CODOXY 40 mg retard tabletta

CODOXY 40 mg retard tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Codoxy és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Codoxy az oxikodon-hidroklorid hatóanyagot tartalmazza. A Codoxy egy erős, az opioidok csoportjába tartozó fájdalomcsillapító.

A Codoxyt olyan súlyos fájdalom kezelésére alkalmazzák, amely opioid típusú fájdalomcsillapítót igényel.


2. Tudnivalók a Codoxy szedése előtt

Ne szedje a Codoxyt
- ha allergiás az oxikodonra, a szójára, a mogyoróra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Önnek légzészavara van, például a vártnál lassabban vagy gyengébben lélegzik (légzésdepresszió).
- ha túl sok szén-dioxid van a vérében.
- ha Ön súlyos idült, a légutak szűkületével járó tüdőbetegségben szenved (COPD: krónikus obstruktív tüdőbetegség).
- ha Önnek egy bizonyos szívbetegsége van, amelyet kor pulmonálénak hívnak.
- ha asztmában szenved.
- ha Önnek úgynevezett paralitikus ileusz típusú bélelzáródása van.
- ha Önnek heveny, súlyos gyomorfájdalma van, illetve elhúzódó a gyomorürülése.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Codoxy szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- ha Ön idős vagy legyengült.
- ha Önnél súlyos tüdőkárosodás, májkárosodás vagy vesekárosodás áll fenn.
- ha olyan pajzsmirigyzavara van, amely miatt az arc és a végtagok bőre duzzadttá, hideggé és szárazzá válik (mixödéma).
- ha a pajzsmirigye nem termel elegendő hormont (alulműködő pajzsmirigy).
- ha a mellékveséi rosszul működnek, például Addinson-kór.
- ha prosztatája kórosan megnagyobbodott.
- ha alkohol vagy egyéb szerek okozta intoxikáció miatti mentális betegségben szenved.
- ha Ön alkoholelvonó kezelés alatt áll.
- ha epehólyag betegsége van.
- ha hasnyálmirigygyulladás áll fenn Önnél, amely súlyos hasi fájdalmat vagy hátfájdalmat okozhat.
- ha nehezen tud vizeletet üríteni vagy vizeletürítés közben fájdalmat érez.
- ha kezelőorvosa úgy véli, hogy bélparalízis áll fenn Önnél (egy olyan állapot, amelyben leáll a bél működése).
- ha súlyos fejfájással vagy kellemetlen érzettel kísért fejsérülést szenvedett el - ezek annak jelei, hogy Önnek koponyaűri nyomásfokozódása van.
- ha alacsony a vérnyomása vagy felálláskor megszédül.
- ha kevés vér van a szervezetében (hipovolémia).
- ha Ön epilepsziában szenved vagy hajlamos az epilepsziás rohamokra.
- ha a MAO-gátlók nevű csoportba tartozó gyógyszereket szed depresszió kezelésére (ilyen például a tranilcipromin, a fenelzin, az izokarboxazid, a moklobamid vagy a linezolid), illetve ha az elmúlt két hét során ilyen gyógyszert szedett
- ha székrekedésben szenved.

Alvással összefüggő légzészavarok
A Codoxy alvással összefüggő légzési rendellenességeket, például alvási apnoét (légzési szünetek alvás közben) és alvással összefüggő alacsony véroxigénszintet (hipoxémia) okozhat. A tünetek közé tartozhatnak az alvás közbeni légzési szünetek, légszomj miatti éjszakai ébredés, az alvás fenntartásának nehézsége vagy túlzott álmosság a nap folyamán. Ha Ön vagy más személy észleli ezeket a tüneteket, forduljon kezelőorvosához. Kezelőorvosa mérlegelheti az adag csökkentését.

Az opioidok túladagolásának legjelentősebb veszélye a légzés felületessé válása és lelassulása (légzésdepresszió). Ez idős és legyengült betegeknél fordul elő a legnagyobb valószínűséggel, és a vér oxigénszintjének csökkenését is előidézheti. Ez például ájuláshoz is vezethet.

Ezt a gyógyszert kifejezetten úgy alkották meg, hogy a hatóanyagot 12 óra leforgása alatt adja le. A retard tablettát nem szabad széttörni, felosztani, elrágni vagy összezúzni. Ilyen esetben a tabletta hatóanyaga, az oxikodon-hidroklorid potenciálisan veszélyes adagban szívódna fel (lásd lejjebb a "Ha az előírtnál több Codoxyt vett be vagy valaki más véletlenül Codoxyt nyelt le" részt).

Hozzászokás, függőség és addikció
Ez a gyógyszer oxikodont tartalmaz, amely egy opioid gyógyszer. Az opioid fájdalomcsillapítók ismétlődő alkalmazása a gyógyszer hatásosságának csökkenését okozhatja (hozzászokás, más szóval tolerancia). A Codoxy ismétlődő alkalmazása függőség kialakulásához, visszaéléshez és addikcióhoz vezethet, aminek életveszélyes túladagolás lehet a következménye. Ezen mellékhatások kockázata fokozódhat mind a nagyobb adagok, mind a hosszabb időtartamú alkalmazás esetén.

A függőség vagy addikció azt az érzést keltheti, hogy már nem tudja szabályozni, mennyi gyógyszert kell bevennie, vagy milyen gyakran kell azt bevennie. Előfordulhat, hogy úgy érezheti, hogy folytatnia kell a gyógyszer szedését, még akkor is, ha az nem már segít enyhíteni fájdalmát.

A függőség vagy addikció kialakulásának kockázata egyénenként változó. Nagyobb a kockázata annak, hogy függőség vagy addikció alakul ki a Codoxyhoz, ha:
-- Ön vagy bármely családtagja valaha is függött az alkoholtól, vényköteles gyógyszerektől vagy tiltott kábítószerektől ("addikció"), vagy visszaélt ezekkel.
-- Dohányzik.
- Valaha is voltak hangulati problémái (depresszió, szorongás vagy személyiségzavar), vagy pszichiáter kezelte más mentális betegségek miatt.

Ha a következő jelek bármelyikét észleli a Codoxy szedése közben, ez annak a jele lehet, hogy
függőség vagy addikció alakult ki:
-- A gyógyszert az orvos által javasoltnál hosszabb ideig kell szednie
-- Az ajánlott adagnál többet kell bevennie
-- A gyógyszert az előírttól eltérő okból használja, például "nyugalom megőrzése" vagy "az elalvás segítése" érdekében
-- Ön ismételten, sikertelenül próbálta abbahagyni vagy szabályozni a gyógyszer szedését
-- Amikor abbahagyja a gyógyszer szedését, rosszul érzi magát; és jobban érzi magát a gyógyszer ismételt szedése után ("megvonási tünetek").

Ha ezen jelek bármelyikét észleli, forduljon kezelőorvosához, hogy megtalálják az Ön számára legmegfelelőbb kezelési módot, beleértve azt is, hogy mikor érdemes a gyógyszer szedését abbahagyni, és hogyan lehet biztonságosan abbahagyni (lásd 3. pont: Ha abbahagyja a Codoxy szedését).

A Codoxy szedésekor függőség is kialakulhat. A kezelés hirtelen megszakításakor megvonási tünetek, mint ásítás, pupillatágulat, könnyezés, orrfolyás, remegés, verejtékezés, szorongás, nyugtalanság, görcsrohamok, álmatlanság vagy izomfájdalom jelentkezhetnek. Ha már nincs szükség kezelésre, orvosa fokozatosan fogja csökkenteni a gyógyszer napi adagját.
Orvosa mérlegelni fogja a lehetséges kockázatot a várható előnnyel szemben. Forduljon orvosához, ha ezzel kapcsolatban kérdése merülne fel.
Más nagy hatású opioidokhoz (erős hatású fájdalomcsillapítókhoz) hasonlóan az oxikodon-hidroklorid hatóanyag esetében is fennáll a visszaélés lehetősége. Pszichés függőség is kialakulhat. A Codoxy csakis különösen óvatosan alkalmazható azoknál, akiknél már előfordult alkoholfüggőség, gyógyszerfüggőség vagy kábítószerfüggőség.

Előfordulhat fokozott érzékenység a fájdalomra (hipealgézia) - különös tekintettel nagy adagok alkalmazása esetére - amely nem reagál a Codoxy adagjának további emelésére. Kezelőorvosa ilyenkor eldönti, hogy csökkentse-e az adagot vagy álljon-e át másik erős fájdalomcsillapító (opioid) alkalmazására.

A Codoxyt csak lenyelve szabad alkalmazni (egész retard tabletta formájában). A retard tablettát tilos feloldani és injekció formájában beadni, ez ugyanis súlyos, akár halálos következményekkel járhat.

Ha műtétet kell végezni Önnél, kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy Codoxyt szed.

Más opioidokhoz hasonlóan az oxikodon is befolyásolhatja a hormonok (például a kortizol és a nemi hormonok) normális termelődését a szervezetben. Ez különösen abban az esetben fordul elő, ha nagy adagokat kapott hosszú időn át.

Gyermekek
A Codoxy biztonságosságát és hatásosságát nem vizsgálták megfelelően 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében. Emiatt a Codoxy 12 év alatti gyermekek számára nem ajánlott.

Egyéb gyógyszerek és a Codoxy
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.

A Codoxy és nyugtató hatású gyógyszerek, mint például a benzodiazepinek vagy rokon vegyületek egyidejű alkalmazása növeli az álmosság, a légzési nehézségek (respiratorikus depresszió), a kóma kockázatát és életveszélyes lehet. Emiatt az egyidejű alkalmazást csak akkor szabad fontolóra venni, ha más kezelési lehetőségek alkalmazására nincs mód.
Azonban ha kezelőorvosa Codoxyt ír elő nyugtató hatású gyógyszerekkel együtt, akkor az egyidejű kezelés adagját és időtartamát orvosának kell meghatároznia.

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát a nyugtató hatású gyógyszerekről, amiket szed, és pontosan kövesse az orvos adagolási javaslatát. Hasznos lehet barátainak vagy rokonainak tájékoztatása annak érdekében, hogy tisztában legyenek a fent említett tünetekkel. Forduljon orvosához, ha ilyen tüneteket tapasztal.

A Codoxy mellékhatásai gyakoribbá vagy súlyosabbá válhatnak, ha a Codoxyt olyan gyógyszerekkel egyidejűleg alkalmazzák, amelyek befolyásolhatják az agy működését vagy amelyeket allergiák, tengeribetegség vagy hányás kezelésére alkalmaznak. Mellékhatásként például a légzés felületessé válása és lelassulása (légzésdepresszió), székrekedés, szájszárazság vagy vizeletürítési zavarok léphetnek fel.

Nagyobb a mellékhatások kockázata, ha Ön antidepresszánsokat (például citaloprámot, duloxetint, eszcitaloprámot, fluoxetint, fluvoxamint, paroxetint, szertralint, venlafaxint) is szed.
Ezek a gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek az oxikodonnal. Emiatt többek között az alábbi tünetek alakulhatnak ki Önnél: az izmok akarattól független, ritmikus összehúzódása (beleértve a szem mozgásait irányító izmokat), nyugtalanság, túlzott izzadás, remegés, a reflexek fokozódása, emelkedett izomtónus és 38 °C feletti testhőmérséklet. Forduljon kezelőorvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja.

Kérjük, szóljon kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi:

- altatók vagy nyugtatók (például a benzodiazepinek),
- depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek (például paroxetin vagy amitriptilin), beleértve a MAO-gátlók csoportjába tartozó szereket (például tranilcipromin, fenelzin, izokarboxazid, moklobamid vagy linezolid) (lásd még 2. pont: "A Codoxy szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével"),
- allergiák, tengeribetegség vagy hányás kezelésére való gyógyszerek (antihisztaminok, hányáscsilapítók),
- pszichés vagy mentális betegségek gyógyszerei (például pszichotróp szerek, fenotiazinok vagy antipszichotikumok),
- epilepszia, fájdalom és szorongás kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például gabapentin és pregabalin,
- izomgörcsök kezelésére alkalmazott izomlazítók (például tizanidin)
- Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszerek,
- egyéb erős fájdalomcsillapítók (opioidok),
- cimetidin (gyomorfekély, emésztési zavar vagy gyomorégés esetén alkalmazott gyógyszer),
- gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek (például ketokonazol, vorikonazol, itrakonazol vagy pozakonazol),
- baktériumfertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például klaritromicin, eritromicin vagy telitromicin),
- a proteázgátlók csoportjába tartozó, HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például boceprevir, ritonavir, indinavir, nelfinavir vagy szakvinavir),
- tuberkulózis ellen alkalmazott rifampicin,
- karbamazepin (epilepszia vagy görcsrohamok, valamint bizonyos típusú fájdalmak kezelésére használt gyógyszer),
- fenitoin (epilepszia vagy görcsrohamok kezelésére használt gyógyszer),
- a közönséges orbáncfű nevű gyógynövény (tudományos nevén Hypericum perforatum),
- kinidin (rendszertelen szívverés kezelésére alkalmazott gyógyszer),
- a vérrögképződés megakadályozására, illetve a vér hígítására alkalmazott egyes gyógyszerek (kumarin típusú véralvadásgátlók).

A Codoxy egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Codoxy szedése alatti alkoholfogyasztáskor álmosabbnak érezheti magát vagy növekedhet a súlyos mellékhatások kialakulásának kockázata, mint légzésmegállás kockázatával járó felszínes légzés és öntudatvesztés. Nem ajánlott alkoholt fogyasztani a Codoxy szedése alatt.

A Codoxyt nem szabad olyan betegnek szednie, aki jelenleg alkoholfüggőségben vagy gyógyszerfüggőségben szenved vagy korábban szenvedett.
A grépfrutlé növelheti a Codoxy szintjét a vérben. Beszéljen orvosával, ha rendszeresen iszik grépfrutlét.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Terhesség alatt ne szedje a Codoxyt. Az oxikodon terhesség alatti alkalmazásáról nem áll rendelkezésre elég adat.
Az oxikodon terhesség alatti tartós alkalmazása megvonási tüneteket okozhat az újszülöttnél.
Az újszülöttnél súlyos légzési nehézségek merülhetnek fel, ha az anya a szülés előtti 3-4 hétben oxikodont kapott (légzésdepresszió).
A Codoxy csak akkor alkalmazható terhesség alatt, ha a kezelésből származó előny meghaladja a lehetséges kockázatokat az újszülöttre nézve.

Szoptatás
Az oxikodon átjuthat az anyatejbe és szedációt, felületes és lassú légzést (légzésdepressziót) okozhat szoptatott gyermeknél. A Codoxyt ezért terhesség alatt nem szabad alkalmazni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Codoxy gyengítheti a gépjárművezetéséhez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Erre különösen a Codoxy-kezelés megkezdésekor, az adag növelését vagy készítményváltást követően kell számítani, valamint amennyiben a Codoxy kölcsönhatásba lép alkohollal vagy az agyműködés rontására képes gyógyszerekkel. Stabil terápia esetén nem szükséges a beteget a vezetéstől általánosságban eltiltani. Az Önt ellátó orvosnak kell egyénileg megítélnie az Ön helyzetét.

Kérjük, beszélje meg kezelőorvosával, milyen feltételek mellett vezethet gépjárművet vagy kezelhet gépeket.

A Codoxy szójalecitint tartalmaz
Amennyiben Ön allergiás földimogyoróra vagy szójára, ne alkalmazza ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Codoxyt?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Kezelőorvosa a kezelés megkezdése előtt és a kezelés ideje alatt rendszeresen megbeszéli Önnel, hogy mit várhat a Codoxy alkalmazásától, mikor és mennyi ideig kell szednie, mikor kell orvoshoz fordulni, és mikor kell abbahagynia a kezelést (lásd még "Ha abbahagyja a Codoxy szedését").

ADAGOLÁS
Orvosa fogja beállítani az adagot a fájdalom erősségétől függően, és az Önnél észlelt hatás alapján.
A gyógyszernek egyéb hatóanyag-tartalmú kiszerelése is rendelkezésre áll, amennyiben ezzel a hatóanyag-tartalommal a kezelés nem kivitelezhető.

Ne módosítsa a gyógyszer adagolását anélkül, hogy előbb egyeztetett volna a kezelőorvosával.
Önnek a fájdalma enyhítéséhez elegendő legkisebb hatásos adagot kell alkalmaznia.
Ha már kezelték Önt opioidokkal, lehetséges, hogy kezelőorvosa magasabb adaggal kezdi meg a kezelését.
Szükségessé válhat az adag fokozatos növelése, amennyiben a fájdalom csillapítása elégtelen vagy ha a fájdalom súlyosabbá válik.

Amennyiben orvosa másképpen nem rendeli, az ajánlott adag
- felnőtteknek, serdülőknek és gyermekeknek 12 éves kortól:
A szokásos kezdő adag 10 mg oxikodon-hidroklorid 12 óránként (reggel és este).

Nem rákbetegség okozta fájdalom kezelésére általában elegendő napi 40 mg oxikodon-hidroklorid (20 mg napi kétszer), mindazonáltal nagyobb adagokra is szükség lehet. Daganat okozta fájdalomban szenvedő betegeknél rendszerint 80-120 mg adagolású oxikodon-hidroklorid szükséges, amely egyedi esetekben 400 mg-is növelhető.

Egyes betegek, akik beállított ütemezés szerint szednek Codoxyt, gyors hatású fájdalomcsillapítót igényelnek, amely szükség szerint alkalmazható az áttörő fájdalom kezelésére. A Codoxy retard tabletta nem ilyen áttörő fájdalom kezelésére szolgál.

Különleges betegcsoportok

- Idősek (65 éves és annál idősebbek):
Normális máj és/vagy veseműködésű idősek ugyanazt az adagot szedhetik, mint a felnőttek.

- Vesebetegeknek és/vagy májbetegeknek:
Ha májproblémái vagy veseproblémái vannak és még nem kapott opioidokat, a felnőttek számára javasolt adag felével kell kezdenie a kezelést.

- További kockázatnak kitett betegek:
Ha Ön kis testtömegű vagy ha a szervezete lassabban bontja le a gyógyszereket, kezdőadagként a felnőttek számára javasolt adag felét alkalmazza.

- Alkalmazása gyermekeknél (12 év alatt):
A Codoxy biztonságosságát és hatásosságát 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem igazolták. A Codoxy 12 év alatti gyermekek számára nem ajánlott.

Az alkalmazás módja
Szájon át történő alkalmazásra.
A retard tablettát egészben, elegendő mennyiségű folyadékkal kell bevenni (például fél pohár vízzel). A tablettát étellel vagy anélkül is beveheti.

Egészben nyelje le a retard tablettát, hogy a hatóanyag különleges leadási módja ne károsodjon hosszú idő leforgása alatt. A retard tablettát egészben kell lenyelni és nem szabad széttörni, felosztani, elrágni vagy összezúzni.

Az alkalmazás időtartama
Kezelőorvosa elmondja Önnek, mennyi ideig kell Codoxyt alkalmaznia.
Ne hagyja abba a Codoxy-kezelést anélkül, hogy ezt megbeszélte volna kezelőorvosával (lásd: "Ha idő előtt abbahagyja a Codoxy szedését").
Amennyiben hosszú ideig szedi a Codoxyt, folyamatosan ellenőriznie kell a kezelését és rendszeresen meg kell beszélnie a kezelőorvosával. Ez azért szükséges, hogy a lehető legjobb fájdalomcsillapító kezelést kapja, vagyis idejében kezeljék a fellépő mellékhatásokat, valamint időben lehessen dönteni az adag módosításáról és a kezelés folytatásáról.

Kérjük, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha úgy véli, hogy a Codoxy hatása túl erős vagy túl gyenge.

Ha az előírtnál több Codoxyt vett be
Azonnal forduljon orvoshoz, ha az előírtnál több tablettát vett be.
A túladagolás a következőket okozhatja:
- pupillaszűkület,
- a légzés felületessé válása és lelassulása (légzésdepresszió),
- álmosság, amely akár narkózishoz hasonló állapotig is fajulhat,
- a vázizomzat csökkent tónusa,
- a pulzus lassulása,
- hirtelen vérnyomáscsökkenés,
- agyi rendellenesség (úgynevezett toxikus leukoenkefalopátia).
Súlyosabb esetekben eszméletlenség (kóma), víz felhalmazódása a tüdőben, valamint (akár végzetes kimenetelű) keringési elégtelenség is bekövetkezhet.

Soha ne kerüljön olyan helyzetbe, amikor fokozott figyelemre van szükséges, például autót kell vezetnie.

Ha elfelejtette bevenni a Codoxyt
Ha az előírtnál kisebb adagot vesz be a Codoxyból vagy ha kihagy egy adagot, a fájdalomcsillapítás mértéke valószínűleg nem lesz elegendő.

Ha elfelejt bevenni egy adagot, bepótolhatja, ha a következő adag csak több mint 8 óra múlva esedékes. Ha kevesebb idő hátra a következő adagig, vegye be az elfelejtett adagot, majd 8 óra elteltével vegye be a következő adagot.
A továbbiakban a szokásos rend szerint folytathatja a készítmény szedését.
Általánosságban ne vegyen be Codoxyt 8 óránkéntinél sűrűbb gyakorisággal.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Codoxy szedését
Orvosa tanácsa nélkül ne hagyja abba a gyógyszer szedését.

Ha idő előtt abbahagyja a Codoxy szedését, ez elvonási tüneteket (például ásítás, pupillatágulat, könnyezés, orrfolyás, remegés, izzadás, szorongás, nyugtalanság, görcsrohamok, álmatlanság vagy izomfájdalom) válthat ki. Emiatt tanácsos lehet kezelőorvosa számára, hogy fokozatosan csökkentse az Ön adagját.

Ha már nincs szükség a Codoxy szedésére, orvosa fogja elmondani, hogy hogyan kell fokozatosan csökkenteni az adagot a megvonási tünetek elkerülése érdekében.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi tünetek közül bármelyiket tapasztalja:
 Hirtelen légzési nehézségek, szemhéjduzzanat, arcduzzanat vagy ajakduzzanat, bőrkiütés és viszketés, különösen testszerte - ezek súlyos allergiás reakciók jelei.
Nagyon lassú vagy gyenge légzés (légzésdepresszió). Ez a Codoxy és a hasonló gyógyszerek (opioidok) legnagyobb veszélye, és nagy adag bevétele esetén akár halált is okozhat.
Hirtelen vérnyomáscsökkenés - ez szédülést és ájulást (szinkope) okozhat.
Pupillaösszehúzódás, a hörgőizmok (légszomjhoz vezető) összehúzódása, a köhögési reflex elnyomása.

EGYÉB MELLÉKHATÁSOK

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet)
- székrekedés, ez a mellékhatás kiküszöbölhető megelőző intézkedésekkel (például bőséges folyadékfogyasztással és magas rosttartalmú étrenddel)
- hányinger, hányás. Orvosa fel fog írni egy gyógyszert, amely enyhíti ezeket a tüneteket.
- aluszékonyság, szédülés, fejfájás
- viszketés

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- hangulatváltozás (szorongás, zavartság, depresszió, idegesség, alvászavar, kóros gondolatok)
- ellenőrizetlen remegés vagy reszkető mozgások egy vagy több testrészen, gyengeség érzése
- vérnyomáscsökkenés, amely ritkán erős szívverés érzéssel vagy ájulással jár
- nehezített légzés vagy zihálás
- szájszárazság, amely ritkán szomjúságérzettel vagy nyelészavarral jár, emésztési zavar általános tünetei, mint például gyomorfájdalom, hasmenés, gyomorégés
- csökkent étvágy
- bőrkiütés, erős izzadás
- fájdalmas vizeletürítés, fokozott vizelési inger
- fáradtság vagy gyengeség

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- a Codoxy egyre nagyobb adagja válik szükségessé ugyanakkora mértékű fájdalomcsillapítás eléréséhez (hozzászokás)
- a csökkent éberség következtében kialakuló sérülések
- allergiás reakciók
- egy bizonyos hormon (ADH = antidiuretikus hormon) szintjének megemelkedése a vérben, amely fejfájást, ingerlékenységet, letargiát, hányingert, hányást, zavartságot és tudatzavart okozhat
- a szervezet víztartalmának hiánya (kiszáradás)
- izgatottság, hangulatingadozások, eufórikus hangulat
- érzékelési rendellenességek (például hallucinációk)
- csökkent nemi vágy
- epilepsziás görcsrohamok (különösen epilepsziás, illetve görcsrohamokra hajlamos embereknél)
- emlékezetvesztés, a koncentráció zavarai, migrén
- fokozott vagy csökkent izomfeszülés, tik, bizsergés vagy zsibbadás (például a kézen vagy a lábfejen)
- beszédzavarok, csökkent fájdalomérzékenység vagy tapintásérzékenység, az ízlelés megváltozásai
- látásromlás, pupillaszűkület
- forgó jellegű érzés (vertigo)
- kellemetlen érzet, rendszertelen és /vagy heves szívverés, emelkedett pulzusszám
- az erek kitágulása, amely alacsony vérnyomást okozhat
- a hang elváltozásai, fokozott köhögés
- nyelési nehézség, szájüregi fekélyek, fogínyfájdalom
- fokozott bélgázképződés a gyomorban vagy a belekben, böfögés, bélelzáródás (ileusz)
- bizonyos májenzimek szintjének emelkedése a vérben
- száraz bőr
- vizeletürítési panaszok (vizeletvisszatartás)
- csökkent szexuális vágy és képtelenség erekcióra vagy annak fenntartására szexuális érintkezés során
- azon nemi hormonok koncentrációjának csökkenése, amelyek férfiaknál a spermiumok termelődését, nőknél pedig a menstruációs ciklust befolyásolhatják
- hidegrázás
- fájdalom (például mellkas fájdalom), rossz közérzet
- folyadékvisszatartás (ödéma - például a kézen, a bokán vagy alábon, különös tekintettel a bokára), szomjúság

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- nyirokcsomóbetegség
- izomgörcs; epilepsziás rohamok főként azoknál, akik epilepsziában szenvednek vagy akiknek fokozott görcshajlamuk van
- alacsony vérnyomás
- fokozott étvágy
- fokozott fényérzékenység
- véres vizelet
- bőrgyulladás
- gyengeségérzet, különösen felálláskor
- fogínyvérzés, sötét színű széklet, fogszuvasodás
- viszkető kiütés, hólyagképződés a bőrön és nyálkahártyákon (herpesz)
- testtömeg-változások (csökkenés vagy növekedés)

Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb mint 1 beteget érinthet)
- beszédzavar
- hámló bőrkiütés
- a menstruációs vérzés elmaradása

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg)
- agresszió
- fokozott fájdalomérzékenység
- légzési szünetek alvás közben (alvási apnoé)
- súlyos allergiás reakciók
- fokozott érzékenység a fájdalomra
- fogszuvasodás
- epeúti elzáródás, epegörcs (amely gyomorfájdalmat okoz)
- a Codoxy hosszú távú alkalmazása terhesség alatt életveszélyes elvonási tüneteket okozhat az újszülöttnél. Az alábbi tünetekre kell odafigyelni a csecsemőknél: ingerlékenység, hiperaktivitás és rendellenes alvási mintázat, magas hangú sírás, remegés, betegség, hasmenés és ha a testtömege nem gyarapszik.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Codoxyt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Ezt a gyógyszert zárt, biztonságos helyen kell tárolni,
ahol mások nem férhetnek hozzá. Súlyos, akár halálos kimenetelű következménye lehet annak, ha
valaki más szedi be, mint akinek felírták.

A buborékcsomagolásan és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Codoxy

Codoxy 5 mg retard tabletta
- A hatóanyag oxikodon-hidroklorid. 5 mg oxikodon-hidrokloridot tartalmaz tablettánként, amely 4,48 mg oxikodonnak felel meg.
- Egyéb összetevők:
Tabletta-mag: kollidon SR (poli(vinil-acetát), povidon (K = 27,0-32,4), nátrium-lauril-szulfát, szilícium-dioxid), mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, növényi eredetű magnézium-sztearát
Tabletta bevonata: poli(vinil-alkohol), talkum, titán-dioxid (E 171), makrogol 3350, szójalecitin, sárga vas-oxid (E 172), fekete vas-oxid (E 172), indigókármin alumínium lakk (E 132)

Codoxy 10 mg retard tabletta
- A hatóanyag oxikodon-hidroklorid. 10 mg oxikodon-hidrokloridot tartalmaz tablettánként, amely 8,97 mg oxikodonnak felel meg.
- Egyéb összetevők:
Tabletta mag: kollidon SR (poli(vinil-acetát), povidon (K = 27,0-32,4), nátrium-lauril-szulfát, szilícium-dioxid), mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, növényi eredetű magnézium-sztearát
Tabletta bevonata: poli(vinil-alkohol), talkum, titán-dioxid (E 171), makrogol 3350, szójalecitin

Codoxy 20 mg retard tabletta
- A hatóanyag oxikodon-hidroklorid. 20 mg oxikodon-hidrokloridot tartalmaz tablettánként, amely 17,93 mg oxikodonnak felel meg.
- Egyéb összetevők:
Tabletta-mag: kollidon SR (poli(vinil-acetát), povidon (K = 27,0-32,4), nátrium-lauril-szulfát, szilícium-dioxid), mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, növényi eredetű magnézium-sztearát
Tabletta bevonata: poli(vinil-alkohol), talkum, titán-dioxid (E 171), makrogol 3350, szójalecitin, sárga vas-oxid (E 172), fekete vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172)

Codoxy 40 mg retard tabletta
- A hatóanyag oxikodon-hidroklorid. 40 mg oxikodon-hidrokloridot tartalmaz tablettánként, amely 35,86 mg oxikodonnak felel meg.
- Egyéb összetevők:
Tabletta-mag: kollidon SR (poli(vinil-acetát), povidon (K = 27,0-32,4), nátrium-lauril-szulfát, szilícium-dioxid), mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, növényi eredetű magnézium-sztearát
Tabletta bevonata
: poli(vinil-alkohol), talkum, titán-dioxid (E 171), makrogol 3350, szójalecitin, sárga vas-oxid (E 172), fekete vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172)

Codoxy 80 mg retard tabletta
- A hatóanyag oxikodon-hidroklorid. 80 mg oxikodon-hidrokloridot tartalmaz tablettánként, amely 71,72 mg oxikodonnak felel meg.
- Egyéb összetevők:
Tabletta-mag: kollidon SR (poli(vinil-acetát), povidon (K = 27,0-32,4), nátrium-lauril-szulfát, szilícium-dioxid), mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, növényi eredetű magnézium-sztearát
Tabletta bevonata
: poli(vinil-alkohol), talkum, titán-dioxid (E 171), makrogol 3350, szójalecitin, sárga vas-oxid (E 172), fekete vas-oxid (E 172), indigókármin alumínium lakk (E 132)

Milyen a Codoxy külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Retard tabletta

Codoxy 5 mg retard tabletta
A Codoxy 5 mg retard tabletta világosszürke, kerek, mindkét oldalán domború retard tabletta.

Codoxy 10 mg retard tabletta
A Codoxy 10 mg retard tabletta fehér, kerek, mindkét oldalán domború retard tabletta.

Codoxy 20 mg retard tabletta
A Codoxy 20 mg retard tabletta halványrózsaszín, kerek, mindkét oldalán domború retard tabletta.

Codoxy 40 mg retard tabletta
A Codoxy 40 mg retard tabletta bézs színű, kerek, mindkét oldalán domború retard tabletta.

Codoxy 80 mg retard tabletta
A Codoxy 80 mg retard tabletta halványzöld, kerek, mindkét oldalán domború retard tabletta.

A Codoxy 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 72, 98 vagy 100 db retard tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban, vagy egyadagos buborékcsomagolásban, 30×1, 50×1, 56×1, 60×1, 72×1, 98×1 vagy 100×1 kiszerelésben kapható.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-21706/14
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: G.L. Pharma
    • Hatóanyag: oxycodone
    • ATC: Oxycodone
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 7600Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiemelt támogatás esetén térítési díj: 300 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 7600 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.