Problémás az egyik COVID-oltás, korlátozzák az USA-ban

Vérrögképződés kockázata miatt korlátozzák a Johnson and Johnson védőoltásának használatát az Egyesült Államokban.

A továbbra is ritkán tapasztalt, de annál súlyosabb vérrögképződés veszélye miatt az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) csütörtökön szigorú korlátozást vezetett be a Johnson and Johnson koronavírus elleni védőoltásának használatával kapcsolatban.

Az FDA szerint a vakcinát csakis olyan felnőttek kaphatják, akik vagy nem kaphatnak más védőoltást, vagy kifejezetten ezt az oltóanyagot kérték. Az amerikai hatóságok egyébként már hónapok óta azt javasolták az amerikai állampolgároknak, hogy a Pfizer vagy a Moderna vakcináját kérjék a Johnson and Johnson védőoltása helyett.

A gondok az első két hétben jelentkeznek

Dr. Peter Marks, az FDA védőoltásokért felelős igazgatója kijelentette, hogy a hatóság az után döntött az oltóanyag használatának korlátozása mellett, miután ismételten ellenőrizték az életveszélyes vérrögképződés kockázatára vonatkozó adatokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy a probléma a Johnson and Johnson vakcinájára korlátozódik. Az igazgató szerint a gondok a védőoltás beadását követő első két hétben jelentkeznek, hozzátéve, „ha a vakcinát valaki hat hónappal ezelőtt kapta meg, nyugodtan alhat, hogy ezzel már nem lesz gondja”.

Továbbra is problémás a Johnson and Johnson COVID-oltása. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images
Továbbra is problémás a Johnson and Johnson COVID-oltása. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Az FDA több mint egy évvel ezelőtt, 2021 februárjában engedélyezte a Johnson and Johnson védőoltásának beadását 18 évesnél idősebb amerikai felnőtteknek. Körülbelül 17 millió amerikai ezt az oltóanyagot kapta. 2022. március közepén a szövetségi tudósok 60 esetben azonosítottak oltás után bekövetkező - és annak tulajdonítható - trombózist, közülük kilenc bizonyult halálosnak. 

A véralvadási kockázat miatt a CDC már tavaly decemberben azt ajánlotta, hogy a Johnson and Johnson oltóanyaga helyett válasszanak más oltóanyagot. A Johnson and Johnson akkor közölte, hogy frissítette a vakcinájához tartozó adatlapot, hogy felhívja a figyelmet a kockázatra. Áprilisban ideiglenesen szüneteltették az oltóanyag használatát, hogy kivizsgálják a véralvadási betegség kockázatát. A hatóságok azonban engedélyezték az újbóli alkalmazását, arra hivatkozva, hogy az előnyök meghaladják a kockázatokat. A felfüggesztés miatt egyébként sokan a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinái mellett döntöttek.

A Johnson and Johnson védőoltások csomagolása mostantól kezdve szigorúbb figyelmeztetést tartalmaz a mellékhatások lehetséges "hosszú távú és egészségre káros következményeivel" kapcsolatban.

Így reagált a cég

A Johnson and Johnson vállalat szóvivője e-mailben továbbított közleményben reagált az FDA döntésére. "Az adatok továbbra is alátámasztják a cég koronavírus elleni védőoltásának kedvező költség-haszon elemzési eredményeit a felnőttek esetében, a beoltottság hiányával összehasonlítva" - fogalmazott a szóvivő.

A koronavírus-fertőzés önmagában szintén okozhat halálos vérrögképződést, de ennek a fenti védőoltáshoz kapcsolódó fajtája különbözik ettől. Utóbbi esetben ugyanis a Johnson and Johnson és az AstraZeneca által gyártott vakcinák által kiváltott, a szakemberek szerint káros immunreakcióról van szó.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció