CORVATON 8 mg retard tabletta

CORVATON 8 mg retard tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Corvaton retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Corvaton retard (nyújtott hatású) tabletta hatóanyaga, a molszidomin, tágítja a szívkoszorúereket, ezáltal javítja a szívizom oxigénellátását, csökkenti a szív oxigénigényét. A molszidomin egyidejűleg gátolja a vérlemezkék összecsapódását is.
A fentiek alapján a készítményt elsősorban a szívizom nem kielégítő oxigénellátása esetén alkalmazzák.
A Corvaton retard tablettát az alábbi betegségek esetén használják:
- Stabil vagy instabil angina pektorisz (a szívkoszorúerek keringési zavarai miatt kialakuló szívtáji fájdalom), egyidejűleg fennálló balkamra elégtelenség esetén.
- Szívinfarktus heveny szakában fellépő angina pektorisz (koszorúér betegség okozta mellkasi fájdalom), a keringés helyreállítását követően.
- Angina pektorisz olyan eseteiben, amikor egyéb szer nem javallt, nem elég hatásos vagy a beteg nem jól tűri, valamint előrehaladott korú betegek kezelése.
2. Tudnivalók a Corvaton retard tabletta szedése előtt

Ne szedje a Corvaton retrad tablettát:
- ha allergiás a molszidominra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- nagyon alacsony vérnyomás esetén,
- hirtelen fellépő szívkoszorúérgörcs okozta mellkasi fájdalom megszüntetésére,
- szoptatás ideje alatt,
- szildenafil, tadalafil, vardenafil hatóanyagú tablettával egyidejűleg, a vérnyomáscsökkentő hatások fokozódásának veszélye miatt,
- oldható (szolubilis) guanilát-cikláz (sGC) stimulátornak nevezett gyógyszerekkel egyidejűleg (pl. riociugat, a tüdő ereiben kialakuló magas vérnyomás /pulmonális artériás hipertónia/ kezelésére szolgáló gyógyszer) a vérnyomáscsökkentő hatások fokozódásának veszélye miatt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Corvaton retard tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Corvaton retard tabletta egyedi orvosi elbírálás alapján, fokozott elővigyázatossággal adható
Ha a szív elégtelen működése szívizombetegség, szívburokgyulladás vagy a szívkamrabillentyűk szűkülete miatt alakult ki.
Gyakoribb orvosi ellenőrzés, szükség esetén az adag csökkentése javasolt azon betegeknek, akik a számára a túlzott mértékű vérnyomásesés veszélyt jelenthet.
Nemrégiben lezajlott szívinfarktus esetén a Corvaton retard tablettát csak a keringés helyreállítását követően, szoros orvosi felügyelet és a keringés állandó ellenőrzése mellett szabad alkalmazni.
Egyéb gyógyszerek és a Corvaton retard tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- A Corvaton retard tabletta nem szedhető egyidejűleg oldható (szolubilis) guanilát-cikláz (sGC) stimulátornak nevezett gyógyszerekkel (lásd a "Ne szedje a Corvaton retard tablettát" című részt).
- A Corvaton retard tabletta és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (pl. az értágító nitrátok, kálcium-antagonisták, béta-receptor blokkolók), vagy egyéb, vérnyomáscsökkentő hatással rendelkező gyógyszerek (pl. dezipramin, noritriptilin, dotiepin, dezipramin: depresszió ellenes, ún. triciklikus antidepresszánsok, vagy a skizofrénia kezelésére szolgáló, ún. antipszichotikus gyógyszerek, pl. klórpromazin, dietazin, haloperidol, olanzapin, risperidon, tiapridal, domperidon) egyidejű alkalmazása esetén a Corvaton retard tabletta vérnyomáscsökkentő hatása felerősödhet.
- A Corvaton retard tabletta és a merevedési zavarok kezelésére alkalmazott, ún. foszfodiészteráz-5-gátlót (pl. szildenafil, tadalafil, vardenafil) tartalmazó gyógyszerek egyidejű alkalmazása a vérnyomáscsökkentő hatás igen nagy mértékű erősödését okozhatja (lásd a "Ne szedje a Corvaton retard tabletta" című részt).
- A Corvaton retard tabletta és az érszűkítő hatással rendelkező ergot alkaloidok (pl. ergotamin, dihidroergotamin) együttes alkalmazását kerülni kell, mivel egymás hatását gátolhatják.
A Corvaton retard tabletta egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
A tabletta bevétele az étkezésektől függetlenül történhet.
Az alkohol erősítheti a Corvaton retard tabletta vérnyomáscsökkentő hatását.
Terhesség, szoptatás, és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat a hatóanyagra (molszidomin) vonatkozóan.
Terhesség alatt az orvos csak kivételes esetben, az előny/kockázat gondos mérlegelése után rendeli, ezért a terhességről a kezelőorvost tájékoztatni kell.
Szoptatás idején nem alkalmazható (a molszidomin átjut az anyatejbe).
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Elsősorban a kezelés kezdetén a gyógyszer néhány mellékhatása (pl. szédülés) ronthatja a koncentráló képességet és a reakcióidőt. Amennyiben Önnél jelentkeznek a fenti tünetek, ne vezessen gépjárművet és ne végezzen baleseti veszéllyel járó munkát.
Fontos információk a Corvaton retard tabletta tejcukrot tartalmaz
A Corvaton retard tabletta 106 mg tejcukrot (laktóz-monohidrát) is tartalmaz retard tablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Corvaton retard tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja:
Naponta 1-2×1 retard tabletta (8-16 mg molszidomin).
Súlyosabb esetben szükséges lehet naponta 3×1 retard tabletta (24 mg molszidomin) alkalmazása. Enyhébb esetben elegendő naponta 2-szer 1/2 retard tabletta (8 mg molszidomin) bevétele
A tablettákat egészben vagy félbetörve, szétrágás nélkül, bőséges folyadékkal (legalább fél pohár vízzel), kell bevenni szabályos időközönként. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
A tabletták bevétele történhet étkezés előtt, közben vagy után is.
Figyelmeztetés:
A Corvaton retard tablettából a hatóanyag nem egyszerre, hanem egyenletesen, hosszabb idő alatt szabadul fel egy ún. mátrix-szerkezetből. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy ez a szerkezet a gyomor-bél-rendszerben nem esik szét teljesen, hanem kiürül a széklettel. A hatóanyag azonban ilyen esetekben is teljesen kioldódik a retard tablettából.
Ha az előírtnál több Corvaton retard tablettát vett be
Ha egy alkalommal az előírt adagnál egy tablettával többet vett be, elegendő akkor a kezelőorvos tanácsát kérni, ha mellékhatás jelentkezik.
Ha a gyógyszerből véletlenül nagy mennyiséget vett be, és/vagy túladagolás tünetei jelentkeznek, azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
A túladagolás tünetei: vérnyomásesés, lassabb szívverés, gyengeség, szédülés, kábultság, ájulás vagy sokk.
Ha elfelejtette bevenni a Corvaton retard tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. A kezelőorvos által előírt adaggal folytassa a kezelést.
Ha idő előtt abbahagyja a Corvaton retard tabletta szedését
A kezelőorvos tudta és beleegyezése nélkül ne hagyja abba a Corvaton retard tabletta szedését, mert állapota súlyosbodhat.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A gyógyszer egyes mellékhatásai bizonyos körülmények között életveszélyesek lehetnek. Ezért hagyja abba a Corvaton retard tabletta szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz az alábbi, súlyos mellékhatások fellépése esetén, illetve ha a továbbiakban felsorolt bármelyik egyéb mellékhatás hirtelen vagy súlyos mértékben jelentkezik:

- Anafilaxiás sokk (ez általában arc- nyelv- és/vagy gégeduzzanattal, légszomjjal járó állapot, ami életveszélyes sokkig fokozódhat) (nem ismert gyakoriságú mellékhatás),
- Súlyos tünetekkel (pl. a keringés összeomlásával, ájulással vagy sokkal) járó, nagymértékű vérnyomásesés (ritka gyakoriságú mellékhatás)
- Túlérzékenységi reakciók (pl. allergiás bőrtünetek, hörgőgörcs következtében fellépő nehézlégzés) (ritka gyakoriságú mellékhatás).
- Egyéb mellékhatások:

- Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érint):
- vérnyomáscsökkenés, szédülés (az adag csökkentését, ill. a kezelés megszakítását teheti szükségessé)
- Gyakori mellékhatások (100 beteg közül 1-10 beteget érint):
- fejfájás (többnyire a kezelés folyamán megszűnik)
- Ritka:
- szédülés.
- hányinger.
- Gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg gyakoriság):
- a vérlemezkék számának kóros csökkenése (trombocitopénia).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Corvaton retard tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Corvaton retard tabletta
- A készítmény hatóanyaga: 8 mg molszidomin retard tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, makrogol 6000, hidrogénezett ricinusolaj, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (106 mg)
Milyen a Corvaton retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér, illetve csaknem fehér színű, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán bemetszéssel, a bemetszés felett és alatt "HOECHST" logoval az egyik oldalon, a másik oldalon "MFB" jelzéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér színű.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Csomagolás: 30 db retard tabletta PA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-4067/03
CORVATON 8 mg retard tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: CHEPLAPHARM Arzneimittel
  • Hatóanyag: molsidomine
  • ATC: Molsidomine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1049 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)