Jövőre így lehet majd visszaváltani az italos dobozokat

A jövő év elejétől minden visszaváltási jelöléssel ellátott üveg, fém és műanyag palackos italtermék csomagolását vissza lehet majd vinni a mintegy kétezer REpontra, azaz visszaváltási pontra.

A visszaváltási rendszer lényege, hogy minden üveg, fém és műanyag palackos italtermék értékesítésekor palackonként egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amelyet visszakap, miután visszaváltotta a palackot. Ez a módszer az egyik leghatékonyabb környezetvédelmi szempontból, mert motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye a palackot, és annak anyaga újrafeldolgozható legyen a körforgásos gazdaságban – írja hétfői közleményében a Mol. A rendszer célja, hogy a műanyag és az üveg palackok, valamint a fém italos dobozok 90 százalékát újra lehessen hasznosítani az országban 3 éven belül.

italos doboz, visszaváltó automata
A fém, üveg és műanyag palackokat is vissza lehet majd váltani 2024. január 1. után. Fotó: Getty Images

Kezdésként kétezer visszaváltási pont létesül az országban

Fontos, hogy csak azokat a palackokat lehet majd visszaváltani, amelyek...

  • 2024. január 1-je után kerültek forgalomba,
  • rendelkeznek a visszaváltási logóval
  • és a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal.

A gyártóknak az új jelölési rendelkezéseknek megfelelő palackokat a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél regisztrálni kell. A termékregisztráció hamarosan indul, erről a folyamatról a MOHU folyamatosan tájékoztatja a gyártókat. A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig lehet még forgalomba hozni az új jelölés nélkül palackokat, ezután már csak a visszaváltási díjas jelöléssel ellátott palackok hozhatók forgalomba. A jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott italcsomagolások továbbra is a boltok polcain maradhatnak, de ezek nem lesznek visszaválthatók a REpontokon.

Az új szabályozás szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer-értékesítésből származik. A rendszerhez önkéntes alapon a kisebb eladótérrel rendelkező üzletek is csatlakozhatnak gépi visszaváltóként, ha az automata visszaváltó berendezés üzemeltetésére vonatkozó feltételeket elfogadják. Induláskor csaknem kétezer, majd a partnerek fokozatos csatlakozásával a tervek szerint négy-ötezer boltban lesznek visszaváltó automaták. Az üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ha a visszaváltást kézi úton, mobilalkalmazás támogatásával kívánják biztosítani. A leszerződött és a fogyasztók számára elérhető visszaváltó pontokat a MOHU weboldalán és a hamarosan elérhető REpont applikációban teszik közzé.

Többféle módon is visszakaphatjuk a pénzt

A visszaváltási folyamat során a felhasználó választhat majd, hogy a visszaváltási díjat milyen formában kéri megtéríttetni.

  • Utalvány: a visszaváltott palackok ellenértékét az automata utalvány formájában nyomtatja ki, amely levásárolható vagy készpénzre váltható az adott üzletben, üzletláncban.
  • Utalás bankszámlára: az automatába épített vonalkód-leolvasó segítségével a hamarosan elérhető applikációban a regisztrált ügyfél az elektronikus ügyfélkódjával azonosíthatja magát, a visszaváltási díj pedig automatikusan jóváíródik az ügyfélprofiljában rögzített bankszámláján.
  • Jótékonysági célú felajánlás: a visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával. Az egy adott időszak alatt így felajánlott összegeket az időszak végeztével átutalják a kedvezményezett számára.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Dél felől csökken a felhőzet, de északon felhős marad az ég. Helyenként előfordulhat eső, zápor. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet késő este 5, 11 fok között valószínű. Napközben melegfronti hatás érvényesül, ami sokaknál okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra