Túlélhetik a fertőtlenítést a kórokozók

Egy tavaly készült kutatás szerint egyes, az antibiotikumoknak már ellenálló baktériumok kezdenek ellenállni a kórházakban használatos, alkoholos alapú fertőtlenítőknek is.

Már nem csak az antibiotikumok hatástalanok egyes kórokozókkal szemben.

Támadnak a szuperbaktériumok

Az elmúlt 20 évben nyomon követhetők és dokumentálhatók voltak olyan genetikai változások és mutációk, amelyek az E. faeciumot érintették, és amelyek magyarázzák a baktérium megnövekedett toleranciáját mind az antibiotikumokkal, mind a fertőtlenítőszerekkel szemben.

Az Enterococcus faecium nevű baktérium az egyik vezető oka a kórházakban kialakuló fertőzéseknek, és egyre több antibiotikum hatástalannak bizonyul ellene - nyilatkozta Timothy Stinear mikrobiológus. Ez egy - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által is jegyzett - szuperbaktérium, amely már kezd ellenállóvá válni az alkoholos alapú fertőtlenítőszereknek is. A szakemberek szerint ennek az lehet az oka, hogy a kórházakban igen nagy mennyiségben használják ezeket a szereket, és a kórokozó elkezdett alkalmazkodni a kórházi környezethez.

takarítás, fertőtlenítés, kórház, baktérium, szuperbaktérium, ellenálló baktérium, kórokozó, kórházi fertőzések
A szuperbaktériumok már a fertőtlenítést is túlélhetik. Fotó: 123rf

Gyakoribb és alaposabb kézmosás kell

Az enterococcusok törzsébe tartozó baktériumok a kórházi fertőzések körülbelül egytizedéért felelősek, Európában és illetve Észak-Amerikában pedig a vérmérgezés ötödik leggyakoribb okaként tartják számon őket. A szakemberek még gyakoribb és meg alaposabb kézmosást javasolnak, még magasabb alkoholtartalmú fertőtlenítővel, hogy csökkentsék a fertőzések kockázatát.

Emellett úgy vélik, rendszeresen ellenőrizni kellene, hogy a kórházi személyzet betartja-e a higiéniai előírásokat, emellett nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a takarításra, illetve az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokkal megfertőződött betegek elkülönítésére is. De kiemelten fontos lenne az is, hogy a jövőben alternatív módszerekkel is akadályozzák a fertőzések terjedését.

Forrás: webmd.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)