ALFETIM UNO 10 mg retard tabletta

ALFETIM UNO 10 mg retard tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Alfetim Uno 10 mg retard tabletta (a továbbiakban: Alfetim Uno) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az alfuzosin az ún. alfa 1-receptor-blokkoló gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek vérnyomáscsökkentő hatásuk mellett izomlazító hatásuk révén a prosztata és a húgyutak izomzatát lazítják el, ezáltal megkönnyítik a vizeletürítést.
Az Alfetim Uno 10 mg retard tabletta nyújtott felszívódású tabletta; a jóindulatú dülmirigy (prosztata) megnagyobbodás tüneti kezelésére szolgáló gyógyszer, beleértve a jóindulatú dülmirigy-megnagyobbodás következményeként jelentkező akut vizeletelakadás miatt végzett húgyúti katéterezés és a katéter eltávolítását követő időszak kiegészítő kezelését.


2. Tudnivalók az Alfetim Uno szedése előtt

Ne szedje az Alfetim Uno-t
- ha allergiás a hatóanyagra (alfuzozin), vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Ön nő, mert ez az állapot csak férfiakban fordul elő. A gyógyszereket nőknek és gyermekeknek tilos bevenni.
- ismert, helyzetváltoztatáskor jelentkező vérnyomásesés esetén,
- más, hasonló hatású (alfa-1-blokkoló) vérnyomáscsökkentővel egyidejűleg,
- májelégtelenség esetén,
- súlyos veseelégtelenségben kellő tapasztalat hiányában alkalmazása nem ajánlott

Egyéb vérnyomáscsökkentőkkel való együttes alkalmazás során a kezelés kezdetén, a bevételt követő órákban tünetekkel járó (szédülés, gyengeség, izzadás), vagy tünetek nélkül jelentkező, helyzetváltoztatásra fellépő vérnyomásesés előfordulhat. Ebben az esetben azonnal feküdjön le, amíg a tünetek megszűnnek. Ezek a jelenségek átmenetiek, és a kezelés folytatását általában nem gátolják.


Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Alfetim Uno szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az Alfetim Uno fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- Az alfuzozinnal azonos gyógyszercsoportba tartozó (alfa-1-blokkolók) készítményekkel történő kezelés vagy korábban kezelt betegek esetén, szürkehályogműtét "renyhe irisz tünetegyüttes" - mely a műtéthez szükséges pupillatágítás ellenére pupillaszűkülettel is együtt járó tünetegyüttes jelentkezett. Annak ellenére, hogy az alfuzozin kezelésben részesülők esetén ezen tünetegyüttes jelentkezésének valószínűsége igen kicsi, a szemészorvost a szürkehályogműtétet megelőzően tájékoztatni kell a jelenlegi vagy korábbi alfa-1-blokkoló szedéséről, mivel az IFIS a szemészeti beavatkozás során további komplikációkat eredményezhet. A szemészorvosnak fel kell készülnie a sebészeti beavatkozás során esetlegesen fellépő komplikációkra.
- Amennyiben korábban már jelentkezett ezzel a gyógyszercsoporttal szemben túlérzékenység, vagy korábban is tapasztalt már helyzetváltoztatásra jelentkező vérnyomásesést.
- Amennyiben ismert koszorúér-betegsége van, és a gyógyszerszedés során ismételten mellkasi fájdalom (angina) jelentkezik, vagy súlyosbodik, az Alfetim szedését abba kell hagyni.
- Veleszületett, vagy szerzett QT-szakasz-megnyúlás esetén (EKG-n kimutatható rendellenesség, ami a szív ingervezető rendszerének zavarát jelzi), vagy a QT-szakasz megnyúlását okozó gyógyszer szedése estén (pl. amiodaron, klórpromazin, pimozid, eritromicin, terfenadin, cizaprid.
- Agyi keringési zavarok esetén az Alfetim Uno csökkent agyi vérellátás kialakulását okozhatja.
- Forgalomba hozatal utáni felmérések során erőteljes vérnyomásesést jelentettek kockázati tényezőkkel rendelkező betegek esetében (mint pl. szívbetegségek és/vagy vérnyomáscsökkentővel egyidejűleg alkalmazott kezelés) (lásd Egyéb gyógyszerek és az Alfetim). Az alacsony vérnyomás és az ezzel összefüggő mellékhatások kialakulásának kockázata magasabb lehet időskorú betegek esetében.
- Az azonos gyógyszercsoportba tartozó gyógyszerekhez hasonlóan az alfuzozin alkalmazása során is előfordulhat hosszantartó, fájdalmas erekció (priapizmus), ami szexuális ingertől teljesen független. Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni a tartósan kialakuló impotencia veszélyének elkerülése érdekében.
- A készítmény ricinusolajat tartalmaz, mely esetlegesen gyomor irritációt és hasmenést okozhat.
- Egyes gombaellenes és vírusellenes szerekkel pl. ketokonazol, itrakonazol és ritonavir

Gyermekek és serdülők
Az Alfetim UNO hatékonyságát nem bizonyították 2-16 éves korú gyermekekben, ezért az Alfetim UNO gyermekgyógyászati alkalmazása nem javasolt.

Egyéb gyógyszerek és az Alfetim Uno:
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Nem szedhető együtt:
- Más, hasonló hatású (alfa-1-blokkoló) vérnyomáscsökkentővel.

Néhány gyógyszert befolyásolhat az Alfetim és/vagy ezek befolyásolhatják az Alfetim hatásosságát és együttes alkalmazásuk nem kívánatos hatások előfordulásához vezethet.
Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha már szed:
- Egyes gombaellenes és vírusellenes szereket pl. itrakonazol és ritonavir: az alfuzozin plazmaszintjét emelik
- Cushing-szindróma (amikor a szervezet túl sok kortizolt termel) kezelésére alkalmazott ketokonazolt
- Bakteriális fertőzésre alkalmazott gyógyszereket, pl. klaritromicin, telitromicin
- Depresszió ellen alkalmazott gyógyszeret, pl. nefazodon
- Mellkasi fájdalom (angina pektorisz) kezelésére szolgáló nitrát típusú gyógyszereket
- Egyéb vérnyomáscsökkentőket (ezekkel csak orvosi utasítás alapján szedhető együtt a fokozott vérnyomáscsökkentő hatás miatt)

A műtétek során alkalmazott általános altatószerek (anesztetikumok) az alfuzozinnal kezelt betegeknél a vérnyomás ingadozásának kialakulását idézhetik elő.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre:
Nincs arra vonatkozó adat, hogy az alfuzozin-hidroklorid befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépkezeléshez szükséges képességeket. De mivel alkalmazásakor szédülés, gyengeség léphet fel, különös elővigyázatosság javasolt járművezetésnél és baleseti veszéllyel járó munkavégzés esetén.


3. Hogyan kell szedni az Alfetim Uno-t?

Gyógyszerét kizárólag a kezelőorvosa által előírt adagban és ideig alkalmazza.

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott napi adagja 1 tabletta (10 mg), esti étkezés után bevéve.

A gyógyszer alkalmazását és annak időtartamát kizárólag a kezelőorvos határozza meg.
Tilos a tablettát szétrágni, összetörni, morzsolni, vagy porítani. A tablettát egészben kell lenyelni.
Ha az Alfetim Uno alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Alfetim Uno-t vett be
Ha az előírtnál több Alfetim Uno-t vett be, feltétlenül keresse fel kezelőorvosát.

Ha elfelejtette bevenni az Alfetim Uno-t
A soron következő előírt adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert a túladagolás veszélyének teheti ki magát.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Néhány mellékhatás súlyos lehet és azonnali orvosi kezelést igényelhet, ezért ha az alábbi, tünetek valamelyikét észleli (10 000 -ből kevesebb mint 1 beteget érintő, nagyon ritkán előforduló mellékhatás), hagyja abba az Alfetim UNO szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához:

- a gyógyszerszedés során ismételten szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) jelentkezése vagy súlyosbodása olyan betegek esetén, akiknél régebb óta koszorúér-betegség áll fenn
- a bőr mélyebb rétegeinek hirtelen kialakuló jelentős duzzanata a kezek, a szemhéjak, az arc, a torok, a gége és a külső nemi szervek területén (angioödéma). A torok és a gége duzzanata esetén hirtelen kialakuló fulladás, légzészavar alakulhat ki.

Egyéb lehetséges mellékhatások:

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- gyengeség/szédülés, fejfájás.
- hányinger, hasi fájdalom,.
- erőtlenség.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- ájulás, forgó jellegű szédülés.
- szapora szívműködés
- vérnyomásesés (hirtelen felálláskor, helyzetváltoztatáskor),
- kipirulás
- náthás tünetek.
- hasmenés, hányás
- kiütés, viszketés.
- vizenyő (ödéma), mellkasi fájdalom,

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érint):
- csalánkiütés
-.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- csökkent fehérvérsejtszám, csökkent vérlemezkeszám.
- agyi keringési zavarokkal rendelkező betegeknél csökkent agyi vérellátás.
- szürkehályogműtét során un. "renyhe irisz tünetegyüttes" (pupillatágítás ellenére pupillaszűkülettel járó tünetegyüttes)
- szívritmuszavar (pitvarfibrilláció)
- májkárosodás, epepangásos májbetegség
- a hímvessző szexuális inger nélküli tartós, kóros merevsége

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Alfetim Uno-t tárolni?

A gyógyszer a gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használ gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Alfetim Uno?
- A készítmény hatóanyaga: 10 mg alfuzozin-hidroklorid (megfelel 9,14 mg alfuzozinnak) retard tablettánként.
- Egyéb összetevők: mannit (10 mg), etilcellulóz 20, hidrogénezett ricinusolaj, hipromellóz, sárga vas-oxid (E172), magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, kolloid szilícium-dioxid, povidon.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Kerek, mindkét oldalán domború, háromrétegű retard tabletta, egy fehér réteg két sárga réteg között.

30 db retard tabletta PVC/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8022/01
ALFETIM UNO 10 mg retard tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: sanofi-aventis
  • Hatóanyag: alfuzosin
  • ATC: Alfuzosin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 3081Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 2381 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.