Szerencséje volt a nőnek, aki lenyelt 55 elemet

A szándékos önsértés egy egészen speciális esetéről számoltak be írországi orvosok, akik összesen több mint félszáz elemet távolítottak el egy idős nő gyomrából és bélrendszeréből.

A 66 éves nő azok után került be a dublini Szent Vince Egyetemi Kórházba, hogy – ekkor még – ismeretlen számú ceruzaelemet, közte AA és AAA méretű elemeket nyelt le. Hasi röntgenvizsgálattal ki is lehetett mutatni a szervezetéből az oda nem illő tárgyakat, amelyek a páciens nagy szerencséjére sem tápcsatornai elzáródást, sem strukturális sérülést nem okoztak – számolt be róla a LiveScience az Irish Medical Journal című folyóiratban közzétett esettanulmány alapján. Az orvosok először a konzervatív megközelítéssel próbálták kezelni a beteget, magyarán megfigyelés alatt tartották, várva, hogy hány elem tud magától kiürülni a széklettel. Egy hét elteltével is azonban csupán öt henger távozott így, az újabb röntgenvizsgálat pedig feltárta, hogy az elemek zöme megrekedt az emésztőrendszerben. Ekkor már a nő kiterjedt alhasi fájdalmakkal is küzdött.

ceruzaelem, AA elem, AAA elem
Több mint félszáz ceruzaelemet nyelt le egy ír nő szándékosan. Fotó: Getty Images

Végül az orvosok laparotómia mellett döntöttek, azaz sebészi úton nyitották fel a páciens hasüregét. Kiderült, hogy a beteg gyomra az elemek súlya alatt rendkívül kitágult és megnyúlt, lesüllyedve egészen a szeméremcsont közelébe. A sebész apró bemetszést ejtett a gyomron is, azon keresztül pedig összesen 46 elemet távolítottak el a szervből. További négy elem a vastagbélben akadt el. Ezeket óvatosan lenyomták a végbélig, majd a végbélnyíláson keresztül húzták ki. A műtét után újabb röntgenvizsgálat igazolta, hogy a páciens teste immár elemmentes, majd a felépülése is eseménytelenül zajlott. „Legjobb tudomásunk szerint ez az eset jelenti a valaha egyszerre lenyelt legtöbb elemet” – írták az orvosok az esettanulmányban.

Nem az elemnyelés a ritka, hanem az elemek száma

A szakirodalomban leírt hasonló esetek többnyire olyan gyerekekről szólnak, akik gombelemeket nyeltek le óvatlanságból. Ilyen helyzetben a ceruzaelemnél lényegesen kisebb elemek olykor maguktól is áthaladnak a gyerekek emésztőrendszerén, méghozzá anélkül, hogy bármiféle sérülést hagynának hátra. Ha azonban elakadnak a torokban, akkor súlyos és potenciálisan életveszélyes problémát idézhetnek elő. Ennek oka, hogy a csapdába esett elemre csorgó nyál elektromos töltést szabadíthat fel, beindítva egy olyan kémiai reakciót, amely a nyelőcső égési sérüléséhez vezet, és akár súlyos szöveti károsodást és vérzést okozhat.

„Több AA ceruzaelem szándékos lenyelése viszont a szándékos önsértés egy meglehetősen szokatlan formája” – jegyezték meg a tanulmányt jegyző orvosok. Hozzátették, a jelenség veszélyeit nem szabad alábecsülni, mert akut sebészeti vészhelyzetet is előidézhet. A LiveScience cikke szerint ceruzaelemek esetében is fennáll a belső égési sérülések veszélye, ahogy számolni kell a tápcsatornai elzáródások, valamint az elemekben tárolt vegyi anyagok szivárgásának kockázatával is.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra