Újabb kutatás mutatja, milyen szegények a magyarok

A nettó átlagvagyon összehasonlítása alapján a magyarok az EU legszegényebbjei között vannak.

Újabb uniós rangsor végére került Magyarország, ezúttal a nettó átlagvagyon összehasonlítása zárult lesújtó eredménnyel - írja a Portfolio. Az adatok rávilágítanak arra, hogy a legfelső 10%-ba tartozók átlagvagyona családonként megközelítette a 190 millió forintot itthon, míg a legszegényebbek átlagvagyona 2 millió forint alatt volt. Ha viszont ingatlan birtoklásáról van szó, ott vagyunk a top 5-ben. 

A 45-54 év közöttiek a legvagyonosabbak itthon

Az adatok alapján a magyarok átlagvagyona 105 ezer euró (vagyis nagyjából 40 millió forint) ami csak az utolsó helyek egyikére elegendő. Egyedül a lett és litván háztartások szegényebbek az uniós országok között. Az Eurozóna átlaga ennek csaknem a háromszorosa, több mint 100 millió forint. Korcsoportok szerinti bontásban is érdekesek a vagyoni adatok, a legtöbb EU-s országban az 55-64 év közöttiek rendelkeznek a legmagasabb átlagvagyonnal. Magyarországon ez a 45-54 év közöttiekre igaz a statisztikák szerint.

szegénység
A magyarok az EU legszegényebbjei között vannak. Fotó: Getty Images

Kulturális és gazdasági okokból az egykori keleti blokkban átlagosan nagyon magas a saját ingatlanban élők aránya, de ezek közül is kiemelkednek a magyarok, ahol a lakosság 86 százaléka tulajdonolja a lakását vagy házát. Nálunk csak a szlovákok és a litvánok esetében magasabb a lakással/házzal rendelkezők aránya az EU-ban, miközben a németeknél a legalacsonyabb ez az arány. Az autóval rendelkező háztartások aránya viszont nálunk ismételten a harmadik legalacsonyabb, 61 százalék.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és elsősorban ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. Késő estére 7 és 14 fok közé hűl le a levegő. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra