ALLI 60 mg kemény kapszula

ALLI 60 mg kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az alli és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az alli túlsúlyos felnőttek - akiknek a testtömeg-indexe (BMI, Body Mass Index) 28 vagy annál nagyobb - súlycsökkentésére szolgál, 18 éves kortól. Az allit csökkentett kalóriatartalmú, zsírszegény étrend mellett kell alkalmazni.
A BMI egy módszer annak meghatározására, hogy a magasságához viszonyítva Önnek egészséges a testsúlya vagy túlsúlyos. Az alábbi táblázat segítségével leellenőrizheti, hogy túlsúlyos-e, illetve, hogy szedheti-e az allit.
Keresse meg a magasságát az alábbi táblázatban. Ha a táblázat szerint az Ön testsúlya kisebb, mint ami a magasságához tartozik, akkor ne alkalmazza az allit.

Milyen kockázatokkal jár a túlsúlyosság
A túlsúlyosság növeli számos súlyos egészségi probléma, mint a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Ezekben az állapotokban nem feltétlenül érzi rosszul magát, ezért kérjük, keresse fel kezelőorvosát egy kivizsgálás céljából.
Hogyan működik az alli
Az alli hatóanyagát (orlisztát) arra tervezték, hogy az emésztőrendszerében lévő zsírt vegye célba. Megakadályozza az étkezésből származó zsír mintegy negyed részének felszívódását. Ez a zsír a széklettel hagyja el a szervezetét. Az étrend következtében kezelési hatásokat tapasztalhat (lásd a 4. pontot). Ezért fontos, hogy elkötelezze magát egy alacsonyabb zsírtartalmú étrend mellett, hogy kontrollálni tudja ezeket a hatásokat. Ha így tesz, a kapszulák hatása erőfeszítéseit kiegészítve segít Önnek, hogy többet fogyjon mint ha csak diétázna. Minden önmagában diétával leadott 2 kg-nál az alli segítségével 1 kg-mal többet adhat le.
2. Tudnivalók az alli szedése előtt
Ne szedje az allit
- Ha allergiás az orlisztátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha terhes vagy szoptat.
- Ha ciklosporint szed, amelyet szervátültetések után illetve súlyos sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) valamint egyes súlyos bőrrendellenességek esetén alkalmaznak.
- Ha warfarint vagy bármilyen más véralvadásgátlót szed.
- Ha epepangásban (kolesztázis) szenved (olyan betegség amikor az epe májból történő elfolyása akadályozott).
- Ha orvos által diagnosztizált tápanyagfelszívódási problémái vannak (krónikus
malabszorpciós szindróma).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az alli alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával
Ha Ön cukorbeteg. Beszéljen kezelőorvosával, mert lehetséges, hogy módosítani kell a cukorbetegség elleni gyógyszerének adagján.
Ha vesebetegsége van. Beszéljen kezelőorvosával az alli szedése előtt, ha veseproblémái vannak. Idült vesebetegségben szenvedők esetében az orlisztát alkalmazása vesekövek kialakulásával járhat.
Gyermekek és serdülők:
Gyermekek és 18 éves kornál fiatalabb serdülők nem alkalmazhatják ezt a gyógyszert.
Egyéb gyógyszerek és az alli
Az alli befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, amelyeket szednie kell.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Ne szedje az allit a következő gyógyszerekkel:
- Ciklosporinnal: a ciklosporint szervátültetések után, illetve súlyos sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) valamint egyes súlyos bőrbetegségek esetén alkalmazzák.
- Warfarinnal vagy más véralvadásgátlóval.
Szájon át szedhető fogamzásgátlók és az alli
- A szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták hatékonysága csökkenhet, ha Önnek súlyos hasmenése van. Súlyos hasmenés estén használjon kiegészítő fogamzásgátló módszert.
Multivitaminok és az alli
- Vegyen be egy multivitamint minden nap. Az alli csökkentheti a szervezetében felszívódó néhány vitamin szintjét. A multivitamin tartalmazzon A-, D-, E- és K-vitamint. A multivitamint lefekvéskor vegye be, amikor már nem vesz be allit, mivel így biztosíthatja, hogy a vitaminok felszívódjanak.
Az alli szedése előtt tájékoztassa kezelőorvosát ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi
- amiodaront, amelyet szívritmuszavar kezelésére alkalmaznak.
- akarbózt, amelyet cukorbetegség esetén, 2-es típusú diabetes mellitus kezelésére alkalmaznak.
Akarbózt szedő személyek számára az alli alkalmazása nem javasolt.
- pajzsmirigybetegségre való gyógyszert (levotiroxin), mert szükség lehet a gyógyszer adagjának módosítására, vagy arra, hogy gyógyszereit különböző időpontban vegye be.
- epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszert, mert a görcsrohamok előfordulásának gyakoriságában vagy súlyosságában észlelt bármilyen változást meg kell beszélnie kezelőorvosával.
- HIV kezelésére szolgáló gyógyszereket. Ha HIV elleni kezelésben részesül, fontos, hogy az alli szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Az alli szedése alatt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- ha magasvérnyomás kezelésére szed gyógyszert, mert szükség lehet a gyógyszer adagjának módosítására.
- ha magas koleszterinszint kezelésére szed gyógyszert, mert szükség lehet a gyógyszer adagjának módosítására.
Az alli egyidejű alkalmazása étellel vagy itallal
Az allit egy csökkentett kalóriatartalmú és zsírszegény étrend mellett kell alkalmazni. Próbáljon meg így étkezni, már a kezelés megkezdése előtt. További információkat a kalória- és zsírmennyiség célértékek meghatározásáról a 6. pont kék oldalain a További hasznos információk címszó alatt talál.
Az allit közvetlenül étkezés előtt, közben vagy legkésőbb 1 órával az étkezést követően lehet bevenni. A kapszulát vízzel kell lenyelni. Ez általában egy-egy kapszulát jelent a reggelihez, ebédhez és vacsorához. Ha kihagy egy étkezést, vagy az étel nem tartalmaz zsírt, akkor ne vegyen be allit. Az alli csak akkor működik, ha az étel tartalmaz valamennyi zsírt.
Ne vegyen be többet az ajánlott adagnál, ha az étel sok zsírt tartalmaz. Ha a kapszulát túl magas zsírtartalmú étellel veszi be, akkor nagyobb eséllyel jelentkezhetnek az étrend következtében kezelési hatások (lásd a 4. pontot). Az alli szedése alatt tegyen meg mindent a magas zsírtartalmú ételek elkerülésére.
Terhesség és szoptatás
Ne szedjen allit ha terhes vagy szoptat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy az alli befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
3. Hogyan kell szedniaz allit?
Felkészülés a fogyásra
1. Jelölje ki a kezdőnapot
Előre jelölje ki a napot, amikor elkezdi szedni a kapszulákat. Már a kapszulák szedése előtt kezdjen el egy alacsonyabb kalóriatartalmú és zsírszegény étrendet, hogy szervezetének legyen néhány napja hozzászokni új étkezési szokásaihoz. Vezessen naplót az elfogyasztott ételekről. Az étkezési naplók azért hatékonyak, mert segítségükkel követheti, hogy mit és mennyit eszik, ami jó alapot szolgálhat a változásokhoz.
2. Határozza meg az elérendő testsúlyt
Gondolja végig, hogy hány kilótól akar megszabadulni és határozza meg az elérendő testsúlyt. A reális cél a kiindulási testsúly 5-10%-ának leadása. A leadott súlymennyiség hétről hétre változhat. Törekedjen a fokozatos súlycsökkentésre, egyenletes, kb. heti 0,5 kg-os ütemben.
3. Határozza meg a kalória- és zsírmennyiség célértékeket
A kitűzött testsúly elérésében segít, ha meghatároz két napi célértéket, az egyiket a kalóriamennyiségre a másikat a zsírmennyiségre vonatkozóan. További információkat a 6. pont kék oldalain a További hasznos információk címszó alatt talál.
Az alli szedése
Felnőtteknek 18 éves kortól
- Naponta háromszor egy kapszulát vegyen be.
- Az allit közvetlenül étkezés előtt, közben vagy legkésőbb 1 órával az étkezést követően vegye be. Ez általában egy-egy kapszulát jelent a reggelihez, ebédhez és vacsorához. Győződjön meg róla, hogy főétkezései kiegyensúlyozottak és csökkentett kalória- és zsírtartalmúak.
- Ha kihagy egy étkezést, vagy az étel nem tartalmaz zsírt, akkor ne vegyen be allit. Az alli csak akkor működik, ha az étel tartalmaz valamennyi zsírt.
- A kapszulát egészben, vízzel nyelje le.
- Ne vegyen be naponta 3 kapszulánál többet.
- Napi adagját a dobozban található kék hordozható kapszulatartóban (shuttle) tarthatja.
- Egyen zsírszegény ételeket, így kisebb az esélye, hogy az étrend következtében kezelési hatások jelentkeznek (lásd a 4. pontot).
- Próbáljon többet mozogni mielőtt elkezdi szedni a kapszulákat. A testmozgás a testsúlycsökkentő programok fontos eleme. Ha korábban nem edzett, ne feledje el előbb felkeresni orvosát.
- Maradjon aktív az alli szedésekor és a kezelés abbahagyása után is.
Mennyi ideig szedjem az allit?
- Ne szedje az allit hat hónapnál tovább.
- Ha az alli 12 hétig tartó szedése után sem fogyott, keresse fel orvosát vagy gyógyszerészét tanácsért. Lehetséges, hogy abba kell hagynia az alli szedését.
- A sikeres fogyás nem csak arról szól, hogy egy rövid ideig másként étkezünk, mielőtt visszatérnénk régi szokásainkhoz. Azok, akiknek sikerül fogyniuk és az elért súlycsökkenést megtartani, változtatnak életmódjukon, ezen belül étkezési szokásaikon és aktivitási szintjükön.
Ha az előírtnál több allit vett be
Ne vegyen be naponta 3 kapszulánál többet.
Ha túl sok kapszulát vett be, amint lehet menjen el orvoshoz.
Ha elfelejtette bevenni az allit
Ha elfelejtett bevenni egy kapszulát:
- Ha az utolsó főétkezése óta egy óránál kevesebb idő telt el, vegye be az elfelejtett kapszulát.
- Ha az utolsó főétkezése óta egy óránál több idő telt el, ne vegye be az elfelejtett kapszulát.
Várjon, és a következő kapszulát a szokásos adagolás szerint, a következő főétkezésnél vegye be.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alli alkalmazásához köthető gyakori mellékhatások (például szél illetve olajos foltokat hagyó szél, váratlan vagy gyakoribb székletürítések, lágy széklet) nagy részét a készítmény hatásmechanizmusa okozza (lásd az 1. pontot). Alacsonyabb zsírtartalmú ételek fogyasztása segít megszüntetni az ilyen, az étrend következtében jelentkező kezelési hatásokat.
Súlyos mellékhatások
Nem ismert, hogy ezek a mellékhatások milyen gyakorisággal fordulnak elő
Súlyos allergiás reakciók
- A súlyos allergiás reakció jelei a következők: súlyos légzési nehézségek, izzadás, kiütés, viszketés, duzzadt arc, gyors szívverés, ájulás.
Hagyja abba a kapszulák szedését. Azonnal kérjen orvosi segítséget.
Egyéb súlyos mellékhatások
- Végbél (rektum) vérzése
- Divertikulitisz (a vastagbél gyulladása). Tünete lehet alsó gyomor (hasi) fájdalom, különösen a bal oldalon, esetleg láz és székrekedés kísérheti
- Pankreátitisz (a hasnyálmirigy gyulladása). Tünete lehet erős hasi fájdalom, amely esetenként kisugárzik a hát irányába, és jelentkezhet láz, hányinger és hányás kíséretében
- A bőr felhólyagosodása (beleértve a felszakadó hólyagokat)
- Epekő által okozott erős hasi fájdalom
- Hepatitisz (májgyulladás). Tünete lehet a bőr és a szemek besárgulása, viszketés, sötét színű vizelet, gyomorfájdalom és a máj érzékenysége (melyet a mellkas jobb elülső része alatt fájdalom jelez), néha étvágytalansággal párolsulva.
- Oxalát nefropátia (kalcium-oxalát kristályok felhalomzódása, melyek vesekövek kialakulását eredményezhetik). Lásd a 2. pontot (Figyelmeztetések és óvintézkedések).
Hagyja abba a kapszulák szedését. Beszéljen orvosával ha ezek bármelyike jelentkezik Önnél.
Nagyon gyakori mellékhatások
Amelyek 10 allit szedő emberből több mint egynél előfordulhatnak
- Szél (flatulencia), olajos foltokat hagyó szél
- Váratlan székletürítések
- Zsíros vagy olajos széklet
- Lágy széklet
Beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével ha bármelyik mellékhatás súlyossá vagy zavaróvá válik.
Gyakori mellékhatások
Amelyek 10 allit szedő emberből legfeljebb egynél fordulhatnak elő
- Gyomor (hasi) fájdalom
- Inkontinencia (széklet)
- Folyékony/híg széklet
- Gyakoribb székletürítés
- Szorongás
Beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével ha bármelyik mellékhatás súlyossá vagy zavaróvá válik.
Vérvizsgálatokra kifejtett hatások
A hatások előfordulásának gyakorisága nem ismert
- Néhány májenzim szintjének megemelkedése
- Warfarint vagy más véralvadásgátlót (antikoagulánsokat) szedő egyének esetében hatással van a véralvadásra
Vérvizsgálat előtt tájékoztassa orvosát arról, hogy allit szed.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
Ismerje meg, hogyan szüntetheti meg az étrend következtében jelentkező kezelési hatásokat
Az alli alkalmazásához köthető leggyakoribb mellékhatásokat a készítmény hatásmechanizmusa okozza, ami annak az eredménye, hogy a zsír egy része áthalad a szervezetén. Ezek a hatások általában a kapszula szedésének első heteiben jelentkeznek, mielőtt még hozzászokott volna ahhoz, hogy korlátozza az ételek zsírtartalmát. Az ilyen, az étrend következtében jelentkező kezelési hatások azt jelezhetik, hogy több zsírt fogyasztott, mint amennyit kellett volna.
Az alábbi tanácsok betartásával minimálisra csökkentheti az étrend következtében jelentkező kezelési hatásokat:
- Kezdje el a csökkentett zsírtartalmú táplákozást néhány nappal, vagy akár egy héttel azelőtt, hogy elkezdi szedni a kapszulákat.
- Tudjon meg többet kedvenc ételeinek zsírtartalmáról és az adagjainak méretéről. Ha jártasságra tesz szert az adagok tekintetében, kisebb lesz az esélye annak, hogy véletlenül túllépi a zsírmennyiség célértékét.
- Egyenletesen ossza el a napi zsíradagot az étkezések között. Ne "spóroljon" zsírt és kalóriát, hogy aztán egy magas zsírtartalmú ételben vagy desszertben fogyassza el, ahogy azt esetleg más fogyókúrás programok esetében megtehette.
- A legtöbben akik ilyen hatásokat tapasztaltak, az étrendjük módosításával kezelhetőnek és megszüntethetőnek találták azokat.
Ne aggódjon, ha Ön nem tapasztalja ezeket a problémákat. Ez nem jelenti azt, hogy a kapszulák nem működnek.
5. Hogyan kell az allit tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.
- A gyógyszer tartálya két lezárt, szilikagélt tartalmazó hengert is tartalmaz, amelyek szárazon tartják a kapszulákat. Ezeket ne vegye ki a gyógyszer tartályából. Ne nyelje le őket.
- Napi alli adagját a dobozban található kék színű hordozható kapszulatartóban (shuttle) is tarthatja. A hordozható kapszulatartóban egy hónapnál tovább tárolt kapszulákat dobja ki.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az alli
A készítmény hatóanyaga az orlisztát. 60 mg orlisztát kemény kapszulánként. Egyéb összetevők:
- Kapszula töltet: mikrokristályos cellulóz (E460), karboximetil-keményítő-nátrium, povidon (E1201), nátrium-lauril-szulfát, talkum.
- Kapszula héj: zselatin, indigókármin (E132), titán-dioxid (E171), nátrium-lauril-szulfát, szorbitán-monolaurát, fekete festék (sellak, fekete vas-oxid (E172), propilénglikol).
- Kapszula csík: zselatin, poliszorbát 80, indigókármin (E132).
Milyen az alli külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az alli kapszulák alsó és felső része türkizkék színű, középső részén sötétkék csík található, a kapszulán"alli" felirat van.
42, 60, 84, 90 vagy 120 db kapszulát tartalmazó kiszerelésben kapható. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül az egyes országokban kereskedelmi forgalomba.
Napi alli adagját a dobozban található kék színű hordozható kapszulatartóban (shuttle) viheti magával.
TOVÁBBI HASZNOS INFORMÁCIÓK
Milyen kockázatokkal jár a túlsúlyosság
A túlsúlyosság kihatással van az egészségére és növeli olyan súlyos egészségi problémák kialakulásának kockázatát mint a:
- magas vérnyomás
- cukorbetegség
- szívbetegség
- sztrók (agyi érkatasztrófa)
- a rák bizonyos típusai
- gyulladásos ízületi betegség (oszteoartritisz)
Beszéljen orvosával arról, hogy az Ön esetében milyen kockázata van a fenti állapotok kialakulásának.
Miért fontos a súlycsökkentés
A fogyás és az elért súly megtartása, például az étkezési szokásainak javításával és a testmozgás növelésével, segíthet csökkenteni a súlyos egészségi problémák kialakulásának kockázatát és javítani az egészségét.
Hasznos tippek az étrendre illetve a kalória- és zsírmennyiség célértékekre vonatkozóan az alli alkalmazása alatt
Az allit csökkentett kalóriatartalmú, zsírszegény étrend mellett kell alkalmazni. A kapszulák úgy hatnak, hogy megakadályozzák az elfogyasztott zsír egy részének a felszívódását, bár Ön továbbra is ehet mindegyik fő ételcsoportból. Noha a legtöbb figyelmet az étel kalória és zsírtartalmára kell fordítani, fontos, hogy étrendje kiegyensúlyozott legyen. Olyan ételeket válasszon amelyek több különféle tápanyagot tartalmaznak és tanuljon meg hosszútávon is egészségesen étkezni.
A kalória- és zsírmennyiség célértékek jelentősége
A kalóriával a test energiaszükségletét mérjük. Néha kilokalóriában (kcal) fejezik ki. Az energiát kilojoule-ban is ki lehet fejezni, mellyel szintén találkozhat az ételek csomagolásán.
- A kalóriamennyiség célérték a naponta elfogyasztható maximális kalóriamennyiség. Lásd az alábbi táblázatot.
- A zsírmennyiség célérték (grammban) az étkezéskenként elfogyasztható maximális zsírmennyiség grammokban kifejezve. A zsírmennyiség célértékekre vonatkozó táblázat az alábbiakban található a kalória célértékek után.
- A kapszulák működési mechanizmusa miatt alapvető fontosságú a zsírmennyiség célérték figyelemmel követése. Az alli szedésével szervezetén több zsír fog áthaladni, ezért megterhelő lehet szervezete számára, ha ugyanannyi zsírral kell megbírkózzon, mint amennyit korábban evett. Vagyis a zsírmennyiség célértékek betartásával maximális súlycsökkenést érhet el, miközben minimalizálja az étrend következtében jelentkező kezelési hatások kockázatát.
- Törekedjen a fokozatos és egyenletes fogyásra. A heti kb. 0,5 kg-os súlycsökkenés az ideális.
Hogyan határozza meg a kalóriamennyiség célértéket
Az alábbi táblázatot úgy dolgozták ki, hogy a megadott kalóriamennyiség célérték mintegy napi 500 kalóriával kevesebb annál, mint amennyire szervezetének szüksége van a jelenlegi testsúlyának fenntartásához. Ez összeadódva heti 3500 kalóriával kevesebbet jelent, ami körülbelül 0,5 kg zsírban található kalóriamennyiségnek felel meg.
Önmagában a kalóriamennyiség célérték betartásával, fokozatosan, kb. heti 0,5 kg-os egyenletes ütemben kell fogynia, anélkül, hogy csalódottnak érezné vagy bármitől megfosztaná magát.
Napi 1200 kalóriánál kevesebb fogyasztása nem ajánlott.
Ahhoz, hogy a kalóriamennyiség célértéket meghatározza, ismernie kell aktivitási szintjét. Minél többet mozog, annál magasabb lesz a kalóriamennyiség célértéke.
- Az alacsony aktivitás azt jelenti, hogy napi szinten keveset vagy egyáltalán nem sétál, lépcsőzik, kertészkedik vagy végez egyéb fizikai tevékenységet.
- A mérsékelt aktivitás azt jelenti, hogy fizikai tevékenységgel kb. napi 150 kalóriát éget el például kb. 3 km-es gyaloglással, 30-45 perc kertészkedéssel vagy 2 km 15 perc alatt történő lefutásával. Válassza azt az aktivitási szintet, amelyik közelebb áll a napirendjéhez. Ha nem biztos benne, hogy melyik szinten van, akkor válassza az alacsony aktivitást.

Hogyan határozza meg a zsírmennyiség célértéket
Az alábbi táblázat segítségével, a naponta elfogyasztható kalóriamennyiség alapján meghatározhatja a zsírmennyiség célértékét. Naponta három étkezést tervezzen. Például ha a napi kalóriamennyiség célértéke 1400 kalória, akkor étkezésenként legfeljebb 15 g zsírt fogyaszthat el. Ahhoz, hogy a kitűzött zsírmennyiséget ne lépje túl, az étkezések között fogyasztott harapnivalók (nassolnivalók) zsírtartalma legfeljebb 3 g lehet.

Ne feledje
- Tartsa magát a reálisan felállított kalória- és zsírmennyiség célértékekhez, mert ez jó módszer arra, hogy az elért súlycsökkenést hosszútávon fenntartsa.
- Vezessen naplót az elfogyasztott ételekről és jegyezze fel azok zsír- és kalóriatartalmát is.
- Próbáljon meg többet mozogni már a kapszulák szedésének elkezdése előtt. A mozgás a súlycsökkentő programok fontos eleme. Ne feledje előbb felkeresni orvosát, ha korábban nem edzett.
- Maradjon aktív az alli szedése alatt és a kezelés abbahagyása után is.
Az alli súlycsökkentő program a kapszulák, egy étkezési terv és segédanyagok széles skálájának ötvözete, melyek segítenek megérteni, hogy hogyan lehet egy csökkentett kalóriatartalmú és zsírszegény étrend szerint étkezni és iránymutatást adnak arról, hogy hogyan válhat aktívabbá.
Az alli weboldala (a lakóhelyének megfelelő weboldal címét megtalálja a helyi képviseletek fenti felsorolásában) egy személyre szabott súlycsökkentő program részletei mellett egy sor interaktív eszközt, zsírszegény ételek receptjeit, edzés-tippeket és más hasznos információkat kínál, melyek segítik az egészséges életvitelt és azt, hogy elérje a kitűzött súlycsökkenést.
Keresse fel a www.alliprogram.hu weboldalt.
Kiszerelés: 42x Törzskönyvi szám: EU/1/07/401/007
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: GlaxoSmithKline Dungarvan
  • Hatóanyag: orlistat
  • ATC: Orlistat
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 3999Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiszerelés: 84x Törzskönyvi szám: EU/1/07/401/009
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: GlaxoSmithKline Dungarvan
  • Hatóanyag: orlistat
  • ATC: Orlistat
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 90x Törzskönyvi szám: EU/1/07/401/010
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: GlaxoSmithKline Dungarvan
  • Hatóanyag: orlistat
  • ATC: Orlistat
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1539Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)