Újraélesztés: mikor adjuk fel a küzdelmet?

A szakértők egyetértenek abban, hogy szívmegállás esetén annál jobbak a túlélés esélyei, minél hamarabb kezdik meg a szív-tüdő újraélesztést (CPR, cardiopulmonalis resuscitatio).

Japán kutatók azt állítják, hogy a CPR folytatása legalább fél óráig azt is elősegítheti, hogy az áldozatok jó agyműködéssel éljék túl a szívmegállást. Az Amerikai Szív Társaság dallasi éves konferenciáján bemutatott kutatásból az derült ki, hogy a betegek még 38 perc szív-tüdő újraélesztés után is felépülhetnek, ráadásul komolyabb agysérülés nélkül.

Kutatásukhoz a japán szakértők több mint 280 ezer olyan beteg adatait elemezték, akik kórházon kívül szenvedtek szívmegállást. Amikor a szívük leállt, legalább egy másik ember volt mellettük. Ezután leszűkítették ezt a populációt egy olyan csoportra, amelyben a páciensek szíve a CPR után magától elkezdett újra dobogni, vagyis "helyreállt a spontán keringés". Ebbe az alcsoportba 32 ezer ember tartozott. Amikor a kutatók ezeknek a betegeknek az adatait megvizsgálták 30 nappal a szívmegállást követően, kiderült, hogy alig több mint 27 százalékuk rendelkezett jó agyműködéssel.

A jó agyműködéssel rendelkezők esetében átlagosan 13 perc telt el a szívmegállás és a szívverés újraindulása között. A kevésbé kedvező kimenetellel rendelkezők esetében ez az időszak átlagosan 22 perc volt, de egyes betegekben még 38 perc újraélesztés után is kedvező lett a kimenetel.

A kutatás ugyanakkor azt mutatta, hogy a szívmegállást követően minden egyes szívdobogás nélküli perc elteltével 5 százalékkal csökkent a súlyos agykárosodás nélküli túlélés esélye.

Az újraélesztést minél hamarabb el kell kezdeni

"Ez a kutatás azt mutatja, hogy a spontán keringés 13. percre történő helyreállása biztosítja a legjobb neurológiai kimeneteleket, 38 percen túl pedig nem valószínűek a kedvező kimenetelek" - összegezte az eredményeket dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill Kórház preventív kardiológusa.

A szakértők azt is hozzátették, hogy egyetlen személy nem lenne képes 38 percen keresztül CPR-t végezni. Még a kórház egészségügyi szakemberei is hárompercenként váltják egymást, mert az újraélesztés kemény fizikai igénybevételt jelent.

Steinbaum azt is elmondta, hogy az Amerikai Szív Társaság nemrég egyszerűsítette az újraélesztésre vonatkozó irányelveit, és most azt javasolja, hogy minél hamarabb kezdjék meg a kézi újraélesztést. A kézi újraélesztés azt jelenti, hogy a mentők értesítése után a segítő erőteljes és gyors nyomásokat fejt ki a beteg mellkasának középső területére egészen addig, amíg meg nem érkezik a segítség. Az Amerikai Szív Társaság adatai szerint már ez a fajta újraélesztés is kétszeresére növelheti az áldozat túlélési esélyét.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)