Skizofréniát is okozhat a rossz levegő

Ismert, hogy a légszennyezettség nemcsak légúti betegségeket okozhat, hanem csökkentheti a várható élettartamot is. Egy új tanulmány szerint ráadásul a mentális betegségek, köztük a depresszió és skizofrénia kialakulásával is kapcsolatba hozható a rossz levegő.

Bár a mentális betegségeknek számos kiváltó oka lehet, a kutatók most egy eddig ismeretlen befolyásoló tényezőt ismertek fel. Azt állítják, hogy a szennyezett levegőben élő embereknél nagyobb kockázattal alakul ki bipoláris zavar vagy depresszió. Kutyákkal és rágcsálókkal végzett kísérletek azt mutatták, hogy a légszennyezettség bejut az agyba, az ott kialakuló gyulladás pedig olyan tünetekkel jár, mint a depresszió. "Nagy az esély arra, hogy ugyanez az embereknél is megtörténhet" - hangsúlyozta Andrey Rzhetsky, a tanulmány vezető szerzője.

légszennyezés, légszennyezettség, rossz levegő, mentális etegségek, skizofrénia, bipoláris zavar, depresszió
A rossz levegő megnöveli a depresszió és a bipoláris zavar kockázatát. Fotó: 123rf

Gyermekkori skizofrénia

A tanulmányban 151 millió amerikai és 1,4 millió dán lakos egészségügyi adatait, valamint a helyi légszennyezettségi adatokat hasonlították össze. A dán páciensek esetében tízéves korig vizsgálták a mentális betegség kialakulása és a légszennyezettség közötti összefüggést, az Egyesült Államokban pedig valós időben vizsgálták a légszennyezettség szintjét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a légszennyezettség évente 7 millió ember halálát okozza, ami több, mint a háborúk, gyilkosságok, tuberkolózis,AIDSés malária áldozatainak összege. A ma született gyermekek életét pedig átlagosan 20 hónappal rövidíti meg a szennyezett levegő, de akár terméketlenséghez is vezethet. Részletek itt!

A légszennyezettségnek való kitettség gyermekkorban több mint kétszeresére emelte a skizofrénia kockázatát a dán páciensek körében, de a személyiségzavaros, depressziós és bipoláris zavarban szenvedők aránya is megnőtt. Az amerikai adatok is megerősítették, hogy a légszennyezettség kapcsolatba hozható a bipoláris zavar és a depresszió magasabb arányával, de egyéb mentális állapotokkal, köztük a skizofréniával, epilepsziával vagy Parkinson-kórral nem találtak kapcsolatot.


Vannak, akik kételkednek a tanulmány eredményeiben, hiszen a kutatóknak nem sikerült egyértelműen igazolniuk, hogy a légszennyezettség mentális betegséget okozhat. "A nagy adatbázisok elemzése ellenére a rendelkezésre álló bizonyítékoknak jelentős hiányosságai vannak, és a lehetséges torzítások hosszú sora érvénytelenítheti a megfigyelt kapcsolódásokat" - írta bírálatában John Ioannidis, a Stanford Egyetem professzora.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag