Vissza kell helyeztetni a tejfogat!

A letört vagy kitört tejfogak sokszor megmenthetők. Olykor még a fogorvos sem hiszi, de a gondos szülő nem hagyja annyiban.

Sokszor előfordul, hogy hintázás, biciklizés, esés stb. következtében a gyerekek tejfoga letörik. Nem mindegy, hogy a fog koronai részének melyik harmadában történik a törés. Ha az éli harmadban, akkor - szerencsés esetben - akár a letört fogdarab is visszaragasztható, pechesebb esetben ezt a részt ki lehet pótolni.

Szerencse és pech

Ha félbetörik a fog, akkor más eljárást kell alkalmazni, sajnos az ideget is ki kell venni, hiszen ilyen esetekben komoly fájdalommal járhat a fogsérülés. De ha nem is jár fájdalommal, akkor is gennyesedés léphet fel, ami a maradófog csírájára nézve ártalmas lehet. Amennyiben a baleset következtében teljesen letörik a koronai rész, akkor úgynevezett csapos fogat kell alkalmazni.

Rögzíteni is kell

A fogorvos, miután a fogat a visszahelyezéshez megfelelő állapotba hozta, visszadugja azt a helyére. Ha olyan az állcsonti rész és a véralvadék, hogy a fog az eredeti helyén nagy valószínűséggel rögzül, akkor úgy hagyja, de azért az esetek többségében az a szabályos és elfogadható, ha ilyenkor a szomszédos fogakhoz rögzíti is a visszahelyezett fogat.

A rögzítés különböző ideig tarthat, ezt az orvos fogja pontosan megmondani. A rögzítéshez cementet vagy ragasztócementet, fényrekötő anyagokat stb. lehet alkalmazni, ez attól függ, hogy milyen anyagokkal és mennyire felszerelt a rendelő.

Ennek megfelelően nem alakulnak ki helyhiányok, ami később fogszabályozást tenne szükségessé. Nem utolsósorban tudni kell, hogy a fogak a hiány felé elvándorolnak, és ezzel "kaotikus" állapot következik be a szájban. Tehát ha baleset következtében kiesik a tejfog, igenis fontos a visszahelyezése. A visszahelyezett fogat az első napokban kímélni kell, a szülő puhább ételeket adjon a gyereknek, ám a kicsi ösztönösen is vigyázni fog, hogy ne harapjon erősen. A sínezést (vagy az úgynevezett ragasztást) a fogorvos majd a megfelelő időben eltávolítja, és a gyereknek megmaradhat a saját tejfoga addig, amíg persze normálisan ki nem esik, hogy azután előtörhessen a maradófog. Ez jelenti az egyetlen optimális megoldást a hasonló esetekben. VIII. évf. / 9. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció