Rejtélyes betegség miatt aggódnak Kanadában

Rejtélyes betegség szedi áldozatait Kanadában: a hatóságok is vizsgálatot indítottak az ügyben, de nem találtak összefüggést az esetek között. A helyiek szerint egy gyomirtóként használt szer állhat a neurológiai tünetek mögött.

A kanadai New Brunswick tartományban egyre több ember szenved egy rejtélyes, agyat megtámadó betegségtől. A kór hallucinációkat, izomsorvadást, látásproblémákat, emlékezetvesztést, és abnormális mozgásokat okoz. Különös módon elsősorban fiataloknál jelenik meg, akik általában nem szenvednek demenciához hasonló tüneteket okozó neurológiai betegségekben - írja a New York Post.

Elsőként 2015-ben diagnosztizálták pár embernél, de azóta fokozatosan nőtt a betegek száma: hivatalosan 48-ra, de egészségügyi szakértők és helyiek szerint már meghaladja a 200-at. 2021-ig 9 halálos esetet kötöttek a rejtélyes kórhoz, de ugyanebben az évben a kormány leállította a vizsgálatot az ügyben. A hivatalos jelentés szerint nem találtak arra vonatkozó bizonyítékot, hogy ugyanaz az ismeretlen betegség okozta volna az egyénenként nagyon különböző tüneteket.

betegség Kanada
Fiatalokat is megtámadja a rejtélyes betegség. Fotó: Getty Images

Az érintettek viszont nem adják fel: szerintük egy, a megyében használt, glifozát tartalmú gyomirtó állhat a tünetek mögött. A glifozát a mezőgazdaságban, az erdészetben és a háztartási gyomirtókban is megtalálható.

Dr. Alier Marrero neurológus idén nyílt levélben fordult a tartományi és a szövetségi tiszti főorvoshoz, amiben az aggodalmát fejezte ki. Ugyanis a betegeken végzett laboratóriumi vizsgálatok a glifozátnak és más, gyomirtókhoz kapcsolódó vegyületeknek való „expozíció egyértelmű jeleit” mutatták. Jogvédők szerint szerint az esetek valós száma legalább 200, és a betegek egy része több környezeti méreganyagra, köztük a glifozátra is pozitív lett, az átlagos határérték 40-szeresét meghaladó mértékben.

A New Brunswick-i betegek és családtagjaik egy csoportja ezért sürgeti a szövetségi és tartományi kormányt, hogy végezzenek teljes körű vizsgálatot a rendellenességgel kapcsolatban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Estig napos, gomolyfelhős idő várható, az ország keleti, északkeleti harmadán viszont több lesz a gomolyfelhő, arrafelé elszórtan valószínű zápor, zivatar, másutt kicsi a csapadék esélye. Továbbra is sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon erős lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos lökések. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra