AUGMENTIN DUO 400 mg/57 mg/5 ml vegyes gyümölcsízű por belsőleges szuszpenzióhoz

AUGMENTIN DUO 400 mg/57 mg/5 ml vegyes gyümölcsízű por belsőleges szuszpenzióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Augmentin DUO és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Augmentin DUO egy antibiotikum, amely elpusztítja a fertőzéseket okozó baktériumokat. Két hatóanyagot tartalmaz, az amoxicillint és a klavulánsavat. Az amoxicillin az úgynevezett "penicillinek" csoportjába tartozó gyógyszer, amelyek bizonyos esetekben nem képesek a kellő hatást kifejteni (inaktiválódnak). Ez ellen véd a másik hatóanyag (a klavulánsav).

Az Augmentin DUO csecsemőknél és gyermekeknél a következő fertőzések kezelésére alkalmazható:
- a középfül és a melléküregek fertőzései,
- légúti fertőzések,
- húgyúti fertőzések,
- bőrfertőzések és lágyrészfertőzések, beleértve a fogászati fertőzéseket is,
- csontfertőzések és ízületi fertőzések.


2. Tudnivalók az Augmentin DUO alkalmazása előtt

Ne adjon gyermekének Augmentin DUO-t:
- ha allergiás az amoxicillinre, a klavulánsavra, a penicillinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha valamikor már volt súlyos allergiás reakciója bármely más antibiotikummal szemben. Ilyen reakció lehet a bőrkiütés, vagy az arc illetve a torok duzzanata.
- ha régebben bármikor antibiotikum-kezelés alatt májproblémája vagy sárgasága volt.

Ne adjon gyermekének Augmentin DUO-t, ha ezek bármelyike érvényes rá. Ha nem biztos benne, beszéljen gyermeke kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené adni az Augmentin DUO-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Mielőtt elkezdi gyermekének adni az Augmentin DUO-t, mondja el gyermeke kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gyermeke gondozását végző egészségügyi szakembernek, ha a gyermek:
- mirigylázban szenved;
- májbetegség vagy vesebetegség miatt kezelik;
- vizeletürítése nem rendszeres.

Ha nem biztos benne, hogy a fentiek bármelyike érvényes az Ön gyermekére, beszéljen gyermeke kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené gyermekének adni az Augmentin DUO-t.

Egyes esetekben a kezelőorvos megvizsgáltathatja a gyermeke fertőzését okozó baktériumok típusát. Az eredménytől függően lehet, hogy gyermeke egy eltérő erősségű Augmentint vagy egy másik gyógyszert fog kapni.

Állapotok, amelyekre figyelnie kell
Az Augmentin DUO egyes meglévő állapotokat súlyosbíthat, illetve súlyos mellékhatásokat okozhat. Ezek közé tartoznak az allergiás reakciók, görcsrohamok és a vastagbélgyulladás. Figyelnie kell bizonyos tünetekre, mialatt gyermeke kapja az Augmentin DUO-t, hogy csökkenjen bármilyen probléma jelentkezésének a kockázata. Lásd "Állapotok, amelyekre figyelnie kell" a 4. pontban.

Vérvizsgálat és vizeletvizsgálat
Ha gyermekénél vérvizsgálatot (például a vörösvértestek állapotának vizsgálatát vagy májfunkciós tesztet) vagy vizeletvizsgálatot (a vizeletben lévő cukor kimutatására) végeznek, tájékoztassa az orvost vagy a gyermeke gondozását végző egészségügyi szakembert, hogy gyermeke Augmentin DUO-t szed. Erre azért van szükség, mert az Augmentin DUO befolyásolhatja az ilyen tesztek eredményét.

Egyéb gyógyszerek és az Augmentin DUO
Feltétlenül tájékoztassa gyermeke kezelőorvosát vagy gyógyszerészét gyermeke jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ha gyermeke az Augmentin DUO-val együtt allopurinolt is szed (amelyet köszvény kezelésére alkalmaznak), nagyobb a valószínűsége, hogy allergiás bőrreakciók fognak jelentkezni.

Ha gyermeke probenecidet szed (amelyet köszvény kezelésére alkalmaznak), lehet, hogy kezelőorvosa változtatni fog az Augmentin DUO adagján.

Véralvadásgátló gyógyszerek (például warfarin) Augmentin DUO-val történő egyidejű szedése esetén szükség lehet soron kívüli vérvizsgálatokra.

Az Augmentin DUO befolyásolhatja a metotrexát (daganatos vagy reumás betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer) hatását.

Az Augmentin DUO befolyásolhatja a mikofenolát-mofetil (átültetett szervek kilökődését gátló gyógyszer) hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha gyermeke, aki ezt a gyógyszert szedni fogja terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll nála a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Augmentin DUO-nak lehetnek mellékhatásai, és ezek a tünetek alkalmatlanná tehetik a gépjárművezetésre.
Csak akkor vezessen gépjárművet és kezeljen gépeket, ha jól érzi magát.

Az Augmentin DUO aszpartámot, benzil-alkoholt és maltodextrint tartalmaz:
- Ez a gyógyszer 2,5 mg aszpartámot tartalmaz milliliterenként. Az aszpartám egy fenilalanin-forrás. Ártalmas lehet, olyan gyermekek számára, akik a fenilketonuriának (PKU) nevezett ritka genetikai rendellenességben szenvednek, amelynek során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.
- Az Augmentin nyomokban benzil-alkoholt tartalmaz. A benzil-alkohol allergiás reakciókat okozhat.
- Az Augmentin DUO maltodextrint (szőlőcukrot) tartalmaz. Amennyiben gyermeke kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy gyermeke bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell beadni az Augmentin DUO-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos vagy a gyógyszerész által elmondottaknak megfelelően adja be. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg a kezelőorvost vagy a gyógyszerészt.

Felnőttek és 40 kg-os vagy nagyobb testtömegű gyermekek
- Ezt a szuszpenziót rendszerint nem javasolják felnőttek és 40 kg-os vagy nagyobb testtömegű gyermekek számára. Kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

40 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek
Az adagokat a gyermek testtömegének megfelelően, kilogrammonként számolják ki.
- A kezelőorvos tájékoztatja arról, mennyi Augmentin DUO-t adjon be csecsemőjének vagy gyermekének.
- A csomagolás egy műanyag adagolókanalat vagy adagolófecskendőt is tartalmaz. Az útmutató az adagolófecskendő használatához a betegtájékoztató végén található. Ezt használja a megfelelő adag kiméréséhez csecsemője vagy gyermeke számára.
- Ajánlott adag: 25 mg/3,6 mg/testtömegkilogramm/nap (0,4 ml szuszpenzió/testtömegkilogramm/nap) - 45 mg/6,4 mg/testtömegkilogramm/nap (0,6 ml szuszpenzió/testtömegkilogramm/nap), két részletben beadva.
- Emelt adag: legfeljebb 70 mg/10 mg/testtömegkilogramm/nap (1,0 ml szuszpenzió/testtömegkilogramm/nap), két részletben beadva.

Vesebetegségben és májbetegségben szenvedő betegek
- Ha gyermekének vesebetegsége van, szükség lehet az adag csökkentésére. Lehet, hogy a kezelőorvos eltérő hatáserősségű készítményt vagy egy másik gyógyszert fog választani.
- Ha gyermekének májbetegsége van, májműködésének ellenőrzése céljából gyakoribb vérvizsgálatokra lehet szükség.

Hogyan kell beadni az Augmentin DUO-t
- Az üveget minden adag bevétele előtt jól fel kell rázni.
- A gyógyszert az étkezés megkezdésekor vagy kevéssel előtte kell beadni.
- A napi adagot egyenlő időközökre kell osztani, úgy, hogy két adag bevétele között legalább 4 óra teljen el. Ne adjon be két adagot 1 órán belül.
- Ne adja gyermekének az Augmentin DUO-t 2 hétnél tovább. Ha a gyermek továbbra sem érzi jól magát, menjenek vissza az orvoshoz.

Ha az előírtnál több Augmentin DUO-t adott be
Ha túl sok Augmentin DUO-t adott be gyermekének, a tünetek között lehetnek emésztőrendszeri panaszok (hányinger, hányás, hasmenés) vagy görcsrohamok. A lehető leghamarabb beszéljen gyermeke kezelőorvosával. Mutassa meg az orvosnak a gyógyszeres üveget.

Ha elfelejtette beadni az Augmentin DUO-t
Ha elfelejtett gyermekének beadni egy adagot, pótolja azt, mihelyt eszébe jut. A következő adagot nem szabad túl hamar beadni, várjon kb. 4 órát a következő adag beadásáig. Ne adjon be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha gyermeke idő előtt abbahagyja az Augmentin DUO szedését
Gyermekének az Augmentin DUO-t a kúra befejezéséig kell adni, akkor is, ha jobban érzi magát. Gyermekének minden adagra szüksége van a fertőzés legyőzéséhez. Ha néhány baktérium túléli a kezelést, kiújulhat a fertőzés.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg gyermeke kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gyermeke gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A gyógyszer szedése során az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő.

Állapotok, amelyekre figyelnie kell

Allergiás reakciók:
- bőrkiütés;
- érgyulladás (vaszkulitisz), amely a bőrön vörös vagy bíborszínű kitüremkedő foltok formájában jelentkezhet, de előfordulhat a test más részein is;
- láz, ízületi fájdalmak, nyirokcsomó-duzzanat a nyak, a hónalj és a lágyék környékén;
- vizenyős duzzanat, néha az arcon vagy a torokban (angioödéma), ami légzési nehézséget okozhat;
- eszméletvesztés;
- allergiás reakciókhoz társuló mellkasi fájdalom, amely az allergia által kiváltott szívinfarktus tünete lehet (Kounis-szindróma).

Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli gyermekénél. Ne adjon be több Augmentin DUO-t!

Vastagbélgyulladás
A vastagbélgyulladás általában véres és nyálkás, híg székletet eredményez, hasfájás és/vagy láz kíséretében.

Gyógyszer okozta enterokolitisz szindróma
Gyógyszer okozta enterokolitisz szindrómáról számoltak be, elsősorban amoxicillin/klavulánsav-kezelésben részesült gyermekeknél. Ez egy allergiás reakció, amelynek vezető tünete az ismétlődő hányás (1-4 órával a gyógyszer bevétele után). A további tünetek közé tartozhat a hasi fájdalom, a levertség, a hasmenés és az alacsony vérnyomás.

A hasnyálmirigy hirtelen kialakuló gyulladása (akut pankreatitisz)
Ha súlyos, nem múló gyomortáji fájdalmat érez, az a heveny hasnyálmirigy-gyulladás jele lehet.

Amilyen gyorsan csak lehet, forduljon orvoshoz, és kérje ki a tanácsát, ha ezek a tünetek jelentkeznek gyermekénél.

Gyakori mellékhatások
Ezek 10 betegből legfeljebb 1-et érinthetnek:
- gombás fertőzés (Candida - a hüvely, a szájüreg vagy a bőrhajlatok gombás fertőzése);
- hányinger, különösen nagy adagok alkalmazása esetén;
 ilyen tünetek észlelése esetén az Augmentin DUO-t étkezés előtt kell bevenni.
- hányás;
- hasmenés (gyermekeknél).

Nem gyakori mellékhatások
Ezek 100 betegből legfeljebb 1-et érinthetnek:
- bőrkiütés, viszketés;
- kidudorodó, viszkető bőrkiütés (csalánkiütés);
- emésztési zavar;
- szédülés;
- fejfájás.
Vérvizsgálattal kimutatható nem gyakori mellékhatások:
- a máj által termelt egyes anyagok (enzimek) szintjének emelkedése.

Ritka mellékhatások
Ezek 1000 betegből legfeljebb 1-et érinthetnek:
- bőrkiütés, amely állhat parányi céltáblára emlékeztető hólyagokból (központi sötét foltok, világosabb területtel övezve, szélükön sötét gyűrűvel - eritéma multiforme).
 Sürgősen forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli.

Vérvizsgálattal kimutatható ritka mellékhatások:
- a véralvadásban szerepet játszó sejtek alacsony száma;
- a fehérvérsejtek alacsony száma.

Gyakorisága nem ismert
Gyakoriságuk a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg:
- Allergiás reakciók (lásd fent);
- Vastagbélgyulladás (lásd fent);
- Az agyat és a gerincvelőt körülvevő hártyák gyulladása (aszeptikus meningitisz);
- Súlyos bőrreakciók:
- kiterjedt bőrkiütés hólyagokkal és hámló bőrrel, különösen a száj körül, az orr, a szem és a nemi szervek tájékán (Stevens-Johnson-szindróma), és egy súlyosabb forma, amely a bőr kiterjedt leválását okozza (a testfelület több mint 30%-a - toxikus epidermális nekrolízis);
- kiterjedt vörös bőrkiütés, apró gennytartalmú hólyagokkal (bullózus exfoliatív dermatitisz);.
- vörös, hámló bőrkiütés, bőr alatti duzzanattal és hólyagokkal (exantémás pusztulózis);
- influenzaszerű tünetek bőrkiütéssel, lázzal, duzzadt nyirokcsomókkal és kóros laborvizsgálati eredményekkel (beleértve az emelkedett eozinofilsejt-számot (eozinofília) és májenzimszinteket is - eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció (DRESS-szindróma)).
Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli gyermekénél.
- bőrkiütés, kör alakban elhelyezkedő hólyagokkal, középen hegekkel, vagy gyöngysorszerűen elhelyezkedő hólyagokkal (lineáris IgA-betegség);
- májgyulladás (hepatitisz);
- sárgaság, aminek oka a bilirubin (egy máj által termelt anyag) felhalmozódása a vérben, amitől a gyermek bőre és a szemfehérje sárga színű lesz;
- vesegyulladás a vesecsövecskékben;
- hosszabb véralvadási idő;
- hiperaktivitás;
- görcsrohamok (azoknál, akik nagy Augmentin DUO-adagokat szednek, vagy akiknek veseproblémája van);
- fekete szőrös nyelv;
- a fogfelszín elszíneződése (gyermekeknél), amely fogmosással rendszerint eltávolítható.
Vérvizsgálattal vagy vizeletvizsgálattal kimutatható mellékhatások:
- a fehérvérsejtek számának súlyos mértékű csökkenése;
- alacsony vörösvértestszám (hemolitikus anémia);
- kristályok a vizeletben, ami heveny vesekárosodáshoz vezethet.
Mellékhatások bejelentése
Ha bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Augmentin DUO-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Száraz por:
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Elkészített szuszpenzió:
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.
Nem fagyasztható!

Az elkészített szuszpenzió 7 napig használható fel.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Augmentin DUO vegyes gyümölcsízű por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény?
- A készítmény hatóanyagai az amoxicillin és a klavulánsav. A belsőleges szuszpenzió 80 mg amoxicillint (amoxicillin-trihidrát formájában) és 11,4 mg klavulánsavat (kálium-klavulanát formájában) tartalmaz milliliterenként.
- Egyéb összetevők: aszpartám (E951), xantán gumi, szilícium-dioxid, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, borostyánkősav, hipromellóz, száraz narancs aroma 1* (benzil-alkoholt tartalmaz), száraz narancs aroma 2*, száraz málna aroma* és száraz "Arany szirup" aroma* (*amely maltodextrint is tartalmaz).
- További információkért lásd a 2. pontot az Augmentinben lévő aszpartámról, benzil-alkoholról és maltodextrinről.

Milyen az Augmentin DUO külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Augmentin DUO 400 mg/57 mg/5 ml vegyes gyümölcsízű por belsőleges szuszpenzióhoz készítmény fehér vagy törtfehér színű por átlátszó üvegben.
Elkészítés után az üveg 35 ml, 70 ml vagy 140 ml törtfehér színű folyékony keveréket, más néven szuszpenziót tartalmaz.
Az üveghez műanyag adagolókanál vagy adagolófecskendő van mellékelve.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Tanács/orvosi felvilágosítás

Az antibiotikumokat baktériumok által okozott fertőzések kezelésére alkalmazzák. Vírusok által okozott fertőzések ellen hatástalanok.

Néha a baktérium által okozott fertőzés nem reagál az antibiotikum-kezelésre. Ennek az egyik oka az, hogy a fertőzést okozó baktériumok nem reagálnak, vagyis rezisztensek az alkalmazott antibiotikumra. Ez azt jelenti, hogy életben maradhatnak, sőt szaporodnak az antibiotikum alkalmazása ellenére.

A baktériumok számos okból rezisztenssé válhatnak az antibiotikumokra. Az antibiotikumok körültekintő használata segíthet csökkenteni annak a lehetőségét, hogy a baktériumok rezisztenssé váljanak velük szemben.

Amikor a kezelőorvos antibiotikum-kezelést rendel el, azzal kizárólag a jelenlegi betegségét kívánja gyógyítani. Ha követi az alábbi tanácsokat, azzal segít megelőzni olyan rezisztens baktériumok kialakulását, amelyekre nem hat az antibiotikum.

1. Nagyon fontos, hogy az antibiotikumot a megfelelő adagban, a megfelelő időpontokban és megfelelő számú napon keresztül szedje. Olvassa el a dobozon lévő utasításokat, és ha valamit nem ért, kérjen tájékoztatást kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
2. Ne szedjen antibiotikumot, csak ha azt kezelőorvosa kimondottan Önnek rendelte, és kizárólag annak a fertőzésnek a kezelésére alkalmazza, amelyre azt felírták.
3. Ne szedjen olyan antibiotikumot, amelyet más számára írtak fel, még akkor se, ha az Önéhez hasonló fertőzésben szenved.
4. Ne adja át másoknak az Önnek rendelt antibiotikumot.
5. Ha kezelőorvosa előírásának megfelelően szedte a gyógyszert, és maradt az antibiotikumból, a megmaradt gyógyszert vigye vissza a gyógyszertárba a szakszerű megsemmisítés céljából.Elkészítési útmutató


Csavarja le a kupakot. Használat előtt ellenőrizze a zárófólia épségét. Helyezze vissza a kupakot.

1. Rázza fel az üveget, hogy a por fellazuljon!
2. Vegye le a kupakot az üvegről.
3. Az eltávolításhoz húzza hátrafelé a zárófóliát.
4. Töltsön hozzá vizet (az alábbiak szerint). Helyezze vissza az üvegre a kupakot, fordítsa fejjel lefelé és rázza jól össze!
Kiegészítő szöveg a töltőjellel ellátott üvegre vagy a címkére vonatkozóan:
A szuszpenzió más módon is elkészíthető:
töltsön annyi vizet az üvegbe, hogy az közvetlenül a címkén vagy üvegen levő jel alá érjen. Helyezze vissza az üvegre a kupakot, fordítsa fejjel lefelé, és jól rázza össze, ezután egészítse ki vízzel pontosan a jelzésig. Helyezze vissza az üvegre a kupakot, fordítsa fejjel lefelé, és ismét jól rázza össze!

5. Az elkészített szuszpenziót tartsa hűtőszekrényben, és minden alkalmazás előtt alaposan rázza fel az üveget.
Az elkészített szuszpenzió 7 napig használható fel.Útmutató az adagolófecskendő használatához


Egy adagolófecskendő van mellékelve az Augmentin DUO beadásához

Az adagolófecskendő csak az Augmentin DUO beadására szolgál, és nem használható semmilyen más gyógyszer beadásához, mert a jelölések kizárólag az Augmentin DUO-ra érvényesek. Az adagolófecskendő egy csatlakozó feltéttel együtt kerül forgalomba, amely lehetővé teszi az adagolófecskendőnek az üveg nyakára való illesztését.

Az adagok az adagolófecskendőn milliliterben (ml-ben) vannak feltüntetve. Gyermekének a kezelőorvos által rendelt adagokat kell beadnia.

Alkalmazás előtt ellenőrizze az adagolófecskendő és a csatlakozó feltét tisztaságát, és szükség esetén öblítse át azokat tiszta vízzel.

1. Minden alkalmazás előtt jól rázza össze a szuszpenziót tartalmazó üveget!

2. Távolítsa el a csatlakozó feltétet az adagolófecskendőről. Erősen fogja meg az üveget, és illessze a csatlakozó feltétet az üveg nyakába (a csatlakozó feltétnek stabilan a helyén kell maradnia).
3. Nyomja az adagolófecskendőt a csatlakozó feltétbe úgy, hogy az stabilan benne maradjon.
4. Fordítsa fejjel lefelé az üveget úgy, hogy közben az adagolófecskendőt a helyén tartja, és szívja fel a kezelőorvos által előírt adagot.
5. Fordítsa vissza az üveget, és húzza ki az adagolófecskendőt.

6. Az adag beadásához óvatosan helyezze az adagolófecskendő végét a szájüregbe, és lassan nyomja le az adagolófecskendő dugattyúját (ismételje meg a 3., 4., 5. és a 6. lépést, ha egynél több adagolófecskendőnyi térfogat szükséges az adag beadásához).
7. Az adagolófecskendőt alaposan öblítse át tiszta vízzel. Hagyja az adagolófecskendőt teljesen megszáradni a következő használat előtt.
8. Csavarja vissza a kupakot az üvegre.
9. Tárolja az üveget hűtőszekrényben, és felhasználás előtt mindig rázza fel.
Elkészítés után a szuszpenzió 7 napig használható fel.
Kiszerelés: 1x35ml üvegben 107 ml-es átlátszó Törzskönyvi szám: OGYI-T-1352/14
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: GlaxoSmithKline Trading Services Limited
  • Hatóanyag: amoxicillin , clavulanic acid
  • ATC: Amoxicillin és beta-lactamase inhibitor
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 750Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 434 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 592 Ft
Kiszerelés: 1x70ml üvegben 147 ml-es átlátszó Törzskönyvi szám: OGYI-T-1352/15
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: GlaxoSmithKline Trading Services Limited
  • Hatóanyag: amoxicillin , clavulanic acid
  • ATC: Amoxicillin és beta-lactamase inhibitor
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 1497Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 865 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 1181 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A ködfoltok mindenhol feloszlanak, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a délnyugati, déli tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.