Rájuk a legveszélyesebb az óraátállítás

Sokak szervezetét megviselheti az óraátállítás, főleg az idősekre és a szívbetegekre lehet veszélyes.

Vasárnap elkezdődött a téli időszámítás, hajnali 3 órakor 2 órára kellett visszaállítani az órákat. A társadalom fele nem alkalmazkodik könnyen ehhez a változáshoz - mutatott rá Pintér Ferenc meteogyógyász, aki saját felmérésének eredményeit közölte az M1 vasárnap reggeli műsorában.

Óraátállítás: ezek a napokig tartó tünetek A hétvégi óraállítás miatt sokan ébredhetnek fáradtan és kialvatlanul, a dekoncentráltság pedig még néhány napig eltarthat. Legyünk kicsit elnézőbbek magunkkal, ha nem tudunk eléggé koncentrálni. Kattintson a részletekért!

A nagy meleg miatt a természet sem tudott felkészülni

A szakember a Facebookon indított szavazást, és a nagy többség arra szavazott, hogy az óraátállítást el kellene törölni. Abban ugyanakkor megoszlottak a vélemények, hogy a nyári vagy a téli időszámításra kellene-e átállni. A meteogyógyász szerint az elmúlt időszak rendkívül fontos lett volna arra, hogy az élővilág a kora őszi időjárásról átálljon a késő őszire. Ez most kimaradt, mert kánikulaközeli időjárás volt.

Sokak szervezetét megviselheti az óraátállítás. Fotó: iStock
Sokak szervezetét megviselheti az óraátállítás. Fotó: iStock

A következő napokban jelentős lehűlés következik. A nagy hőmérsékletváltozás miatt több lehet a baleset, megnövekedhet a stroke-os, infarktusos esetek száma is. Ezért a szívbetegekre és az idősekre ajánlott fokozottan odafigyelni - hangsúlyozta a szakember.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció