ANOZILAD 600 mg filmtabletta

ANOZILAD 600 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Anozilad és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Anozilad az oxazolidinonok csoportjába tartozó antibiotikum, amely bizonyos, fertőzéseket okozó baktériumok (kórokozók) szaporodásának leállítása révén hat. A gyógyszert tüdőgyulladás és egyes, a bőrt, vagy a bőr alatti szöveteket érintő fertőzések kezelésére használják. Kezelőorvosa dönti el, hogy az Anozilad alkalmas-e Önnél a fertőzés kezelésére.
2. Tudnivalók az Anozilad szedése előtt
Ne szedje az Anozilad
-ot
- ha allergiás a linezolidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely összetevőjére;
- ha jelenleg vagy az elmúlt két hétben monoamino-oxidáz-gátlóként (MAOI) ismert gyógyszert (pl. fenelzint, izokarboxazidot, szelegilint, moklobemidet) szed vagy szedett.
- Ezeket a gyógyszereket depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére használják.
- ha szoptat, mivel a linezolid átjut az anyatejbe és hatást gyakorolhat a csecsemőre.
Előfordulhat, hogy az Anozilad nem alkalmas az Ön számára, ha az alábbi kérdések bármelyikére igen a válasz. Ebben az esetben szóljon kezelőorvosának, aki a kezelés előtt vagy alatt ellenőrizheti az Ön általános egészségi állapotát és a vérnyomását, vagy úgy határozhat, hogy egy másik kezelés jobb az Ön számára.
Ha nem biztos benne, hogy az alábbiak bármelyike vonatkozik-e Önre, kérdezze meg kezelőorvosát.
- Magas-e az Ön vérnyomása?
- Megállapítottak-e Önnél fokozott pajzsmirigyműködést?
- Van-e Önnek mellékvesedaganata (feokromocitóma) vagy úgynevezett karcinoid szindrómája? (Ez utóbbit a hormonrendszert érintő daganatok okozzák, tünetei lehetnek hasmenés, a bőr kipirulása, asztmás légzés)
- Szenved-e Ön mániás depresszióban, skizofréniával együtt jelentkező kedélybetegségben, mentális (értelmi) zavarokban?
Szedi-e Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét?
- Váladék kiürülését elősegítő gyógyszerek (dekongesztánsok), meghűlés vagy influenza ellen adott olyan gyógyszerek, amelyek pszeudoefedrint vagy fenilpropanolamint tartalmaznak.
- Asztma kezelésére használt egyes gyógyszerek, például szalbutamol, terbutalin, fenoterol.
- Triciklikus vagy szelektív szerotonin-újrafelvételt gátlóként (SSRI) ismert, depresszió elleni gyógyszerek (antidepresszánsok), például amitriptilin, cipramil, klomipramin, dozulepin, doxepin, fluoxetin, fluvoxamin, imipramin, lofepramin, paroxetin, szertralin.
- Migrén kezelésére használt gyógyszerek, mint a szumatriptan és a zolmitriptan;
- Hirtelen fellépő, súlyos allergiás reakciók kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például adrenalin (epinefrin);
- Vérnyomásemelő gyógyszerek, például noradrenalin (norepinefrin), dopamin és dobutamin;
- Közepesen erős és nagyfokú fájdalom kezelésére használt gyógyszerek, például a petidin;
- Szorongásos betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például a buspiron;
- Rifampicin (egy antibiotikum).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Anozilad szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha könnyen keletkeznek Önnél véraláfutások és vérzések
- ha vérszegény
- ha hajlamos a fertőzésekre
- ha korábban görcsrohamai voltak
- ha máj- vagy vesebetegségben szenved, különösen akkor, ha művesekezelésben részesül (dializálják)
- ha hasmenése van.
Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha a kezelés alatt az alábbiak jelentkeznek:
- Látászavarok, például homályos látás, megváltozott színlátás, nehezen látja a részleteket, vagy kisebb lesz a látótere.
- Az antibiotikumok, többek között az Anozilad szedése alatt és után hasmenés jelentkezhet Önnél. Amennyiben ez súlyos, vagy tartós, illetve ha azt észleli, hogy a széklete vért vagy nyákot tartalmaz, azonnal hagyja abba az Anozilad szedését és beszéljen kezelőorvosával. Ilyen esetben nem szabad a bélmozgást leállító vagy lassító gyógyszereket szednie.
- Ismételten émelyeg vagy hány, fáj a hasa vagy szapora lesz a légzése.
Egyéb gyógyszerek és az Anozilad
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Fennáll annak a kockázata, hogy néha az Anozilad kölcsönhatásba léphet bizonyos egyéb gyógyszerekkel és olyan mellékhatásokat okoz, mint például vérnyomás-, hőmérséklet- vagy pulzusszám-változás.
Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az alábbi gyógyszereket szedi vagy szedte az utóbbi két hétben, mivel az Anozilad-ot tilos szednie, ha már ilyen gyógyszereket kap vagy kapott a közelmúltban (lásd még a 2. pont "Ne szedje az Anozilad-ot" c. része):
- monoamino-oxidáz gátlók (MAOI-k, például fenelzin, izokarboxazid, szelegilin, moklobemid). Ezeket a gyógyszereket a depresszió vagy a Parkinson-kór kezelésére adhatják.
- Akkor is szóljon kezelőorvosának, ha az alábbi gyógyszereket szedi. Lehet, hogy kezelőorvosa ennek ellenére is az Anozilad alkalmazása mellett dönt, azonban ellenőriznie kell az Ön általános egészségi állapotát és vérnyomását a kezelés előtt és alatt. Kezelőorvosa úgy is dönthet, hogy egy másik kezelés jobb az Ön számára.
- A váladék kiürülését elősegítő gyógyszerek, a meghűlés vagy influenza olyan gyógyszerei, mint a pszeudoefedrin- vagy fenilpropanolamin tartalmú gyógyszerek.
- Asztma kezelésére alkalmazott egyes gyógyszerek, például szalbutamol, terbutalin, fenoterol.
- Triciklikus antidepresszánsok vagy szelektív szerotonin-újrafelvételt gátló (SSRI) típusú depresszió elleni szerek (antidepresszánsok), például amitriptilin, cipramil, klomipramin, dozulepin, doxepin, fluoxetin, fluvoxamin, imipramin, lofepramin, paroxetin, szertralin.
- Migrén kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például a szumatriptan és a zolmitriptan.
- Hirtelen fellépő, súlyos allergiás reakciók kezelésére használt gyógyszerek, például az adrenalin (epinefrin).
- Vérnyomásemelő gyógyszerek, például noradrenalin (norepinefrin), dopamin és dobutamin.
- Közepes vagy nagyfokú fájdalom kezelésére használt gyógyszerek, például a petidin.
- Szorongásos betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például a buspiron;
- Vérrögképződést gátló gyógyszerek, például a warfarin.
- Az Anozilad egyidejű bevétele étellel és itallal
- Az Anozilad-ot étkezés előtt, alatt vagy után is beveheti.
- Kerülje az érett sajtok, élesztőkivonatok vagy szójakivonatok (például szójaszósz) valamint az alkohol, különösen a csapolt sör és a bor nagymennyiségű fogyasztását. Ez azért fontos, mert ez a gyógyszer reakcióba léphet a bizonyos ételekben természetesen előforduló tiraminnak nevezett anyaggal, ami vérnyomás-emelkedést válthat ki.
- Ha evés vagy ivás után lüktető fejfájása jelentkezik, azonnal szóljon kezelőorvosának vagy a gyógyszerésznek.
- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Az Anozilad terhes nőkre gyakorolt hatása nem ismert, ezért a készítményt nem szabad terhesség alatt szedni, csak akkor, ha azt kezelőorvosa javasolja. Szóljon kezelőorvosának, ha gyermeket vár, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy ha gyermeket szeretne.
- Az Anozilad alkalmazása alatt nem szabad szoptatni, mivel a hatóanyag bejut az anyatejbe, és hatást gyakorolhat a csecsemőre.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Az Anozilad szédülést vagy látászavarokat okozhat. Ha ez bekövetkezne, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket. Ne feledje, hogy ha rosszul érzi magát, ez befolyásolhatja a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
- 3. Hogyan kell szedni az Anozilad-ot?

- Alkalmazása felnőtteknél
- Az Anozilad-ot mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A készítmény ajánlott adagja naponta kétszer (vagyis tizenként óránként) egy (600 mg-os linezolid) tabletta. A tablettát egészben, vízzel nyelje le.
- Ha művesekezelést végeznek Önnél, az Anozilad-ot a művesekezelés után kell bevennie.
- A kezelés időtartama általában 10-14 nap, de a terápia legfeljebb 28 napig is tarthat. A gyógyszer biztonságosságát és hatásosságát nem igazolták 28 napnál tovább tartó kezelések esetén. Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy mennyi ideig kell Önt kezelni.
- Az Anozilad szedése során kezelőorvosának rendszeresen kell Önnél vérvizsgálatokat végeznie, hogy ellenőrizze a vérsejtek számát.
- Kezelőorvosának rendszeres látásvizsgálatot is kell végeznie Önnél, amennyiben az Anozilad-ot 28 napnál tovább szedi.
- Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
- Az Anozilad-ot általában nem alkalmazzák gyermekek és (18 év alatti) serdülőkorúak kezelésére.
- Ha az előírtnál több Anozilad-ot vett be
- Azonnal szóljon kezelőorvosának vagy a gyógyszerésznek.

- Ha elfelejtette bevenni az Anozilad-ot
- Vegye be a kihagyott filmtablettát amint eszébe jut. A következő filmtablettát 12 órával ezután vegye be, a filmtabletták szedését pedig 12 óránként folytassa.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
- Ha idő előtt abbahagyja az Anozilad szedését
- Fontos, hogy az Anozilad szedését addig folytassa, amíg kezelőorvosa a kezelés leállítására nem utasítja.
- Ha abbahagyja a kezelést és az eredeti tünetek visszatérnek, azonnal szóljon kezelőorvosának vagy a gyógyszerésznek.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Azonnal szóljon kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha az Anozilad-dal végzett kezelés során az alábbi mellékhatások közül bármelyiket észleli:
- bőrreakciók, például vörös, fájdalmas és hámló bőrelváltozás (dermatitisz), bőrkiütés, viszketés vagy duzzanat, különösen, ha ez az arc környékén és a nyakon van. Ez allergiás reakció jele lehet, amely esetben szükségessé válhat az Anozilad szedésének leállítása.
- látási zavarok, például homályosan látás, a színlátás megváltozása, ha nehezen látja a részleteket, vagy beszűkül a látótere.
- súlyos fokú hasmenés, véres és/vagy nyákos széklettel (antibiotikum-kezeléssel összefüggő vastagbélgyulladás (kolitisz), beleértve az álhártyás vastagbélgyulladást is), amely nagyon ritka esetekben életveszélyes szövődmények kialakulásához vezethet.
- ismétlődő émelygés vagy hányás, hasi fájdalom vagy szapora légzés.
- az Anozilad alkalmazásával kapcsolatban beszámoltak görcsrohamokról. Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha izgatottság, zavartság, delírium, izommerevség, izomremegés, koordinációs zavar és görcsroham lép fel Önnél, amikor az Anozilad-ot együtt szedi olyan depresszió elleni gyógyszerekkel amelyek szelektív szerotonin-újrafelvétel gátló (SSRI) néven ismertek. (lásd 2. pont).
- Zsibbadásról, bizsergésről vagy homályos látásról számoltak be olyan betegek, akiknek az Anozilad-ot több mint 28 napig adták. Ha látászavarokat tapasztal, a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához.
- Egyéb mellékhatások, többek között:

- Gyakori (100-ból legfeljebb 1-10 beteget érinthetnek):
- Gombafertőzések, különösen hüvely- vagy szájgomba fertőzések.
- Fejfájás.
- Fémes íz érzése a szájban.
- Hasmenés, hányinger vagy hányás.
- Egyes vérvizsgálati eredmények megváltozása, beleértve azokat, melyek a vese- vagy májműködést mérik, vagy a vércukorszintek változásai.
- Megmagyarázhatatlan vérzések vagy véraláfutások, amelyek bizonyos vérsejtek számának változásával hozhatók összefüggésbe, és hatással lehetnek a véralvadásra, vagy vérszegénységhez vezethetnek.
- Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- Nőknél jelentkező hüvelygyulladás, vagy a nemi szerv területének gyulladása.
- Bizonyos vérsejtek számának változása, ami befolyásolhatja Önnél a fertőzésekkel szembeni védekezőképességet.
- Alvászavarok.
- Szédülés, bizsergés- vagy zsibbadásérzés.
- Homályos látás.
- "Fülcsengés" (tinnitusz).
- Vérnyomás-emelkedés, visszér gyulladás.
- Emésztési panaszok, hasi fájdalom; székrekedés.
- Szájszárazság vagy szájüregi fájdalom, nyelvduzzanat, nyelvfájdalom vagy a nyelv elszíneződése.
- Bőrkiütés.
- Gyakoribb vizeletürítés.
- Láz vagy hidegrázás, fájdalom.
- Fáradtság- vagy szomjúságérzet.
- Hasnyálmirigy-gyulladás.
- Fokozott verejtékezés
- A vese- vagy májműködést jelző fehérjék, sók vagy enzimek értékének a változásai a vérben.
- A fertőzéseket leküzdő sejtek számának a csökkenése a vérben.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- Szívritmus zavarok (pl. szaporább szívverés)
- Átmeneti agyi vérellátási zavar (az agy vérkeringésének átmeneti zavara, ami rövidtávon olyan tüneteket okozhat, mint a látásvesztés, a kar, a láb gyengesége, elkent beszéd, eszméletvesztés)
- Veseelégtelenség
- Az alábbi mellékhatásokról ugyancsak beszámoltak (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Szerotonin szindróma (a tünetek között szerepel többek között a szapora szívverés, zavartság, kóros verítékezés, képzelgések (hallucinációk), akaratlan izommozgások, hidegrázás és remegés)
- Tejsavas acidózis (a tünetek többek között a visszatérő émelygés, és hányás, hasi fájdalom, szapora légzés)
- Súlyos bőrbetegségek
- Görcsrohamok
A fogfelület elszíneződése, amit fogorvosi segítséggel lehet eltávolítani (kézi fogkőeltávolítás)
- Hajhullás (alopécia)
- A vér alacsony nátriumszintje (hiponatrémia)
- Látászavar, színlátás megváltozása, látásélesség változás, vagy a látótér beszűkülése.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Anozilad-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
(Kizárólag a tablettatartályra vonatkozóan)
A tablettatartály nedvességmegkötőt tartalmaz. Ne nyelje le a nedvességmegkötőt.
A buborékcsomagoláson vagy a tartályon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:") után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Anozilad

- A készítmény hatóanyaga a linezolid. 600 mg linezolid tablettánként.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz (E460), hidroxipropi-lcellulóz (E463), karboximetil-keményítő-nátrium (A típusú), nátrium-hidrogén-karbonát (E500), kroszkarmellóz-nátrium E468), nátrium-sztearil-fumarát. A filmbevonat a következőket tartalmazza: hipromellóz (E464), kopovidon (K-érték 25,2-30,8), makrogol 3350 (E1521), telített, közepes lánchosszúságú triglyceridek (E570), polidextróz (E1200), titán-dioxid (E171)

Milyen az Anozilad
külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Anozilad 600 mg filmtabletta fehér, mindkét oldalán domború, ovális, egyik oldalán"L", a másikon"600" jelöléssel ellátott tabletta, amely 1, 10, 20, 30, 50 és 60 darab filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolás, illetve tablettatartály kiszerelésben kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 10x buborékcsomagolásban (opa-al-pvc/al) Törzskönyvi szám: OGYI-T-22617/03
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group
  • Hatóanyag: linezolid
  • ATC: Linezolid
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 164290Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)