Világszerte egyre több az eltűnt személy

Már 195 ezerre nőtt a Vöröskereszt és a Vörös Félhold által keresett eltűntek száma.

Már 195 ezerre nőtt a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold nemzetközi mozgalom által keresett eltűntek száma a világban - közölte a Magyar Vöröskereszt és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) az eltűntek világnapja alkalmából.

A háború és a migráció miatt is sokan eltűnnek

A vöröskeresztes keresőszolgálatok tevékenységének fontosságát hangsúlyozva azt írták: világszerte emberek százezrei tűnnek el vagy szakadnak el a családjuktól fegyveres konfliktusok vagy más erőszakos események, természeti katasztrófák, illetve migráció miatt. 2022-ben a több mint 55 ezer újonnan beadott keresési kérelemmel együtt 195 ezerre nőtt a világban a Vöröskereszt és a Vörös Félhold társaságok által keresettek száma.

migráció
Világszerte emberek százezrei tűnnek el vagy szakadnak el a családjuktól. Fotó: Getty Images

A keresőszolgálatok tavaly világszerte mintegy 170 ezer vöröskeresztes üzenetet kézbesítettek, és csaknem 2,5 millió telefonhívást tettek lehetővé. 2022-ben 13 ezer embert találtak meg, és csaknem ötezer embert egyesítettek a családjával.

A Magyar Vöröskereszt keresőszolgálatához idén az első félévben eddig 148 kérelem érkezett; az ügyekből 87 már lezárult, 60 még folyamatban van. Ezek közül 16 keresés indult az orosz-ukrán háborúban eltűntek ügyében, ebből kilenc esetben még zajlik az aktív keresés. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban kitértek arra is, hogy a Magyar Vöröskereszt négy munkatársa ez év első felében 349 tereplátogatáson vett részt. Ezeken az újonnan érkező menekülteket és az őket ellátó szervezetek, intézmények munkatársait tájékoztatták szolgáltatásaikról, illetve kapcsolatot tartanak azokkal, akik aktívan keresik családtagjaikat.

Az ICRC központi keresőszolgálata (Central Tracing Agency) 1870-ben jött létre, és a Vöröskereszt, valamint a Vörös Félhold társaságok helyi keresőszolgálataival együtt dolgozik az eltűntek felkutatásán. A Magyar Vöröskereszt az első világháború óta működteti keresőszolgálatát.  

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délutántól dél, délnyugat felől elkezd megnövekedni a fátyolfelhőzet. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra