos bőrreakciók előfordulásának kockázata a kezelés első heteiben a legnagyobb. Ha Önnél korábban az ezüst-szulfadiazin hatóanyaggal való kezelés során Stevens-Johnson-szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis jelentkezett, többet nem kezelhető újra ezzel a hatóanyaggal a későbbiekben. Amennyiben Önnél kiütés vagy ezen bőrtünetek jelentkeznek, haladéktalanul kérje orvosa tanácsát és mondja el neki, hogy ezt a gyógyszert alkalmazza.
Az ezüst-szulfadiazinnal történő kezelést követően egyéb, helyileg alkalmazott mikrobaellenes anyagokhoz hasonlóan felülfertőződés jelentkezhet.
Vigyázzon, hogy a készítmény ne jusson a szembe.
Ha a krémet hosszú időn keresztül nagy mennyiségben alkalmazza a bőrön, akkor orvosának ellenőriznie kell a vérképet, a szulfadiazin-szérumkoncentrációt, a vesefunkciót és a vizeletet (a kristályok vizeletbe történő esetleges kicsapódása miatt). A vérkép (fehérvérsejtszám) ellenőrzése akkor is ajánlott, ha Ön túlérzékenységet mutat a szulfonamidszármazékokkal szemben.
Főként a napfény hatására a bőr szürke elszíneződése fordulhat elő.
Amennyiben a bőr vagy a szem sárgás elszíneződését tapasztalja (a glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz nevű enzim lehetséges hiányának tünetei) azonnal forduljon kezelőorvosához.
Egyéb gyógyszerek és a Dermazin 10 mg/g krém
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Dermazin 10 mg/g krémmel egyidejűleg alkalmazott alábbi hatóanyagok vagy készítménycsoportok esetében lehetséges kölcsönhatás:
- helyileg alkalmazott fehérjebontó enzimkészítmények: az ezüst gátolhatja az úgynevezett helyileg alkalmazott fehérjebontó enzimeket, ha ezekkel az enzimekkel egyidejűleg ezüst-szulfadiazint alkalmazunk;
- cimetidin: cimetidin (gyomorsav-túltermelésben, gyomor- és nyombélfekélyben alkalmazott hatóanyag) -tartalmú gyógyszer és Dermazin 10 mg/g krém egyidejű alkalmazásakor a fehérvérsejtek számának csökkenéséről számoltak be;
- kiterjedt égési sérülések kezelésekor (ha az ezüst-szulfadiazint nagy mennyiségben alkalmazza) a szájon át alkalmazott gyógyszerek hatása megváltozhat.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!
Terhesség
Ne használja a Dermazin 10 mg/g krémet előrehaladott terhességben - a terhesség második és harmadik harmadában (trimeszterében) - mivel az újszülöttnél magikteruszt (újszülöttkori sárgaságot) okoz. A szulfonamidok közvetlenül a szülés előtti, szájon át történő alkalmazása mellett, az újszülöttnél fennáll a hiperbilirubinémia (mely szintén sárgaságként jelentkezik) kialakulásának kockázata. A terhesség első harmadában (trimeszterében) az orvos dönti el, hogy az alkalmazás feltétlenül szükséges-e. A készítményt ne használja a terhesség utolsó heteiben. Szigorúan az orvos utasításait kövesse.
Állatokon végzett vizsgálatok során nem jelentettek közvetlen vagy közvetett káros hatást a szaporodási képesség, illetve az utódok fejlődési rendellenessége tekintetében.
A korlátozott számú tapasztalat és a fent említett kockázatok miatt a Dermazin 10 mg/g krém csak óvatossággal alkalmazható a terhesség első trimeszterében járó, valamint terhességet tervező nők esetében.
Szoptatás
A Dermazin 10 mg/g krémet ne használja akkor, ha a szoptatott csecsemő 2 hónaposnál fiatalabb, mivel a szulfonamidok bejutnak az anyatejbe és a magzatnál nemkívánatos hatásokat (sárgaság) okozhatnak. Ha a csecsemő idősebb, akkor az előny-kockázat arány mérlegelése az orvos feladata.
Koraszülöttek és a glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz-hiányos csecsemők esetében figyelembe kell venni a hiperbilirubinémia (mely szintén sárgaságként jelentkezik) kialakulásának fokozott kockázatát is.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs adat arra vonatkozóan, hogy az ezüst-szulfadiazin hátrányosan befolyásolná a gépjárművezetéshez vagy gépkezeléshez szükséges képességeket.
A Dermazin 10 mg/g krém metil-parahidroxibenzoátot, propil-parahidroxibenzoátot, hidrogénezett földimogyoró-olajat, propilén-glikolt és cetil-alkoholt tartalmaz
A Dermazin krém metil-parahidroxibenzoátot és propil-parahidroxibenzoátot tartalmaz, amelyek allergiás reakciókat, helyi irritációt okozhatnak (amelyek esetleg csak később jelentkeznek).
A Dermazin krém hidrogénezett földimogyoró-olajat tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró- vagy szójaallergiája van.
A Dermazin krém 100 mg propilénglikolt tartalmaz grammonként, amely bőrirritációt okozhat.
A Dermazin krém cetil-alkoholt tartalmaz, amely helyi bőrreakciókat (például kontakt dermatitisz) okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Dermazin 10 mg/g krémet?
A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény külsőleg, helyileg alkalmazandó, a bőrön.
A készítmény ajánlott adagja:
A Dermazin 10 mg/g krémet rendszerint naponta egyszer kell használni; súlyosabb sebeknél többször. Viszont naponta legalább egyszer alkalmazni kell.
Gyermekek
A Dermazin 10 mg/g krém nem alkalmas koraszülöttek és 2 hónaposnál fiatalabb csecsemők kezelésére, mivel szulfonamidok hatására magikterusz (újszülöttkori sárgaság) alakulhat ki.
A 2 hónaposnál idősebb csecsemőknek és gyermekeknek javasolt adag nem különbözik a felnőtteknek javasolt adagolástól.
Alkalmazása
Először tisztítsa meg a sérült, égett területet és távolítsa el az elhalt részeket. Kenje be a krémmel a kezelendő felületet 2-4 mm vastagon; legjobb a krémet steril gézre tenni és ezt a sebre helyezni.
A krém felkenhető steril lapátkával vagy steril kesztyűvel is. Minden kezelés előtt a régi krémet és a bőséges, gennyhez hasonló színű, de aszeptikus (nem fertőző) sebváladékot vízsugárral vagy antiszeptikus eszközzel (például steril törlő, gézlap vagy steril csipesz, spatula) el kell távolítani. A sebet be lehet kötözni, de nem szükséges.
Egy tubus krém csak egy beteg ismételt kezelésére alkalmazható. A krém alkalmazása nem okoz fájdalmat, illetve nem hagy foltot a ruházaton és az ágyneműn.
Alkalmazása gyermekeknél
2 hónaposnál idősebb csecsemők és gyermekek esetében az alkalmazás módja megegyezik a felnőttekével.
Ha az előírtnál több Dermazin 10 mg/g krémet alkalmazott
Ha a Dermazin 10 mg/g krémet az előírtnál nagyobb adagban használta, kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
A Dermazin 10 mg/g krém hosszú ideig, nagy adagban és nagy bőrfelületen történő alkalmazását követően jelentkezhetnek a szulfonamid vagy az ezüst általános mellékhatásai. A mellékhatások kezelése tüneti.
Ha elfelejtette alkalmazni a Dermazin 10 mg/g krémet
Ha elfelejtette alkalmazni a Dermazin 10 mg/g krémet, pótolja, amint eszébe jut. Ha a következő használat ideje már közel van, várja meg ezt az időpontot. Ne alkalmazzon több krémet, mint ami az előírt adag.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő mellékhatások gyakoriak (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet): bőrirritáció, égés, viszketés, fájdalom az alkalmazás helyén, kiütés, alacsony fehérvérsejtszám, a bőr szürke elszíneződése. Az esetleges fehérvérsejtszám-csökkenés miatt a kezelés alatt ellenőrizni kell a vérképet.
A következő mellékhatások nagyon ritkák (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet): akár életet is veszélyeztető bőrreakciók (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis; lásd 2. pont).
Előfordulhat túlérzékenységi reakció, allergiás bőrreakció, mint például kiütés, viszketés, bőrgyulladás; az alkalmazás helyén fellépő égő érzés vagy fájdalom, illetve szomjúságérzet, de ezek gyakorisága nem ismert.
Nagy területen alkalmazva, főként égési sérülésekben szenvedőknél a Dermazin 10 mg/g krém a szájon át történő szulfadiazin-kezelés ismert mellékhatásait okozhatja: vérképváltozások, megemelkedett testhőmérséklet, máj- és vesepanaszok és krisztallúria (kristályok kiválása a vizeletben). Mivel ezek csak eseti előfordulások voltak, a gyakoriságuk nem ismert.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Dermazin 10 mg/g krémet tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Dermazin 10 mg/g krém?
- A készítmény hatóanyaga az ezüst-szulfadiazin.
- Egyéb összetevők: propil-parahidroxibenzoát, metil-parahidroxibenzoát, poliszorbát 60, cetil-alkohol, propilénglikol, hidrogénezett földimogyoró-olaj, tisztított víz.
Milyen a Dermazin 10 mg/g krém külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, homogén krém. 1 g kenőcs 10 mg ezüst-szulfadiazint tartalmaz.
25 g töltettömegű, lyukasztóval ellátott, fehér HDPE vagy PP csavaros kupakkal és alumínium membránnal lezárt alumínium tubus, dobozban.
50 g töltettömegű, lyukasztóval ellátott, fehér HDPE vagy PP csavaros kupakkal és alumínium membránnal lezárt alumínium tubus, dobozban.
250 g töltettömegű, fehér, csavaros kupakkal és alumínium fóliával lezárt fehér PP tégely.
Kiszerelés: 50 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-1249/01
DERMAZIN 10 mg/g krém
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
  • Hatóanyag: silver sulfadiazine
  • ATC: Silver sulfadiazine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Benu ár: 2079 Ft Megveszem
Kiszerelés: 250 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-1249/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
  • Hatóanyag: silver sulfadiazine
  • ATC: Silver sulfadiazine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 2828Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)