ALFETIM UNO 10 mg retard tabletta

ALFETIM UNO 10 mg retard tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Alfetim Uno 10 mg retard tabletta (a továbbiakban: Alfetim Uno) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az alfuzosin az ún. alfa 1-receptor-blokkoló gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek vérnyomáscsökkentő hatásuk mellett izomlazító hatásuk révén a prosztata és a húgyutak izomzatát lazítják el, ezáltal megkönnyítik a vizeletürítést.
Az Alfetim Uno 10 mg retard tabletta nyújtott felszívódású tabletta; a jóindulatú dülmirigy (prosztata) megnagyobbodás tüneti kezelésére szolgáló gyógyszer, beleértve a jóindulatú dülmirigy-megnagyobbodás következményeként jelentkező akut vizeletelakadás miatt végzett húgyúti katéterezés és a katéter eltávolítását követő időszak kiegészítő kezelését.


2. Tudnivalók az Alfetim Uno szedése előtt

Ne szedje az Alfetim Uno-t
- ha allergiás a hatóanyagra (alfuzozin), vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Ön nő, mert ez az állapot csak férfiakban fordul elő. A gyógyszereket nőknek és gyermekeknek tilos bevenni.
- ismert, helyzetváltoztatáskor jelentkező vérnyomásesés esetén,
- más, hasonló hatású (alfa-1-blokkoló) vérnyomáscsökkentővel egyidejűleg,
- májelégtelenség esetén,
- súlyos veseelégtelenségben kellő tapasztalat hiányában alkalmazása nem ajánlott

Egyéb vérnyomáscsökkentőkkel való együttes alkalmazás során a kezelés kezdetén, a bevételt követő órákban tünetekkel járó (szédülés, gyengeség, izzadás), vagy tünetek nélkül jelentkező, helyzetváltoztatásra fellépő vérnyomásesés előfordulhat. Ebben az esetben azonnal feküdjön le, amíg a tünetek megszűnnek. Ezek a jelenségek átmenetiek, és a kezelés folytatását általában nem gátolják.


Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Alfetim Uno szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az Alfetim Uno fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- Az alfuzozinnal azonos gyógyszercsoportba tartozó (alfa-1-blokkolók) készítményekkel történő kezelés vagy korábban kezelt betegek esetén, szürkehályogműtét "renyhe irisz tünetegyüttes" - mely a műtéthez szükséges pupillatágítás ellenére pupillaszűkülettel is együtt járó tünetegyüttes jelentkezett. Annak ellenére, hogy az alfuzozin kezelésben részesülők esetén ezen tünetegyüttes jelentkezésének valószínűsége igen kicsi, a szemészorvost a szürkehályogműtétet megelőzően tájékoztatni kell a jelenlegi vagy korábbi alfa-1-blokkoló szedéséről, mivel az IFIS a szemészeti beavatkozás során további komplikációkat eredményezhet. A szemészorvosnak fel kell készülnie a sebészeti beavatkozás során esetlegesen fellépő komplikációkra.
- Amennyiben korábban már jelentkezett ezzel a gyógyszercsoporttal szemben túlérzékenység, vagy korábban is tapasztalt már helyzetváltoztatásra jelentkező vérnyomásesést.
- Amennyiben ismert koszorúér-betegsége van, és a gyógyszerszedés során ismételten mellkasi fájdalom (angina) jelentkezik, vagy súlyosbodik, az Alfetim szedését abba kell hagyni.
- Veleszületett, vagy szerzett QT-szakasz-megnyúlás esetén (EKG-n kimutatható rendellenesség, ami a szív ingervezető rendszerének zavarát jelzi), vagy a QT-szakasz megnyúlását okozó gyógyszer szedése estén (pl. amiodaron, klórpromazin, pimozid, eritromicin, terfenadin, cizaprid.
- Agyi keringési zavarok esetén az Alfetim Uno csökkent agyi vérellátás kialakulását okozhatja.
- Forgalomba hozatal utáni felmérések során erőteljes vérnyomásesést jelentettek kockázati tényezőkkel rendelkező betegek esetében (mint pl. szívbetegségek és/vagy vérnyomáscsökkentővel egyidejűleg alkalmazott kezelés) (lásd Egyéb gyógyszerek és az Alfetim). Az alacsony vérnyomás és az ezzel összefüggő mellékhatások kialakulásának kockázata magasabb lehet időskorú betegek esetében.
- Az azonos gyógyszercsoportba tartozó gyógyszerekhez hasonlóan az alfuzozin alkalmazása során is előfordulhat hosszantartó, fájdalmas erekció (priapizmus), ami szexuális ingertől teljesen független. Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni a tartósan kialakuló impotencia veszélyének elkerülése érdekében.
- A készítmény ricinusolajat tartalmaz, mely esetlegesen gyomor irritációt és hasmenést okozhat.
- Egyes gombaellenes és vírusellenes szerekkel pl. ketokonazol, itrakonazol és ritonavir

Gyermekek és serdülők
Az Alfetim UNO hatékonyságát nem bizonyították 2-16 éves korú gyermekekben, ezért az Alfetim UNO gyermekgyógyászati alkalmazása nem javasolt.

Egyéb gyógyszerek és az Alfetim Uno:
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Nem szedhető együtt:
- Más, hasonló hatású (alfa-1-blokkoló) vérnyomáscsökkentővel.

Néhány gyógyszert befolyásolhat az Alfetim és/vagy ezek befolyásolhatják az Alfetim hatásosságát és együttes alkalmazásuk nem kívánatos hatások előfordulásához vezethet.
Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha már szed:
- Egyes gombaellenes és vírusellenes szereket pl. itrakonazol és ritonavir: az alfuzozin plazmaszintjét emelik
- Cushing-szindróma (amikor a szervezet túl sok kortizolt termel) kezelésére alkalmazott ketokonazolt
- Bakteriális fertőzésre alkalmazott gyógyszereket, pl. klaritromicin, telitromicin
- Depresszió ellen alkalmazott gyógyszeret, pl. nefazodon
- Mellkasi fájdalom (angina pektorisz) kezelésére szolgáló nitrát típusú gyógyszereket
- Egyéb vérnyomáscsökkentőket (ezekkel csak orvosi utasítás alapján szedhető együtt a fokozott vérnyomáscsökkentő hatás miatt)

A műtétek során alkalmazott általános altatószerek (anesztetikumok) az alfuzozinnal kezelt betegeknél a vérnyomás ingadozásának kialakulását idézhetik elő.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre:
Nincs arra vonatkozó adat, hogy az alfuzozin-hidroklorid befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépkezeléshez szükséges képességeket. De mivel alkalmazásakor szédülés, gyengeség léphet fel, különös elővigyázatosság javasolt járművezetésnél és baleseti veszéllyel járó munkavégzés esetén.


3. Hogyan kell szedni az Alfetim Uno-t?

Gyógyszerét kizárólag a kezelőorvosa által előírt adagban és ideig alkalmazza.

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott napi adagja 1 tabletta (10 mg), esti étkezés után bevéve.

A gyógyszer alkalmazását és annak időtartamát kizárólag a kezelőorvos határozza meg.
Tilos a tablettát szétrágni, összetörni, morzsolni, vagy porítani. A tablettát egészben kell lenyelni.
Ha az Alfetim Uno alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Alfetim Uno-t vett be
Ha az előírtnál több Alfetim Uno-t vett be, feltétlenül keresse fel kezelőorvosát.

Ha elfelejtette bevenni az Alfetim Uno-t
A soron következő előírt adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert a túladagolás veszélyének teheti ki magát.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Néhány mellékhatás súlyos lehet és azonnali orvosi kezelést igényelhet, ezért ha az alábbi, tünetek valamelyikét észleli (10 000 -ből kevesebb mint 1 beteget érintő, nagyon ritkán előforduló mellékhatás), hagyja abba az Alfetim UNO szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához:

- a gyógyszerszedés során ismételten szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) jelentkezése vagy súlyosbodása olyan betegek esetén, akiknél régebb óta koszorúér-betegség áll fenn
- a bőr mélyebb rétegeinek hirtelen kialakuló jelentős duzzanata a kezek, a szemhéjak, az arc, a torok, a gége és a külső nemi szervek területén (angioödéma). A torok és a gége duzzanata esetén hirtelen kialakuló fulladás, légzészavar alakulhat ki.

Egyéb lehetséges mellékhatások:

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- gyengeség/szédülés, fejfájás.
- hányinger, hasi fájdalom,.
- erőtlenség.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- ájulás, forgó jellegű szédülés.
- szapora szívműködés
- vérnyomásesés (hirtelen felálláskor, helyzetváltoztatáskor),
- kipirulás
- náthás tünetek.
- hasmenés, hányás
- kiütés, viszketés.
- vizenyő (ödéma), mellkasi fájdalom,

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érint):
- csalánkiütés
-.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- csökkent fehérvérsejtszám, csökkent vérlemezkeszám.
- agyi keringési zavarokkal rendelkező betegeknél csökkent agyi vérellátás.
- szürkehályogműtét során un. "renyhe irisz tünetegyüttes" (pupillatágítás ellenére pupillaszűkülettel járó tünetegyüttes)
- szívritmuszavar (pitvarfibrilláció)
- májkárosodás, epepangásos májbetegség
- a hímvessző szexuális inger nélküli tartós, kóros merevsége

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Alfetim Uno-t tárolni?

A gyógyszer a gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használ gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Alfetim Uno?
- A készítmény hatóanyaga: 10 mg alfuzozin-hidroklorid (megfelel 9,14 mg alfuzozinnak) retard tablettánként.
- Egyéb összetevők: mannit (10 mg), etilcellulóz 20, hidrogénezett ricinusolaj, hipromellóz, sárga vas-oxid (E172), magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, kolloid szilícium-dioxid, povidon.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Kerek, mindkét oldalán domború, háromrétegű retard tabletta, egy fehér réteg két sárga réteg között.

30 db retard tabletta PVC/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8022/01
ALFETIM UNO 10 mg retard tabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: sanofi-aventis
    • Hatóanyag: alfuzosin
    • ATC: Alfuzosin
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 3081Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 2381 Ft
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Többnyire borult lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon még kisüt a nap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett. Ott főleg záporok, másutt eső valószínű, többfelé és nagyobb mennyiségű csapadék a Nyugat-Dunántúlon lesz. Az északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, de a délkeleti tájakon a déli órákra 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Ezt követően ott is folyamatosan hűlni fog a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzések szerint.