Szén-monoxid-mérgezés után visszafordítható az oxigénhiány okozta károsodás

Hazánkban évente több száz szén-monoxid-mérgezés történik, és több tucatnyian halnak meg miatta. Mindeközben kevesen tudják, hogy a hiperbár oxigénterápia az egyik leghatékonyabb segítség a szén-monoxid-mérgezést szenvedett betegek számára.

Magyarországon az egyik leggyakoribb háztartási baleset a szén-monoxid-mérgezés, amelyet legtöbbször a helytelenül használt, rosszul bekötött fűtőberendezés, hibás füstelvezetés okoz. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb gáz, amely tökéletlen égési folyamat során bármikor keletkezhet.

A szén-monoxid erősen mérgező tulajdonságát az adja, hogy több százszor erősebben kötődik a vér hemoglobinjaihoz, mint az oxigén. A vörösvértesteket lekötve pedig megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson a szervezet számára, ezáltal súlyosan károsítja az agyat, a tüdőt és a szívet.

Mérgezés esetén először fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, bőrpír jelentkeznek. A későbbi fázisban izomgörcs, hányás, bénulás majd eszméletvesztés lép fel. Amennyiben a füstgáz- vagy szén-monoxid-mérgezést szenvedett beteg időben kerül be a hiperbár kamrába, a magas nyomáson végzett oxigénterápia akár életet is menthet. A megnövelt környezeti nyomáson belélegzett 100%-os oxigén ugyanis könnyebben leszorítja a vörösvértestekről az erősen hozzájuk kötődő szén-monoxidot.

"Amennyiben a beteg rövid időn belül - maximum fél nap alatt - megkapja a kezelést, úgy jó eséllyel visszafordítható az oxigénhiány okozta károsodás. A kezelés révén 23 perc alatt kilökhető a szervezetből a szén-monoxid. Ez a folyamat normál esetben több órát vesz igénybe" - mondta dr. Göbl Anna, a Hiperbár Centrum orvosa. A terápia hatására az életfontosságú szervek ismét több oxigént kapnak, így károsodásuk megelőzhető vagy csökkenthető. Különösen fontos lehet a kezelés szén-monoxid-mérgezésen átesett kismamák esetén, ahol a mama maga esetleg alig érzi a tüneteket, viszont - mivel a magzat jóval érzékenyebben reagál az oxigénhiányos állapotra - valószínűsíthető a magzat károsodása. Bár a kezelés eredményei a szén-monoxid-mérgezés kezelésében vitathatatlanok, a terápia hazai alkalmazását akadályozzák a szabályozatlan finanszírozási viszonyok. A kezelést hazánkban egyelőre nem támogatja az egészségpénztár. Amennyiben a terápia alkalmazása e tekintetben támogatást nyer, akkor a következő fűtési szezon ideje alatt akár 20-30 életet is megmenthet, jelenleg azonban önköltséges módon kell finanszírozni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)